Psihologia culorilor în marketing: o perspectivă descriptivă

În calitate de agent de marketing, ar trebui să aveți o idee cuprinzătoare despre psihologia culorii și influența acesteia asupra marketingului.

Culorile pot afecta psihologia umană în diverse moduri, motiv pentru care marketerii folosesc această abordare pentru a-și influența publicul. Poate că ați auzit despre utilizarea anumitor culori în logo-uri sau reclame pentru a evoca anumite emoții. Dar psihologia culorilor nu este ușoară așa cum ar părea.

Acest articol va împărtăși informații aprofundate despre psihologia culorilor, importanța alegerii culorii potrivite pentru marketing și câteva exemple de marketing cu culoarea potrivită.

Ce este psihologia culorilor?

Psihologia culorilor se referă la fluxul de cunoștințe care studiază relația dintre culori și comportamentul uman. De asemenea, dorește să afle cum culorile ne afectează percepția și, astfel, joacă un rol cheie în luarea deciziilor de zi cu zi.

Deși adesea notăm anumite semnificații anumitor culori, modul în care cineva percepe o culoare depinde de diferiți factori externi, inclusiv de gen, locație, experiență din copilărie, context și valori sociale.

Vorbind despre marketing și branding, subiectul se concentrează asupra impactului culorilor asupra publicului și asupra modului în care culorile pot convinge consumatorii să aleagă un brand sau să facă o achiziție.

Care este baza cercetării în psihologia culorii?

Studiul culorilor datează de câteva secole. În 1704, Sir Isaac Newton a creat roata culorilor pe baza descoperirii sale a spectrului vizibil sau a lungimii de undă a luminii. I-a făcut pe oameni să înțeleagă de ce și cum funcționează culorile și a dus mai târziu la descoperirea altor roți de culoare.

Avanză rapid până în secolul al XX-lea. Psihiatrul elvețian Carl Jung este una dintre cele mai timpurii persoane asociate cu studiul psihologiei culorilor. El a descoperit efectele culorii asupra psihologiei umane pentru a dezvolta terapia cromatică pentru pacienții săi.

  14 cei mai buni asistenți de cercetare AI pentru a economisi sute de ore-persoană

Când vine vorba de cercetarea modernă a psihologiei culorilor, studiul tratează anumite aspecte precum alegerea culorii, răspunsurile fiziologice la culoare și impactul acesteia asupra emoțiilor și comportamentului uman.

Cum afectează culorile mintea umană

Culorile au o relație adânc înrădăcinată cu sentimentele și emoțiile noastre. Culoarea te poate face fericit, trist, anxios, ușurat și furios. Efectele psihologice, condiționarea biologică și tradiția culturală contribuie la aceste reacții. Iată câteva culori comune și efectul lor asupra minții noastre:

  • Roșu: roșul este o culoare caldă care reprezintă pasiunea și energia. Este, de asemenea, asociat cu dragostea, mânia, pericolul și interdicția.
  • Verde: Culoarea verde simbolizează tinerețea, nașterea și întinerirea. Culoarea înseamnă optimism, împrospătare, sănătate, bogăție, creștere, posibilitate și securitate.
  • Albastru: Albastru înseamnă siguranță, calm și relaxare. De asemenea, poate însemna încredere, profesionalism, prietenie și relaxare.
  • Roz: Rozul poate fi culoarea romantismului. De asemenea, este asociat cu fetița, tinerețea, tandrețea, farmecul, feminitatea și rebeliunea.
  • Galben: Galbenul este culoarea fericirii și a spontaneității. Poate însemna și soare, energie, râs și speranță.
  • Negru: Deși este asociat în mod tradițional cu frigul, tristețea și moartea în multe societăți, culoarea neagră se referă la seriozitate și sofisticare. Înseamnă, de asemenea, mister, putere, eleganță și profesionalism.
  • Violet: violetul este culoarea creativității, regalității, bogăției și misterului. Nuanța sa mai închisă poate însemna lux, iar nuanța mai deschisă înseamnă calm.
  • Alb: Pentru orice persoană, albul înseamnă simplitate. Folosirea sa abundentă poate reprezenta prospețime. Această culoare neutră este, de asemenea, asociată cu inocența și puritatea în diferite culturi.

Cum afectează culorile strategiile de marketing și comportamentul consumatorilor

Culorile pot influența percepțiile și comportamentele clienților în moduri ciudate. Prin urmare, toate strategiile de marketing includ utilizarea corectă a culorilor.

Recunoașterea mărcii

Odată ce poți asocia o culoare cu marca ta, publicul te poate identifica cu culorile. Logo-urile și numele mărcilor sunt locul în care puteți utiliza culorile potrivite. În astfel de cazuri, chiar și o mică variație de nuanță poate fi dezastruoasă. Prin urmare, ar trebui să aveți linii directoare stricte privind consistența culorii pentru a utiliza exact aceeași culoare peste tot.

Utilizarea semnificațiilor asociate

Fiecare culoare are mai multe semnificații asociate cu ea. Roșu poate însemna dragoste, energie sau pericol. Specialiştii în marketing trebuie să ia în considerare industria lor şi locaţia afacerii înainte de a o include în campaniile lor de marcă.

Descoperirea produsului

Cu culorile potrivite, poți atrage atenția clienților tăi. Culorile sunt, de asemenea, importante pentru ambalaj, deoarece îi ajută pe clienți să vă distingă produsele de restul. Specialiștii în marketing trebuie să verifice demografia publicului țintă și să aleagă culorile în consecință.

  7 Cel mai bun software de gestionare a vulnerabilităților din 2023

Marketing sezonier

În timpul promoțiilor sezoniere sau al campaniilor publicitare de sărbători, poate fi utilă utilizarea unor culori diferite decât cele obișnuite. Clienții consideră că astfel de modificări atrag atenția. De exemplu, promoțiile de Halloween pot conține negru și portocaliu, în timp ce pachetele de sărbătoare de Crăciun pot avea alb și roșu.

Psihologia culorii în branding

Experții în marketing și branding folosesc psihologia culorilor pentru a crea strategii de publicitate convingătoare pentru companii. Dacă vă întrebați de ce psihologia culorilor este atât de importantă în brandingul și marketingul produselor și serviciilor, iată motivele:

#1. Culorile pot evoca sentimente

Experții în branding știu cum culorile pot da naștere la diferite sentimente la oameni prin studiul psihologiei culorilor. Prin urmare, vedeți folosirea albastră pe majoritatea siglelor companiilor de dezvoltare de software, deoarece reprezintă încredere și profesionalism.

#2. Culorile influențează clienții online și offline

Psihologia culorilor este, de asemenea, utilă în influențarea comportamentului și percepției consumatorilor. Acesta permite marketerilor să aleagă culoarea potrivită pentru clienții lor, astfel încât aceștia să își poată aminti cu ușurință produsele peste tot – de la un panou publicitar la rafturile superstorelor până la un anunț în ziar.

#3. Culorile vă fac marca să fie distinsă

Psihologia culorilor vă permite să alegeți culorile potrivite în funcție de misiunea și valorile mărcii dvs. Prin urmare, publicul țintă te poate distinge cu ușurință de concurenții tăi.

Cum să găsiți paleta de culori potrivită

Aveți cunoștințe adecvate despre roata culorilor

Pentru a crea o paletă de culori puternică, trebuie să aveți cunoștințe complete despre roata de culori. Cunoașterea terminologiilor importante și a semnificației acestora vă va ajuta în acest proces. Chiar dacă sunteți un marketer și nu un designer, trebuie să înțelegeți nuanțe, nuanțe, culori complementare, culori analoge, monocrome etc.

Înțelegeți impactul culorilor individuale

Fiecare culoare are un impact diferit asupra minții umane. Aveți nevoie de cunoștințe detaliate despre psihologia culorilor, care să discute despre modul în care diferitele culori ne afectează percepția.

Efectuați cercetarea concurenței pe culori

Analizând paletele de culori ale primilor cinci sau zece concurenți pentru a vă face o idee despre tendințele de culoare ale industriei dvs. Cu toate acestea, puteți alege o paletă de culori care fie se potrivește cu concurenții, fie contrastează.

Luați în considerare publicul țintă și locația companiei

Atunci când alegeți paleta de culori potrivită pentru un brand, este obligatoriu să luați în considerare publicul țintă și cultura zonei de afaceri. Aflați ce înseamnă o culoare pentru publicul dvs. principal și cum se asociază acea culoare cu ei din punct de vedere cultural.

  6 Cel mai bun software de analiză Wi-Fi pentru rețelele de afaceri mici și mijlocii

Alegeți culorile care se aliniază cu identitatea mărcii dvs

În cele din urmă, alegeți culoarea care se potrivește bine cu identitatea mărcii dvs. Dacă creați un logo pentru o companie de tehnologie verde, puteți alege verde în loc de albastru pentru a vă demonstra viziunea organizațională.

Exemple de psihologie a culorilor

Iată câteva exemple de mărci globale de top care folosesc psihologia culorilor în brandingul lor:

#1. Coca cola

Credit imagine: Cocacola

Coca-Cola este cel mai mare producător de băuturi din lume. Toată lumea este familiarizată cu modul în care marca se asociază cu roșu. Culoarea simbolizează puterea, energia, urgența și entuziasmul. Toate acestea contribuie la achizițiile impulsive și la popularitate în rândul tinerilor.

#2. Pepsi

Credit imagine: Papsi

Pepsi este un alt nume important în industria băuturilor răcoritoare și cel mai mare rival al Coca-Cola. Veți vedea utilizarea abundentă a albastrului în logo-ul lor, cu prezența minusculă a albului și roșului. Culorile logo-ului urmăreau să stabilească Pepsi ca concurent al Coca-Cola și să arate patriotism populației SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambele obiective au fost îndeplinite eficient.

#3. Nickelodeon

Nickelodeon este un canal de cablu popular pentru copii. Logo-ul său include utilizarea de galben și alb. Galbenul înseamnă joacă și distracție pentru copii, în timp ce adulții consideră că această culoare este sigură și liniștitoare. Astfel, un logo a avut succes în a convinge ambele grupuri.

#4. McDonalds

Sursa imagine: McDonald’s

McDonald’s este un gigant al fast-food-ului care folosește culoarea roșie din logo-ul său pentru a aprinde energie și entuziasm. De asemenea, veți găsi galben în logo-ul său, care reprezintă fericirea și speranța. Toate acestea stimulează apetitul uman și sunt responsabile pentru popularitatea acestui brand într-o oarecare măsură.

Resurse de învățare: Psihologia culorilor

#1. Psihologia culorii: profit din psihologia culorii

Această carte va oferi o perspectivă asupra diferitelor efecte psihologice ale culorilor. Impactul profund al culorilor asupra emoțiilor umane este, de asemenea, discutat aici.

Această resursă vă va învăța, de asemenea, cum vă poate îmbunătăți culoarea rezultatul final, culorile magice care funcționează întotdeauna și care culoare este cea mai potrivită pentru publicul țintă.

Marketerii, directorii de afaceri, antreprenorii și oricine este interesat de impactul culorii vor beneficia de ea.

#2. Manual de psihologie a culorilor

Psihologia culorilor este un domeniu înfloritor, iar această carte vine cu o acoperire cuprinzătoare a teoriilor și cercetărilor emergente pe această temă.

Pe măsură ce oamenii de știință proeminenți își oferă opiniile de ansamblu asupra categorizării, simbolismului, preferințelor și variațiilor percepției culorilor, resursa își propune să faciliteze fertilizarea încrucișată între ei.

Este o resursă utilă pentru oricine este interesat de domeniile teoretice și aplicate ale psihologiei culorilor.

#3. Psihologia culorii și terapia culorilor

Această carte se concentrează pe relația dintre modul în care percepem culorile și modul în care ne face să reacționăm. A fost publicată inițial în 1950 și vă va ajuta să obțineți informații despre psihologia culorilor.

Concluzie

Pentru profesioniștii în marketing și branding, culorile sunt cruciale pentru a atrage atenția publicului țintă. Deoarece culorile pot avea conotații diferite pentru oameni diferiți, este o necesitate pentru aceștia să aibă o înțelegere profundă a psihologiei culorilor.

Puteți folosi acest ghid pentru a afla cum companiile folosesc psihologia culorilor pentru a-și promova mărcile și campaniile publicitare. De asemenea, vă va spune cum să alegeți culoarea potrivită pentru marca dvs.

Puteți citi și despre generatoarele frumoase de palete de culori.