AI public vs. AI privat vs. AI personal: Care este diferența?

Recomandări cheie

  • Clasificarea AI în public, privat și personal ajută la abordarea limitărilor de reglementare, a confidențialității datelor și a problemelor de securitate.
  • AI publică servește populația globală, în timp ce AI privată este adaptată pentru anumite organizații, iar AI personală îmbunătățește experiența utilizatorului.
  • AI-ul public este accesibil în mod deschis, AI-ul privat are acces restricționat, iar AI-ul personal este limitat la clienți. Tratarea datelor și confidențialitatea variază între cele trei categorii.

AI-urile pot fi clasificate ca AI publice, private sau personale. Instruirea și proiectarea unui sistem AI bazat pe aceste categorii poate ajuta la rezolvarea problemelor legate de limitările de reglementare, confidențialitatea datelor și securitate.

Această clasificare ajută, de asemenea, oamenii să înțeleagă scopul AI, cine îl operează, cum vă gestionează datele și ce restricții pot fi impuse pentru a proteja interesele publice, personale și organizaționale.

Pentru a înțelege diferența dintre inteligența artificială publică, privată și personală, să le comparăm în funcție de scopul lor, performanță, tratarea datelor și confidențialitate.

Ce este AI public?

Credit imagine: Nathana Rebouças/Unsplash

AI public se referă la AI instruiți pe datele utilizatorilor și la diferite platforme open-source precum Wikimedia și ResNet. Aceste tipuri de IA sunt unele dintre cele mai populare și mai accesibile forme de IA pe care oamenii le folosesc zilnic pentru muncă, școală și proiecte personale.

Scop

Un AI public este un serviciu, program sau algoritm AI care este accesibil oricui pe internet. AI-urile publice sunt de obicei aplicații de uz general care servesc populația globală, oferind soluții eficiente de IA pentru probleme și sarcini care ar necesita în mod normal multe ore de muncă pentru a fi îndeplinite. Unele dintre cele mai populare AI publice cu care ați putea fi familiarizați includ motoarele de căutare, algoritmii de rețele sociale, traducătorii de limbi și motoarele moderne de transformare a textului în vorbire.

  Cum să vă schimbați ID-ul personal de întâlnire (PMI) în Zoom

Accesibilitate

După cum sa menționat mai devreme, AI-urile publice sunt accesibile oricui pe internet. Majoritatea AI-urilor publice sunt deja integrate în motoarele de căutare, platformele de social media și extensiile, care nu necesită nicio înregistrare sau plăți speciale pentru a fi utilizate. Multe modele publice de inteligență artificială, cum ar fi Llama, ResNet și BERT, sunt, de asemenea, disponibile gratuit online, pe care oricine le poate utiliza și ajusta pentru a-și realiza propriile modele.

Performanţă

Sistemele AI publice sunt concepute pentru a gestiona un număr mare de utilizatori simultan. Datorită numărului de utilizatori (uneori în intervalul de milioane), AI-urile publice sunt setate să funcționeze suficient de bine pentru a sprijini cât mai mulți utilizatori. Anumite reglementări sunt, de asemenea, impuse AI publicului pentru a proteja interesele statului și ale oamenilor săi. Reglementarea tipică ar include refuzarea utilizatorilor anumitor tipuri de informații și constrângerea AI în acțiunile și capacitățile sale.

Tratarea datelor și confidențialitatea

Una dintre cele mai mari preocupări legate de IA publice este modul lor de a gestiona datele și confidențialitatea. Aceste sisteme colectează cantități mari de date despre utilizatori pentru a-și îmbunătăți și opera algoritmii și serviciile AI. Acest lucru, totuși, poate fi destul de îngrijorător, deoarece datele ar putea fi utilizate greșit de către organizațiile care dețin și operează serviciul. Legile și reglementările privind protecția datelor și confidențialitatea utilizatorilor sunt limitate din cauza naturii modului în care funcționează IA publică.

Ce este AI privat?

Credit imagine: Christin Hume/Unsplash

Motivul pentru care companiile necesită o IA privată este că AI-urile publice precum ChatGPT introduc probleme de confidențialitate și securitate pentru organizații. O inteligență artificială privată se referă la modele de inteligență artificială instruite și ajustate pentru a răspunde nevoilor unei organizații fără a compromite securitatea secretelor comerciale și a altor proprietăți intelectuale. Multe IA private sunt reglate fin din LLM-uri disponibile public folosind date private pentru a adapta modelul AI la nevoile specifice ale organizației.

Scop

Scopul unui AI privat este de a avea un sistem AI construit special pentru o organizație. Este folosit pentru a rezolva problemele interne de afaceri și pentru a spori eficiența și productivitatea generală în cadrul companiei. AI private sunt adesea folosite într-o varietate de sisteme interne, cum ar fi managementul relațiilor cu clienții (CRM), optimizarea lanțului de aprovizionare și detectarea fraudelor.

  Remediați telecomanda Vizio care nu funcționează

Accesibilitate

Spre deosebire de AI-ul public, AI-ul privat nu este disponibil publicului. În general, accesul la o IA privată este limitat doar personalului autorizat pentru a se asigura că datele și procesele sensibile rămân protejate. Este important de remarcat faptul că, deși companiile folosesc AI privat pentru productivitatea internă, ele folosesc, de asemenea, un AI personal separat pentru ca clienții să-și acceseze serviciile.

Performanţă

AI privat este instruit și optimizat pentru nevoile specifice ale unei organizații. Acest lucru permite companiilor să-și ajusteze cu precizie LLM-urile pre-instruite sau modelul lor pentru a obține performanțe optime pentru o anumită sarcină. Acest lucru, la rândul său, scade puterea de calcul necesară pentru a rula AI cu performanțe bune, economisind în același timp costuri. Deoarece nu este accesibil publicului, IA privată are mai puține reglementări și poate folosi modele sau algoritmi AI neconstrânși pentru a-și spori capacitatea AI.

Tratarea datelor și confidențialitatea

Manipularea datelor și confidențialitatea este cel mai mare motiv pentru care companiile necesită o IA privată. Cu o IA privată, organizațiile își pot controla și securiza datele, minimizând riscul de încălcare a datelor și acces neautorizat. Datele folosite pentru a ajusta o IA privată sunt organizate de o echipă de ingineri angajați, oameni de știință de date și dezvoltatori de software pentru a proiecta și a instrui modelul, ceea ce asigură că datele disponibile public influențează IA.

Ce este personal AI?

Credit imagine: Andres Urena/Unsplash

AI personală se referă la un algoritm AI creat pentru a ajuta oamenii în viața lor de zi cu zi. De obicei, acestea pot fi accesate prin intermediul dispozitivelor personale, cum ar fi smartphone-uri, tablete, difuzoare inteligente și dispozitive portabile. Câteva exemple de inteligență artificială personală ar include asistenți virtuali precum Alexa, Bixby, Google Assistant și Siri.

Scop

AI-urile personale sunt concepute pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului unei persoane atunci când interacționează cu tehnologia pentru a utiliza un anumit serviciu. Algoritmii personali de inteligență artificială oferă utilizatorului o experiență personalizată, adaptându-se la preferințele acestuia, facilitând utilizarea unui anumit serviciu de către clienți.

  Firmele de securitate cibernetică Semgrep și Coro au strâns 53 de milioane de dolari și 80 de milioane de dolari

Performanţă

Deși nu este la fel de scalabil ca IA publică, AI personalizată excelează în înțelegerea și răspunsul la solicitările individuale ale utilizatorilor. AI personalizată poate fi, de asemenea, treptat mai lentă decât AI publică, deoarece trebuie să ia în considerare relevanța datelor pentru utilizator înainte de a oferi vreun rezultat. Acestea fiind spuse, AI personală este mai capabilă decât AI privată, deoarece oferă rezultate mai bune și mai relevante pentru utilizator. Desigur, performanța va depinde și de serviciul personal AI pe care îl preferați și de modul în care îl operează compania care a creat AI.

Tratarea datelor și confidențialitatea

Confidențialitatea și gestionarea datelor sunt unele dintre cele mai mari preocupări în ceea ce privește inteligența artificială personală. Datorită modului în care IA personală este utilizată într-un serviciu, legile permit companiilor să colecteze date personale ale utilizatorilor după ce utilizatorii sunt de acord cu termenii și condițiile. Acest lucru îi face răspunzători pentru protejarea confidențialității și securității datelor utilizatorilor. Cu toate acestea, din cauza sensibilității datelor, orice încălcare a datelor ar putea afecta confidențialitatea și securitatea utilizatorilor.

Compararea AI publică, privată și personală

Clasificarea AI în AI publică, AI privată și AI personală ne permite să aplicăm AI în rezolvarea unor sarcini specifice, menținând în același timp performanța optimă, accesibilitatea, securitatea datelor și confidențialitatea utilizatorilor. Iată un tabel pentru o comparație ușoară:

Aspect

AI public

AI privat

AI personal

Scop

Scop larg, general

Scop larg, general

Nevoile individuale ale utilizatorului

Accesibilitate

Deschis publicului

Acces restricționat, numai angajat

Accesul este limitat la clienți

Performanţă

Scalabil, suportă un număr mare de utilizatori simultan, optim

Personalizat, optimizat pentru sarcini operaționale specifice, rapid

Personalizat, optim

Tratarea datelor și confidențialitatea

Confidențialitate scăzută a datelor, companiile pot folosi datele în conformitate cu legea

Securitate ridicată a datelor, compania gestionează propriile date

Confidențialitate la nivel mediu, utilizatorii sunt de acord cu termenii și condițiile companiei

Importanța clasificării AI

Înțelegerea diferenței dintre IA publică, AI privată și AI personală este importantă, deoarece aceste categorii reprezintă modul în care folosim AI în viața noastră de zi cu zi. De asemenea, ne ajută să creăm anumite legi și reglementări pentru a asigura confidențialitatea și securitatea persoanelor și organizațiilor. Fără aceste distincții, astfel de reglementări vor fi mai greu de impus, ceea ce poate duce la utilizarea greșită a datelor utilizatorilor, la scurgerea secretelor comerciale de afaceri sau chiar la moartea democratizării AI.