Linux: testează viteza discului [Guide]

Trebuie să-ți testezi viteza hard diskului pe Linux, dar nu-ți dai seama? Noi putem ajuta! Urmați acest ghid în timp ce vedem cum vă puteți testa viteza discului pe Linux!

Linux: testează viteza discului

Utilitarul de disc Gnome

Dacă doriți să testați viteza discului pe Linux, cel mai bun mod de a face acest lucru este cu Gnome Disk Utility. Este un program la îndemână, ușor de înțeles, care poate evalua și testa vitezele hard diskului.

Aplicația Gnome Disk Utility nu este preinstalată pe fiecare sistem de operare Linux, totuși, așa că înainte de a trece peste cum să o folosim pentru a testa viteza discului, va trebui să instalați programul.

Pentru a începe instalarea Gnome Disk Utility pe computerul dvs. Linux, deschideți o fereastră de terminal. Puteți deschide o fereastră de terminal apăsând Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Sau deschideți meniul aplicației și căutați „Terminal”.

Odată ce fereastra terminalului este deschisă și gata de utilizare, urmați instrucțiunile de instalare de mai jos pentru a configura aplicația Gnome Disk Utility pe computerul dvs. Linux.

Ubuntu

Pe Ubuntu, instalați aplicația Gnome Disk Utility utilizând comanda apt install de mai jos.

sudo apt install gnome-disk-utility

Debian

Cei care folosesc Debian Linux vor putea configura aplicația Gnome Disk Utility prin executarea comenzii apt-get install.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

Pe Arch Linux, aplicația Gnome Disk Utility este instalabilă prin comanda Pacman de mai jos.

sudo pacman -S gnome-disk-utility

Fedora

Cei de pe Fedora Linux pot face ca programul Gnome Disk Utility să funcționeze prin comanda dnf install.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

Pe OpenSUSE Linux, programul Gnome Disk Utility este ușor de instalat utilizând comanda zypper install de mai jos.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Acum că aplicația Gnome Disk Utility este deschisă, lansați programul căutând „Discuri” în meniul aplicației. Apoi, urmați instrucțiunile pas cu pas de mai jos pentru a testa viteza discului pe Linux.

  Cum se instalează tema Skeuos GTK pe Linux

Pasul 1: în aplicația Gnome Disk Utility, priviți bara laterală din stânga și localizați discul a cărui viteză doriți să o testați. Apoi, faceți clic pe el cu mouse-ul pentru a vedea prezentarea generală a unității aplicației.

Pasul 2: Găsiți butonul de meniu în Gnome Disk Utility și selectați-l cu mouse-ul pentru a-l deschide. Dacă nu găsiți meniul, priviți în stânga butonului de minimizare.

În meniul Gnome Disk Utility, găsiți butonul „Benchmark Disk” și selectați-l cu mouse-ul. Alegând butonul „Disc de referință”, veți deschide instrumentul de testare.

Pasul 3: Odată ce instrumentul de referință este deschis, localizați butonul „Start Benchmark” și faceți clic pe el pentru a porni benchmarkul. Rețineți că acest etalon de referință ar putea dura ceva timp pentru a finaliza, așa că aveți răbdare.

Când instrumentul de referință este complet, Gnome Disk Utility va crea o citire completă a hard diskului. Pentru a verifica viteza, găsiți „Rata medie de citire” și „Rata medie de scriere”. Acest lucru vă va spune viteza hard diskului.

HDParm

HDParm este o altă aplicație pe care o puteți folosi pentru a testa viteza discului pe Linux. Nu este la fel de ușor de utilizat ca utilitarul Gnome Disk și nu există o interfață grafică, dar este la fel de util.

Aplicația HDParm nu este instalată implicit pe fiecare sistem de operare Linux de acolo, dar este pe destul de multe. Pentru a verifica dacă HDParm este instalat pe computer, rulați comanda hdparm –help într-o fereastră de terminal.

Dacă nu aveți HDParm instalat pe computerul dvs. Linux, deschideți o fereastră de terminal pe desktopul Linux apăsând Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Odată ce fereastra terminalului este deschisă, urmați instrucțiunile de instalare de mai jos.

  Cum să joci Overwatch pe Linux

Ubuntu

Puteți instala HDParm pe Ubuntu cu comanda apt.

sudo apt install hdparm

Debian

Pentru a instala HDParm pe Debian, utilizați apt-get.

sudo apt-get install hdparm

Arch Linux

Pe Arch Linux, instalați HDParm utilizând comanda Pacman.

sudo pacman -S hdparm

Fedora

Pe Fedora, instalați HDParm cu dnf.

sudo dnf install hdparm

OpenSUSE

Instalați HDParm pe OpenSUSE cu zypper.

sudo zypper install hdparm

Odată ce HDParm este instalat pe computer, urmați instrucțiunile pas cu pas de mai jos pentru a testa viteza discului.

Pasul 1: Mai întâi, rulați comanda lsblk pentru a vizualiza toate hard disk-urile conectate pe sistem.

lsblk

Priviți și găsiți hard diskul pe care intenționați să îl testați. În acest exemplu, vom testa /dev/sda. Pentru mai multe informații despre găsirea informațiilor despre hard disk în lsblk, citiți acest ghid pe acest subiect.

Pasul 2: Executați comanda hdparm -Tt pe hard disk pentru a începe testul.

sudo hdparm -Tt /dev/sda

Când testul este finalizat, veți vedea rezultatele testului pe ecran.