03/01/2024

De ce 16 GB de RAM este noul standard pentru computerele Windows

Recomandări cheie

  • Microsoft insistă pentru 16 GB de RAM ca minim pentru dispozitivele noi, posibil pentru a sprijini procesele bazate pe AI.
  • „PC-urile AI”, care ar putea fi alimentate de AI sau au instrumente AI preinstalate, vor necesita mai multă memorie pentru a funcționa corect.
  • Se așteaptă ca viitorul Windows 12 să se concentreze puternic pe AI, așa că va fi probabil necesar să aveți 16 GB de RAM pentru a profita la maximum.

Pe măsură ce sistemele de operare devin mai complexe, specificațiile minime pentru noile PC-uri cresc pentru a le îndeplini. Rapoarte recente susțin că Microsoft face eforturi pentru ca 16 GB de RAM să devină cantitatea minimă de memorie pentru dispozitivele noi. Dar de ce ar face acea schimbare și este bine pentru tine?

Ce este RAM?

Pexeli

Pentru oricine nu este sigur ce este RAM: este prescurtarea pentru „memorie cu acces aleatoriu”. Vă puteți imagina ca dimensiunea mesei de lucru a computerului dvs.; cu cât are mai mult spațiu pentru a lucra, cu atât mai multe programe poate rula simultan fără a întâmpina probleme.

Asigurați-vă că consultați explicatorul nostru despre RAM pe care toată lumea îl poate înțelege.

Ce se întâmplă cu RAM în computerele Windows?

A Raport de cercetare de piață TrendForce spune că Microsoft intenționează să crească cantitatea minimă de memorie RAM pe care o au noile dispozitive:

  Cum să anulați driverele pe Windows 10

Microsoft a stabilit linia de bază pentru DRAM în computerele AI la 16 GB. Pe termen lung, TrendForce prevede că PC-urile AI vor cataliza o creștere a cererii anuale de biți DRAM pentru PC, tendințele de actualizare ale consumatorilor crescând și mai mult această cerere.

În acest moment, puteți achiziționa un computer nou cu minim 8 GB RAM. Dacă acest raport este corect, aceste modele vor fi eliminate în cele din urmă, iar computerele de 16 GB le vor lua locul ca bază.

De ce setează Microsoft o linie de bază de 16 GB de RAM?

Unsplash

Poate că ați observat un termen interesant în citatul lui TrendForce: „PC-uri AI”. Deși poate părea nesemnificativ, acesta este motivul pentru care Microsoft face eforturi pentru mai multă memorie RAM.

La momentul scrierii, nu știm exact ce este un „PC AI”. Știm că multe companii le dezvoltă și, așa cum v-ați aștepta, vor avea inteligență artificială într-o anumită formă.

Un „PC AI” ar putea fi o mașină în care AI alimentează sistemul de operare însuși. Ar putea fi, de asemenea, un termen de marketing strălucitor pentru un computer obișnuit cu câteva instrumente AI simple preinstalate. Indiferent de modul în care merg computerele AI, acele instrumente speciale de procesare vor avea nevoie de mai multă memorie pentru a rula corect.

Configurarea potențială pentru Windows 12

Dar de ce este Microsoft cel care stabilește liniile de bază pentru PC-urile AI? Răspunsul se află în viitorul proiect „Windows 12” al Microsoft.

Am aflat despre existența Windows 12 la începutul anului 2023. Încă nu este clar dacă Windows 12 va fi un sistem de operare complet nou sau dacă va fi o reluare semnificativă a Windows 11. Totuși, sursele susțin că Windows 12 se va concentra foarte mult pe AI.

  Cum să remediați afișajul distorsionat în Windows 10 după actualizarea Fall Creators

Vedem deja dovezi că Microsoft face o schimbare masivă către sisteme bazate pe AI. Tot ce trebuie să faceți este să porniți un produs Windows și există șanse mari să vedeți un buton Copilot pe el undeva.

Copilot este asistentul personal AI al Microsoft, alimentat de ChatGPT. În acest moment, puteți găsi un buton Copilot dedicat pe Windows 10 și 11, Microsoft Edge și Office. Compania a lansat deja o aplicație autonomă Copilot și pentru Android.

În prezent, se crede că Windows 12 are o dată de lansare în 2025, ceea ce îi oferă Microsoft mult timp pentru a lucra la implementarea inteligenței artificiale în sistemul său de operare. Și pentru ca oamenii să profite la maximum de Windows 12, Microsoft are nevoie de computere noi care să aibă suficientă memorie RAM pentru a-l suporta; de aici sugestia de 16 GB.

Setarea 16 GB RAM este o veste bună standard pentru tine?

Deși Microsoft are motive pentru a crește cantitatea minimă de memorie RAM, este ușor să fii sceptic cu privire la afirmațiile sale. Cine poate spune că aceasta nu este doar o mișcare de a crește cererea de RAM și de a forța prețurile hardware-ului să crească? Este cu adevărat necesar 16 GB RAM?

Dacă ne imaginăm un PC AI ca un dispozitiv care rulează în mod constant procese bazate pe inteligență artificială, atunci 16 GB de RAM are foarte mult sens. Am discutat anterior dacă 4 GB de RAM este suficient pentru Windows 11 și, în această bucată, am dedus că folosirea a 8 GB de RAM pentru a-l rula este fezabilă, dar nu ideală.

  Cum să setați preferința adaptorului de rețea pe Windows 10

Dacă 8 GB de RAM este deja „punctul de vârf” pentru rularea Windows 11, atunci adăugarea de procese AI în amestec va fi probabil factorul care crește cerințele. Și, deși nu avem cifre precise despre cum ar funcționa un PC AI cu 8 GB de RAM, este totuși o idee bună să intrăm în noua eră cu cel puțin 16 GB de memorie.

Oricât de mult ar putea părea că Microsoft caută scuze pentru a vinde PC-uri cu mai multă memorie RAM, afirmațiile sale țin multă apă. Va trebui să așteptăm ceva timp și să vedem ce înseamnă „AI PC” înainte de a da o altă judecată.

x