12/05/2022

Ce sunt aplicațiile cu o singură pagină? Exemple, cadre și multe altele

Aplicațiile cu o singură pagină (SPA) sunt excelente pentru a oferi o experiență de utilizator remarcabilă. Ele oferă viteză, implică un proces de dezvoltare simplificat și consumă mai puține resurse de server.

Nu e de mirare că acestea devin din ce în ce mai populare astăzi. Giganții tehnologiei precum Google folosesc aplicații cu o singură pagină, cum ar fi Gmail și Google Maps, pentru a-i încânta pe utilizatori.

Deci, dacă vă gândiți să construiți o aplicație, SPA poate fi o alegere bună, bazată pe cerințele dvs. de o aplicație mai rapidă, compatibilă cu mai multe platforme și bogată în funcții pentru afacerea dvs. SaaS, rețeaua socială și alte cazuri de utilizare.

Dar ce este mai exact SPA?

Să discutăm despre aplicațiile cu o singură pagină, avantajele și dezavantajele lor și cum să le creăm.

Ce sunt aplicațiile cu o singură pagină?

O aplicație pentru o singură pagină (SPA) este o singură pagină web, site web sau aplicație web care funcționează într-un browser web și încarcă doar un singur document. Nu are nevoie de reîncărcare a paginii în timpul utilizării sale, iar cea mai mare parte a conținutului său rămâne același, în timp ce doar o parte dintre ele necesită actualizare. Când conținutul trebuie actualizat, SPA o face prin intermediul API-urilor JavaScript.

În acest fel, utilizatorii pot vizualiza un site web fără a încărca întreaga pagină nouă și datele de pe server. Ca rezultat, performanța crește și simți că folosești o aplicație nativă. Oferă utilizatorilor o experiență web mai dinamică. SPA-urile ajută utilizatorii să se afle într-un spațiu web unic, necomplicat, în moduri simple, practice și simple.

Exemple de SPA-uri

Gmail, Facebook, Trello, Google Maps etc., toate sunt aplicații cu o singură pagină care oferă o experiență de utilizator remarcabilă în browser, fără reîncărcare a paginii.

De exemplu, când vă deschideți contul Gmail, puteți vedea că nimic nu se schimbă prea mult în timpul navigării. Antetul și bara laterală sunt aceleași în căsuța de e-mail, iar când sosește un nou e-mail, reflectă rapid schimbarea prin încărcarea conținutului său prin JavaScript.

Cum funcționează SPA-urile?

Arhitectura aplicațiilor cu o singură pagină este simplă. Acesta implică tehnologii de randare pe partea client și pe partea serverului.

Să presupunem că doriți să vizitați o anumită pagină web. Când îi introduceți adresa pentru a solicita acces din browser, browserul trimite această solicitare către un server și vine cu un document HTML în schimb.

Folosind un SPA, serverul trimite documentul HTML doar pentru prima solicitare, iar pentru cererile ulterioare, trimite date JSON. Aceasta înseamnă că un SPA va rescrie conținutul paginii curente și nu va reîncărca întreaga pagină web. Prin urmare, nu este nevoie să așteptați suplimentar pentru reîncărcare și performanță mai rapidă. Această capacitate face ca un SPA să se comporte ca o aplicație nativă.

O aplicație cu o singură pagină este diferită de aplicațiile cu mai multe pagini (MPA). Acestea din urmă sunt aplicații web cu mai multe pagini reîncărcate atunci când un utilizator solicită date noi.

Mai mult, încărcarea SPA-urilor poate dura ceva timp la început, dar oferă performanțe mai rapide și navigare lină după încărcare. MPA-urile pot fi relativ lente și au nevoie de internet de top, în special cu elemente grafice. Exemple de MPA pot fi Amazon și Google Docs.

Care sunt beneficiile SPA-urilor? 👍

Majoritatea resurselor, cum ar fi HTML, JavaScript și CSS de care are nevoie SPA, sunt încărcate inițial și nu necesită reîncărcare atunci când sunt utilizate. Doar transmisia de date se poate modifica, ceea ce o face foarte receptivă. Să aflăm ce oferă toate beneficiile SPA-urile.

Viteză mai bună

Aplicațiile web trebuie să ofere o viteză mai mare și să nu piardă timpul utilizatorilor; în caz contrar, utilizatorii pot găsi alte locații eficiente. SPA-urile oferă timpi de răspuns mai scurti, deoarece întreaga pagină nu trebuie să se reîncarce și doar datele se modifică în părțile de conținut solicitate. Astfel, viteza aplicației web se îmbunătățește considerabil.

Experiență îmbunătățită a utilizatorului

O experiență mai bună a utilizatorului este vitală pentru succesul unei aplicații. Multe rapoarte sugerează că utilizatorii părăsesc pagini web care sunt mai lente și nu sunt ușor de utilizat. Dar cu SPA-urile, utilizatorii nu trebuie să aștepte din nou pentru a reîncărca întregul conținut doar pentru a câștiga o parte din acesta. În schimb, pot obține informațiile solicitate mai rapid, ceea ce le îmbunătățește experiența folosind un SPA.

  Cum se creează un Blockchain cu Python?

Memorare în cache eficientă

O aplicație cu o singură pagină poate stoca în cache datele în mod eficient, deoarece trimite o solicitare către un server pentru o singură dată și apoi actualizează celelalte date. În acest fel, poate folosi aceste date pentru a funcționa chiar și atunci când sunteți offline. Dacă conexiunea unui utilizator se întrerupe, acesta poate sincroniza datele locale cu serverul atunci când conexiunea este stabilită.

Dezvoltare simplificată

Dezvoltarea unui SPA este mai ușoară, deoarece dezvoltatorii nu trebuie să petreacă mai mult timp scriind cod și redând paginile web pe un server. În schimb, ei pot reutiliza codul de pe partea serverului și pot decupla SPA-ul de interfața cu utilizatorul frontal. Aceasta implică faptul că echipele de front-end și backend se pot concentra pe locurile lor de muncă fără griji.

Dar cum?

Dezvoltarea frontend devine fără efort în SPA-uri datorită arhitecturii lor decuplate, în care afișajul frontend se separă de serviciile de backend. Deoarece funcționalitățile esențiale ale backend-ului unei companii nu se schimbă prea mult, clienții tăi pot avea o experiență consecventă utilizând aplicația ta, înregistrându-se completând un formular etc. Puteți păstra și același conținut, dar schimbați cum arată.

Când logica backend și datele se decuplează de modul în care sunt prezentate, transformați aplicația în serviciu, permițând dezvoltatorilor să creeze mai multe moduri de front-end și să arate acel serviciu. De asemenea, permite dezvoltatorilor să construiască, să experimenteze și să implementeze front-end-ul fără a-și face griji cu privire la tehnologia backend-ului.

Ușor de depanat

Depanarea unei aplicații este vitală pentru a vă asigura că nimic nu o poate împiedica să funcționeze optim prin detectarea și eliminarea erorilor și erorilor care îi pot încetini performanța.

Aplicațiile cu o singură pagină sunt ușor de depanat cu Google Chrome, deoarece sunt construite folosind cadre populare precum React, Angular, Vue.js etc. Puteți monitoriza și investiga cu ușurință elementele paginii, datele și operațiunile de rețea.

În plus, depanarea în SPA este mai ușoară decât MPA-urile, deoarece SPA-urile au propriile lor instrumente de dezvoltare pentru Chrome. Dezvoltatorii pot examina redarea codului JS din browser și pot depana SPA-urile în loc să treacă prin sute și mii de linii de cod. Instrumentele de depanare Chrome vizualizează și elementele paginii, solicitările de date de la server și stocarea în cache a datelor.

Consum mai mic de resurse

Aplicațiile cu o singură pagină consumă mai puțină lățime de bandă, deoarece încarcă paginile o singură dată. De asemenea, funcționează în zone cu o conexiune la internet mai lentă, prin urmare, sunt convenabile de utilizat pentru toată lumea. În plus, funcționează offline, salvând datele dvs., astfel încât nu trebuie să le furnizați internet constant pentru a le accesa și a lucra la ele, spre deosebire de MPA-uri precum Google Docs.

Compatibilitate multiplatformă

Dezvoltatorii pot construi aplicații care pot rula cu ușurință pe orice sistem de operare, dispozitiv și browser folosind o singură bază de cod. Prin urmare, se adaugă și experienței clienților, deoarece aceștia pot folosi SPA-ul oriunde doresc.

În plus, dezvoltatorii pot construi, de asemenea, aplicații bogate în funcții, fără efort. De exemplu, pot include analize în timp real în timp ce dezvoltă o aplicație de editare a conținutului.

Cu toate acestea, există și unele negative asociate cu SPA-urile.

Dezavantajele SPA-urilor 👎

Performanță SEO slabă

Arhitectura SPA-urilor implică doar o singură pagină cu o singură adresă URL. Limitează capacitatea SPA-urilor de a beneficia de optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO). Tehnicile SEO ajută la îmbunătățirea poziției site-ului dvs. în rezultatele motoarelor de căutare, deoarece există o concurență ridicată.

Deoarece există doar o singură adresă URL fără modificări sau adrese excepționale, optimizarea acesteia pentru SEO este dificilă. Îi lipsește indexarea, analizele bune, linkurile unice, metadatele etc. Astfel de pagini au ghinion să fie scanate de roboții de căutare, așa că optimizarea devine dificilă.

Amenințări online

SPA-urile sunt mai vulnerabile la amenințările online, cum ar fi cross-site scripting (XSS) decât MPA. Atacatorii pot utiliza XSS pentru a injecta scripturi la nivelul clientului într-o aplicație web și pentru a o compromite. În plus, controlul accesului nu este strict la nivel operațional. Poate expune date și funcții sensibile dacă dezvoltatorii nu iau măsuri de precauție.

  Cum să faci o mașină de scris sau o animație în linia de comandă în PowerPoint

Timpii inițiali de încărcare

Deși SPA-urile sunt lăudate pentru că prezintă performanțe și viteză excelente, este nevoie de ceva timp pentru a încărca întregul site. Poate irita unii utilizatori care nu pot deschide din nou aplicația.

Istoricul browserului

SPA-urile nu stochează istoricul browserului. Dacă verificați istoricul pentru orice date valoroase, vedeți doar linkul SPA către întregul site web. De asemenea, nu te poți mișca înainte și înapoi în SPA. Dacă apăsați butonul Înapoi, ajungeți pe o pagină web încărcată anterior, nu pe starea anterioară. Cu toate acestea, acest dezavantaj poate fi neutralizat prin utilizarea API-ului HTML5 History.

Când ar trebui să folosiți SPA-urile?

SPA-urile vin cu o mulțime de beneficii, dar și dezavantaje, așa cum ați văzut în secțiunea anterioară. Deci, nu este înțelept să spunem că este complet bun sau rău. Depinde de cerințele și obiectivele dvs. pentru a crea o aplicație.

 • Dacă doriți să construiți un site web cu volume de date mai mici și o platformă dinamică, puteți utiliza aplicații cu o singură pagină.
 • De asemenea, este fructuos dacă intenționați să construiți o aplicație mobilă în viitor, puteți utiliza API-ul backend atât pentru site-ul dvs., cât și pentru aplicația mobilă.
 • Arhitectura SPA-urilor este, de asemenea, potrivită pentru a construi rețele sociale (de exemplu, Facebook), comunități închise și platforme SaaS, deoarece nu au nevoie de mult SEO.
 • Dacă doriți să oferiți o interacțiune fără probleme cu utilizatorul în aplicația dvs., alegeți un SPA. Aplicațiile cu o singură pagină, cum ar fi Google Maps, folosesc această abordare pentru a oferi modificări live atunci când utilizatorii se mută dintr-un loc în altul.
 • SPA-urile sunt, de asemenea, grozave dacă doriți să oferiți actualizări live ale aplicației dvs. în scopuri precum streaming de date, diagrame în timp real, notificări, alerte etc.
 • Alegeți SPA-uri dacă doriți să oferiți o experiență de utilizator nativă, consecventă și dinamică pe diferite sisteme de operare, browsere și dispozitive.

Deci, dacă bifați unul sau unele dintre punctele menționate mai sus, puteți alege SPA-uri. Să înțelegem rapid cum să creăm aplicații cu o singură pagină.

Cum se creează SPA-uri?

Orice dezvoltare de software, inclusiv SPA, necesită trei aspecte cele mai importante – o echipă, timpul și instrumentele și tehnologiile pentru a produce aplicația.

Echipă

Trebuie să aveți o echipă de dezvoltare cu experiență în JavaScript, CSS și HTML, împreună cu cunoștințe despre alte tehnologii conexe. Construiți o echipă de:

 • Managerii de proiect să conducă echipa și să monitorizeze și să ghideze procesul de dezvoltare
 • Dezvoltatorii JavaScript pentru a scrie cod frontend de calitate
 • Designerii UX/UI pentru a proiecta frumos aplicația, ținând cont în același timp de gradul de utilizare
 • Ingineri software backend pentru a conecta serverul și interfața aplicației fără probleme
 • Specialiștii QA pentru a testa aplicația pentru erori și bug-uri, asigurându-se că nimic nu poate compromite performanța aplicației

Timp și buget

Fixați o cronologie a dezvoltării aplicației dvs. pentru a vă asigura că se finalizează atunci când aveți nevoie de ea pentru a fi implementată pe piață. Determinați cronologia în funcție de complexitatea aplicației, cerințele caracteristicilor și dimensiunea echipei. Dedicați suficient timp pentru cercetarea, planificarea și dezvoltarea unui proces simplificat pentru fiecare etapă de dezvoltare, de la scrierea codului până la proiectare, testare și implementare.

În plus, aveți planuri și resurse pentru întreținerea aplicației pentru a rezolva problemele, adăugați noi funcții, actualizați conținutul etc. De asemenea, asigurați-vă că totul funcționează în limitele bugetului dvs. Pentru aceasta, alocați-vă membrii echipei și resursele în mod inteligent.

Instrumente și tehnologii

Instrumentele și tehnologiile sunt esențiale în dezvoltarea aplicațiilor web. După cum am menționat mai devreme, JavaScript, CSS și HTML sunt trei tehnologii pe care trebuie să le utilizați pentru a vă dezvolta SPA. În afară de asta, aveți nevoie și de o mulțime de alte instrumente, cum ar fi cadre JavaScript pentru a construi „scheletul” aplicației, Ajax (JS și XML) pentru implementare, tehnologii backend precum PHP, Node.js etc. și o bază de date. cum ar fi MongoDB sau MySQL.

Să înțelegem puțin mai multe despre cadrele JavaScript potrivite pentru dezvoltarea SPA.

Ember

Ember sau Ember.js este un cadru JavaScript excelent pentru a construi o aplicație cu o singură pagină. Este productiv și testat pentru a oferi o bază solidă pentru a vă crea aplicația. Are capabilitățile de care aveți nevoie pentru a crea interfețe de utilizator bogate în funcții care funcționează pe mai multe dispozitive.

Arhitectura UI a lui Ember este scalabilă și a susținut firme globale de top precum Microsoft, Apple, Netflix, LinkedIn și altele. Este un cadru „inclus cu baterie” cu tot ce ai nevoie pentru a avea o experiență gata de fabricație din prima zi a dezvoltării aplicației tale.

  Vrei un control vocal mai bun pentru Smarthome? Utilizați Grupuri

Ember CLI funcționează ca o coloană vertebrală a aplicației Ember și oferă generatoare de coduri pentru a construi noi entități, aranja fișiere etc. Oferă un mediu încorporat cu reîncărcări automate rapide, reconstruiri și rulări de testare. De asemenea, vă puteți implementa rapid aplicația folosind o singură comandă.

În plus, routerul Ember este excelent și include încărcare asincronă a datelor, parametri de interogare și adrese URL dinamice. În plus, are o bibliotecă completă pentru acces la date (cunoscută sub numele de Ember Data), testare cuprinzătoare și upgrade gratuite de performanță.

Angular.js

Unul dintre cele mai bune cadre JavaScript, Angular.js, vă ajută să vă creați eficient aplicația pe o singură pagină cu capabilități robuste. Vă permite să extindeți vocabularul HTML al aplicației dvs. și oferă un mediu care este rapid de construit, lizibil și expresiv.

Angular.js este foarte extensibil și compatibil cu mai multe biblioteci. De asemenea, puteți înlocui sau modifica cu ușurință orice caracteristică pentru a vă personaliza aplicația și a o face în funcție de nevoile dvs. de caracteristici și pentru a se potrivi fluxului de lucru de dezvoltare.

Mai mult, Angular.js folosește legarea de date pentru a actualiza vizualizarea pe baza modificărilor modelului și elimină manipularea DOM. De asemenea, puteți utiliza controlere și JavaScript simplu pentru a vă ajuta să vă întrețineți, să testați și să reutilizați cu ușurință codul.

Puteți crea componente cu directive, componente reutilizabile și localizare. În plus, utilizați legături profunde, validarea formularelor și permiteți o comunicare eficientă cu serverul folosind capacitățile sale.

Backbone.js

Backend.js oferă o „coloană vertebrală” sau o structură robustă aplicațiilor cu modele, evenimente personalizate, legare cheie-valoare, vizualizări cu gestionarea evenimentelor și colecții cu funcții multiple. Se conectează la API-ul dvs. folosind o interfață JSON RESTful.

Puteți folosi routerul său pentru a actualiza adresa URL a browserului aplicației și pentru a le permite utilizatorilor să o marcheze și să o partajeze. Codul său este disponibil pe GitHub și are licență MIT. Unele dintre aplicațiile care folosesc Backbone.js sunt Hulu, Airbnb, Pandora, Trello, Stripe, Khan Academy, Bitbucket, WordPress.com și multe altele.

Vue.js

Vue.js este un cadru JS progresiv și oferă un ecosistem versatil pentru a vă ajuta să vă construiți SPA. Acest proiect open-source licențiat de MIT a făcut posibilă crearea cu ușurință a unei interfețe de utilizator excelentă pentru aplicațiile cu o singură pagină.

Este proiectat pentru a fi adaptabil și poate scala între un cadru și bibliotecă pe baza cazului de utilizare. Biblioteca sa accesibilă se concentrează doar pe stratul de vizualizare al aplicației și oferă biblioteci pentru a gestiona complexitățile în aplicații mai mari cu o singură pagină.

Reacţiona

Reacţiona este una dintre cele mai populare biblioteci JavaScript pentru a crea aplicații cu o singură pagină. Este dezvoltat și întreținut de dezvoltatorii Facebook (acum Meta). Și este open-source, și tu poți contribui la el.

Există o mulțime de motive pentru a alege React pentru dezvoltarea următorului tău SPA. Să vedem câteva dintre ele.

 • Ușor adaptabil dacă sunteți un dezvoltator JavaScript.
 • Documentația React este cel mai bun loc pentru a începe să o înveți.
 • Dacă înveți conceptele React, te va ajuta să construiești aplicații mobile și cu React Native, care urmează concepte similare.
 • O comunitate mare care duce la un set mare de pachete terțe.
 • Majoritatea companiilor precum Facebook, Bloomberg, Airbnb, Instagram, Skype etc., folosesc biblioteca React pentru a dezvolta UI.

Nu este copleșitor să spunem că React este cea mai populară bibliotecă pentru a construi aplicații web la momentul respectiv. Încercați-l, vă va plăcea. Consultați aceste resurse pentru a învăța React dacă este necesar.

Concluzie 👨‍💻

Aplicațiile cu o singură pagină (SPA) vă pot fi de ajutor dacă doriți să construiți o aplicație foarte receptivă, mai rapidă și bogată în funcții pentru rețele sociale, afaceri SaaS, actualizări live etc. Astfel, determinați-vă cerințele și obiectivele pentru a decide dacă un SPA se va potrivi procesului dvs. de dezvoltare și alege un cadru JavaScript în consecință pentru a începe.

x