09/26/2023

8 moduri de a ucide un Raspberry Pi

În timp ce computerele Raspberry Pi cu o singură placă sunt robuste pentru un produs de larg consum proiectat pentru a modifica electronicele, ele sunt destul de ușor de deteriorat permanent în mai multe moduri.

Vă prezentăm o listă de acțiuni și situații care, de cele mai multe ori, vă vor dăuna grav Raspberry Pi. În cazul în care nu este imediat evident, aceasta este o listă de lucruri pe care nu ar trebui să le faceți niciodată cu Raspberry Pi dacă intenționați să îl utilizați în continuare.

1. Supraîncălzirea dvs. Raspberry Pi

Credit imagine: raspberrypi.com

Este dificil din punct de vedere tehnic să cauzați deteriorarea Raspberry Pi prin supraîncălzire din cauza dispozitivului de siguranță pentru accelerarea cipului care se activează atunci când temperatura plăcii crește dincolo de limita setată de 85 ℃ (185 ° F). Cu toate acestea, în condiții extreme, cum ar fi într-o mașină fierbinte sau în orice altă carcasă conductoare termic, căldura poate provoca daune considerabile SoC și altor componente pe perioade îndelungate.

Răcirea este un factor foarte important de luat în considerare atunci când trebuie să rulați un Raspberry Pi în condiții calde sau când este overclockat. Ar trebui să aruncați o privire la ghidul nostru despre cum să vă păstrați Raspberry Pi rece dacă supraîncălzirea este o preocupare majoră a dvs.

2. Descărcări electrostatice

Credit imagine: amphoto/Depositphotos

Descărcarea electrostatică sau ESD este transferul de curent electric între două obiecte încărcate electric atunci când acestea intră în contact. Cea mai frecventă cauză a descărcărilor electrostatice este acumularea de electricitate statică.

Deși de obicei inofensiv pentru oameni, ESD este capabil să provoace defectarea componentelor electronice sensibile. Atingerea părților conductoare de pe Raspberry Pi în timp ce sunteți încărcat electric va cauza deteriorarea Raspberry Pi. Daunele ESD pot fi fie catastrofale, fie latente. În cazul defecțiunilor latente, deteriorarea poate să nu fie evidentă decât după săptămâni sau chiar luni mai târziu, dar cu siguranță va scurta durata de viață a dispozitivului și poate provoca erori inexplicabile din când în când.

  Ghid complet pentru a identifica recenziile false pe Amazon

Manipularea Raspberry Pi fără măsurile de precauție adecvate pentru descărcarea electrostatică (ESD) poate cauza deteriorarea electrostatică a componentelor sensibile. Cel mai simplu mod de a vă proteja Pi de ESD este să îl păstrați într-o carcasă. Dacă trebuie să manipulați placa, asigurați-vă că îi atingeți doar marginile. De asemenea, luați în considerare investiția într-un covor ESD și o curea de mână ESD.

3. Daune fizice/Lichide vărsate

Acesta este destul de evident, dar merită menționat totuși. Raspberry Pi-ul dvs. ar trebui să fie păstrat în siguranță și protejat într-un mod care să asigure că este protejat de căderi bruște, lovituri puternice și atacuri fizice de orice fel. De asemenea, lichidele nu sunt de acord cu Pi, mai ales atunci când sunt conectate la o sursă de alimentare. Dacă Raspberry Pi este stropit cu apă, asigurați-vă că este complet uscat înainte de a-l conecta la priză.

O carcasă de protecție din plastic sau metal vă va proteja Raspberry Pi de majoritatea daunelor fizice și îl va proteja și de lichide, cel puțin într-o anumită măsură.

4. Polaritate inversă

Polaritatea inversă apare atunci când o sursă de alimentare, cum ar fi o baterie sau o sursă de alimentare, este conectată cu bornele pozitive și negative schimbate. Spre deosebire de majoritatea celorlalte dispozitive electronice, Raspberry Pi nu vine cu protecție la polaritate inversă încorporată. Prin urmare, conectarea unei surse de alimentare cu polaritate inversă poate provoca daune grave componentelor sale.

Din acest motiv, este important să folosiți numai surse de alimentare de înaltă calitate pentru Raspberry Pi. Dacă construiți o sursă de alimentare personalizată, aveți grijă deosebită pentru a vă asigura că permite curentului să circule în direcția corectă.

  Cum să utilizați un bancomat Bitcoin?

5. Supratensiune

În timp ce Raspberry Pis vine cu o diodă TVS (de suprimare a tensiunii tranzitorii) pentru a oferi o anumită protecție împotriva supratensiunii, doar anumite modele au o polifuzibilă resetabilă pentru a gestiona supracurent – Pi 4 și Pi Zero nu au această caracteristică.

Dacă este furnizată prea multă energie, este posibil să fiți informat prin fum magic din Pi. Prin urmare, este foarte important ca sursa dvs. de alimentare să nu furnizeze curent Raspberry Pi la o tensiune pe care dispozitivul nu o poate gestiona. De asemenea, ar trebui să luați în considerare un protector separat de supratensiune sau o sursă de alimentare capabilă pentru a vă proteja împotriva supratensiunii bruște.

Puteți alege din oricare dintre diferitele moduri de a alimenta un Raspberry Pi, atâta timp cât furnizați cantitatea potrivită de suc dispozitivului.

6. Scurtificarea pinii

Aceasta este una dintre cele mai comune moduri de a ucide un Raspberry Pi și este, de asemenea, una dintre cele mai simple. Un scurtcircuit se întâmplă atunci când electricitatea curge printr-o cale neintenționată de rezistență scăzută, permițând curentului în exces să treacă prin circuit și ducând, de obicei, la situații proaste, cum ar fi deteriorarea componentelor, incendii și chiar explozii.

Scurtificarea nu este un fenomen care apare la Raspberry Pi în funcționare normală. Este o problemă pe care trebuie să o evitați când lucrați cu pinii GPIO de pe placă. De exemplu, conectarea oricăruia dintre pinii de alimentare (fie 3,3 V sau 5 V) la pinii de masă va provoca un scurtcircuit, deoarece Pi-ul nu este proiectat pentru a permite curentului să curgă prin acea cale. În mod similar, scurtcircuitarea unui pin de 3,3 V și a unui pin de 5 V poate duce rapid la un Raspberry Pi mort.

Deci da, este ușor să deteriorați un Raspberry Pi prin scurtcircuitarea pinii GPIO. Dacă trebuie să lucrați cu pinii de pe Raspberry Pi, este o idee bună să opriți mai întâi sursa de alimentare. De asemenea, ar trebui să verificați de trei ori cablajul înainte de a reconecta alimentarea.

  Ce sunt alertele critice pe iPhone și iPad și cum le activez?

7. Conectarea a mai mult de 3,3 V la pinii GPIO

Credit imagine: raspberrypi.com

Deși întregul antet cu 40 de pini de pe Raspberry Pi este denumit antet GPIO (Intrare/Ieșire de uz general), există doar 26 de pini marcați pentru utilizare generală. Aceasta înseamnă că pot fi setate ca pini de intrare sau de ieșire și pot fi utilizate pentru o mare varietate de proiecte electronice.

Acești pini GPIO sunt evaluați pentru a funcționa la o tensiune maximă de 3,3 V și un minim de 0 V. Furnizarea de mult mai mult de 3,3 V la pinii GPIO este o modalitate rapidă de a vă prăji Raspberry Pi. Chiar și o scurtă conexiune la un pin de 5V în timp ce Raspberry Pi este pornit este suficientă pentru a face Raspberry Pi inutilizabil.

8. Atrage prea mult curent din pinii GPIO

Trebuie să fiți atenți când alimentați periferice de la pinii GPIO (și pinii 3v3) de pe Raspberry Pi. Puteți extrage în siguranță doar aproximativ 16 mA de la un singur pin GPIO și 51 mA în total de pe șina de alimentare de 3,3 V. Încercarea de a desena mult mai mult decât atât va arde urmele din cip și va face ca pinii afectați să nu fie funcționali. Când este prelungită, poate cauza supraîncălzirea și arderea întregii plăci.

În schimb, ar trebui să utilizați pinii de alimentare de 5 V pentru componentele electronice care necesită un consum mare de curent.

Manipulați-vă Raspberry Pi cu grijă

Raspberry PI-urile sunt computere durabile și capabile să reziste până la zece ani de utilizare adecvată. Atâta timp cât luați măsurile de precauție necesare înainte de a conecta orice periferice și vă asigurați că Raspberry Pi funcționează într-un mediu care este în acord cu constituția sa, puteți fi sigur că Raspberry Pi va dura cât mai mult posibil.

x