Wi-Fi 7 se lansează oficial cu viteze de internet de patru ori mai mari

Legături rapide

Recomandări cheie

  • Wi-Fi 7 aduce viteze mai mari și conectivitate mai bună, cu un debit maxim de până la 40 Gbps, de peste trei ori mai rapid decât Wi-Fi 6.
  • Wi-Fi 7 acceptă lățimi de bandă mai largi ale canalelor, permițând o transmisie de date mai eficientă și un debit semnificativ crescut.
  • Wi-Fi 7 introduce operarea multi-link, permițând dispozitivelor să transmită și să primească date simultan pe mai multe benzi de frecvență, îmbunătățind fiabilitatea și reducând latența.

Wi-Fi 7 este oficial aici, lansându-ne în următoarea generație de internet wireless și aducând viteze Wi-Fi semnificativ mai rapide și conectivitate mai bună decât oricând.

Wi-Fi Alliance a anunțat oficial Wi-Fi 7 la CES 2024 și, în timp ce multe dintre noile specificații ale standardelor Wi-Fi au circulat online, anunțul Wi-Fi Alliance a anunțat în sfârșit ceea ce ne putem aștepta de la cele mai recente și mai bune din Wifi.

Ce este Wi-Fi 7?

Wi-Fi Alliance a dezvăluit Wi-Fi 7 pe 8 ianuarie 2024, la CES 2024, aducând oficial cea mai recentă versiune de Wi-Fi în lume. Lansarea Wi-Fi 7 a fost întotdeauna așteptată la începutul lui 2024, așa că lansarea sa în ianuarie nu este neașteptată, dar înseamnă că producătorii de hardware și consumatorii pot începe să folosească noua tehnologie Wi-Fi în mod corespunzător.

Wi-Fi 7 aduce îmbunătățiri importante tehnologiei Wi-Fi, nu în ultimul rând vitezei Wi-Fi pe care vă puteți aștepta să le utilizați în casă și în alte locuri, împreună cu îmbunătățiri ale lățimii de bandă și ale cantității totale de date care pot fi trimise pe mai multe dispozitive simultan. Upgrade-urile Wi-Fi 7 includ:

  • Wi-Fi mai rapid: Wi-Fi 7 este proiectat pentru a oferi un randament maxim de până la 40 Gbps și 46 Gbps [PDF]de peste trei ori mai rapid decât Wi-Fi 6 de 9,6 Gbps.
  • Canale Wi-Fi de 320 MHz: Wi-Fi 7 va suporta lățimi de bandă mai largi ale canalelor, de până la 320 MHz, comparativ cu maximul de 160 MHz pe Wi-Fi 6. Acest lucru permite o transmisie de date mai eficientă și poate crește semnificativ debitul.
  • Funcționare cu mai multe legături: MLO permite dispozitivelor să transmită și să primească date pe mai multe benzi de frecvență simultan, îmbunătățind fiabilitatea și reducând latența dintre dispozitive. MLO este una dintre cele mai interesante dezvoltări Wi-Fi 7, deoarece va crește masiv cantitatea de procesare a datelor disponibilă între router și dispozitive.
  • Modulare de ordin înalt: Wi-Fi 7 va fi livrat cu 4K QAM (modulație de amplitudine în quadratură), un pas înainte de 1024-QAM utilizat în Wi-Fi 6. Aceasta înseamnă că pot fi transmise mai multe date cu fiecare semnal, crescând rata totală de date. , adică conexiuni la internet mai rapide.
  Unde sunt instrumentele de administrare pentru Office 365?

Alte upgrade-uri Wi-Fi 7, cum ar fi blocarea comprimată 512 și accesul uplink declanșat, vor spori și capacitatea rețelei Wi-Fi 7 și vor reduce latența.

Cum se compară Wi-Fi 7?

În termeni directe de viteză, Wi-Fi 7 va fi de până la patru ori mai rapid decât predecesorul său, Wi-Fi 6E, care a fost lansat în 2021. Wi-Fi 7 poate transmite date la maximum aproximativ 40 Gbps, deși este întotdeauna demn de remarcat faptul că este un maxim perfect de laborator și nu ceea ce vei primi în casa ta. Cu toate acestea, creșterea generală a vitezei Wi-Fi va fi notabilă, mai ales atunci când celelalte dispozitive din casa ta folosesc toate aceeași tehnologie Wi-Fi 7.

Standardul IEEE

Numele Alianței Wi-Fi

Anul lansării

Frecvență

Rata maximă de date

802.11ac

Wi-Fi 5

2014

2,4 GHz și 5 GHz

1,3 Gbps

802.11ax

Wi-Fi 6

2019

2,4 GHz și 5 GHz

10-12 Gbps

802.11ax-2021

Wi-Fi 6E

2021

2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz

10-12 Gbps

801.11be

Wi-Fi 7

2024/2025

2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz

40 Gbps

În plus, Wi-Fi 7 folosește „noua” bandă Wi-Fi de 6 GHz, oferind mai multă lățime de bandă rețelei dvs. de acasă. Banda Wi-Fi de 6GHz a fost introdusă cu Wi-Fi 6E și este concepută pentru a atenua congestionarea rețelei pe benzile Wi-Fi tradiționale de 2,4GHz și 5GHz. Banda suplimentară și viteza suplimentară de la Wi-Fi 7 ar trebui să ofere un impuls în întreaga rețea.

Trecerea la 4K QAM vă va ajuta, de asemenea, să vă simțiți Wi-Fi mai rapid decât înainte. Wi-Fi 6/6E utilizează ambele 1024-QAM, în timp ce Wi-Fi 7 utilizează 4096-QAM pentru a oferi rate de transmisie de date cu până la 20% mai mari. În combinație, numărul de fluxuri spațiale se dublează de la opt la 16 cu Wi-Fi 7, crescând din nou debitul de date.

  Cum să vă ștergeți contul Spotify

Definirea cât de rapid este Wi-Fi 7 și cum se compară cu Wi-Fi 6/6E nu este întotdeauna ușor, deoarece depinde și de conexiunea ta la internet. Cu toate acestea, îmbunătățirile generale ale Wi-Fi 7 ar trebui să ofere un internet mai rapid pe dispozitivele dvs.

Merită să cumpărați un router Wi-Fi 7?

În prezent, nu trebuie să vă grăbiți să cumpărați un router compatibil Wi-Fi 7. În timp ce specificațiile Wi-Fi 7 sunt grozave pe hârtie, lansarea oficială a noului standard Wi-Fi tocmai a avut loc și nu există multe dispozitive care acceptă noua tehnologie.

De exemplu, routerul TP-Link BE19000 Wi-Fi 7 și routerul ASUS RT-BE96U Wi-Fi 7 sunt disponibile de luni de zile în acest moment. Dar până când aveți alte dispozitive în rețea care pot folosi cu adevărat Wi-Fi 7, probabil că cel mai bine rămâneți cu routerul Wi-Fi existent.

În mod similar, unele smartphone-uri acceptă deja Wi-Fi 7, cum ar fi OnePlus 12, Vivo S18 Pro și ASUS ROG Phone 8 Pro, dar vor avea nevoie de o actualizare pentru a funcționa corect.

Deocamdată, nu se grăbește să ieșiți și să cumpărați noi routere Wi-Fi 7, smartphone-uri și laptop-uri, deși dacă sunteți pe cale să faceți upgrade și doriți să vă protejați hardware-ul în viitor, merită luat în considerare cu siguranță.