09/26/2023

VPN-urile vă stochează informațiile personale?

Dacă sunteți familiarizat cu VPN-urile, atunci veți ști că scopul lor principal este să vă cripteze datele online și să vă mascheze adresa IP. Dar furnizorul dvs. VPN probabil colectează în continuare unele informații despre dvs., serviciile mai umbrite ducând colectarea datelor mult prea departe.

Deci, ce fel de date despre utilizatori colectează în general VPN-urile și cum puteți afla dacă furnizorul dvs. colectează prea multe?

VPN-urile de date se colectează de obicei

Dacă utilizați un VPN bazat pe abonament, cum ar fi ExpressVPN sau NordVPN, furnizorul dvs. va colecta detaliile dvs. de plată dacă plătiți lunar. Acest lucru este pentru ca furnizorul să vă poată colecta automat plățile lunare. Țara dvs. de facturare și adresa de facturare vor fi, de asemenea, colectate aici.

Dacă nu doriți ca serviciul VPN ales de dvs. să aibă informații despre cardul dvs. de plată, mulți furnizori populari vă permit să plătiți abonamentul prin PayPal.

Alte date pe care furnizorul dvs. VPN le va colecta probabil includ numele dvs. complet și adresa dvs. de e-mail. Cu toate acestea, unele VPN-uri nici măcar nu au nevoie de aceste detalii. Multe VPN-uri gratuite nu necesită adresa dvs. de e-mail, dar vă vor oferi avantaje suplimentare dacă o furnizați. Windscribe, de exemplu, oferă utilizatorilor versiunii sale gratuite o limită lunară de date mai mare dacă furnizează și confirmă adresa de e-mail a contului.

Când creați un cont VPN, vi se va cere adesea să setați o parolă alături de adresa dvs. de e-mail. Cu toate acestea, furnizorii VPN solidi îți vor cripta parola, ceea ce înseamnă că nici serviciul în sine nu o poate vizualiza. Această parolă rămâne accesibilă doar pentru dvs. Surfshark și NordVPN criptează parola de conectare.

  6 VPN auto-găzduit pentru întreprinderi mici și mijlocii – software server VPN

Anumite VPN-uri ar putea dori să afle puțin mai multe despre tine. Vi se poate cere să furnizați numărul dvs. de telefon, dar acest lucru este destul de rar. Deoarece VPN-urile sunt concepute pentru a vă păstra anonimatul, este puțin probabil ca un furnizor de renume să solicite o mulțime de informații personale.

VPN-urile de date nu ar trebui să colecteze

Ai crede că majoritatea furnizorilor de VPN ar avea intenții bune, deoarece întregul serviciu se bazează pe protejarea ta online. Dar pe măsură ce VPN-urile au devenit din ce în ce mai populare, o mulțime de grupuri mai umbrite caută modalități de a profita de pe urma datelor tale.

Acesta este adesea cazul VPN-urilor gratuite. Poate că ați observat deja că cele mai populare și de renume VPN-uri sunt accesibile doar printr-un abonament plătit. Desigur, această taxă permite furnizorului VPN să profite de serviciile lor. Un furnizor VPN gratuit nu poate face profit prin taxele de utilizator. Deși este plăcut să credem că aceste servicii gratuite sunt total non-profit și pur și simplu doresc să ofere tuturor acces la un VPN, de multe ori nu este cazul.

Deci, cum câștigă bani furnizorii de VPN gratuit? Există câteva căi pe care le poate lua o anumită companie, prima fiind reclamele.

Unele aplicații VPN gratuite vin cu reclame pop-up, la fel ca majoritatea aplicațiilor gratuite de astăzi. Aceste reclame pot fi foarte ocazionale, apar doar o dată pe o lună albastră.

Dar, din păcate, probabil că veți avea de-a face cu aceste reclame în mod regulat. Când schimbați locația serverului, activați sau dezactivați VPN-ul sau chiar deschideți clientul VPN, puteți întâlni reclame frustrante. Prin difuzarea de reclame prin aplicație, furnizorii VPN pot primi plăți de la companiile afișate.

Ferestrele pop-up sunt iritante, dar acest lucru nu este atât de rău pe cât se poate. În loc să vă arate pur și simplu reclame, un VPN vă poate vinde și datele private.

  Anonimat complet cu Mullvad VPN [Hands-on Testing & Review]

Acest lucru se face prin baze de date cunoscute sub numele de jurnalele VPN. Un jurnal VPN este conceput pentru a înregistra anumite tipuri de date despre utilizator pe care un VPN fără jurnal în mod legitim nu le-ar colecta. Fiecare jurnal poate diferi în ceea ce privește datele pe care le adună, dar istoricul căutărilor, site-urile vizitate frecvent și adresele IP sunt printre cele mai căutate tipuri de informații.

Dar de ce să colectăm aceste date? Aceste VPN-uri urmăresc să vă pirateze?

Nu chiar. Nu este deloc imposibil ca un furnizor VPN rău intenționat să vă colecteze datele sensibile pentru a efectua un hack sau o înșelătorie. Însă majoritatea furnizorilor VPN duși folosesc jurnalele de date din unul dintre cele două motive: vânzările de date și supravegherea.

În țările cu legi stricte privind utilizarea internetului, cum ar fi China, o mulțime de VPN-uri legale sunt considerate astfel doar pentru că oferă guvernului o ușă în spate pentru supraveghere. Guvernele mai stricte pot solicita, de asemenea, VPN-urilor care sunt legale în țară să păstreze jurnalele VPN.

Pe scurt, furnizorul dvs. VPN nu ar trebui să colecteze niciodată următoarele informații:

  • Adresa dvs. IP.
  • Paginile web pe care le vizitați.
  • Datele introduse online.
  • Marcaje temporale de conectare.
  • Durata sesiunii.

Scopul unui VPN este de a face datele de mai sus inaccesibile pentru oricine, în afară de tine. Aceasta include furnizorul dvs. de servicii de internet, entitățile guvernamentale, actorii rău intenționați și furnizorul VPN însuși.

VPN-ul dvs. vă colectează informațiile private?

Un VPN mai umbrit nu va cânta și nu va dansa niciodată despre colectarea datelor tale. Cu toate acestea, companiile sunt obligate prin lege să sublinieze tipul de date pe care le colectează și modul în care le folosesc. Acest lucru este explicat de obicei în politica de confidențialitate a VPN-ului, pe care ar trebui să o puteți găsi pe site-ul său web.

  NordVPN funcționează cu Netflix? 2023 (septembrie)

Politica de confidențialitate a unui VPN ar trebui, de asemenea, să sublinieze dacă vreuna dintre datele dvs. este partajată și, dacă da, cu cine sunt partajate acele date.

Dacă furnizorul dvs. VPN nu are o politică de confidențialitate, luați în considerare acest lucru un semnal roșu imens. Chiar și platformele care nu sunt concentrate pe securitate, cum ar fi Instagram, Walmart, YouTube și CNN, au politici de confidențialitate, așa că ar trebui să vă așteptați la acest lucru ca minim de la un serviciu VPN.

Dacă politica de confidențialitate a unui VPN este foarte scurtă sau vagă, poate fi și ceva în neregulă. O companie legitimă ar trebui să sublinieze foarte clar modul în care datele dvs. sunt colectate, utilizate și partajate, mai ales dacă scopul companiei respective este de a vă proteja pe dvs. și datele dvs. online.

ExpressVPN oferă un exemplu solid de politică de confidențialitate VPN, în care sunt acoperite o serie de subiecte importante. Aceasta include colectarea și utilizarea datelor, drepturile de confidențialitate ale utilizatorilor, module cookie și analize terțe, utilizatori copii și protecția datelor.

Dacă vă îngrijorează că politica de confidențialitate a VPN-ului dvs. poate să nu se bazeze pe fapte, asigurați-vă că compania a fost auditată independent. În acest fel, știți că orice afirmații false au fost eliminate.

Nu toate VPN-urile sunt altruiste

Oricât de mult ne-am dori cu toții să credem că toate VPN-urile sunt concentrate pe siguranța și securitatea utilizatorilor, vor exista întotdeauna niște mere urâte. Aceste servicii VPN mai umbrite ar putea căuta datele dvs. sensibile pentru a obține profit sau pentru a vă urmări activitatea. Dacă doriți ca VPN-ul dvs. să vă protejeze cu adevărat pe dvs. și datele dvs., cel mai bine este să optați pentru o opțiune foarte reputată și auditată complet.

x