12/04/2023

Voice over New Radio (VoNR) explicat în mai puțin de 5 minute

Nu, Voice over New Radio nu este o nouă formă de radio care reînvie celebrități pierdute de mult prin clone de voce asistate de AI, deși asta sună bine!

În schimb, VoNR se referă la tehnologia care acceptă comunicarea vocală printr-o rețea 5G, numită și Vo5G (Voice over 5G).

VoNR se traduce printr-o calitate mai fluidă a vocii față de tehnologii similare mai vechi, cum ar fi Voice over Long Term Evolution (VoLTE). Acest lucru înseamnă că consumatorii și companiile de toate dimensiunile pot beneficia de Vo5G pentru orice, de la jocuri la apeluri conferință.

Pentru a efectua un apel VoNR, trebuie să aveți un telefon compatibil 5G, iar persoana pe care o suni trebuie să aibă același lucru. Dacă sunteți conectat la o rețea 5G, apelul dvs. va fi direcționat automat prin VoNR.

Această tehnologie este încă la început, deoarece VoNR necesită rețele 5G, care nu sunt la fel de răspândite ca rețelele 4G. Dar adopția va crește pe măsură ce se vor extinde mai multe rețele 5G și sunt create mai multe dispozitive pentru a sprijini VoNR.

5G: Fundația pentru VoNR

Dacă ați văzut acest termen aruncat, dar nu sunteți sigur ce înseamnă, nu vă faceți griji – nu sunteți singur. Nu trebuie să știi ce înseamnă 5G pentru a-l folosi. Cu toate acestea, este important să înțelegeți 5G pentru a înțelege semnificația VoNR.

Din jurul anului 2019, 5G a apărut ca următoarea generație de tehnologie de rețele mobile. Cele mai multe telefoane noi lansate de atunci au suportat 5G, iar multe regiuni de pe tot globul au lansat rețele de generația a cincea.

Dacă sunteți mai familiarizat cu termenii mai vechi, cum ar fi 4G, LTE, 3G etc., trebuie să știți că 5G este versiunea actualizată a acelor tehnologii. Un nou „G” este realizat pe deplin la fiecare 10 ani.

  Selectați ce imagine va apărea când tweetați un link

Știu că termenii în sine nu explică prea multe. Totuși, tot ce trebuie să știți despre 5G, cel puțin în legătură cu apelurile vocale, este că, în comparație cu tehnologiile mai vechi, beneficiile sale includ o lățime de bandă crescută și o latență mai mică.

Beneficii și caracteristici VoNR

VoNR are mai multe avantaje față de apelurile vocale tradiționale:

  • Durate mai rapide de configurare a apelurilor: apelurile se conectează de obicei în mai puțin de două secunde, ceea ce este mai rapid decât apelurile tradiționale.
  • Calitate mai bună a vocii: apelurile Vo5G folosesc tehnologia de voce HD pentru a oferi un sunet mai clar și mai natural.
  • Mai puțin consum al bateriei: VoNR este eficient, astfel încât poate ajuta la îmbunătățirea duratei de viață a bateriei telefonului.
  • Latență mai scăzută: ați vorbit vreodată cu cineva la telefon din cauza unei întârzieri semnificative? Apelurile Voice over 5G remediază acest lucru din cauza latenței mai mici. Aceasta înseamnă că există mai puțină întârziere între momentul în care vorbești și momentul în care vocea ta este auzită de cealaltă persoană.
  • Mai multe caracteristici: Unele funcții noi pe care le acceptă VoNR includ apeluri video integrate și abilitatea de a partaja fișiere în timpul unui apel. De asemenea, abilitățile sale de latență scăzută înseamnă că poate suporta mai bine traducerile în timp real în timpul apelurilor.

VoNR vs VoLTE

CaracteristicăVoNR (Voice over New Radio)VoLTE (Voice over LTE)Generație de rețea5G4GCalitatea vociiMai mare ÎnaltăLatențăScăzută (mai bună)Scăzută (mai bună)FiabilitateMai înaltă Disponibilitate rețeleiLimitată (rețelele 5G sunt greșite sau ratate)Ubicuu (rețelele 4G sunt de mare calitate) cazuri, mobilitate limitată) Ridicat (mai multă libertate de mișcare fără a pierde calitatea conexiunii)

VoNR folosește 5G, iar VoLTE folosește 4G. Având în vedere diferențele tehnologice dintre aceste generații de rețele înseamnă că Voice over New Radio acceptă o calitate mai mare a vocii, o latență mai mică (mai mică este bine aici) și o fiabilitate mai mare.

  Cum să cumpărați în siguranță echipament de fotografie online

Pentru a consolida diferențele dintre ei în lumea reală, imaginați-vă că încercați să aveți o conversație cu cineva într-o cameră aglomerată. Este greu să le auzi peste zgomot și trebuie să te repete. Este ca și cum ai efectua un apel vocal printr-o rețea mobilă tradițională.

Dacă VoLTE este asemănător cu a avea o conversație privată într-o cameră liniștită, VoNR este ca și cum ai avea aceeași conversație într-o cameră izolată fonic. În timp ce VoLTE utilizează rețeaua LTE/4G pentru a oferi apeluri vocale de înaltă calitate, timpi mai rapidi de configurare a apelurilor și o durată de viață îmbunătățită a bateriei, VoNR folosește rețeaua 5G pentru a oferi o calitate și mai bună a vocii, o latență mai mică și o fiabilitate mai mare.

Cu toate acestea, VoNR nu este regele peste tot. Rețelele 4G sunt, practic, omniprezente, în timp ce rețelele 5G sunt un tip de lucru care nu se poate întâmpla. Și chiar dacă vă conectați prin 5G, în unele cazuri, nu vă puteți deplasa prea mult sau veți pierde acea conexiune de înaltă calitate și veți reveni la LTE.

VoLTE este încă o opțiune bună. Oferă îmbunătățiri semnificative față de apelurile vocale celulare tradiționale.

Caz de utilizare Vo5G

Înțelegându-se că 5G domnește suprem asupra vitezei și capacității 4G, nu este greu de realizat cum VoNR poate beneficia oricui și oricui, atât utilizatorii de afaceri, cât și consumatorii obișnuiți.

De exemplu, VoNR este ideal pentru utilizatorii de afaceri care au nevoie să efectueze apeluri telefonice de înaltă calitate. Gândiți-vă la videoconferințe și la apelurile de serviciu pentru clienți. Aceste situații necesită conversații clare, ceea ce permite apelurile susținute de 5G. Acest lucru poate ajuta companiile să reducă costurile de călătorie și să îmbunătățească colaborarea dintre angajați și clienți.

  Îmbunătățiți securitatea aplicațiilor web cu Detectify Asset Monitoring

Vo5G este util și pentru jucătorii care au nevoie de comunicare cu latență scăzută. Acesta a fost întotdeauna un punct crucial pentru jocurile multiplayer online și jocurile de strategie în timp real. Doar câteva situații cu întârziere prost cronometrată pot afecta atât turneele profesionale, cât și pasionații.

Similar cu jocurile sunt aplicațiile de realitate augmentată și de realitate virtuală. VoNR poate oferi traducere în timp real în timpul apelurilor video asistate de AR sau permite utilizatorilor să interacționeze cu obiecte virtuale într-un mod mai realist.

VoNR: Noua autostradă pentru comunicarea vocală

Rețelele 5G sunt fundamental diferite de generațiile anterioare de rețele celulare. Sunt proiectate pentru a susține o gamă mult mai largă de aplicații și servicii, inclusiv transfer de date de viteză ultra-înaltă, comunicare cu latență scăzută și conectivitate masivă.

VoNR valorifică capacitățile unice ale rețelelor 5G. Profită de lățimea de bandă mare și latența scăzută pentru a oferi o calitate superioară a vocii și timpi mai rapidi de configurare a apelurilor.

De asemenea, face parte dintr-o abordare holistică a serviciilor 5G. VoNR nu este o tehnologie izolată, ci o parte dintr-o suită mai largă de servicii care sunt dezvoltate pentru a satisface nevoile consumatorilor și întreprinderilor.

VoNR deschide, de asemenea, ușa către o nouă gamă de aplicații și servicii cu voce, cum ar fi apelurile video de înaltă definiție, jocurile captivante și colaborarea în timp real. Este de așteptat să joace un rol major în dezvoltarea serviciilor 5G, cum ar fi realitatea extinsă.

Deoarece rețelele 5G sunt încă în curs de dezvoltare, VoNR este la fel. Dar câștigă rapid acțiune în industria de telefonie mobilă. Pe măsură ce sunt implementate tot mai multe rețele 5G, VoNR este de așteptat să devină standardul pentru serviciile de comunicații vocale.

Apoi, consultați articolul nostru despre arhitectura Internet of Things (IoT).

A fost de ajutor articolul?

Multumim pentru feedback-ul dvs!

x