09/26/2023

Vă întrebați ce este ChatGPT și cum vă poate ajuta?

Să aflăm despre ChatGPT, scurtul său istoric și experiența mea cu versiunea sa gratuită și cu plată.

La începutul secolului 21, mi-am putut imagina roboți doar ori de câte ori termenul „inteligență artificială” îmi trecea prin minte. Asta a fost și în perioada în care am fost expus unor titluri de la Hollywood (The Terminator, The Matrix etc.) care descriu posibilitățile unei intervenții AI pe această planetă.

Majoritatea cinematografelor, datorită naturii lor, au încercat să evidențieze un fel de situație picant, apocaliptic, în care AI a încercat să înrobească omenirea. A fost într-adevăr distractiv și înfricoșător. Dar, în viața reală, am fost foarte sceptic cu privire la capabilitățile AI până când am pus mâna pe mine ChatGPT.

Ce este ChatGPT?

Pentru un copil de cinci ani, este pur și simplu un chatbot (AI) care poate să scrie eseuri, să rezolve matematică, să explice știință, să vorbească despre istorie, să-și recunoască greșelile, să le sublinieze pe ale tale și să facă câteva lucruri mai creative, cum ar fi poezia!

Din punct de vedere tehnic, este un transformator generativ pre-antrenat (GPT) antrenat prin Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF) pentru a răspunde conversațional. Înseamnă pur și simplu că OpenAI (compania-mamă a lui ChatGPT) a folosit antrenori umani AI și o mulțime de date pentru a ajuta ChatGPT să răspundă ca noi.

În culise, se bazează pe GPT, care se află la a patra iterație de la data scrierii acestui articol. Și, cu excepția ChatGPT, multe instrumente (cum ar fi Duolingo, Stripe etc.) beneficiază de capacitățile GPT. GPT, în esență, este un model de limbaj mare (LLM), o rețea neuronală masivă dezvoltată pentru sarcini de procesare a limbajului natural (NLP). Mai simplu, ajută mașina să vorbească ca oamenii.

Dacă sunteți interesat, următoarea sesiune împărtășește câteva fapte istorice despre aceasta. În cele din urmă, voi face un hands-on unde puteți vedea ChatGPT în acțiune.

ChatGPT: O scurtă istorie

Totul a început cu dezvoltarea de către Google a arhitecturii transformatoare, pe care au publicat-o într-o lucrare intitulată Attention Is All You Need în iunie 2017. Avantajul său cheie față de modelele anterioare de limbaj AI a fost capacitatea de a raporta importanța cuvintelor, indiferent de poziția lor într-un propoziție. În plus, a fost mai rapid, mai scalabil, mai precis și mai creativ decât abilitățile actuale de AI din acea vreme.

  Cum să anulez abonamentele la contul meu Roku

Acest lucru a oferit blocuri de bază pentru GPT-1, pe care OpenAI l-a lansat în februarie 2018 pentru cercetare și experimentare. Avea 110 milioane de parametri, ceea ce semnifică capacitatea sa vastă de a gestiona sarcini complexe.

În februarie 2019, OpenAI a dezvoltat GPT-2, având 1,5 miliarde de parametri. Printre altele, și-a crescut capacitatea de a gestiona interogări și mai complexe și ar putea păstra un context mai lung într-o conversație.

Cu toate acestea, GPT-2 a fost plin de probleme proprii. Uneori a fost deviat de la solicitarea intenționată de a produce conținut ofensator, ca urmare a părtinirilor prezente în datele sale de antrenament. În plus, conversațiile lungi ar putea duce cu ușurință la răspunsuri incoerente.

OpenAI a încercat să abordeze aceste și mai multe probleme cu a treia sa actualizare, GPT-3, în iunie 2020. Cu 175 de miliarde de parametri, aceasta a fost o actualizare masivă față de predecesorii săi. Totuși, a suferit câteva probleme GPT-2, cum ar fi producerea de text fără sens.

În cele din urmă, OpenAI a eliminat chatbot-ul GPT-3.5 AI, ChatGPT, pe 30 noiembrie 2022, pentru testare publică gratuită. Luând notă de popularitatea sa, a lansat curând versiunea cu plată, cu rate de răspuns mai rapide. La acel moment, era cel mai rapid produs care ajungea la 100 de milioane de utilizatori activi, durand doar două luni de la lansare.

În prezent, suntem la ChatGPT Plus (GPT-4), care este rezervat abonaților săi plătiți, în timp ce versiunea gratuită se bazează pe GPT-3.5.

Deci, aceasta a fost o privire a ceea ce ne-a dus aici. Dacă sunteți interesat să explorați istoricul ChatGPT în profunzime, vă sugerez să verificați site-ul oficial OpenAI pentru mai multe informații. Ca alternativă, înscrieți-vă la ChatGPT și întrebați-vă singur!

Înainte de a continua, ar trebui să reținem că niciun instrument AI, inclusiv ChatGPT, nu este perfect. Ar trebui să verificați întotdeauna ieșirea pentru acuratețe. În plus, ChatGPT a avut o întrerupere a datelor în septembrie 2021. Aceasta înseamnă că răspunsurile sale nu sunt cele mai recente decât dacă utilizați pluginuri ChatGPT cu versiunea sa plătită.

  Cum să utilizați trackpad-ul pe iPhone-uri non-3D Touch

Cum se utilizează ChatGPT?

Înregistrați-vă pentru un Cont OpenAI. Veți avea nevoie de un e-mail sau puteți utiliza conturi la Google, Microsoft și Apple pentru a vă înscrie.

Aceasta este interfața:

Partea stângă găzduiește istoricul promptului, iar în centru alegeți modelele (GPT 3.5 sau 4). Deoarece acesta este un chatbot, pur și simplu se solicită în câmpul gol Trimiteți un mesaj și apăsați Enter pentru răspuns.

În timp ce GPT-3.5 este bun pentru lucruri de nivel de intrare, GPT-4 este pentru sarcini complicate care necesită un nivel mai mare de creativitate și raționament.

Pentru mai multă claritate, vom vedea cum funcționează pentru câteva solicitări cu versiunile sale gratuite și plătite.

ChatGPT (GPT-3.5)

#1. Ghid de călătorie

I am in London, and I want to visit water parks. Can you suggest some places? And please mention any nearby tourist attractions.

#2. Scrierea e-mailului

Please write an email to my supervisor requesting five days leave starting the first Monday of next month. Mention my upcoming vacation and the fact that Mr. Johnson has agreed to supervise my projects in the meantime. I'll be waiting for approval before booking tickets.

#3. Istorie

Summarize the cell phone development timeline.

Acestea au fost câteva recomandări pentru a începe. Acum, treceți la GPT-4 pentru mai multă creativitate.

ChatGPT Plus (GPT-4)

#1. Povestirea

Propose an alternative ending to the harry potter saga where Ron defeats Voldemort using a special wand. This wand is nothing but Harry Potter himself, who has turned into this new form for just an hour.

#2. Poezie

Okay, write a poem about this alternative ending.

*Aceasta nu a fost o sarcină independentă, ci o re-prompt.

#3. Raţionament

Can you guess the next number in this series 23, 95, 479, 2879,…

Doar din curiozitate, am trimis același prompt la versiunea gratuită a ChatGPT (GPT-3.5) pentru a vedea dacă se poate descurca.

Vedea! A eșuat lamentabil. Nu a putut urma modelul și a răspuns complet incorect.

Acest lucru confirmă faptul că GPT-3.5 nu este potrivit pentru solicitări care necesită un nivel ridicat de complexitate. Totuși, GPT-4 are și un nivel dincolo de care poate răspunde incorect.

Acest fapt evidențiază o problemă de bază într-o astfel de IA generativă, încât acestea sunt, până la urmă, mașini care nu pot spune NU, chiar dacă o anumită sarcină pur și simplu le depășește abilitățile. Și că vor răspunde, corect sau greșit, fără a ține cont de posibilele consecințe.

  Creați întâlniri, partajați prin SMS și e-mail, acceptă RSVP și iCloud

Oricum, voi încheia partea de promptare. Cu toate acestea, vă puteți conecta la biblioteca noastră extinsă tipstrick.ro ChatGPT, unde am făcut aproape „totul” posibil cu această IA conversațională.

Prețuri ChatGPT

În prezent, ChatGPT are un preț de 20 USD pe lună pentru abonamentul său Plus.

Pe lângă această interfață de chat, dezvoltatorii și companiile pot profita OpenAI API pentru a-și construi aplicațiile AI, facturate separat. OpenAI permite, de asemenea, reglarea fină a modelelor sale AI cu date furnizate de client pentru aplicații personalizate.

Viitorul ChatGPT

ChatGPT devine un asistent fantastic și face lucruri banale într-o clipită. Oamenii au mai mult timp liber, ceea ce este cu adevărat grozav pentru majoritatea profesioniștilor.

Pe partea negativă, ocupă locuri de muncă și va lua și mai mult în viitor cu actualizările sale. În prezent, cel mai afectat domeniu este copywriting, scriptwriting și fiecare domeniu care se bazează în principal pe crearea de text.

Dar acest lucru nu se termină aici la locurile de muncă cu gulere albe.

Ce zici dacă companiile cu IA grele precum OpenAI decid să-și pună modelele puternice de AI în roboți, ceva de genul acesta:

Sau dacă acești roboti de chat devin sensibili, așa cum bănuiește Blake Lemoine, un inginer de software senior pe care Google l-a concediat din cauza dezvăluirilor sale despre AI are sentimente.

De asemenea, câțiva directori de rang înalt de la OpenAI și DeepMind de la Google, împreună cu numeroși profesioniști renumiți, sunt, de asemenea, de acord că prevenirea Extincția umană determinată de inteligența artificială ar trebui să fie prioritatea noastră principală.

Posibilitățile sunt înspăimântătoare, iar experții trag alarme.

Gânduri finale

Deși o apocalipsă AI ar putea fi inevitabil, nu aș sfătui să închideți ușile pe ChatGPT, mai ales la nivel de utilizator. Încercați acest lucru și vedeți dacă acest AI vă poate ajuta în viața de zi cu zi.

Versiunea gratuită este bună pentru început, iar cea plătită este și mai bună.

În plus, puteți, de asemenea, să verificați Google Bardo alternativă gratuită majoră a ChatGPT.

PS: De asemenea, puteți arunca o privire în confruntarea ChatGPT vs. Google Bard.

x