Mai bine ca o ardezie de desen decât o tabletă

Recomandări cheie

  • Huion Kamvas Studio 16 este o alternativă potențială a Surface Pro, dar nu este scurt din cauza hardware-ului mediocru și a unei intrări greșite a stiloului Windows 11.
  • Tableta nu are un capac pentru tastatură și este prea grea, ceea ce face dificil de transportat.
  • Pentru schițe sau notițe din mers, un iPad Pro și Apple Pencil sunt o alegere mai bună în comparație cu Kamvas Studio 16.

La prima vedere, Huion Kamvas Studio 16 arată ca o tabletă portabilă excelentă pentru schițe și luare de note, combinând experiența în desene a lui Huion cu un computer portabil Surface Pro-esque. Din păcate, experiența cu Windows 11 Ink, performanța mediocră, greutatea mare și lipsa capacului pentru tastatură înseamnă că nu este niciunul dintre aceste lucruri.

Huion Kamvas Studio 16

Hardware-ul mediocru și o introducere cu stilou Windows 11 cu erori înseamnă că această potențială alternativă pentru Surface Pro este o mizerie frustrantă. Odată ce ajungi la caracteristicile de desen, este destul de bine, dar orice altceva nu are sens. Este prea greu și nu are capac pentru tastatură, așa că este greu de transportat. Și dacă ți-ai dori acest lucru numai pentru uz casnic, ai fi mai bine cu o tabletă de desen pe care să o poți conecta la computerul tău mai puternic de acasă și să faci upgrade după cum este necesar.

Pentru cei care doresc doar să schițeze sau să ia notițe din mers, un iPad Pro și Apple Pencil sunt alegerea mai bună.

Marca Huion

Zona activă 15,8 inchi

Suport multi-touch Da

Niveluri de sensibilitate la presiune 8.092

Intrări suplimentare Două porturi USB-C

Suport pentru înclinare Da

Pro

  • Desenul se simte bine, cu un stilou receptiv și lovituri netede

Contra

  • Buggy Windows 11 UI pentru introducerea creionului
  • Destul de greu
  • Lipsește husă pentru tastatură sau carcasă
  • Performanță mediocre și deschidere frecventă a aplicației

Hardware: arată bine, se simte bine, dar nu are porturi

Fabricat aproape în întregime dintr-o singură bucată de aliaj de aluminiu, este o piesă de hardware uimitor de frumos. Cântărește 3,75 lbs, sau aproape 1,7 kg. În partea din spate este un singur suport extensibil care acoperă lățimea tabletei (exact ca Surface Pro, de fapt). Este rigid și menține aproape orice unghi vertical la care îl setați.

James Bruce / MakeUseOf

Măsurând 384 x 234 x 12 mm, dacă așezați tableta plat, părțile drepte, cu muchii ascuțite, o fac greu să ridicați din nou; nu există nicio conicitate pe partea inferioară, deci de unde să apuci. Nu că veți dori să utilizați acest handheld pentru o perioadă de timp.

James Bruce / MakeUseOf

Un suport de birou separat este inclus pentru unghiuri de desen mai confortabile și mai plate. Tableta se sprijină pe aceasta cu ajutorul mânerelor de cauciuc; nu există alt mecanism de conectare sau modalitate de a-l bloca.

James Bruce / MakeUseOf

Partea superioară a Kamvas Studio este în mare parte un grătar de ventilator, cu un buton de pornire și LED în partea dreaptă. Butonul de pornire, care funcționează ca un senzor de amprentă, are o senzație atât de ușor liberă, într-un mod în care smartphone-urile ieftine o fac, iar dispozitivele Apple nu. Se clătinește puțin și iese puțin prea mult după placul meu. Este un aspect atât de minor, dar poate indica uneori toleranțe slabe de fabricație și mai ales enervant când trebuie să interacționați atât de des cu acest buton.

James Bruce / MakeUseOf

Veți găsi grile pentru difuzoare stereo în partea de jos a părților din stânga și din dreapta; există, de asemenea, un balansoar de volum și un port pentru căști stereo de 3,5 mm în partea dreaptă. Difuzoarele duble de 2W sunt funcționale pentru sunetele interfeței, dar îngrozitoare pentru vizionarea oricărui conținut media; sună ca și cum tocmai a plecat pentru o scufundare rapidă.

  Care sunt actualizările over-the-air ale Tesla?

James Bruce / MakeUseOf

O altă conectivitate vine sub forma a două porturi USB-C din stânga. Unul este rezervat pentru puterea de intrare (care consumă în jur de 42 W la încărcare), lăsându-vă cu un singur port pentru accesorii – așa că va fi nevoie de un hub sau de andocare pentru majoritatea oamenilor. Wi-Fi și Bluetooth completează opțiunile de conexiune limitate.

James Bruce / MakeUseOf

Nu există niciun loc pentru ca stiloul pasiv „PenTech 3+” să rămână atașat sau să se introducă în Kamvas; locuiește în interiorul unui tub separat, care stochează și vârfurile de rezervă.

James Bruce / MakeUseOf

Stylus-ul este suficient de confortabil – puțin mai gros decât un creion, dar lipsit de orice prindere specială. Are un singur capăt, iar un buton basculant oferă un clic dreapta și alte funcții atribuibile.

Huion susține că bateria ar trebui să fie bună timp de aproximativ 6 ore, ceea ce este foarte optimist. Sigur, dacă rulezi cu cea mai scăzută luminozitate și nu faci mare lucru, s-ar putea să obții asta. Dar la luminozitate maximă (ceea ce va trebui să faceți), rulând orice lucru intens, așteptați-vă la mai mult de 3-4 ore.

Ecran: nu genial, dar nu rău

La 15,8 inci și un raport de 16:9, ecranul nu este suficient de mare pentru a cuprinde o pagină A4 întreagă și nici nu are același raport; rulează la o rezoluție nativă 2560 x 1440p. De jur împrejur există un grosime de 3/4 inch de rame negre și un strat mat anti-orbire care este întotdeauna apreciat pe o tabletă de desen – dar tinde să facă elementele puțin mai puțin ascuțite.

James Bruce / MakeUseOf

Huion susține o luminozitate maximă de 400 de nit, pe care nu o pot verifica, dar, deși a fost suficient pentru a fi oarecum vizibilă într-o zi înnorată britanică, în plin soare, nu ar fi utilizată.

Configurare: este Windows 11, așa că așteptați-vă la frustrare

Kamvas Studio 16 rulează Windows 11 și va trebui să vă conectați cu un cont Microsoft; nu poți ocoli asta.

Odată ce este configurat, vi se va oferi și opțiunea de a vă conecta folosind senzorul de amprentă care este încorporat în butonul de pornire din dreapta sus. Din păcate, nu i-a plăcut degetul meu, așa că ceea ce a urmat a fost o performanță stupidă de a mi se spune să-mi mișc degetul spre dreapta, apoi i s-a spus că „aveam probleme să te recunosc. Vă rog…” (Nu am putut citi restul textului, deoarece mesajul nu se încadra în caseta de dialog și a fost întrerupt). Așa că am sărit peste asta și mi-am petrecut restul zilei întrebându-mă ce era exact în neregulă cu degetul meu.

Apoi, veți fi parcurs printr-o duzină de opțiuni de confidențialitate, întrebându-vă dacă pot urmări tot ceea ce faceți; simțiți-vă liber să spuneți nu. Apoi, puteți refuza o versiune de încercare gratuită a Microsoft 365, un upgrade suplimentar de stocare în cloud de 100 GB și Xbox Game Pass (adică trei ecrane separate de publicitate pentru diferite servicii de abonament, voi reține).

Recunosc, acesta este primul dispozitiv Windows 11 la care am avut ghinionul să fiu supus, dar nu-mi amintesc ultima dată când configurarea unui nou dispozitiv a durat atât de mult și mi-a cerut să refuz atât de multe lucruri.

Din păcate, problemele nu s-au oprit aici. Data viitoare când am pornit mașina, majoritatea lucrurilor nu s-au încărcat. Illustratorul nu s-a deschis. Creative Cloud a rămas o fereastră albă. Nici Chrome, nici Edge nu ar deschide nicio fereastră. O repornire a remediat, dar aceasta nu este o primă impresie grozavă și a pus scena în mod corespunzător pentru tot ce a urmat.

Specificații și performanță: Mediocre, Uitați de jocuri

Kamvas Studio 16 ar trebui să fie o bestie în interior, având în vedere că este conceput pentru a gestiona aplicații creative puternice, cum ar fi Abode Illustrator. Dispunând de un procesor Core i7 de 2,8 GHz de a 11-a generație și 16 GB de RAM, veți găsi și un SSD de 512 GB, permițându-vă să stocați o mulțime de aplicații și desene, precum și puțin spațiu rămas pentru unele jocuri (foarte ușoare).

  Cum să faci un colaj foto pe un Mac

Realitatea, însă, este că este departe de a fi o fiară și suferă de întârzierea interfeței; procesorul are aproximativ două generații. M-am trezit frecvent făcând clic pe ceva de mai multe ori – blestemând introducerea nesigură a creionului – doar pentru a avea mai multe instanțe de ceva deschis zece secunde mai târziu.

3DMark

Bazându-se exclusiv pe o placă grafică Intel Iris XE fără GPU dedicat, performanța 3DMark a fost la fel de proastă pe cât se poate de așteptat, abia reușind 4-6FPS în demo-ul TimeSpy și obținând doar 1.061 pentru grafică și 2.766 CPU; total 1169. NightRaid este conceput special pentru a testa grafica integrată; a luat 10.446 acolo. FireStrike a marcat 3.215. Principalul lucru aici este: nu cumpăra asta pentru priceperea sa grafică.

PCMark

Cu un scor general de 4.429, constând din 9.729 de elemente esențiale, 6.099 de productivitate și 3.974 de creare de conținut digital, este clar că tableta nu este greșită pentru sarcini generale, dar este, de asemenea, puțin mai bună decât Surface Pro 9 de doi ani.

Jocuri

În ciuda faptului că nu este cazul de utilizare principal, am vrut să văd cum se va descurca pentru jocuri. Nu aveam de gând să-l stresez prea mult cu Cyberpunk 2077, așa că am încercat LEGO Fortnite și GTA V – nici jocuri deosebit de solicitante pentru hardware-ul de generație actuală.

LEGO Fortnite a funcționat suficient de bine – după ce a redus detaliile texturii și mai mult față de setările joase implicite. Nu a fost genial, dar a fost jucabil (cu blocări ocazionale). Totuși, asta era într-o zonă goală; Mă înfior când mă gândesc cum s-ar comporta odată ce orașul tău ar fi fost construit.

GTA V a fost blocat la 30 de fps și din nou, jucabil, odată ce setările au fost reduse. Nu a fost o experiență îngrozitoare, dar renunțați la orice speranță de a juca ceva mai greu sau mai solicitant din punct de vedere grafic.

Voi observa că zona din jurul prizei de alimentare s-a fierbinte incomod în timp ce era conectat la priză și făcea doar sarcini de bază, cum ar fi descărcarea unor jocuri mari. În general, totuși, fanii erau inaudibili de cele mai multe ori. Bănuiesc că există o anumită accelerare pentru a-l menține să funcționeze la rece, fără a fi nevoie să te bazezi des pe ventilatoare.

Windows 11 și introducerea stiloului

Ca dispozitiv de introducere a creionului fără tastatură, toate introducerea textului se realizează folosind o tastatură pe ecran. Din păcate, nu a fost întotdeauna de încredere în testele mele. De fapt, asta ar fi bine să spun; era cu totul inconsecvent și adesea enervant.

Trecerea la sensibilitatea „dură”.

Din cutie, sensibilitatea la presiune părea greșită; Nu am reușit să trag linii subțiri pe setările implicite și a trebuit să folosesc aplicația Huion pentru a trece la setarea „hard”.

James Bruce / MakeUseOf

Voi remarca, de asemenea, lipsa respingerii palmei dacă nu folosiți mănușa inclusă. Nu este neobișnuit; este o consecință a utilizării unui stilou pasiv. Spre deosebire de un Apple Pencil, care necesită putere pentru a transmite în mod activ un semnal unic pe ecran, stiloul Huion se poate comporta doar ca un vârf de deget uman foarte fin.

James Bruce / MakeUseOf

Un alt aspect enervant al stiloului inclus a fost că mi s-a părut că este prea subțire. Izolat, nu ar fi o problemă, dar prezența butoanelor de pe arbore a însemnat că le apăsam accidental mult mai des decât mi-aș dori. Pixurile mai groase cu mânere (sau pixurile cu două capete) nu au această problemă.

Alte frustrări se află exclusiv în interfața Windows. Un panou de introducere a cernelii ar trebui să apară atunci când atingeți un câmp de introducere a textului. Dar nu a fost așa, cel puțin nu într-un browser sau alte aplicații. În schimb, a trebuit să încarc manual aplicația de tastatură de pe ecran, care era enervant de lag; aceasta este diferită de tastatura în modul tabletă, care ar trebui să apară și dacă nu activați introducerea scrisului de mână – dar, fără a fi surprinzător, nici asta nu a funcționat.

În mod curios, panoul de introducere a stiloului Windows Ink apare dacă atingeți de două ori unele casete de dialog, cum ar fi bara de căutare a meniului de pornire. Dacă asta ar funcționa peste tot, ar fi fantastic. Recunoașterea scrisului de mână s-a îmbunătățit atât de mult în ultimul deceniu încât până și îngrozitoarele mele squiggles sunt lizibile de AI avansată. Dar chiar și al meu Acer C100 rulează Windows XP Tablet Edition de acum două decenii era mai fiabil cu o intrare cu stilou decât acesta.

  Cele mai bune 10 cursuri Microsoft PowerApps pentru începători

Ca test inițial, am încercat să scriu în aplicația Jurnal inclusă. Sensibilitatea la presiune nu a funcționat, dar pentru a exclude ca aplicația să nu o accepte, am deschis aplicația de setare Huion și am încercat să comut opțiunea Windows Ink, deoarece era singurul lucru care părea relevant. Acum jurnalul a refuzat orice intrare. Încercarea de a face clic înapoi pe aplicația Huion tocmai a lăsat ecranul să clipească pentru scurt timp. am repornit. Din nou.

Uneori, ecranul refuza să se rotească atunci când este ținut vertical.

În general, totuși, ca un desen, odată ce setați sensibilitatea la presiune la un nivel mai rezonabil, Kamvas 16 Pro este fantastic. Linii netede și urmă precisă a penei, fără întârziere. Doar asigurați-vă că porți acea mănușă, altfel vei avea de-a face cu puncte aleatorii peste tot.

Este greu de identificat aceste inconsecvențe și erori în Windows 11, driverele Huion sau driverele Intel Irix XE; mai probabil, este o combinație a tuturor. Și merită remarcat faptul că aproape toate aceste frustrări ar putea fi remediate dacă ar exista un trackpad și un capac pentru tastatură pe care le-ați putea atașa la tabletă. Dar nu există și nu ar trebui să adăugați accesorii Bluetooth doar pentru a face un dispozitiv utilizabil.

Ar trebui să cumpărați Kamvas Studio 16?

În timp ce Kamvas Studio 16 dă impresia că ar putea fi o alternativă serioasă la Microsoft Surface, lipsa unui capac pentru tastatură înseamnă că nu este. De asemenea, este dezamăgitor faptul că nicio carcasă nu este inclusă în cutie, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de mai multe accesorii de la terți pentru a face acest portabil.

James Bruce / MakeUseOf

Kamvas Studio 16 se simte ca și cum ar avea o criză de identitate. Dimensiunea mare, greutatea mare și lipsa unei tastaturi atașabile indică faptul că nu dorește să fie transportată ca dispozitiv de luat note, ci mai degrabă să rămână permanent pe desktop. Dar dacă nu iei asta cu tine, nu ai nicio scuză să suporti hardware-ul pentru tablete mediocru.

Este clar că o combinație de drivere Huion și Windows 11 provoacă un comportament de erori; exact unde se află vina nu este clar. Dacă acest lucru poate fi rezolvat vreodată este discutabil; Cele mai multe intrări pe stilou le consider la fel de frustrante pentru utilizarea generală a interfeței de utilizare, chiar și pe Mac OS. Diferența este că în mod normal nu utilizați un stilou ca metodă de introducere principală. Kamvas Studio 16 și Windows Ink vă invită să utilizați stiloul pentru orice, apoi dezamăgește.

Dacă sunteți setat pe un dispozitiv portabil Windows pentru a face schițe și a lua notițe, o tabletă oficială Surface Pro vă va oferi o experiență de introducere a creionului mult mai bună, cu suport complet integrat în sistemul de operare – și un capac îngrijit pentru tastatură, astfel încât să puteți încă atingeți când este necesar. Și dacă nu aveți nevoie de portabilitate, există o mulțime de opțiuni pentru o suprafață de desen simplă pentru a oferi input pentru desktopul dvs. existent. Dar personal, dacă aș fi un artist aspirant care și-ar dori cea mai bună calitate a desenului din mers, aș opta pentru un iPad Pro și Apple Pencil. Nu există comparație.

Huion Kamvas Studio 16

Hardware-ul mediocru și o introducere cu stilou Windows 11 cu erori înseamnă că această potențială alternativă pentru Surface Pro este o mizerie frustrantă. Odată ce ajungi la caracteristicile de desen, este destul de bine, dar orice altceva nu are sens. Este prea greu și nu are capac pentru tastatură, așa că este greu de transportat. Și dacă ți-ai dori acest lucru numai pentru uz casnic, ai fi mai bine cu o tabletă de desen pe care să o poți conecta la computerul tău mai puternic de acasă și să faci upgrade după cum este necesar.

Pentru cei care doresc doar să schițeze sau să ia notițe din mers, un iPad Pro și Apple Pencil sunt alegerea mai bună.