Cum să vă îmbunătățiți internetul [Tips & Tools]

Internetul lent poate avea un impact mare asupra activităților tale zilnice.

Indiferent dacă lucrați de acasă, transmiteți videoclipuri sau pur și simplu navigați pe web, o conexiune lentă la internet vă poate perturba productivitatea și plăcerea.

Din fericire, există câteva strategii pe care le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți viteza de internet și experiența generală de navigare.

Impactul internetului lent

Internetul lent poate fi o adevărată durere de cap atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

Pentru oamenii care încearcă doar să-și desfășoare viața de zi cu zi, internetul lent poate face din sarcini simple, cum ar fi vizionarea videoclipurilor sau chiar derularea prin rețelele sociale, o experiență frustrant de lentă.

Este ca și cum ai încerca să conduci în trafic intens – totul durează mai mult și te poate lăsa să te simți stresat.

Pentru companii, internetul lent poate fi un eșec major pentru a face lucrurile în mod eficient.

Imaginați-vă că încercați să încărcați fișiere importante, să aveți videoconferințe cu clienții sau să procesați comenzi online – toate aceste sarcini devin dureros de lente cu internetul prost.

De asemenea, dacă un site web durează atât de mult timp pentru a se încărca, este mai probabil ca oamenii să renunțe și să meargă în altă parte. Este ca și cum ai aștepta la o coadă lungă la un magazin – dacă durează prea mult, ai putea decide că nu merită și să pleci. Acest lucru dăunează reputației mărcii.

Sfaturi pentru îmbunătățirea vitezei internetului

Mutarea routerului

Poziționarea routerului dumneavoastră joacă un rol important în distribuția semnalului. Routerul emite semnale în toate direcțiile, așa că ar trebui să fie poziționat central în casa dvs.

Plasați routerul într-o locație centrală – departe de obstacole și dispozitive care cauzează interferențe.

Optimizarea setărilor routerului

Accesați setările routerului și căutați opțiuni de optimizare. Routerele funcționează pe diferite canale din spectrul wireless. Uneori, routerele și dispozitivele electronice din apropiere pot interfera cu semnalul dvs.

Puteți schimba canalul cu unul cu mai puține interferențe în setările routerului. Încercați diferite canale pentru a găsi pe cel care oferă cea mai bună performanță.

  Un ghid despre cum să lucrezi cu el

Resetarea routerului

Uneori, o simplă resetare a routerului poate rezolva problemele de conectivitate. Deconectați-vă routerul, așteptați câteva secunde, apoi conectați-l din nou.

Acest lucru poate elimina orice defecțiuni temporare și poate oferi un nou început conexiunii dvs. la internet.

Folosind un cablu LAN

Luați în considerare utilizarea unui cablu LAN pentru dispozitivele care necesită o conexiune stabilă și de mare viteză.

Conexiunile prin cablu pot oferi viteze mai consistente în comparație cu Wi-Fi. Când utilizați un cablu LAN pentru a vă conecta direct dispozitivul la router, puteți elimina majoritatea acestor factori.

Conexiunile Wi-Fi sunt supuse degradării semnalului din cauza distanței și a pereților.

Schimbarea benzii Wi-Fi

Routerele cu bandă duală oferă atât benzi de frecvență de 2,4 GHz, cât și 5 GHz. Banda de 2,4 GHz are o acoperire mai bună și poate pătrunde mai eficient în pereți, ceea ce o face potrivită pentru dispozitive departe de router.

Banda de 5 GHz oferă viteze mai mari, dar cu o rază mai scurtă.

Comutați între aceste benzi în funcție de apropierea dispozitivului dvs. de router. Utilizați 5 GHz pentru dispozitivele apropiate de router și 2,4 GHz pentru cele mai îndepărtate.

Repornirea routerului

Routerele funcționează prin procesarea multor date – care se pot acumula în timp și pot afecta performanța lor.

Repornirea regulată a routerului poate ajuta la ștergerea memoriei cache și la îmbunătățirea vitezei rețelei. Configurați un program pentru reporniri automate în perioadele de utilizare redusă (cum ar fi în mijlocul nopții).

Limitarea numărului de dispozitive

Fiecare dispozitiv conectat la rețeaua dvs. Wi-Fi consumă o parte din lățimea de bandă disponibilă.

De asemenea, dacă aveți prea multe dispozitive conectate la rețea, vă poate încorda viteza internetului.

Deconectați dispozitivele care nu sunt în uz sau luați în considerare actualizarea la un router care acceptă setările QoS. QoS vă permite să prioritizați anumite dispozitive sau tipuri de trafic și vă asigură că sarcinile importante primesc mai multă lățime de bandă.

Trecerea la un nou router

Dacă routerul dvs. actual este învechit sau se luptă să țină pasul – luați în considerare trecerea la un model mai puternic.

Produse precum routerul WiFi inteligent TP-Link AC1750 sau routerul WiFi NETGEAR 4-Stream R6700AXS oferă capabilități avansate pentru a vă îmbunătăți experiența pe internet.

Acest router este proiectat să funcționeze cu extensii WiFi TP-Link OneMesh. Tehnologia OneMesh este folosită pentru a crea o rețea WiFi unificată și extinsă, combinând routerul și extenderul, care oferă o acoperire mai bună în întreaga casă.

#2. Router WiFi 6 NETGEAR 4-Stream (R6700AXS)

Acest router oferă o acoperire de până la 1.500 de metri pătrați, ceea ce îl face potrivit pentru case sau spații mai mari. Poate gestiona conectivitate pentru mai mult de 20 de dispozitive în același timp. Este compatibil cu diferite tipuri de furnizori de servicii de internet. Inclusiv cablu, satelit, fibră și DSL, care acceptă viteze de până la 1 Gbps.

  Cum să obțineți rețete DIY cu sirene de la Pascal în „Animal Crossing: New Horizons”

Și iată o listă cu cele mai bune routere wifi pentru uz casnic și la birou. Simțiți-vă liber să vizitați această pagină.

Toate aceste routere sunt proiectate cu cea mai recentă tehnologie, inclusiv rate de transfer de date îmbunătățite și o acoperire mai bună a semnalului.

Utilizarea unui sistem Mesh

Sistemul de plasă poate oferi o acoperire mai bună și poate elimina punctele moarte din casele mai mari.

Luați în considerare produse precum sistemul WiFi 6 Mesh AX3000 sau sistemul Google Wifi pentru conectivitate continuă în spațiul dvs.

Deco X55 este ideal pentru utilizatorii care s-au abonat la un serviciu de internet de până la 1 Gbps, ceea ce îl face potrivit pentru conexiuni la internet de mare viteză. Acceptă backhaul Ethernet – ceea ce înseamnă că puteți conecta unitățile cu cabluri Ethernet pentru a îmbunătăți stabilitatea și viteza rețelei mesh.

#2. Google Wifi – AC1200 – Sistem WiFi Mesh – Router Wifi

Sistemul Google Wifi constă din mai multe puncte Google Wifi care lucrează împreună pentru a crea o rețea mesh. Această rețea mesh acoperă întreaga casă cu rapiditate și fiabilitate, ceea ce elimină zonele tampon și moarte din fiecare cameră. Este capabil să acopere până la 4500 de metri pătrați.

Utilizarea extensiilor Wi-Fi

Extensoarele Wi-Fi vă pot amplifica semnalul existent și extinde raza acestuia.

Produse precum Wi-Fi Extender Coverage Extenders sau NETGEAR WiFi Range EX5000 pot ajuta la acoperirea zonelor cu semnale mai slabe.

În comparație cu soluțiile de rețea mai complexe, cum ar fi sistemele de rețea, extensiile Wi-Fi sunt adesea mai prietenoase cu bugetul, oferind în același timp îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește acoperirea și puterea semnalului.

#1. Cel mai rapid WiFi Extender/Booster

Extensorul este proiectat să accepte până la 45+ dispozitive și oferă cinci moduri diferite: router, repetor, punct de acces, client și modul WISP. Fiecare mod servește un scop specific și poate fi selectat în funcție de nevoile dvs. de rețea.

Acoperă până la 9.000 de metri pătrați, ceea ce vă permite să extindeți semnalul WiFi în diferite părți ale casei dvs.

Portul Ethernet încorporat vă permite să conectați dispozitive cu fir direct la extenderul folosit pentru consolele de jocuri și computerele desktop.

#2. NETGEAR WiFi Range Extender EX5000

Acest extender vine cu amplificatoare de mare putere și o matrice internă de antene care lucrează împreună pentru a crește raza generală a rețelei tale WiFi. Poate conecta până la 25 de dispozitive și funcționează pe ambele benzi de frecvență de 2,4 GHz și 5 GHz.

Utilizarea unui kit Powerline

Kiturile Powerline folosesc cablurile electrice ale casei dvs. pentru a transmite semnale de date care oferă o conexiune asemănătoare cu fir, în cazul în care Wi-Fi se luptă.

  Cum să setați o dată de expirare automată pentru linkurile Google Drive

Explorați opțiuni precum adaptorul Ethernet Pass-Thru Powerline PLA5456KIT sau adaptorul Powerline NexusLink 1200Mbps GPL-1200-KIT pentru conectivitate îmbunătățită în zonele dificile.

#1. Kit de pornire pentru adaptor Ethernet Powerline Zyxel AV2000

Acest dispozitiv oferă viteze de transfer de date de până la 2000 Mbps prin cablurile electrice existente ale casei tale. Adaptoarele sunt potrivite pentru conectarea dispozitivelor precum televizoare inteligente și console de jocuri online.

Utilizează tehnologia HomePlug AV2 și MIMO (Multiple Input, Multiple Output) pentru a oferi performanțe îmbunătățite ale rețelei. Funcționalitatea QoS este, de asemenea, integrată, care acordă prioritate activităților cu lățime de bandă mare.

Acest produs include un kit de 2 unități care vă oferă tot ce aveți nevoie pentru a stabili o rețea ultra-rapidă folosind prizele dumneavoastră electrice. Folosește tehnologia LDPC/FEC (Forward Error Correction) care reduce decalajul și cadrele pierdute.

De asemenea, folosește tehnologia MIMO Dual Phase, care îmbunătățește calitatea conexiunii și viteza rețelei electrice.

Sfaturi suplimentare

Iată câteva sfaturi suplimentare pe care le puteți lua în considerare pentru a vă optimiza viteza internetului.

Ștergeți memoria cache a browserului

Ștergerea regulată a memoriei cache și a cookie-urilor din browser vă poate ajuta la îmbunătățirea experienței dvs. de navigare.

Actualizați firmware-ul

Țineți firmware-ul routerului la zi pentru a vă asigura că beneficiați de cele mai recente îmbunătățiri de performanță și remedieri de securitate.

Dezactivați aplicațiile de fundal

Unele aplicații care rulează în fundal pe dispozitivele dvs. ar putea consuma lățime de bandă fără știrea dvs. Închideți sau dezactivați aplicațiile pe care nu le utilizați în mod activ pentru a elibera resursele de rețea.

Monitorizați utilizarea lățimii de bandă

Utilizați instrumente de monitorizare în timp real pentru a verifica utilizarea lățimii de bandă și pentru a identifica dispozitivele sau aplicațiile care ar putea acumula resurse.

Luați în considerare Planul de Internet

Dacă toate celelalte nu reușesc, ar putea merita să luați în considerare actualizarea planului dvs. de internet pentru a obține o viteză mai mare de la furnizorul dvs. de servicii.

Nota autorului✍️

Încercați să schimbați setările QoS pentru o conectivitate mai bună! Unele routere oferă setări QoS care vă permit să prioritizați anumite dispozitive sau activități.

Imaginează-ți că lucrezi de acasă – desfășurând un apel video conferință cu colegii tăi, în timp ce membrii familiei tale transmit continuu videoclipuri de înaltă definiție și joacă jocuri online.

Fără QoS

Într-o rețea fără QoS, toate pachetele de date (apel video, streaming, jocuri) sunt tratate în mod egal.

În perioadele de congestie a rețelei, cum ar fi atunci când mai multe dispozitive folosesc în mod intens internetul, calitatea apelului video poate avea de suferit.

Este posibil să întâmpinați întârziere, calitate video și audio slabă și întreruperi în apel, deoarece rețeaua se străduiește să gestioneze întregul trafic în mod uniform.

Cu QoS

Cu QoS activat, puteți acorda prioritate aplicației dvs. de videoconferință ca trafic cu prioritate ridicată. Aceasta înseamnă că routerul dvs. va aloca mai multă lățime de bandă și resurse pentru apelul dvs. video.

Între timp, alte traficuri mai puțin critice, cum ar fi streaming și jocurile de noroc, vor funcționa în continuare, dar vor avea o prioritate mai mică.

Sper că ați găsit acest articol util pentru a afla cum să vă îmbunătățiți conexiunea la internet. Ați putea fi, de asemenea, interesat să aflați despre cele mai bune instrumente NetFlow Analyzers & Collector pentru rețeaua dvs.