Cum să instalezi Windows pe Steam Deck-ul tău

Recomandări cheie

  • Instalarea Windows pe Steam Deck vă permite să accesați un sistem de operare familiar și să utilizați dispozitivul ca laptop de serviciu sau înlocuitor de desktop.
  • Pentru a instala Windows pe Steam Deck, aveți nevoie de o unitate flash USB sau un card SD, software Ventoy, un ISO GParted și un ISO Windows 11.
  • Urmați ghidul nostru pas cu pas pentru a instala Ventoy, partiționați SSD-ul, instalați Windows 11 și apoi instalați driverele Windows pentru funcționalitatea corespunzătoare pe Steam Deck.

Vrei să ai un sistem de operare familiar sau Game Pass pe Steam Deck? Puteți porni dual SteamOS cu Windows pe dispozitiv. Iată un ghid detaliat despre instalarea Windows 11 pe Steam Deck.

De ce ar trebui să instalați Windows pe Steam Deck

Jhet Borja/MUO

Dacă sunteți cineva care deține un computer, șansele sunt foarte mari să rulați Windows pe el. Windows este familiar pentru mulți și este destul de ușor de utilizat.

Deși nu aveți un mouse și o tastatură pe Steam Deck va pune unele probleme de navigare, a avea un sistem de operare care vă este familiar și pe care știți cum să îl utilizați ar putea merita acest sacrificiu.

Dacă aveți Windows pe Steam Deck, acesta poate fi, de asemenea, un laptop de lucru sau un înlocuitor de desktop. Puteți utiliza cu ușurință Photoshop, aplicațiile Microsoft Office, Lightroom și toți suspecții obișnuiți pe Windows, atâta timp cât sunteți dispus să aduceți un mouse și o tastatură. Din fericire, există o mulțime de accesorii Steam Deck care pot face să faci o muncă reală pe el o simplă.

De ce aveți nevoie pentru a instala Windows pe Steam Deck

Aveți nevoie doar de câteva lucruri pentru a instala Windows pe Steam Deck, dintre care majoritatea sunt software. Dar veți avea nevoie și de câteva accesorii hardware.

Hardware

Pentru hardware, aveți nevoie doar de o unitate flash USB și de un hub USB-C pentru a-l conecta la Steam Deck. De asemenea, puteți instala un card SD pe Steam Deck, atâta timp cât este decent de rapid. O unitate flash USB 3.0 sau mai mare sau un card SD UHS-I sau mai mare ar fi suficient, dar nu am sugera ceva mai lent.

De asemenea, vă recomandăm să utilizați un computer separat, așa cum am făcut în acest ghid, dar puteți să utilizați și Steam Deck-ul și să urmați pași similari folosind versiunea Linux a Ventoy.

Ventoy

Prima bucată de software este Ventoy, un program care vă permite să porniți mai multe ISO-uri de pe un dispozitiv de stocare extern fără a fi nevoie să îl formatați pentru a adăuga un ISO diferit. Acest lucru va evita formatarea înainte și înapoi a dispozitivului de stocare utilizat, făcând mai ușor să reveniți în cazul în care faceți o greșeală pe parcurs.

Îndreptați-vă spre Pagina GitHub a lui Ventoy iar în partea dreaptă, faceți clic pe Lansări. Derulați în jos la Assets și faceți clic pe folderul ZIP pe care scrie Windows. Extrageți conținutul într-un folder de pe computer.

  Cum să închideți automat browserul Edge când Windows 10 îl deschide

Editor de partiții GNOME (GParted) ISO

GParted este un ISO folosit pentru a crea partiții pe SSD-ul intern pe Steam Deck. Noua partiție va fi locul unde veți plasa instalarea Windows. Pentru a-l descărca, accesați GParted.org și faceți clic pe fișierul de descărcare amd64.iso.

Windows 11 ISO

Pentru a pune Windows pe Steam Deck, veți avea nevoie, desigur, de programul de instalare. Puteți găsi cu ușurință acest lucru pe Pagina Microsoft Windows 11.

Mergeți la opțiunea Descărcați imaginea discului Windows 11 (ISO) și, în meniul drop-down, selectați Windows 11 (ISO cu mai multe ediții). Faceți clic pe Descărcare, apoi selectați limba dvs. Apoi ar trebui să vă ofere un alt buton de descărcare pentru a descărca ISO Windows, care are o dimensiune de aproximativ 6 GB până la 7 GB.

Drivere Windows pentru Steam Deck

Windows nu acceptă tot hardware-ul Steam Deck chiar de la început. Din fericire, Steam a furnizat drivere Windows, astfel încât audio, Wi-Fi, Bluetooth, cititorul de carduri SD și APU să funcționeze corect.

Puteți găsi și descărca driverele Windows pentru Steam Deck-ul dvs. de pe Pagina de asistență Steam Deck Windows Resources. Extrageți-le pe toate într-un singur folder, astfel încât să îl puteți lipi ulterior pe cardul SD sau pe unitatea flash.

Cum să instalezi Windows pe Steam Deck-ul tău

Dacă aveți unitatea flash sau cardul SD pregătit cu tot software-ul descărcat, acum puteți începe să vă transformați Steam Deck-ul într-o experiență Windows. În cazul nostru, vom folosi un card SD, astfel încât să nu avem nevoie de un hub USB sau un dock.

1. Instalați Ventoy pe unitatea flash sau pe cardul SD

Pentru a putea rula atât GParted, cât și ISO-urile Windows 11 de pe un card SD, fără a fi nevoie să îl formatați de mai multe ori, va trebui să utilizați Ventoy. Acest lucru va face lucrurile mult mai convenabile.

Pentru a instala Ventoy pe unitatea flash sau pe cardul SD, trebuie să-l conectați la computer și să deschideți folderul Ventoy pe care l-ați extras mai devreme. Apoi faceți clic pe Ventoy2Disk.exe.

Veți selecta apoi dispozitivul de stocare pe care doriți să stocați Ventoy. În cazul nostru, este cardul SD de 32 GB. Faceți clic pe Instalare.

Acum că Ventoy este instalat, copiați peste GParted, ISO Windows 11 și un folder care conține driverele Windows pentru Steam Deck. Acum puteți introduce cardul SD în Steam Deck.

2. Accesați Steam Deck Boot Manager

Apoi, va trebui să porniți de pe cardul SD sau unitatea flash pe care ați conectat-o ​​la Steam Deck folosind managerul de boot al dispozitivului.

Jhet Borja/MUO

Pentru a face acest lucru, închideți mai întâi Steam Deck-ul. După ce este oprit, țineți apăsat butonul de reducere a volumului și butonul de pornire până când auziți un sonerie. După ce auziți soneria, eliberați butonul de pornire, dar țineți apăsat butonul de reducere a volumului până când se afișează managerul de pornire, ca în imaginea de mai jos.

Jhet Borja/MUO

Dacă țineți apăsat butonul de pornire după soneria, cel mai probabil veți ajunge să vă opriți din nou Steam Deck.

Odată ce vă aflați în managerul de pornire, selectați cardul SD sau unitatea flash. Aceasta ar trebui să arate Ventoy și ISO-urile Windows și GParted.

3. Utilizați GParted pentru a partiționa SSD-ul intern

Acum va trebui să partiționați SSD-ul Steam Deck-ului. Dacă nu o faci, cel mai probabil nu vei putea instala Windows 11 pe partiția /home și, de asemenea, vei ajunge să ștergi SteamOS de pe unitatea ta.

Dacă doriți doar Windows pe Steam Deck, puteți utiliza și Ventoy pentru a șterge toate partițiile și fie lăsați partiția combinată ca nealocată, fie formatați-o ca NTFS. Cu toate acestea, nu sugerăm acest lucru, deoarece SteamOS este într-adevăr cel mai bun mod de a experimenta Steam Deck. Este mai bine să ai opțiunea de a comuta între cele două decât să fii blocat doar cu Windows.

  Cum se dezinstalează Windows 11

Jhet Borja/MUO

Pe Ventoy, selectați GParted pentru al rula. Îl poți rula în modul normal, dar dacă asta nu funcționează, grub2 ar putea să o facă.

Jhet Borja/MUO

Odată ce GParted este deschis, veți fi întâmpinat cu câteva lucruri înainte de a putea trece la partiționare. În primul rând, va trebui să selectați setările. Alegeți primul — GParted Live (Setări implicite).

Apoi, selectați Nu atingeți harta tastelor și apoi selectați limba. Dacă ai de gând să folosești limba engleză, vă sugerăm să apăsați pe A pe Steam Deck până ajungeți la ecranul principal.

Jhet Borja/MUO

În cele din urmă, sunteți gata să partiționați SSD-ul. În acest moment, puteți conecta mouse-ul și tastatura pentru a facilita navigarea. Dacă cardul SD sau unitatea flash este singurul lucru pe care îl puteți vedea, comutați-l pe SSD din meniul derulant din dreapta sus.

Jhet Borja/MUO

Pentru a partiționa SSD-ul, faceți clic dreapta (declanșator stânga) pe partiția /home sau pe cea mai mare partiție de pe SSD. Faceți clic pe Redimensionare/Mutare și mutați peretele din dreapta la stânga, lăsând spațiul gol ca o nouă partiție nealocată.

În cazul nostru, lăsăm aproximativ 250 GB sau aproximativ 250.000 MiB pentru Windows 11. Faceți clic pe butonul Redimensionare/Mutare din dreapta jos pentru a face modificările.

Jhet Borja/MUO

În cele din urmă, faceți clic pe bifa verde din bara de instrumente. Dacă uitați să faceți acest lucru, modificările partiției nu vor fi aplicate.

Software-ul va procesa apoi noile dimensiuni ale partițiilor, ceea ce poate dura câteva minute, în funcție de cât de mare este SSD-ul tău. După ce ați terminat, puteți apăsa acum butonul de pornire pentru a ieși din GParted și a opri.

4. Configurare Windows 11 pe Steam Deck

Acum sunteți gata să instalați Windows pe Steam Deck. Cu toate acestea, înainte de a merge la managerul de pornire, deconectați orice alte dispozitive USB pe care le-ați folosit mai devreme, cu excepția unității flash. Acest lucru previne funcționarea defectuoasă a ISO-urilor sau Ventoy.

Jhet Borja/MUO

Reveniți la managerul de pornire (cu butonul de reducere a volumului și butonul de pornire) și selectați încă o dată cardul SD sau unitatea flash. Cu Ventoy deschis, de data aceasta selectați ISO Windows 11.

Jhet Borja/MUO

Doar urmați configurarea alegând limba și aspectul tastaturii potrivite până ajungeți la secțiunea taste Windows. Acolo, puteți alege în siguranță Nu am o cheie de produs dacă nu aveți una.

Jhet Borja/MUO

Continuați până când ajungeți la Unde doriți să instalați Windows? ecran. Veți dori să derulați până în partea de jos și să faceți clic pe unitatea care spune Spațiu nealocat. Apoi, faceți clic pe Nou și va adăuga automat dimensiunea potrivită pentru dvs. Așa că faceți clic pe Aplicare.

Apoi va începe instalarea Windows pe acea partiție. Odată ce Windows 11 este instalat, va trebui să treceți printr-un alt proces de configurare.

5. Instalați driverele Windows pentru Steam Deck

După ce ați instalat Windows, puteți instala driverele pentru Steam Deck.

Pentru a face acest lucru, deschideți File Explorer și faceți clic pe unitatea Ventoy. Deschideți folderul pe care v-am spus să plasați driverele Steam Deck în interior și să începeți cu oricare dintre ele.

Dacă vi se solicită să reporniți, nu o faceți încă. Puteți reporni odată ce ați instalat toate driverele pentru a facilita acest lucru.

Continuați să faceți clic pe Instalare pentru celelalte drivere, dar este posibil să descoperiți că driverele audio nu au un executabil. Pentru a instala cele două drivere audio, pur și simplu faceți clic dreapta (declanșatorul din stânga) pe fișierul care spune Informații de instalare și faceți clic pe Instalare.

  Cum să găsiți directorul aplicației din Panoul de control pe Windows 10

După ce sunt toate instalate, acum puteți reporni Steam Deck-ul. Dacă lucrurile nu au mers atât de bine, puteți consulta secțiunea de mai jos pentru a găsi problema dvs. și soluția pentru aceasta.

Potențiale probleme și soluții în timpul instalării Windows pe Steam Deck

Am compilat câteva probleme pe care le-am întâlnit în timpul instalării noastre și am găsit soluții pentru ele, astfel încât să nu fie nevoie să căutați pe internet pentru a găsi remedieri.

ISO-urile arată un ecran negru sau nu pornesc

Dacă ISO-urile nu funcționează corect, trebuie doar să apăsați o dată butonul de pornire pentru a ieși și a opri. Acest lucru se datorează cel mai probabil altor dispozitive USB conectate la Steam Deck, cum ar fi o tastatură și un mouse. Acesta este motivul pentru care am folosit un card SD în instalarea noastră. Scoateți toate dispozitivele USB, cu excepția unității flash sau utilizați o unitate flash USB-C, dacă este posibil.

Dacă acest lucru nu funcționează, puteți încerca și să ștergeți celălalt ISO de pe cardul SD sau de pe unitatea flash. De asemenea, puteți încerca să reinstalați Ventoy ca ultimă soluție, dar aceasta va formata unitatea, așa că asigurați-vă că aveți totul într-un folder pe care îl puteți lipi cu ușurință pe unitate.

Eroare Windows 0x80300001

Jhet Borja/MUO

Această eroare va apărea cel mai probabil deoarece partiția pe care doriți să instalați Windows nu este în format NTFS sau o partiție nealocată goală.

Jhet Borja/MUO

Este posibil să fi creat o nouă partiție ca ext4 în GParted în loc să lăsați partiția nealocată așa cum este. Dacă insistați să creați o nouă partiție în GParted, asigurați-vă că este în format NTFS și nu ext4.

Windows nu poate instala drivere

Jhet Borja/MUO

Dacă sunteți aproape de sfârșitul instalării Windows și brusc vă spune că nu poate instala drivere, este posibil ca alte dispozitive USB să interfereze cu instalarea.

Închideți Steam Deck-ul ținând apăsat butonul de pornire și deconectați orice dispozitiv USB, cu excepția unității flash sau a cardului SD. Nu conectați niciun dispozitiv USB în timpul instalării pentru a evita această problemă.

Nu puteți găsi SteamOS în Boot Manager

Jhet Borja/MUO

Dacă doriți să reveniți la SteamOS și nu îl puteți găsi în managerul de pornire, ar trebui să închideți Steam Deck-ul și să accesați BIOS-ul.

Pentru a intra în BIOS, țineți apăsat butonul de creștere a volumului și butonul de pornire până când auziți soneria. Eliberați butonul de pornire, dar țineți apăsat butonul de creștere a volumului până când intrați în BIOS.

Jhet Borja/MUO

Odată ce sunteți în BIOS, selectați Boot from file > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Acest lucru ar trebui să vă pornească înapoi în SteamOS.

Acum că sunteți în SteamOS, îl puteți pune înapoi în managerul de pornire intrând în modul desktop.

În modul desktop, faceți clic pe pictograma Steam Deck din stânga jos și deschideți Konsole. Puteți să-l căutați afișând tastatura făcând clic pe caseta de text și apăsând pe butonul Steam + X.

Apoi tastați:

 sudo efibootmgr -c -L "SteamOS" -l "\EFI\steamos\steamcl.efi" -d /dev/nvme0n1p1 

În cazul în care nu aveți un cont sudo și nu puteți adăuga comanda, accesați Setări > Utilizatori, apoi atribuiți un nume de utilizator și o parolă. Puteți încerca apoi să adăugați aceeași comandă în Konsole și să adăugați parola după ce apăsați Enter. Apoi va afișa opțiunile de pornire.

Dacă puteți vedea steamcl.efi cu un asterisc lângă numărul său de ordine de pornire, înseamnă că acum se află în managerul de pornire. Puteți verifica acest lucru prin închiderea Steam Deck-ului și accesând managerul de boot.

Navigare și comenzi Steam Deck pe Windows

Dacă întâmpinați dificultăți cu comenzile Steam Deck pe Windows și doriți să utilizați comenzile ca pe SteamOS, descărcați Steam și deschideți-l.

Apoi accesați Steam > Setări > Controler > Activați intrarea Steam pentru controlerele Xbox. Ar trebui să puteți utiliza ambele trackpad-uri ca pe SteamOS. De asemenea, îl puteți configura derulând în jos și editând-o pe aspectele controlerului non-game.

Steam Deck este un dispozitiv foarte versatil, deoarece nu este doar un dispozitiv de joc complet, ci și un computer complet. Instalarea Windows pe acesta vă va permite să îl utilizați în mod similar cu computerul dvs. desktop pentru lucrări obișnuite de scriere, dar și pentru lucrări mai intense, cum ar fi editarea video și foto.

Sperăm că acest ghid v-a ajutat să înțelegeți cum să instalați Windows pe Steam Deck și să remediați unele dintre problemele cu care vă puteți confrunta în timp ce faceți acest lucru.