Cum să focalizați cu lentile cu deschidere largă

Focalizarea este ușoară atunci când utilizați o deschidere de f/8 sau mai îngustă: majoritatea lucrurilor din scenă vor fi aproape focalizate. Când începeți să utilizați diafragme largi, cum ar fi f/2.8, f/1.8 sau chiar f/1.2, totuși, veți începe să pierdeți mult mai mult focalizarea. Iată cum să obțineți cele mai bune rezultate atunci când focalizați cu lentile cu deschidere largă.

Când vorbim despre focalizare, vorbim despre claritate. Să zicem că faci un portret. Indiferent dacă utilizați f/1.8 sau f/16, obiectivul va fi în continuare focalizat pe același punct: modelul. Diferența este că adâncimea câmpului – sau în termeni de focalizare, gama de claritate acceptabilă – este mult mai mare la f/16. Să ne uităm la asta în acțiune.

Imaginează-ți că folosești un obiectiv de 85 mm pe o cameră full frame cu subiectul la 2,5 metri distanță. La f/1.8, adâncimea de câmp focalizată este de doar nouă centimetri, patru centimetri în fața punctului focal și cinci în spatele acestuia.

Aceasta înseamnă că, dacă te concentrezi pe mâna subiecților la șase centimetri din fața lor, fața lor va arăta neclară în imaginea finală. Puteți vedea asta în fotografia de mai jos: mâinile subiectului sunt focalizate, dar sunt suficient de departe în fața feței, încât ochii să nu fie.

Imaginează-ți că treci la f/16. De data aceasta, aveți o gamă de focalizare acceptabilă de 82 de centimetri, 35 de centimetri în fața punctului focal și 48 de centimetri în spate. Aceasta este o țintă mult mai ușor de lovit. Vă puteți concentra asupra brațului lor întins și, probabil, puteți obține o fotografie bună.

  Cum să schimbați pictograma folderului pe un Mac

Diafragma este doar unul dintre factorii care afectează profunzimea câmpului. Cealaltă importantă este distanța focală. Dacă ai schimba la un obiectiv de 35 mm și ai rămâne la aceeași distanță față de subiect, la f/1,8 ai avea o adâncime de câmp de 54 de centimetri și la f/16, ai avea 72 de metri ridicoli. Acesta este motivul pentru care ceea ce contează ca o diafragmă largă devine mai îngustă atunci când vine vorba de teleobiective. Pe un obiectiv de 200 mm f/5.6 este cu siguranță o deschidere largă, dar pe un obiectiv de 17 mm, nu este. Urmați sfaturile din acest articol ori de câte ori credeți că vă vor ajuta.

Rețineți că pentru aceste calcule, le-am folosit Calculatorul online DOFMaster. Este un instrument grozav și ți-aș sugera să-ți petreci câteva minute în conectarea echipamentului pe care îl folosești în mod normal pentru a vedea ce adâncime de câmp obții.

În regulă, cu asta acoperită, haideți să pătrundem. Cu deschideri largi, cu excepția cazului în care utilizați un echipament vechi conceput pentru focalizare manuală sau pentru blocarea camerei pe un trepied, trebuie să utilizați focalizarea automată. Nu vă veți putea concentra manual asupra muștei. Aceasta înseamnă că trebuie să obțineți focalizarea automată să funcționeze pentru dvs.

Utilizați un singur punct de focalizare automată

Fiecare cameră are mai multe puncte de focalizare automată. Puteți alege dintre toate punctele diferite, subgrupurile acestora sau un singur punct de focalizare automată. Am tratat acest lucru în profunzime în articolul despre obținerea la maximum de la focalizarea automată.

  11 cele mai bune instrumente de tăiere video pentru personal sau afaceri

În general, un grup de puncte de focalizare automată atinge cel mai bun echilibru în majoritatea situațiilor. Vă oferă un anumit control asupra locului în care camera dvs. va încerca să focalizeze fără a fi prea restrictiv. Când lucrați cu o deschidere largă, totuși, doriți să fiți restrictiv. Cu o adâncime de câmp suficient de mică, puteți obține nasul și sprâncenele unui subiect în focalizare clară, în timp ce ochii îi sunt încețoșați.

În acest scop, veți obține cele mai bune rezultate atunci când utilizați un singur punct de focalizare automată – sau, eventual, un grup foarte mic de puncte – plasat direct peste locul în care doriți să focalizeze camera dvs. Pentru portrete bune, aceasta înseamnă plasarea punctului de focalizare automată activ direct pe ochiul subiectului.

Singura altă opțiune de focalizare automată care merită folosită cu deschideri largi este, dacă camera dvs. o acceptă, focalizarea automată cu detectarea ochilor. Cu acesta, camera dvs. se ocupă de plasarea unui singur punct de focalizare automată.

Utilizați focalizarea automată continuă

În mod similar, camera dvs. va avea trei moduri diferite de focalizare automată: Single, Hybrid și Continuous.

Focalizarea automată unică funcționează prin căutarea focalizării și apoi, odată ce este găsită, rămânând blocată; excelent pentru peisaje, dar dacă aveți o adâncime mică de câmp și un subiect în mișcare, veți pierde foarte mult focalizarea.

Focalizarea automată continuă, pe de altă parte, urmărește constant subiectul; este posibil să ratați câteva fotografii deoarece camera dvs. decide să se concentreze pe fundal pentru o secundă, dar va fi mai fiabilă în general. Este cel pe care ar trebui să-l folosești.

  Cum să controlați de la distanță orice dispozitiv IR cu HTC One

Focalizarea automată hibridă combină focalizarea automată unică și continuă. Problema este că atunci când adâncimea de câmp este foarte mică, focalizarea automată hibridă poate să nu se adapteze la mișcările mici ale subiectului. Pentru mai multe, consultați articolul nostru despre diferitele moduri de focalizare automată.

Trage în rafale

Chiar dacă utilizați un singur punct de focalizare automată și un mod continuu, veți rata în continuare câteva fotografii. Este doar realitatea de a lucra cu o adâncime foarte mică de câmp. Lucrul bun este că vă puteți pompa numerele folosind modul burst.

Acum, nu trebuie să țineți apăsat butonul declanșator ca și cum ați juca Call of Duty. Doar că atunci când faci o fotografie, în loc să te oprești după una, faci trei sau patru fotografii. Chiar dacă subiectul se mișcă, autofocusul are timp să ajungă din urmă.

Celălalt lucru este că atunci când fotografiați rafale, nu trebuie să vă faceți griji că subiectul rămâne nemișcat. Îi puteți încuraja să se miște, să schimbe pozițiile și, în general, să fie activi. Veți obține rezultate mai bune și veți face fotografii mai naturale, precum și obțineți mai multe fotografii focalizate.

Camerele moderne sunt foarte bune la focalizare cu lentile cu deschidere mare. Trebuie doar să utilizați corect focalizarea automată. Un ultim sfat este să consultați articolul nostru despre focalizarea butonului înapoi. Această tehnică profesională vă oferă și mai mult control.

Credite de imagine: Canon