Cum să faci o clonă bootabilă a hard disk-ului Mac-ului tău

Există o mulțime de motive pentru care doriți să porniți de pe o unitate externă. Dacă doriți să păstrați fișierele sincronizate între un desktop și un laptop, să vă extindeți spațiul de stocare sau să aveți o copie de rezervă bootabilă a sistemului dvs., există o caracteristică ascunsă în Utilitar de disc care face acest lucru ușor.

În general, pornirea de pe o unitate externă va fi mai lentă, chiar și cu noile unități Thunderbolt și USB-C. Acestea sunt încă mult mai lente decât unitățile cu stare solidă (SSD) găsite în majoritatea Mac-urilor noi. Deci, deși acest lucru nu este recomandat pentru utilizarea zilnică, este totuși posibil.

Direct din utilitarul de disc, nu sunt necesare aplicații de la terți

Porniți Disk Utility din Spotlight (Command+Space) sau din folderul Utilities din aplicațiile dvs. Veți fi întâmpinat cu o listă cu toate volumele dvs., inclusiv hard diskul intern (probabil numit OS X sau Macintosh HD) și hard diskul extern.

Iată unde ajungem la acea caracteristică ascunsă pe care am menționat-o.

Butonul „Restaurare” din Utilitar de disc va copia fișierele dintr-o copie de rezervă pe unitatea principală. Este destinat să fie utilizat din modul Recuperare pentru a vă restaura hard diskul după o defecțiune.

Dar, dacă alegeți unitatea externă ca țintă de restaurare, puteți întoarce acea acțiune și puteți copia fișiere de pe unitatea principală în backup. Selectați unitatea externă în bara laterală, faceți clic pe „Restaurare” în meniu, apoi selectați unitatea principală ca opțiune „Restaurare de la”. Puteți alege și o imagine ISO, dar aceasta nu are mare folos aici.

Faceți clic pe „Restaurare”, iar Utilitarul de disc va începe procesul de copiere. Acest lucru poate dura destul de mult, în funcție de viteza unității externe și de conexiunea acesteia la Mac, așa că cel mai bine este să aveți un hard disk rapid cu conexiuni Thunderbolt, USB-C sau USB 3.0.

Si asta e! Când Disk Utility este terminat, puteți închide Mac-ul și țineți apăsat Opțiune când îl porniți de rezervă. Acest lucru afișează comutatorul de pornire și vă permite să porniți de pe hard diskul extern. Puteți folosi Mac-ul ca de obicei, dar rețineți că acesta este separat de instalarea pe hard diskul intern principal. Orice setări pe care le modificați sau fișierele pe care le salvați acolo nu se vor reflecta în instalarea dvs. principală.

Puteți face același proces în sens invers dacă trebuie să copiați fișierele înapoi sau să restaurați copia de rezervă în cazul în care computerul decide să se rupă.

Credite de imagine: Shutterstock