Cum să filmați un interval de timp cu DSLR-ul sau cu aparatul foto fără oglindă

Un time-lapse este opusul slow-mo-ului: în loc să încetinească activitățile care se mișcă rapid, le accelerează pe cele lente. Sunt perfecte pentru care arată mișcarea norilor, mulțimile, traficul și altele asemenea. Le poți folosi chiar și pentru a arăta lucruri care se mișcă lentă, cum ar fi florile înflorite.

Lucrul grozav al time-lapse-urilor este că sunt foarte ușor de fotografiat de către fotografi. Fiecare cadru este o singură imagine statică. Să aruncăm o privire la elementele de bază ale fotografierii singuri.

Inainte sa incepi

Deși este posibil să filmați un time-lapse cu iPhone-ul dvs., pentru acest articol ne vom uita la utilizarea DSLR-urilor sau a camerelor fără oglindă. Îți oferă cel mai mult control.

Pe lângă camera dvs., aveți nevoie de un trepied pentru a menține totul blocat în aceeași poziție. Ai nevoie si de un intervalometru ca sa poti face fotografii la acelasi interval; unele camere au una încorporată, dar dacă al dvs. nu are, orice declanșare decentă de la distanță va funcționa.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de a începe este să aflați câte imagini trebuie să fotografiați. Acolo sunt calculatoare care pot ajuta, dar consider că merită să faci singur calculul.

Cele trei rate standard de redare video sunt 24 de cadre pe secundă (fps), 25 fps și 30 fps. Pentru videoclipurile online, aș recomanda să mergi cu 30 de fps, dar orice va face; doar schimbă puțin matematica.

Să lucrăm cu 30 fps pentru acest articol; înseamnă că avem nevoie de 30 de imagini statice pentru fiecare secundă a videoclipului final. Dacă vrem să filmăm un scurt time-lapse de 15 secunde, înseamnă 450 de fotografii (15×30=450).

  Cum să ștergeți contul Sling

Acum că știm că avem 450 de cadre cu care să ne jucăm, este timpul să stabilim care trebuie să fie intervalul dintre fiecare. Să presupunem că încercăm să filmăm apusul peste 30 de minute. Treizeci de minute sunt 1800 de secunde, așa că dacă facem o fotografie la fiecare 4 secunde (1800/450=4), vom comprima o jumătate de oră în 15 secunde la 30 de cadre pe secundă. Simplu!

Pentru intervalul de timp, parcurgeți același proces și calculați de ce interval aveți nevoie. De cele mai multe ori, îți vei dori ceva între aproximativ 1 și 20 de secunde — filmarea va dura mult timp și totul va fi accelerat enorm.

Filmarea Time-Lapse

Încadrați fotografia și blocați camera pe trepied. Faceți câteva fotografii de probă pentru a obține expunerea corectă. Odată ce ați stabilit ce setări doriți să utilizați, setați camera în modul Manual și apelați-le.

În mod similar, acordați câteva momente pentru a vă concentra corect și apoi comutați obiectivul la focalizarea manuală. Nu vrei să se schimbe nimic între fotografii.

Setați intervalul și, dacă este posibil, numărul de fotografii cu intervalometrul dvs. Fiecare dispozitiv este diferit, așa că nu pot da instrucțiuni detaliate aici; dacă întâmpinați dificultăți, verificați manualul.

De asemenea, trebuie să decideți între fotografierea în RAW sau JPEG. Dacă faci doar câteva sute de cadre, aș recomanda RAW. Dacă filmați câteva mii, puteți lua în considerare JPEG.

Odată ce totul este gata, apăsați butonul declanșator de pe intervalometru și faceți un pas înapoi. Camera dvs. ar trebui să-și petreacă acum următoarea în timp ce face o fotografie la fiecare câteva secunde.

  De ce folosesc încă o tastatură IBM Model M veche de 34 de ani

Pregătirea cadrelor

Cu toate cadrele fotografiate, este timpul să le combinați într-un time-lapse real. Dacă ești familiarizat cu un editor video, cum ar fi Adobe Premier merge mai departe și folosește-l. Pentru fotografi, însă, cea mai simplă opțiune este utilizarea Adobe Lightroom.

Importați toate fotografiile, cu excepția fotografiilor dvs. de probă, în Lightroom. Treceți și asigurați-vă că totul arată în regulă și că nu lipsește nicio fotografie.

După ce v-ați asigurat că totul este bine, accesați modulul Dezvoltare și selectați prima imagine. Faceți orice modificări doriți. Un lucru pe care l-aș recomanda este să schimbi decuparea la 16:9; este raportul tradițional de aspect al video cu ecran lat.

Apoi, accesați Editare > Selectați toate, apoi Setări > Setări de sincronizare. Asigurați-vă că totul este selectat și faceți clic pe „Sincronizează”.

Acest lucru va aplica aceleași editări pentru toate cadrele dvs., astfel încât nu trebuie să treceți și să faceți totul individual.

Crearea videoclipului

Cu toate cadrele gata de plecare, este timpul să creați videoclipul time-lapse. Vom face asta cu a șablon Lightroom Slideshow foarte util de la Sean McCormack. Această versiune a șablonului exportă doar videoclipuri la 29,97 fps; Sean are și presetări mai vechi care fac 24, 25 și 30 fps, dar este posibil să vedeți unele artefacte dacă le utilizați.

Descărcați presetarea de pe site-ul lui Sean și adăugați-le în folderul Lightroom Slideshow Templates. Pentru instrucțiuni complete despre cum să faceți acest lucru, consultați ghidul nostru pentru adăugarea de presetări la Lightroom. Opțiunea simplă este să accesați modulul Slideshow, să faceți clic dreapta pe Template Browser, să selectați „Import” și apoi să navigați la fișierul șablon descărcat.

Cu șablonul adăugat, mergeți la modulul Slideshow. Selectați-l din Browserul de șabloane.

  15 strategii de vânzări câștigătoare pentru a ajuta la încheierea mai bună a ofertelor

Apoi, în colțul din stânga jos al ecranului, faceți clic pe „Export Video”.

Denumiți-vă intervalul de timp și selectați fie 1080p, fie 720p din meniul drop-down „Presetare video”. Faceți clic pe „Exportați”, iar intervalul de timp va fi salvat.

Verifică-l și asigură-te că totul arată bine. Felicitări! Tocmai ți-ai făcut primul time-lapse de bază.

Câteva lucruri de luat în considerare

Time-lapse-urile cresc în popularitate și complexitate. Mai sus, ne-am uitat la crearea unui time-lapse foarte simplu. Există o mulțime de moduri prin care poți duce lucrurile mai departe.

Camerele nu sunt perfecte. Nu fac aceeași fotografie de fiecare dată când apăsați butonul declanșator. Există adesea mici variații. Dacă există un pic de pâlpâire în intervalul dvs. de timp, aproape sigur este de la asta. Dacă doriți mult mai mult control și o modalitate de a netezi variațiile, verificați LRTimelapse— la aproximativ 120 USD este scump, dar este cel mai bun instrument disponibil pentru a face time-lapse.

În mod similar, poți fi creativ cu fotografiile tale. Intervalometrele mai avansate vă vor permite să modificați viteza obturatorului între cadre (numite adesea bulb-ramping sau „bramping”), astfel încât să puteți trece între zi și noapte sau alte situații în care nivelul de lumină se schimbă. De asemenea, puteți utiliza capete de trepied motorizate pentru a adăuga mișcare fotografiilor dvs.

Dacă sunteți serios în privința time-lapse-urilor, merită să învățați și cum să editați videoclipuri. În acest fel, veți putea să combinați mai bine fotografii diferite, să adăugați muzică și, altfel, să realizați videoclipuri mai interesante.

Time-lapse-urile sunt la intersecția dintre fotografie și video. Este distractiv să te joci cu ei, deși pot fi consumatoare de timp pentru a fi corecte. Acum știi elementele de bază.