09/26/2023

Cum să eliminați DRM de pe orice carte electronică pe care o dețineți

Managementul drepturilor digitale, sau DRM, este conceput special pentru a controla utilizarea, modificarea și distribuirea oricărui material protejat prin drepturi de autor și este acum o caracteristică comună pentru orice, de la cărți electronice la fișiere muzicale.

Deși este ușor de înțeles de ce deținătorii de drepturi sunt dornici să-și protejeze munca, în calitate de consumator, DRM este un aspect extrem de frustrant al vieții moderne.

În acest articol, explicăm de ce este importantă eliminarea restricțiilor DRM și vă arătăm cum le puteți elimina pe propriile cărți electronice.

De ce eliminați DRM?

La baza problemei DRM se află problema proprietății media. Muzica, filmele și cărțile pe care le cumpărați de la companii precum Amazon nu sunt, din punct de vedere tehnic, ale dvs. pur și simplu vi s-a acordat o licență de utilizare a conținutului.

Companiile aplică aceste măsuri pentru a se asigura că produsele digitale circulă legal. Dacă nu verificați dacă un videoclip este protejat prin drepturi de autor înainte de a-l folosi, proprietarul său nefericit vă poate da în judecată. Chiar și jocurile video au nevoie de DRM permanent ca siguranță suplimentară împotriva pirateriei.

Cel mai mare dezavantaj este că companiile reacționează adesea la cea mai mică infracțiune și nu explică întotdeauna de ce. Pune-te în pielea unui utilizator Amazon care, în 2012, potrivit expunerea lui Bekkelunda avut întreaga bibliotecă Kindle (și contul Amazon) ștearsă definitiv pentru o presupusă încălcare a termenilor.

Nu știm dacă a făcut ceva rău, dar știm că a scos câteva sute de dolari din buzunar. Toate cărțile ei iubite au dispărut irevocabil, fără nicio modalitate de a le recupera.

Iată ce i-a spus Amazon într-un e-mail la acea vreme:

Conform Condițiilor noastre de utilizare, care precizează parțial: Amazon.co.uk și afiliații săi își rezervă dreptul de a refuza serviciul, de a închide conturi, de a elimina sau edita conținut sau de a anula comenzi la propria lor discreție.

Deși nu putem oferi informații detaliate despre modul în care conectăm conturile asociate, vă rugăm să știți că v-am examinat contul pe baza informațiilor furnizate și regretăm să vă informăm că nu va fi redeschis.

  Cum se analizează JSON în Python

Problema ar fi putut fi evitată în întregime dacă ar fi eliminat restricțiile DRM. De ce? Pentru că și-ar fi putut face copii de rezervă ale fișierelor pe computerul ei local. Poate că Amazon și-a șters în continuare contul, dar conținutul pe care a cheltuit atât de mulți bani ar fi încă în posesia ei.

Anul 2018 a văzut un alt incident care a implicat Amazon ștergerea a mii de conturi cu puține explicații, în afară de declarații vagi că politicile lor au fost încălcate.

Acest lucru demonstrează o problemă recurentă pentru care trebuie să vă pregătiți. A avea copii de siguranță ale bibliotecilor tale digitale este o mișcare inteligentă, care este posibilă numai dacă știi cum să eliminați DRM-urile din cărți electronice.

Diferite tipuri de Ebook DRM

În general, cărțile electronice folosesc patru scheme DRM diferite. Sunt:

  • Adobe ADEPT DRM: poate fi aplicat la EPUB și PDF-uri – majoritatea cititorilor de cărți electronice de la terți îl pot citi. Acest format este folosit pentru cărțile achiziționate de la furnizori precum Barnes and Noble, Kobo, Sony și Google. Îl vei găsi și pe OverDrive, Ingram, Lulu, BlueFire, Copis, Textr și Aldiko.
  • Amazon DRM: formatul Amazon este aplicat fișierelor AZW3, KFX și Mobipocket. Din nou, majoritatea cititorilor mainstream o pot înțelege.
  • Apple FairPlay DRM: abordarea Apple poate fi aplicată numai fișierelor EPUB și poate fi citită numai de aplicația Apple Books.
  • Marlin DRM: un grup deschis de protecție a conținutului dezvoltat de Panasonic, Philips, Samsung și Sony. Multe alte companii folosesc acum sistemul Marlin pentru a-și securiza cărțile electronice, sunetul, jocurile, stocarea în cloud și multe altele.

Cunoașterea acestor platforme vă ajută să înțelegeți cum să eliminați protecția DRM în diferite situații.

Cum să eliminați DRM din majoritatea cărților electronice

Având în vedere diversitatea editorilor de cărți electronice și a formatelor de fișiere de cărți electronice, nu este surprinzător că nu există o soluție universală. Există multe modalități de a elimina DRM-ul cărților electronice.

Dacă îți cumperi cărțile prin Amazon, Barnes and Noble sau prin alte magazine online de cărți electronice cunoscute, cea mai bună soluție este Calibre.

  Cum să utilizați Defense in Depth pentru a vă păstra datele în siguranță

Caliber este o aplicație gratuită și open-source de gestionare a bibliotecii de cărți electronice, plină cu funcții utile. Pentru acest proces de eliminare DRM, veți avea nevoie Calibru și Pluginurile de eliminare DRM ale Apprentice Alf.

Instalați software-ul

Instalați software-ul și porniți aplicația pentru prima dată. Când vi se solicită, selectați ce folder ar trebui să conțină achizițiile dvs. de cărți electronice. Puteți modifica setarea mai târziu făcând clic pe Calibre Library sau relansând Expertul de bun venit.

Apoi, în procesul de configurare, vi se va cere să selectați dispozitivul eReader. Lista include toți producătorii importanți. Nu vă faceți griji dacă aveți mai multe dispozitive; puteți modifica această setare pentru a alterna între ele mai târziu.

Dacă doriți să puteți trimite cărți electronice de la Caliber direct pe dispozitivul dvs. Kindle, completați e-mailurile asociate pe ecranul următor. În scopul procesului de eliminare a DRM, săriți peste acest pas și faceți clic pe Terminare. Aplicația se va porni automat.

Instalați pluginurile

Calibre acceptă o varietate de plugin-uri care îndeplinesc diferite funcții. Pentru o modalitate fiabilă de a elimina DRM-ul, aveți nevoie de Instrumentul de eliminare DRM al Apprentice Alf pentru cărți electronice. Cea mai recentă versiune este disponibilă pentru descărcați de pe GitHub.

Descărcați fișierul și dezarhivați conținutul acestuia. Acum, întoarceți-vă la Calibre și faceți clic pe pictograma Preferințe din meniul de sus.

Faceți clic pe Plugins în rândul de jos al ecranului pop-up. Apoi, selectați Load Plugin din File în colțul din dreapta jos.

Găsiți fișierul dezarhivat și navigați la DeDRM_tools_7.2.1 > DeDRM_plugin.zip. Selectați acel fișier, faceți clic pe Da pe avertismentul de virus care apare și vi se va afișa un mesaj care confirmă instalarea cu succes. Conform mesajului de pe ecran, reporniți aplicația Caliber.

Dacă dețineți un Kindle, există un ultim pas. În Calibre, accesați Preferințe > Pluginuri și extindeți meniul de sub Pluginuri de tip fișier. Faceți dublu clic pe lista DeDRM.

Alegeți cărțile electronice eInk Kindle din listă și adăugați numărul de serie al dispozitivului dvs. Alte configurații includ tastele Kindle pentru Android și tastele Kindle pentru Mac și PC, printre opțiuni suplimentare.

Puteți găsi numărul dvs. de serie pe majoritatea Kindle-urilor în meniul de setări al dispozitivului.

  Nu, 5G nu provoacă coronavirus

Eliminați DRM-ul

Instrumentul va funcționa numai atunci când importați cărți în Caliber pentru prima dată. Nu va funcționa dacă convertiți cărți între formate. Prin urmare, dacă ați importat deja cărți DRM, va trebui să le eliminați din aplicație și să le reimportați.

Eliminarea DRM este cea mai simplă parte a întregului proces. Doar trageți și plasați cărțile dvs. electronice din eReader (sau unitatea locală) în fereastra principală a lui Calibre – software-ul va șterge automat DRM-ul.

Dacă le scoateți dintr-un Kindle eInk sau dintr-o aplicație pe un alt dispozitiv, mergeți la locul în care sunt stocate, trageți și plasați toate fișierele asociate fiecărei cărți și faceți clic pe Niciunul când sunteți avertizat despre duplicate.

Când vine vorba de Kindle pentru PC, dacă aveți o versiune mai nouă decât 1.17, veți avea nevoie și de Plugin de intrare pentru conversie KFX de la Mobileread. În caz contrar, Caliber nu va putea deschide fișierul cărții electronice Kindle.

Cum să eliminați DRM din Apple Books

Din păcate, utilizatorii Apple dornici să elimine DRM-ul din cărțile lor electronice se confruntă cu o gamă mult mai limitată de instrumente.

Cea mai fiabilă metodă este utilizarea Instrument de eliminare ViWizard iBook DRM. Acest lucru vă va aduce înapoi în jur de 30 USD cu reducere, dar dacă aveți mii de cărți electronice, este un preț care merită plătit.

După descărcarea și instalarea aplicației, va trebui să descărcați toate cărțile pe computerul local. După ce le-ați salvat, trageți și plasați-le în software-ul de eliminare DRM și faceți clic pe Conversie. Este simplu și eficient, dar, din păcate, nu este o modalitate gratuită de a elimina DRM din fișierele EPUB.

Eliminați DRM-urile de cărți electronice numai pentru uzul dvs. personal

Amintiți-vă, deși nu este ilegal, eliminarea DRM de pe cărțile bibliotecii este cu siguranță discutabilă din punct de vedere moral, mai ales dacă intenționați să faceți mai mult decât să le citiți.

Gândește-te la acțiunile tale înainte de a începe. De exemplu, eliminarea DRM va încălca probabil reglementările furnizorului de cărți electronice, în timp ce partajarea sau utilizarea unor părți din carte riscă încălcarea drepturilor de autor.

Pentru a evita interdicțiile și penalitățile, aflați cum să eliminați protecția DRM din cărțile electronice și să le utilizați în siguranță.

x