Cum să configurați partajările Samba în Ubuntu Server într-un mod simplu

Webmin este o interfață web de administrare pentru gestionarea sistemelor de operare asemănătoare UNIX. De exemplu, dacă aveți un server Ubuntu și doriți o modalitate mai ușoară de a crea partajări Samba pe sistemul dvs., Webmin este un instrument excelent.

Cu Webmin, puteți crea partajări Samba pe serverul Ubuntu prin browserul dvs. web, puteți gestiona cu ușurință permisiunile etc. În acest ghid, vă vom arăta cum să utilizați Webmin pentru a configura partajările Samba în serverul Ubuntu într-un mod simplu.

Configurați Webmin pe serverul Ubuntu

Webmin trebuie să fie instalat pe sistemul dumneavoastră Ubuntu pentru a-l utiliza. Dacă nu aveți deja configurat Webmin pe Ubuntu, mergeți la site oficial și descărcați cel mai recent pachet DEB.

După descărcarea celui mai recent pachet Webmin DEB, instalați-l pe serverul Ubuntu. Instalarea nu va dura mult. Când este instalat, deschideți un browser web pe computer și vizitați următoarea adresă URL pentru a accesa Webmin.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Parola de root pentru Webmin

Va trebui să știți parola rădăcină pentru serverul Ubuntu. Dacă nu vă cunoașteți parola de root pentru Ubuntu Server, va trebui să o setați în terminal înainte de a instala Webmin.

Pentru a configura parola root în Ubuntu Server, conectați-vă la consola TTY sau la terminalul SSH folosind numele dvs. de utilizator. După ce v-ați autentificat, utilizați comanda sudo -s pentru a escalada consola la root.

sudo -s

Cu acces root, utilizați comanda passwd pentru a schimba parola contului root în Ubuntu.

passwd

Instalați Samba prin terminal

Va trebui să instalați instrumentele Samba pe instalarea serverului Ubuntu înainte de a încerca să utilizați Webmin pentru a configura partajările Samba. Pentru a instala cele mai recente pachete Samba, deschideți un terminal și conectați-vă la serverul Ubuntu prin SSH. Sau așează-te fizic la server și folosește terminalul.

  Cum se scrie literele cu susul în jos

După ce v-ați conectat la serverul Ubuntu, instalarea Samba poate începe. Folosind comanda apt install de mai jos, instalați pachetul „samba” pe server.

sudo apt install samba

După ce scrieți în comanda de mai sus, Ubuntu vă va cere parola. Folosind tastatura, scrieți parola numelui de utilizator. Apoi, apăsați tasta Enter pentru a vă trimite parola.

După ce ați trimis parola în terminal, Ubuntu va colecta toate pachetele și dependențele necesare pentru a rula serverul Samba. Apoi, când totul este gata de instalare, Ubuntu vă va cere să apăsați butonul Y de pe tastatură. Faceți acest lucru pentru a instala Samba pe serverul Ubuntu.

Adăugarea de partajări în Webmin

Pentru a adăuga partajări Samba la Ubuntu în Webmin, urmați instrucțiunile pas cu pas de mai jos.

Pasul 1: Conectați-vă la interfața web Webmin în browserul dvs. web preferat folosind contul root și parola root.

Pasul 2: După conectarea la interfața web Webmin folosind datele de conectare ale contului, faceți clic pe butonul „Tablou de bord”. Selectarea butonului „Tablou de bord” vă va afișa bara laterală Webmin.

Căutați prin bara laterală Webmin secțiunea „Servere” și faceți clic pe meniul derulant pentru a dezvălui opțiunile „Servere”.

Pasul 3: Faceți clic pe butonul „Partajare fișiere Windows Samba” pentru a accesa secțiunea Samba a Webmin. Odată ajuns în zona „Partajare fișiere Samba Windows”, faceți clic pe butonul „Creați o nouă partajare de fișiere”.

Pasul 4: După ce faceți clic pe butonul „Creați o nouă partajare de fișiere”, găsiți secțiunea „Nume partajat” și selectați-o cu mouse-ul. Apoi, introduceți numele noii partajări. De exemplu, „Partajarea mea”, „Partajarea fișierelor” etc.

  Care este Metodologia corectă de management de proiect

Pasul 5: Găsiți zona „Director de partajat” și faceți clic pe ea cu mouse-ul. Apoi, introduceți calea directorului pe care doriți să o partajați. Alternativ, faceți clic pe pictograma de lângă caseta de text.

Selectând pictograma de lângă caseta de text, va apărea o fereastră pop-up. Folosind fereastra pop-up, selectați folderul pe care doriți să-l partajați prin protocolul de partajare a fișierelor Samba.

Pasul 6: Faceți clic pe caseta de text „Partajare comentariu” și introduceți un comentariu pentru noul dvs. partajare de fișiere. Apoi, selectați butonul „Creați” pentru a crea următoarea partajare.

Pasul 7: Odată ce ați creat noua partajare, faceți clic pe butonul pentru a reveni la lista de acțiuni. Apoi, faceți clic pe partajarea dvs. din listă pentru a accesa setările pentru aceasta.

După accesarea zonei de setări a partajării, faceți clic pe butonul „Securitate și control acces”. De aici, puteți personaliza setările de acces ale partajării. Pentru cele mai bune rezultate, selectați „Da”, pentru „Inscriptibil” și „Numai invitat” pentru a permite utilizatorilor să acceseze partajarea fără a se conecta.

Cu toate setările configurate, selectați butonul „Salvare”. Apoi, faceți clic pe butonul „Reveniți la lista de partajare”.

Pasul 8: Selectați butonul „Reporniți serverele Samba” când ați creat toate partajările în Webmin și ați terminat de configurat totul. Selectarea acestui buton va reporni serviciul pe Ubuntu și va aplica noile modificări de configurare.