03/05/2024

Cum funcționează proiectoarele cu laser și cu lampă și care este potrivit pentru tine?

Există câteva lucruri de luat în considerare atunci când cumpărați primul proiector. Gama de prețuri și spațiul de care dispuneți sunt importante, dar ar trebui să luați în considerare și tehnologia lămpii. Acest lucru va afecta atât prețul, cât și calitatea imaginii proiectorului.

Majoritatea proiectoarelor pe care le vedeți pe piață vor fi proiectoare cu lampă. Lămpile durează de obicei mii de ore, ceea ce înseamnă că puteți obține ani de utilizare înainte de a fi nevoie să cumpărați o lampă nouă. Și, deoarece puteți înlocui singur lampa, puteți obține și mai mult timp de la proiector cheltuind mai puțin de 100 USD pentru o lampă nouă.

Proiectoarele laser sunt o fiară puțin diferită. Sunt mai scumpe, dar devin mai strălucitoare și durează mult mai mult: de obicei, peste 20.000 de ore. Asta înseamnă că dacă folosești unul timp de patru ore în fiecare zi, laserul proiectorului tău va dura peste 13 ani.

Cum funcționează proiectoarele cu lampă?

Proiectoarele cu lampă sunt de departe cele mai comune pe care le veți vedea atunci când căutați home theater. În acest moment, sunt o tehnologie consacrată și suficient de ieftine pentru a fi fabricate încât tocmai au devenit implicite.

Lămpile din interiorul unui proiector funcționează la fel ca alte surse de lumină: un semnal electric trece prin materiale semiconductoare. Acest semnal activează electronii din materialele semiconductoare pentru a produce fotoni, care sunt particule de lumină vizibile pentru ochiul uman.

  9 strategii de date primare pentru stimularea implicării clienților

Când vine vorba de proiectoare, televizoare și alte afișaje, în interiorul afișajului există pixeli roșii, albaștri și verzi. Acestea se combină în toate culorile pe care le vedeți pe ecran. În interiorul proiectoarelor, veți vedea unul dintre cele două lucruri. Proiectoarele cu un cip de procesare digitală a luminii (DLP) vor reflecta lumina dintr-o serie de oglinzi minuscule, în timp ce cele cu straturi de afișaj cu cristale lichide (LCD) trec lumina prin aceste straturi LCD în același mod în care o face un televizor.

Care sunt avantajele și dezavantajele proiectoarelor cu lampă?

După cum am menționat mai sus, proiectoarele cu lampă există de ceva vreme. LED-urile sunt acum suficient de ieftine pentru a fi folosite proiectoare care costă aproximativ 100 USD, și în proiectoare de specialitate precum lumini de noapte care sunt și mai ieftine. Lampa din majoritatea proiectoarelor home theater este înlocuibilă și durează de obicei câteva mii de ore de redare. Am un ViewSonic PX800HD, care are o durată de viață nominală a lămpii de 3000 de ore în modul normal. Dacă utilizați proiectorul timp de patru ore pe zi, becul va dura 750 de zile sau puțin peste doi ani. Și la sfârșitul acelor doi ani, voi putea obține un bec de schimb pentru a face proiectorul să dureze și mai mult.

Singurul dezavantaj real al proiectoarelor cu lampă este că durează câteva minute pentru a se încălzi la luminozitatea lor maximă. Aceasta nu este mare lucru: când ești acasă, așteaptă puțin mai mult pentru a începe seara de film. Dacă utilizați proiectorul într-un loc, porniți-l cu cinci-zece minute înainte de a dori să îl utilizați.

  Cum să creezi un screencast cu Microsoft PowerPoint

Cum funcționează proiectoarele cu laser?

Proiectoarele laser sunt relativ noi. Primele modele au fost livrate în 2008 și erau super scumpe: chiar și în 2014, Epson LS10000 vândut cu amănuntul pentru aproximativ 8.000 USD. Proiectoarele laser tocmai acum ajung la prețuri rezonabile pentru majoritatea consumatorilor, cu Proiector laser Xiaomi Mi vânzare cu amănuntul pentru 2.000 USD. Laserele din interiorul proiectoarelor funcționează în același mod ca laserele în orice altă aplicație: un curent electric excită electronii din interiorul atomilor de gaze, pahare sau cristale specifice. Electronii excitați se deplasează apoi de pe orbită joasă la orbită înaltă în jurul nucleului atomului. Odată ce electronii se deplasează înapoi la starea lor normală, emit fotoni de lumină pe care ochii noștri îi pot vedea.

La fel ca în cazul proiectoarelor cu lampă, luminile laser trec printr-un set de oglinzi și cipuri DLP până ajung la obiectivul final de proiecție. Acest obiectiv este cel care determină de cât spațiu aveți nevoie între proiector și ecranul său și cât de scump va fi proiectorul final.

Care sunt avantajele și dezavantajele proiectoarelor cu laser?

Principalul avantaj al proiectoarelor cu laser este că durează mult, mult mai mult decât proiectoarele cu lampă. Proiectorul laser Xiaomi Mi are o durată de viață nominală de 25.000 de ore. Dacă utilizați proiectorul timp de patru ore pe zi, îl veți putea folosi mai mult de 17 ani înainte de a fi nevoie să cumpărați un alt proiector.

Totuși, va trebui să înlocuiți întregul proiector: nu puteți înlocui doar laserul din interior ca și o lampă. Probabil că nu este o afacere mare, deoarece cu siguranță vor exista și alte îmbunătățiri tehnologice de-a lungul anilor în care dețineți proiectorul, făcând o nouă actualizare meritată.

  Cum să setați un stop-loss în Robinhood

Laserele sunt mai scumpe de produs decât lămpile, deși au devenit puțin mai ieftine: acel proiector Xiaomi vine la 2.000 de dolari, cu doar câteva sute mai mult decât proiectoarele comparabile cu rază ultrascurtă care folosesc lămpi.

Ultimul avantaj al proiectoarelor laser este că se aprind la luminozitate maximă imediat ce apăsați butonul de pornire, deoarece nu trebuie să se încălzească timp de câteva minute, așa cum fac proiectoarele cu lampă. Indiferent dacă utilizați proiectorul acasă sau pe drum, acesta va fi cu siguranță plăcut să aveți.

Care este cel mai bun pentru tine?

Niciuna dintre acestea nu este o alegere proastă în sine, dar dacă aveți spațiu suplimentar în buget, probabil că veți fi mai mulțumit de un proiector laser. Viața mult mai lungă înseamnă că banii tăi merg mai departe și că nu trebuie să aștepți ca proiectorul să se încălzească este plăcut.

Dar, de asemenea, nu este nimic în neregulă în a economisi bani acum și a obține un proiector cu lampă. Până la uzura primului bec, proiectoarele laser vor fi probabil mai puțin costisitoare decât sunt acum.

x