Cele mai bune 5 distribuții de jocuri Linux din 2024

Linux nu este primul sistem de operare care îmi vine în minte pentru jocuri. Dar, în timp ce marea majoritate a jucătorilor de pe computer folosesc Windows, datorită platformelor precum SteamOS, Linux este o alternativă în creștere.

Iată cinci distribuții de jocuri Linux de încercat.

Linux Gaming în 2024

În timp ce „anul desktopului Linux” nu se va întâmpla niciodată, sistemul de operare open source este din ce în ce mai răspândit în jocuri. Cel mai proeminent este SteamOS 3.0, un sistem de operare bazat pe Arch Linux care rulează pe dispozitivul portabil Steam Deck.

Lista noastră cu cele mai bune distribuții de jocuri pentru Linux în 2024 este următoarea:

  • SteamOS
  • Jocuri Fedora
  • SparkyLinux Gameover
  • ChimeraOS
  • DraugerOS

Mai jos, examinăm aceste distribuții de jocuri mai detaliat. Legăturile de descărcare și cerințele minime de sistem sunt enumerate împreună cu fiecare.

vakhovske este luat

Datorită Steam Deck-ului, SteamOS a devenit cel mai utilizat sistem de operare dedicat pentru jocuri pe Linux.

Dezvoltat de Valve și bazat pe Arch Linux, SteamOS este disponibil în două versiuni:

  • O versiune dedicată SteamOS 3.0 pentru consolele portabile de jocuri Steam Deck de la Valve.
  • Ca HoloISO, o versiune pentru PC a sistemului de operare al Steam Deck.
  Cum se execută comanda când fișierele se modifică în Linux?

Notă: versiunile mai vechi de SteamOS pentru PC și laptop se bazează pe Debian, dar nu includ drivere moderne, straturi de aplicații și alte îmbunătățiri pentru rularea jocurilor Windows.

HoloISO este menținut de theVakhovskeIsTaken; nu este disponibilă nicio versiune oficială pentru PC a SteamOS 3.0.

SteamOS prioritizează resursele PC-ului sau laptopului dvs. pentru jocurile pe care le jucați, mai degrabă decât sarcinile de fundal pe care le-ar putea favoriza un sistem de operare desktop obișnuit.

SteamOS este destinat să ruleze titluri verificate Steam Deck (adică jocuri lansate pentru Windows, dar compatibile cu Steam Deck), împreună cu titluri publicate pe Linux. Jocurile de la terți pot fi instalate prin trecerea la modul desktop.

Puteți interacționa cu SteamOS folosind majoritatea controlerelor de joc sau o tastatură și un mouse.

Cerințe de sistem HoloISO

CPU

pe 64 de biți

RAM

4GB

Depozitare

200 GB

GPU

Intel, NVIDIA sau AMD Radeon 8500

Descarca: HoloISO (SteamOS neoficial pentru PC)

2. Jocuri Fedora

Fedora Games spin este una dintre cele mai bune distribuții de jocuri Linux disponibile și este livrat cu o mare varietate de jocuri și genuri. Acesta este motivul pentru dimensiunea masivă de 4,1 GB a imaginii.

Motivul din spatele acestui lucru este că este suficient de mare pentru a include multe jocuri, dar suficient de mic pentru a se potrivi pe un DVD. Puteți utiliza Fedora Games ca pe un Live CD sau îl puteți instala pe computer.

Diverse jocuri sunt livrate cu Fedora Games. Multe dintre acestea sunt omagii open source aduse titlurilor populare, cum ar fi Extreme Tux Racer (similar cu Mario Kart), Freeciv (o versiune gratuită a Civilization), Hedgewars (nu este diferit de Worms) și multe altele.

  Cele mai bune 5 înregistratoare GIF gratuite pentru Linux

Cerințe de sistem Fedora Games

CPU

2GHz dual-core

RAM

2 GB

Depozitare

15 GB

GPU

Grafică integrată

Descarca: Jocuri Fedora

3. SparkyLinux Gameover — Distribuția de jocuri Linux All-in-One

Cântărind o descărcare de 3,51 GB, SparkyLinux bazat pe Debian vine preinstalat cu clientul Steam, Wine și PlayOnLinux.

SparkyLinux include, de asemenea, APTus Gamer, o modalitate ușoară de a instala emulatoare de console de jocuri și alte instrumente utile pentru jucători. Există emulatori pentru sistemele Atari, PlayStation și Sega, printre multe altele.

SparkyLinux este livrat și cu platforma de jocuri Lutris, care vă ajută să instalați și să vă gestionați jocurile Linux într-o interfață unificată. Folosind această interfață unică, puteți vizualiza toate jocurile dvs. Linux, Windows, Steam, emulate și browser.

Distribuțiile SparkyLinux rulează pe hardware vechi și nou.

Cerințe de sistem pentru SparkyLinux Gameover

CPU

pe 64 de biți

RAM

256 GB

Depozitare

50 GB

GPU

Integrat

Descarca: SparkyLinux Gameover

4. ChimeraOS

O opțiune impresionantă pentru a juca jocuri pe Linux, ChimeraOS (fostul GamerOS) vine preinstalat cu clientul Steam, setat în modul Big Picture. Include și Gamescope, microcompozitorul găsit în SteamOS care oferă diverse îmbunătățiri de afișare (inclusiv upscaling). Împreună cu titlurile din biblioteca dvs. Steam, puteți instala jocuri de la GOG, Epic Games Store și chiar Flathub.

ChimeraOS necesită configurare zero. Pur și simplu instalați, porniți, conectați-vă la serviciile de joc preferate și descărcați jocurile înainte de a juca.

În multe privințe, este distribuția completă de jocuri Linux.

Cerințe de sistem ChimeraOS

CPU

Dual-core, 2GHz

RAM

4GB

Depozitare

20 GB

GPU

NVIDIA GTX 900 sau AMD RX 400 sau Intel HD Graphics 500

  Cum se instalează Pgadmin pe Linux

Descarca: ChimeraOS

5. Drauger OS

Bazat pe Ubuntu și cu mediul desktop Xfce și audio Pipewire, Drauger OS a fost proiectat ținând cont de performanța jocurilor.

Proiectat „în mod explicit pentru jocuri”, sistemul de operare Drauger este întreținut de o comunitate mică, dar rulează jocuri fără efort. Acest lucru a fost realizat prin ajustări ale nucleului, îmbunătățind astfel stocul Ubuntu, pentru experiența supremă de joc bazată pe Linux.

Dezavantajul este că Drauger OS este mai puțin flexibil decât o instalare standard Ubuntu. În timp ce sarcinile de productivitate de bază ar trebui să fie realizabile, altele nu vor fi sau vor necesita timpi mai lungi de instalare și configurare.

Cerințe de sistem Drauger OS

CPU

Procesor dual-core, 1,8 GHz, pe 64 de biți

RAM

1 GB

Depozitare

32 GB

GPU

Integrat

Descarca: DraugerOS

Jocurile pe Linux nu au fost niciodată mai bune

Linux a parcurs un drum lung ca sistem de operare pentru jocuri. Datorită SteamOS 3.0 de la Valve, care conduce pe Steam Deck, experiența este aproape perfectă. Pe măsură ce adopția continuă să crească, tot mai mulți dezvoltatori vor începe să se ocupe de Linux.

Fiecare dintre aceste sisteme de operare are propria comunitate în care puteți pune întrebări dacă aveți probleme. Veți găsi, de asemenea, câteva resurse excelente ale comunității Reddit pentru fiecare distro, ca să nu mai vorbim Paginile extinse ale Wine specifice jocului dacă ai nevoie de o direcție.

Atât pentru experiențe de consolă, cât și pentru desktop, Linux este ideal.