Ce sunt USB Gen 1, Gen 2 și Gen 2×2?

Găsirea celei mai rapide conexiuni USB era ușoară: alegeți USB 3.0 în loc de 2.0. Dar acum, va trebui să știți diferența dintre USB 3.2 Gen 1, Gen 2 și Gen 2×2 – și ce înseamnă, de asemenea, diferitele tipuri de „SuperSpeed”.

Numirea USB era simplă

Cândva, USB-ul a venit în două variante principale, 2.0 și 3.0. Tot ce trebuia să știi despre ele era că 3.0 era mai rapid decât 2.0. Ai putea să cumperi o unitate flash USB 2.0 și să o conectezi la un computer care avea sloturi USB 3.0 și ar funcționa în continuare – doar la viteze mai lente USB 2.0. Cumpărarea unei unități USB 3.0 și conectarea acesteia la un port USB 2.0 îți va oferi și viteze USB 2.0.

Dacă doriți cea mai mare viteză posibilă, ați obține o unitate USB 3.0 și ați conecta-o la un port USB 3.0. A fost simplu și direct. Dar totul s-a schimbat cu USB 3.1.

USB 3.1 a înnebunit apele denumirii

The Forumuri pentru implementatori USB (USB-IF) menține specificațiile și conformitatea USB și se află în spatele schemelor de denumire găsite pe cablurile și dispozitivele USB. Când a introdus USB 3.1, în loc să simplifice lucrurile și să lase ca numele să se diferențieze de USB 3.0, a numit noul standard „USB 3.1 Gen 2”. USB 3.0 a fost redenumit retroactiv „USB 3.1 Gen 1”.

  Cum se creează formule condiționate în Adobe Acrobat

Pentru a complica și mai mult lucrurile, vitezele de transfer în sine au primit nume. USB 3.1 Gen 1, cunoscut inițial sub numele de USB 3.0, este capabil de viteze de transfer de 5 Gbps – asta se numește SuperSpeed.

USB 3.1 Gen 2 este capabil de viteze de transfer de 10 Gbps – asta se numește SuperSpeed+. Din punct de vedere tehnic, realizează acest lucru utilizând codificarea 128b/132b într-un mod de comunicații full-duplex. Comunicarea full-duplex este interesantă, deoarece aceasta înseamnă că informațiile pot fi transferate și primite în același timp. De aceea este mai rapid.

Diferența dintre cele două a fost ușor confuză. Dar, atâta timp cât ți-ai amintit că Gen 2 a fost mai bună decât Gen 1, erai gata să pleci. Pentru a ajuta la diferențierea vitezelor, USB-IF a implementat și logo-uri, pe care producătorul le poate folosi doar printr-o certificare pentru a dovedi că un cablu se potrivește cu specificațiile promise.

USB 3.2 este chiar mai rapid și mai confuz

În septembrie anul trecut, USB-IF a detaliat noi viteze posibile pentru USB-C și începuturile specificației USB 3.2. USB 3.2 va fi capabil de viteze de 20 Gbps. Aceasta este dublu față de vitezele de transfer ale USB 3.1 Gen 2. Dacă vă întrebați cum își dublează cablurile viteza atât de repede fără a schimba dimensiunea sau conectorii, este simplu. Produsele USB capabile de 20 Gbps au două canale de 10 Gbps. Gândiți-vă la asta ca fiind mai multe cabluri blocate în același cablu.

La fel ca în iterațiile anterioare, acest nou standard este compatibil cu versiunea anterioară pentru utilizarea de bază, dar nu veți obține o viteză mai mare fără hardware-ul nou. Dacă cumpărați un hard disk care promite o rată de transfer de 20 Gbps și îl conectați la computerul actual, hard disk-ul va funcționa, dar la viteze mai mici pe care le pot oferi porturile USB de pe computer. Va trebui să actualizați ambele capete ale conexiunii pentru a vă bucura de toate noile beneficii.

  Învățarea ansamblului explicată în termeni cei mai simpli posibili

La Mobile World Congress 2019, USB-IF a anunțat schemele de branding și denumire pentru noul standard. Și încă o dată, denumirea anterioară va fi eliminată și modificată retroactiv.

În viitor, ceea ce a fost USB 3.0, cu viteze de transfer de 5 Gbps, va fi USB 3.2 Gen 1. USB 3.1 Gen 2, cu vitezele sale de 10 Gbps, va fi redenumit USB 3.2 Gen 2.

Noul standard de 20 Gbps va fi numit USB 3.2 Gen 2×2, rupând tiparul previzibil. Din punct de vedere fizic, acesta are două canale de 10 Gbps, deci este literalmente 2×2. Numele are o logică, dar este confuz și trebuie să înțelegi hardware-ul pentru a realiza că are sens.

În schimb, producătorii ar trebui să se refere la „SuperSpeed”.

USB-IF nu dorește ca consumatorii să vadă acești termeni. În schimb, vrea produse Gen 1 comercializate ca SuperSpeed ​​USB. Acesta sugerează producătorilor să comercializeze produse Gen 2 ca SuperSpeed ​​USB 10 Gbps și Gen 2×2 ca SuperSpeed ​​USB 20 Gbps. Dar asta nu înseamnă că producătorii trebuie să folosească aceste nume. Producătorii pot folosi nomenclatura Gen 2.2 sau, dacă nu se deranjează să se supună testării și conformării, pot renunța la sigle și pot folosi orice nume doresc.

Dacă producătorii se conformează, problema denumirii este destul de simplă. Căutați „SuperSpeed” în nume și verificați dacă există un număr. Dacă nu vedeți unul, este cel mai lent tip USB 3.2. Dacă vedeți un 10 sau un 20, aceasta este promisiunea de transferuri de 10 Gbps sau 20 Gbps. Ar fi fost mai bine dacă USB-IF ar fi folosit SuperSpeed ​​USB 5 Gbps pentru cel mai lent tip. Dar cel puțin este destul de simplu.

  Ce este scalabilitatea în Blockchain? O explicație simplă

În teorie, siglele USB ar trebui să ajute. După cum se vede în imaginea de mai sus, SS și 10 denotă acel cablu USB ca un cablu SuperSpeed ​​capabil de transferuri de 10 Gbps. Din păcate, USB-IF nu a arătat încă marca oficială de certificare pentru SuperSpeed ​​USB 20. Probabil, ar trebui să fie același logo ca mai sus, doar cu un 20 în locul său. Dar încă nu știm asta cu siguranță.

Dacă vă amintiți problemele timpurii ale USB-C, probabil că acest lucru vă va părea foarte familiar. Citiți cu atenție înainte de a cumpăra cabluri și cumpărați-le din surse de renume și de încredere. În trecut, am recomandat cabluri Amazon Basics, dar chiar și cu cele pe care trebuie să le căutați cu atenție. De exemplu, asta Cablu Amazon Basics este USB-C, dar oferă doar viteze 2.0. Acest Cablu Amazon Basics, care arată practic la fel, oferă transferuri de 10 Gbps și este marcat ca USB 3.1 Gen 2. Și, desigur, acest lucru nu se aplică doar cablurilor USB. Se aplică oricărei piese hardware care utilizează USB-C.

Din păcate, aceasta este încă o mizerie de termeni confuzi. Va trebui să vă depuneți diligența atunci când cumpărați hardware USB pentru a ști exact ce obțineți.