Ce sunt unitățile NVMe și ar trebui să cumpărați unul?

Cea mai mare actualizare pe care o puteți face vechiului dumneavoastră computer este stocarea mai rapidă. Alte componente precum CPU și GPU s-au îmbunătățit cu siguranță în ultimul deceniu, dar toată lumea va aprecia o stocare mai rapidă.

NVMe este cea mai recentă și cea mai bună interfață de stocare pentru laptopuri și desktop-uri și oferă viteze de citire și scriere mult mai rapide decât interfețele mai vechi. Acest lucru are un cost, așa că, în funcție de ceea ce utilizați computerul, cumpărarea unei unități NVMe poate să nu aibă sens.

Ce sunt unitățile NVMe?

Non-Volatile Memory Express (NVMe) este o interfață de stocare introdusă în 2013. „Non-Volatile” înseamnă că stocarea nu este ștearsă atunci când computerul repornește, în timp ce „Express” se referă la faptul că datele călătoresc prin PCI Express ( interfață PCIe) pe placa de bază a computerului dvs. Acest lucru oferă unității o conexiune mai directă cu placa de bază, deoarece datele nu trebuie să treacă printr-un controler SATA (Serial Advance Technology Attachment).

Unitățile NVMe sunt mult, mult mai rapide decât unitățile SATA care există de ani de zile. PCIe 3.0 — generația actuală a standardului PCI Express — are o viteză maximă de transfer de 985 megaocteți pe secundă (Mbps) pe fiecare bandă. Unitățile NVMe au putut utiliza 4 benzi PCIe, ceea ce înseamnă o viteză maximă teoretică de 3,9 Gbps (3.940 Mbps). Între timp, unul dintre cele mai rapide SSD-uri SATA — Samsung 860 Pro — se ridică la viteze de citire și scriere de aproximativ 560 Mbps.

  Emiteți insigne și certificate profesionale cu Sertifier tipstrick.ro

Unitățile NVMe vin în câțiva factori de formă diferiți. Cel mai comun dintre acestea este stick-ul m.2, prezentat mai sus. Acestea au 22 mm lățime și pot avea 30, 42, 60, 80 sau 100 mm lungime. Aceste stick-uri sunt suficient de subțiri pentru a se așeza pe o placă de bază, așa că sunt perfecte pentru computere și laptopuri cu factor de formă mic. Rețineți că unele SSD-uri SATA folosesc același factor de formă, așa că veți dori să acordați o atenție deosebită și să vă asigurați că nu cumpărați din greșeală unitatea mai lentă. The Samsung 970 EVO este un exemplu de unitate m.2 NVMe.

Urmează factorul de formă PCIe-3.0. Acesta este similar cu un GPU și cu alte accesorii prin faptul că se conectează la oricare dintre sloturile PCIe-3.0 de pe placa de bază. Acest lucru este bine pentru carcasele și plăcile de bază ATX de dimensiune completă, dar este constrângător pentru computerele cu factor de formă mic și imposibil în interiorul unui șasiu de laptop. The SSD Intel 750 este un exemplu de unitate PCIe-3.0 NVMe.

Ar trebui să cumpărați un SSD NVMe?

Dacă aveți nevoie de viteze mai mari, depinde de volumul dvs. de lucru exact. Dar în timp ce unitățile NVMe scad prețul, NVMe Samsung 970 Pro și SATA Samsung 860 Pro ambele costă aproximativ 150 USD la dimensiunea de 500 GB — nu simțiți că trebuie să vă grăbiți să vă înlocuiți SSD-ul SATA.

Un SSD SATA vă va porni deja computerul în câteva secunde, va lansa programe într-o clipă și vă va permite să copiați și să mutați fișierele relativ rapid. Dar dacă lucrați cu o mulțime de videoclipuri uriașe – indiferent dacă sunt dintr-o bază de date, editare video sau extragere Blu Ray – costul suplimentar se poate compensa, permițându-vă să lucrați mai rapid.

  Care este diferența dintre un megabit și un megaoctet?

În cazul meu, sunt fericit să rămân cu SSD-ul meu SATA până când nu mai funcționează. Nu are prea mult sens să cheltuiesc banii pentru o unitate NVMe în acest moment, doar pentru ca computerul meu să se pornească în patru secunde în loc de cinci, sau rarul fișier gigant pe care îl am pentru a transfera transferurile puțin mai repede. Atunci când face a venit timpul pentru un SSD nou, o să merg pe un model NVMe, pentru că de ce să plătesc aceeași sumă pentru un produs mai prost?

Indiferent dacă mai aveți ceva viață în SSD-ul SATA sau aveți nevoie de ceva acum, trebuie să știți că unitățile NVMe încep să scadă din preț. Faceți upgrade și cheltuiți banii atunci când aveți nevoie și nu o clipă mai devreme.