Ce să căutați atunci când cumpărați software de editare video

Recomandări cheie

  • Luați în considerare obiectivul dvs. de editare pentru a determina cel mai bun instrument de editare video pentru dvs. Diferite instrumente vizează diferite cazuri de utilizare, așa că decideți dacă aveți nevoie de ceva pentru un hobby sau o carieră profesională.
  • Căutați interfețe ușor de utilizat și luați în considerare nivelul de personalizare pe care îl doriți. Unele instrumente oferă interfețe mai simple, cu funcții de bază, în timp ce altele au capabilități mai avansate.
  • Luați în considerare compatibilitatea cu sistemul dvs. de operare și formatele video preferate. De asemenea, luați în considerare cerințele hardware ale software-ului pe care îl aveți în vedere pentru a evita orice upgrade neașteptat.

Deși s-ar putea să simți că toate instrumentele de editare video concurează unele împotriva altora, nu este chiar așa. Toate instrumentele disponibile pe piață, cum ar fi Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Filmora și Lightworks, vizează diferite tipuri de cazuri de utilizare.

Înainte de a investi într-un instrument pentru dvs., luați în considerare obiectivul dvs. de editare. Îți dorești ceva pentru un hobby sau acum încerci să-ți transformi hobby-ul într-o carieră profesională? Faceți un film sau pur și simplu vă pregătiți pentru un eveniment extracurricular?

Obiectivul dvs. de editare vă va ajuta să decideți instrumentul care este cel mai potrivit pentru dvs. Dar, dacă sunteți confuz între câteva alegeri din aceeași categorie (adică iMovie și Filmora), luați în considerare factorii de mai jos.

1. Interfață ușor de utilizat

Întrucât interfața instrumentului de editare video este ceea ce ați folosi tot timpul pentru a edita videoclipurile, ușurința în utilizare ar trebui să fie punctul dvs. de plecare. Ca începător, ai nevoie de ceva care să aibă un aspect clar și ușor de înțeles.

Este important să înțelegeți că acestea sunt instrumente de editare media, până la urmă. În mod natural, au un anumit nivel de complexitate datorită numărului incredibil de caracteristici pe care le au. Dacă utilizați o interfață prea simplă (cum ar fi cea a iMovie), probabil că veți face compromisuri cu funcțiile și capacitățile de editare.

  Ecranul nu se aprinde în timpul apelurilor din cauza senzorului de proximitate spart? Iată remediile

Cu toate acestea, unele oferă aproape aceeași funcționalitate, dar interfețe mai bune (sau mai ușoare). De exemplu, Final Cut Pro oferă o interfață mult mai simplă în comparație cu Adobe Premiere Pro, dar ambele oferă caracteristici similare. Dar, apoi, Premiere Pro permite o personalizare mai bună a interfeței, unde puteți glisa și plasa diferite secțiuni și puteți configura un spațiu de lucru care este mai potrivit pentru confortul dvs.

Pentru toate instrumentele pe care le considerați, vizionați videoclipuri de pe YouTube, unde editorii le parcurg. Acest lucru vă va oferi o idee bună despre facilitățile interfeței și despre personalizarea pe care o oferă.

2. Caracteristici și funcționalitate

Următorul lucru la care trebuie să vă uitați sunt caracteristicile pe care le oferă instrumentul pe care îl aveți în vedere. Aplicațiile bune de editare video ar trebui să includă elemente de bază, cum ar fi editarea cronologiei, tranzițiile vizuale, textele și exportul video de înaltă calitate.

Ar trebui să aibă, de asemenea, funcții mai avansate, cum ar fi gradarea culorilor, mascarea și urmărirea, cadrele cheie, mixarea audio, secvențele imbricate – și lista poate continua. Cu cât sunt mai multe caracteristici, cu atât mai bine.

Puteți începe cu iMovie dacă aveți nevoie de o interfață super simplă, doar cu funcții de bază. Dacă doriți să aveți funcții avansate, dar să păstrați în continuare simplitatea și prețul iMovie, mergeți cu Final Cut Pro. Adobe Premiere Pro ar fi cel mai bun pariu dacă doriți să adăugați mai multe funcții la pachet și să aveți un spațiu de lucru personalizabil.

Utilizați software-ul de ultimă generație, cum ar fi Avid Media Composer, numai atunci când scopul dvs. este realizarea de filme și doriți o configurație all-in-one cu aproape toate funcțiile de editare video posibile.

3. Compatibilitate

Unele instrumente de editare video vor funcționa mai bine pe Mac, în timp ce altele au performanțe mai bune pe Windows. Compatibilitatea este importantă aici, deoarece poate afecta timpul și efortul pe care îl depuneți (încetinindu-vă). Majoritatea programelor de editare video sunt compatibile cu mai multe sisteme de operare, dar unele funcționează doar pe Mac (adică Final Cut Pro și iMovie).

  Cum să adăugați persoane și companii la Contacte pe Mac

Apoi, asigurați-vă că software-ul pe care îl luați în considerare acceptă formatele video pe care le editați mai ales. Deși aproape toate programele de editare video funcționează cu formate comune, cum ar fi MP4, MOV și AVI, există excepții. Dacă înregistrați videoclipuri ProRes pe iPhone, veți obține performanțe mai bune prin editarea acestuia cu Final Cut Pro.

De asemenea, este important să luați în considerare cerințele hardware. Multe dintre instrumentele de ultimă generație, cum ar fi Premiere Pro, beneficiază de mai multă memorie RAM și de SSD-uri și procesoare mai rapide. Instrumente precum DaVinci Resolve și Lightworks sunt mai bune pentru hardware-ul de vârf.

Asigurați-vă că nu ajungeți să cumpărați software din cauza interfeței și caracteristicilor sale doar pentru a afla că necesită să faceți upgrade computerul pentru ca anumite funcții să funcționeze.

4. Performanță și viteză

Performanța software-ului de editare video se referă la cât de ușor poate răspunde editorul la intrarea dvs. (adică pentru a reda videoclipuri sau pentru a aplica efecte vizuale). De asemenea, se referă la timpul necesar editorului pentru a reda și exporta fișierele la calitate înaltă.

În timp ce sistemul dumneavoastră (procesorul, memoria RAM și GPU) contribuie în mare măsură la performanță, optimizarea software-ului joacă, de asemenea, un rol cheie. Așadar, căutați software de editare video cu funcții precum accelerarea GPU și editarea proxy.

Accelerația GPU împarte sarcina de editare cu GPU pentru a crește performanța, în timp ce editarea proxy facilitează editarea videoclipurilor de înaltă rezoluție — acest lucru este important în special pentru videoclipurile 4K (sau mai mari).

Majoritatea software-ului de editare video acceptă accelerarea GPU și editarea proxy, împreună cu multe alte funcții de îmbunătățire a performanței. Cu toate acestea, nivelul de optimizare și modul în care este folosită toată puterea de procesare pot afecta foarte mult performanța. Aici citirea recenziilor vă va ajuta.

5. Costuri

Majoritatea aplicațiilor de editare video (cum ar fi Adobe Premiere Pro, Filmora și Avid Media Composer) au trecut la modelul de prețuri SaaS (Software-as-a-service), unde oferă doar planuri de abonament acum. Doar alții, cum ar fi DaVinci Resolve Studio și Final Cut Pro, oferă încă oferte pe viață cu o singură plată în avans unică.

  Cum să creați widgeturi personalizate pe iPhone

Deci, dacă nu sunteți în căutarea pentru DaVinci Resolve sau Final Cut Pro, hotărâți-vă pentru un abonament, care vă va costa de obicei mai mult de 20 USD/lună. Prețul pe lună variază în funcție de caracteristicile dorite.

Amintiți-vă, dacă doriți să editați videoclipuri simple, nu trebuie să plătiți – puteți utiliza programe gratuite precum Filmora sau iMovie. Luați în considerare investiția într-un instrument doar dacă urmați serios o carieră profesională în editare video și trebuie să editați videoclipuri de înaltă rezoluție.

6. Licențiere și taxe ascunse

Dacă optați pentru o versiune gratuită a unui instrument de editare video, probabil că veți avea doar o licență de utilizare personală, unde videoclipul dvs. va avea filigranul instrumentului (adică un „Filmora” mic în colțul videoclipului) . Pentru a elimina acel filigran, va trebui să vă abonați la instrument, care, de asemenea, vă va oferi, în cele mai multe cazuri, o licență comercială.

Un factor extrem de important de luat în considerare este tipul de privilegii pe care le primești pentru banii tăi. De exemplu, „Planul perpetuu” al Filmora vă oferă acces doar la o anumită versiune a Filmora. Pentru a face upgrade la o versiune recent lansată, va trebui să plătiți o taxă de upgrade suplimentară și probabil o taxă de abonament revizuită (și umflată).

Aceste taxe sunt ascunse în sensul că nu sunt predefinite și nu sunt menționate în mod explicit în tabelul de prețuri. Alte instrumente pot avea, de asemenea, condiții similare. Puteți afla despre ele doar citind întrebările frecvente sau documentele legate în tabelul de prețuri (termeni și condiții).

Scopul tău final va determina software-ul tău ideal de editare video

Alegerea software-ului potrivit de editare video este un obstacol major atunci când încercați doar să începeți în acest domeniu. În funcție de stilul videoclipului, arma pe care o alegeți poate fi atât de simplă sau de complexă pe cât doriți.

Crearea reclamelor, conținutul scurt și cinematografia sunt toate stiluri diferite, așa că necesită un software care le satisface perfect. În toate cazurile, obiectivul final pe care doriți să-l atingeți cu instrumentul determină în ce instrument ar trebui să investiți.