Ce este „Runtime Broker” și care este scopul său pe computerul meu?

Legături rapide

Runtime Broker este un mister pentru mulți utilizatori de computere. Este posibil să fi observat că rulează în Managerul de activități și scăpa de resursele CPU. Să aflăm care este procesul Runtime Broker și dacă aveți nevoie de el.

Ce este Runtime Broker în Windows și ce face?

Runtime Broker (sau Time Broker) este un proces de sistem Windows care gestionează permisiunile pentru aplicațiile universale pe care le instalați din Microsoft Store. A fost introdus pentru prima dată în Windows 8 și continuă să apară în toate versiunile ulterioare.

Acest proces rulează în fundal și funcționează ca un gatekeeper: mediază între aplicațiile universale și resursele de sistem, cum ar fi rețeaua, camera foto și locația. Cu alte cuvinte, se asigură că aplicațiile au permisiunile necesare pentru a funcționa corect fără a compromite securitatea sistemului.

Când lansați o aplicație din Microsoft Store, Runtime Broker verifică dacă aplicația are permisiunile necesare pentru a utiliza resursele de sistem. Dacă nu, solicită permisiunea în numele aplicației. Cu permisiunea acordată, Runtime Broker acționează ca intermediar între aplicație și resursele pe care trebuie să le folosească.

De exemplu, dacă lansați o aplicație de editare a fotografiilor care necesită acces la fotografiile dvs., Runtime Broker va solicita permisiunea de a accesa acele imagini. După aprobare, Runtime Broker se va asigura că aplicația accesează doar fotografii, nu și alte informații sensibile. În acest fel, Runtime Broker protejează Windows împotriva accesului neautorizat și a amenințărilor de securitate.

  Cum să creați o strategie de marketing pas cu pas bazată pe date pentru afacerea dvs

De ce Runtime Broker folosește atât de multă memorie?

Acum că știți ce este un Runtime Broker, s-ar putea să vă întrebați de ce folosește uneori o cantitate mare de resurse CPU. Este posibil să fi observat că acest proces apare frecvent în timp ce utilizați Managerul de activități.

Un proces Runtime Broker rulează numai atunci când o aplicație universală are nevoie de acces la resursele sistemului. De obicei, acest lucru necesită doar câțiva megaocteți de memorie. Dar dacă o aplicație solicită în mod constant permisiunea sau are probleme cu permisiunea, Runtime Broker va rula, de asemenea, frecvent și va consuma multă putere CPU.

Cu toate acestea, nu este neapărat Runtime Broker care este defect; este mai probabil ca aplicația să aibă erori. Deoarece este o componentă de bază Windows, nu puteți dezactiva procesul Runtime Broker, dar îl puteți încheia în Task Manager ca soluție temporară.

Când Runtime Broker arată o utilizare ridicată a procesorului, verificați aplicațiile deschise și permisiunile acestora pentru a identifica posibile probleme. Am arătat cum să gestionăm permisiunile aplicațiilor pe Windows 10; pe Windows 11, accesați Setări > Aplicații > Aplicații instalate. Alegeți o aplicație, faceți clic pe butonul cu trei puncte, apoi alegeți Opțiuni avansate pentru a verifica permisiunile aplicației.

Dacă repornirea computerului și actualizarea aplicației nu ajută, luați în considerare reinstalarea aplicației, deoarece aceasta poate fi deteriorată.