03/01/2024

Care este IMEI-ul telefonului meu? Iată ce trebuie să știți

Recomandări cheie

  • Numărul IMEI este un identificator unic pentru dispozitivele mobile și ajută la distingerea fiecărui dispozitiv unul de altul. Este similar cu un număr de identificare a vehiculului (VIN) utilizat în industria auto.
  • Oamenii legii păstrează evidența telefoanelor pierdute și recuperate identificate prin numărul lor IMEI. Schimbarea numărului IMEI este ilegală în multe regiuni.
  • Puteți găsi numărul dvs. IMEI pe Android formând *#06# sau în setările telefonului. Pe un iPhone, puteți forma *#06#, puteți verifica meniul de setări sau îl puteți localiza pe tava SIM sau pe spatele modelelor mai vechi.

Este posibil să fi auzit că compania de asigurări sau forțele de ordine vă încurajează să vă înregistrați IMEI. Este posibil să fi văzut chiar și în setările telefonului sau în ambalajul dispozitivului. Ceea ce nu este atât de clar este pentru ce este de fapt numărul IMEI.

Deci, ce este exact un număr IMEI și cum îl găsești pe al tău?

Ce este un număr IMEI?

Măr

International Mobile Equipment Identity (IMEI) este un identificator numeric unic pentru fiecare dispozitiv mobil. Numărul IMEI ajută la diferențierea fiecărui dispozitiv unul de celălalt. Dacă vă duceți telefonul pentru reparații, îl vor urmări folosind IMEI pentru a-l distinge de celelalte milioane de iPhone-uri, de exemplu.

Un număr IMEI standard este un șir de 14 cifre, cu o a 15-a cifră de verificare suplimentară pentru verificarea întregului șir. Există, de asemenea, o variantă de 16 cifre care include informații despre versiunea software a dispozitivului, cunoscută sub numele de IMEISV.

  Cum să resetați codul de acces pentru timpul de utilizare pe iPhone, iPad și Mac

Din 2004, IMEI a apărut în formatul AA-BBBBBB-CCCCCC-D. Secțiunile etichetate A și B sunt cunoscute sub numele de Codul de alocare a tipului (TAC). Porțiunea TAC a IMEI identifică producătorul și modelul dispozitivului. De exemplu, codul TAC Google Pixel este 35-161508, în timp ce iPhone 6s Plus este 35-332907.

Unele modele au TAC-uri multiple în funcție de revizuire, locația de producție și alți factori. De exemplu, iPhone 5C avea cinci coduri TAC diferite.

Cele șase cifre C reprezintă numărul de serie unic al dispozitivului dvs., iar producătorul receptorului le definește. Partea D a IMEI este o cifră de verificare care asigură că IMEI îndeplinește Ghidurile de alocare și aprobare. Cifra de verificare este afișată pe ambalaj pentru a preveni înregistrarea IMEI incorectă, dar nu face parte din IMEI documentat.

Pentru ce este folosit un număr IMEI?

Scopul principal al IMEI este de a vă echipa dispozitivul cu un număr unic de identificare. În practică, un IMEI este foarte asemănător cu numărul de identificare a vehiculului (VIN) utilizat în industria auto. Deși uneori confuz, numărul IMEI este complet separat de numărul dvs. SIM și nu poate fi schimbat.

Când vă conectați la o rețea celulară, furnizorul captează ambele numere pentru a-și activa serviciul. Numărul SIM vă identifică contul de abonat, în timp ce IMEI identifică doar dispozitivul.

Dacă dispozitivul dvs. este pierdut sau furat, puteți contacta furnizorul dvs., care ar putea să blocheze numărul IMEI, împiedicând utilizarea acestuia pentru a vă conecta la rețea. Furnizorul dvs. poate, de asemenea, să poată contacta alte rețele, cerându-le să blocheze dispozitivul. După ce ați făcut acest lucru, puteți utiliza instrumente încorporate pentru a găsi locația telefonului.

  Cum să vă curățați iPhone-ul murdar: un ghid pas cu pas

Oamenii de aplicare a legii păstrează adesea evidența telefoanelor pierdute și recuperate identificate prin IMEI. Deoarece nu există niciun motiv întemeiat pentru a schimba IMEI-ul dispozitivului, practica este ilegală în multe regiuni. Cu toate acestea, deși poate fi ilegal să schimbați IMEI-ul unui dispozitiv, se întâmplă. Hoții, în special, vor încerca să ia numere care nu sunt incluse pe lista neagră și să le aplice pe dispozitivele lor furate pentru a le face din nou utilizabile. Din acest motiv, vă recomandăm să nu distribuiți sau să publicați niciodată numărul dvs. IMEI online, altfel puteți găsi dispozitivul clonat.

Cum să vă găsiți IMEI pe dispozitivele Android

Cea mai rapidă modalitate de a vă localiza numărul IMEI pe dispozitive Android (adică dispozitive Android cu slot SIM – un dispozitiv fără slot pentru card SIM sau capabilitate 4G/5G nu va avea un număr IMEI) este prin deschiderea aplicației de apelare și apelarea *#06#. Numărul dvs. IMEI ar trebui să apară pe ecran instantaneu. Ar trebui să vedeți două numere IMEI dacă utilizați un telefon dual-sim.

Alternativ, accesați Setări > Telefonul meu sau Setări > Despre telefon, în funcție de dispozitivul Android pe care îl dețineți. Acești pași preiau numerele IMEI ale dispozitivului.

Cum să-ți găsești IMEI pe iOS sau iPadOS

La fel ca dispozitivele Android, formarea *#06# este cea mai convenabilă modalitate de a prelua numărul IMEI al iPhone-ului. Este instantaneu și va afișa două numere IMEI dacă aveți un iPhone dual-sim.

De asemenea, puteți verifica IMEI-ul prin meniul de setări iPhone/iPad, accesând Setări > General > Despre. Derulați în jos până când găsiți numărul IMEI al dispozitivului dvs.

Dacă, dintr-un motiv oarecare, iPhone-ul nu se pornește, scoateți tava SIM a dispozitivului și localizați IMEI sub tavă. Numărul IMEI ar trebui să fie înscris în această locație dacă dețineți un iPhone 6s sau o versiune ulterioară.

  Cum se scrie (SoW) Domeniul de lucru [+3 Templates]

Modelele mai vechi (iPhone 5, 5s, 5C, 6 și 6 plus) au numerele IMEI gravate în spatele telefonului. Pe lângă acestea, există multe alte moduri de a verifica numărul IMEI al iPhone-ului.

Cum să-ți găsești IMEI fără telefon

Dacă nu vă puteți accesa dispozitivul (Android sau iPhone), există și alte modalități de a vă găsi IMEI. Ambalajul de vânzare cu amănuntul ar trebui să aibă o etichetă cu IMEI afișat. Chitanța dvs. de achiziție poate avea, de asemenea, o înregistrare a IMEI (deși acest lucru nu este universal).

Dacă sunteți pe cale să achiziționați un dispozitiv nou, în special unul second-hand, veți dori să verificați starea acestuia folosind și IMEI. Pentru a face acest lucru, mergeți la IMEI.info și introduceți numărul IMEI al smartphone-ului.

Acest instrument gratuit vă va spune puțin despre dispozitiv, precum și vă va oferi servicii suplimentare, cum ar fi o verificare de bază pe lista neagră. Dacă doriți să obțineți și mai multă claritate, IMEI.info are servicii premium, cum ar fi o verificare separată pe lista neagră pentru fiecare operator important din SUA și un instrument de stare a blocării SIM. Dacă cauți informații în grabă și nu te deranjează să plătești pentru ele, serviciul premium CheckMEND oferă o verificare a istoricului dispozitivului pentru puțin sub un dolar.

Numărul IMEI este una dintre cele mai importante și unice modalități de a vă identifica dispozitivul. Dacă nu ați făcut-o deja, ar trebui să îl localizați și să îl notați imediat. Păstrați o înregistrare a IMEI undeva în siguranță, astfel încât să fie acolo dacă aveți nevoie vreodată de el.

x