7 cele mai bune platforme pentru a rula Android pe Linux

Comutarea între diferite sisteme de operare pare un experiment interesant de efectuat. Tociștii tehnologiei știu că toate sistemele de operare vin și cu anumite limitări, dar atunci când ai cele mai bune soluții, atunci poți depăși limitele pentru tine.

În peisajul în continuă evoluție al tehnologiei, există un grup de indivizi pasionați care nu sunt mulțumiți de status quo-ul. Tociștii tehnici, așa cum sunt cunoscuți cu drag, caută în permanență noi provocări, explorează teritorii neexplorate și împing limitele a ceea ce este posibil.

Un astfel de efort care a strâns un imens interes și curiozitate în rândul acestor entuziaști este fuziunea a două sisteme de operare puternice: Android și Linux. Dorința de a rula Android pe Linux a devenit o căutare captivantă pentru aceste minți cunoscătoare de tehnologie.

De ce să rulați Android pe Linux?

Răspunsul constă în convergența a două sisteme excepțional de capabile, fiecare excelând în domeniul său. Android, sistemul de operare mobil utilizat pe scară largă dezvoltat de Google, a devenit piatra de temelie a erei moderne a smartphone-urilor.

Pe de altă parte, Linux, un sistem de operare foarte versatil și open-source, domină lumea serverelor, a sistemelor încorporate și a dispozitivelor de calcul. Este venerat pentru stabilitatea, securitatea și flexibilitatea sa. Câteva motive populare pentru a rula Android pe Linux sunt:

  • Emulare și testare a aplicațiilor
  • Explorare open-source
  • Personalizare și ajustare
  • Utilizarea resurselor și performanța
  • Securitate și confidențialitate
  • Multifuncționalitate cu un singur dispozitiv
  • Învățare și dezvoltarea abilităților

În continuare, vom discuta despre cum să rulați Android pe Linux.

Cum să rulezi Android pe Linux?

Evident, există mai multe moduri de a rula aplicații Android pe Linux. Utilizarea emulatoarelor este una dintre cele mai comune moduri în zilele noastre. Dar lumea nu se limitează doar la emulatori. Există metode precum proiect x86, mașini virtuale, scripturi, integrări de sisteme de operare etc.

Cu toate acestea, majoritatea sunt provocatoare din punct de vedere tehnice, cu excepția emulatorilor. De aceea, emulatoarele sunt folosite ori de câte ori utilizatorii doresc să ruleze aplicații Android pe Linux.

Celelalte moduri populare de a rula Android pe Linux sunt complet diferite de utilizarea emulatoarelor. Utilizarea Android x86 Project alimentat de Apache este o modalitate de a porta sistemul de operare Android la sisteme de operare Open Source precum Linux. În afară de aceasta, unele straturi de compatibilitate, cum ar fi Shashlik, permit utilizatorului să ruleze Android pe Linux fără niciun software de emulator.

Emulatorii o fac simplu, ca simulând sistemul de operare Android pe un sistem Linux. Acest lucru se realizează prin utilizarea unui software special dezvoltat. Majoritatea părților interesate din sectorul ingineriei software folosesc această metodă.

Haideți să explorăm cele mai bune platforme care au apărut din eforturile acestor tehnicieni. Fiecare platformă oferă capabilități unice cu progrese continue în tehnologie.

Anbox Cloud

Anbox Cloud este o platformă bazată pe cloud care facilitează integrarea fără probleme a aplicațiilor Android în diverse medii cloud. Natura sa extrem de scalabilă permite gestionarea eficientă a sarcinilor de lucru, făcându-l o alegere excelentă atât pentru implementări la scară mică, cât și la nivel de întreprindere. Spre deosebire de emulatoarele tradiționale, Anbox Cloud rulează Android în containere de sistem, asigurând o performanță mai bună și o suprasolicitare redusă.

  Cum să reporniți sau să închideți Linux folosind linia de comandă

Cu o compatibilitate extinsă între principalii furnizori de servicii cloud precum AWS, OCI, Azure și GCP, Anbox Cloud oferă flexibilitatea de a opera pe o gamă largă de servere cloud. Mai mult, pentru utilizatorii care doresc confidențialitate și personalizare, platforma poate fi folosită și pe cloud-uri private cu latență de streaming ultra-scăzută.

Anbox Cloud oferă o economie superioară, permițând utilizatorilor să maximizeze utilizarea resurselor. Are capabilități complete de automatizare, simplificând sarcinile operaționale și reducând intervenția manuală. În plus, platforma cloud acceptă scalare elastică, permițând aplicațiilor să își ajusteze dinamic cerințele de resurse în funcție de cerere.

Platforma dispune de o stivă de streaming avansată, contribuind la o latență scăzută și rate de cadre ridicate pentru transmiterea în flux a aplicațiilor și a jocurilor mobile pe dispozitive de la distanță. Este adaptabil atât la arhitecturi Arm cât și x86. Este o platformă complet gestionată, care oferă utilizatorilor o experiență fără probleme și eliberându-i de sarcina de întreținere și de gestionare a infrastructurii. Este disponibil suport tehnic de primă clasă, asigurând asistență promptă și rezolvarea problemelor.

Anbox permite livrarea în siguranță a aplicațiilor mobile on-premise și încorporează securitatea aplicațiilor gestionate central. Acceptă diverse modele de implementare, cum ar fi BYOD (Bring Your Own Device), CYOD (Choose Your Own Device), COPE (Company-Owned, Personally-Enabled) și COBO (Company-Owned, Business-Only).

Anbox Cloud oferă un avantaj incredibil de economisire a timpului prin capabilitățile sale automate de testare a aplicațiilor. Utilizatorii pot emula mii de dispozitive Android diferite, pot simula diverse scenarii de testare și pot integra fără probleme testarea în conductele lor CI/CD (Integrare continuă/Implementare continuă).

Waydroid

Waydroid este o platformă inovatoare și gratuită, bazată pe containere, care oferă experiența Android completă sistemelor GNU/Linux obișnuite precum Ubuntu. Fiind o soluție open-source puternică, cu caracteristici interesante, este o opțiune atractivă pentru pasionații de Android-on-Linux.

Waydroid integrează fără probleme aplicațiile Android în mediul gazdă GNU/Linux. Experiența completă de integrare a aplicațiilor vine atunci când aplicațiile Android funcționează ca și cum ar fi native pentru sistemul Linux.

În plus, Waydroid acceptă modul cu mai multe ferestre, permițând utilizatorilor să ruleze mai multe aplicații Android simultan. Modul complet UI asigură o experiență Android cuprinzătoare, completă cu toate elementele grafice Android familiare, cum ar fi panoul de notificări, bara de stare și sertarul pentru aplicații.

Prin utilizarea spațiilor de nume Linux (user, pid, uts, net, mount, ipc), Waydroid atinge un nivel impresionant de eficiență, asigurând o funcționare bună pe gazda GNU/Linux. Platforma acceptă diferite arhitecturi CPU, inclusiv ARM, ARM64, x86 și x86_64. Utilizează LXC (Linux Containers) și interfața binder, oferind acces direct la resursele hardware pentru sistemul Android și contribuind la optimizarea performanței acestuia.

Waydroid își extinde suportul pentru GPU la GPU-urile Intel și AMD, permițând utilizatorilor să valorifice toate capacitățile hardware-ului lor grafic. Cu toate acestea, pentru GPU-urile și mașinile virtuale Nvidia, platforma se bazează pe randarea software, care poate avea implicații.

Waydroid are o comunitate vibrantă și activă care contribuie la dezvoltarea, îmbunătățirea și sprijinul platformei.

Genymotion

Genymotion este o platformă versatilă care oferă un set cuprinzător de caracteristici, ceea ce o face o alegere de top pentru rularea dispozitivelor virtuale Android atât pe medii cloud, cât și pe desktop. Are o compatibilitate excepțională, asigurând o integrare perfectă.

Scalabilitatea sa permite o expansiune ușoară pentru a se adapta nevoilor și sarcinilor de lucru în creștere. Genymotion funcționează flexibil cu mai multe dispozitive, permițând utilizatorilor să emuleze mai multe configurații Android.

Automatizarea este un aspect puternic al Genymotion, simplificând sarcinile repetitive și permițând utilizatorilor să construiască cadre robuste de testare cu soluții populare precum Appium, Espresso și Detox. În plus, platforma se integrează fără probleme cu soluții de top de integrare continuă, cum ar fi CircleCI, Bitrise și GitHub Actions.

  Cele mai bune 6 instrumente de alegere a culorilor pentru Linux

Opțiunile duale de tip cloud și desktop ale Genymotion oferă utilizatorilor o flexibilitate de neegalat. Genymotion SaaS (Software as a Service) permite accesul interactiv la dispozitivele virtuale dintr-un browser web, oferind conexiuni sigure la ADB (Android Debug Bridge). Versiunea SaaS oferă, de asemenea, o integrare ușoară cu SDK-uri și API-uri, ceea ce o face o alegere prietenoasă pentru dezvoltatori.

Genymotion Desktop permite peste 3000 de configurații virtuale de dispozitiv Android, inclusiv diverse versiuni Android și specificații hardware. O serie de senzori hardware de pe platformă permit interacțiunile GPS, de rețea și multitouch.

Alte caracteristici includ simularea bateriei, controlul rotației, camera și injecția de sunet, simularea GPS și controlul rețelei și a benzii de bază. Pentru medii cuprinzătoare de testare și dezvoltare, există funcții suplimentare, cum ar fi limitarea I/O pe disc, jurnalele live pentru depanare, încărcarea laterală cu drag-and-drop a aplicațiilor și gestionarea identificatorilor Android.

De asemenea, acceptă furnizorii importanți de cloud, inclusiv piețele AWS, Azure, GCP, Aliyun și Oracle Cloud Infrastructure.

Android x86

Android x86 este o platformă open-source remarcabilă care oferă o soluție completă pentru rularea Android pe platformele x86 comune. Pornind inițial ca o găzduire de corecții pentru suport Android x86, a evoluat într-un server Git cu drepturi depline.

Android x86 are o comunitate activă open-source, care a adus contribuții semnificative la proiect. Platforma a fost testată pe scară largă pe diverse dispozitive, inclusiv Microtech e-tab Pro (2018), ASUS Eee PC/laptop-uri, Viewsonic Viewpad 10, Dell Inspiron Mini Duo, Samsung Q1U, Viliv S5, Lenovo ThinkPad x61 Tablet și multe altele, cu rezultate comune ale testelor care beneficiază comunitatea mai largă.

Cea mai recentă versiune stabilă, Android-x86 8.1-r6, vine cu o serie de funcții și îmbunătățiri impresionante. Utilizează Kernel 4.19 cu KMS (Kernel Mode Setting) activat, îmbunătățind performanța grafică și capacitățile de afișare.

Suspendarea și reluarea puterii (modul S3) sunt acceptate, permițând dispozitivelor să gestioneze eficient stările de alimentare. Alte caracteristici notabile includ Audio (ALSA), Bluetooth, G-sensor, suport pentru camera V4l2, modul oglindă pe monitoare externe, montarea automată a stocării externe, tastaturi externe și compatibilitate cu roata mouse-ului.

Unele dezvoltări viitoare includ portarea Android 10 (Versiunea Q) pe platformă, actualizarea nucleului la versiunea 5.4 și implementarea accelerației hardware OpenGL ES pentru GPU-urile Intel, Radeon, Nvidia, AMDGPU și Virgl.

ARChon Runtime

ARChon Runtime este o platformă remarcabilă concepută special pentru Chrome, care le permite dezvoltatorilor să ruleze aplicații Android pe Windows, Linux și alte sisteme folosind browserul Chrome. Cea mai recentă versiune, ARChon 2.1.0 Beta (ARC 41.4410.238.0), continuă să perfecționeze și să îmbunătățească experiența de rulare a aplicațiilor Android pe platforme non-Android.

Platforma oferă o gamă de opțiuni de descărcare adaptate diferitelor dispozitive și configurații. Utilizatorii pot selecta versiunea potrivită pentru dispozitivele lor, cum ar fi Intel x86 Chrome pe 64 de biți/Chrome OS pe 64 de biți, 32 de biți/Chrome OS pe 32 de biți sau ARM (compatibil cu Chromebook-urile bazate pe ARM).

Configurarea ARChon Runtime este un proces simplu. Utilizatorii trebuie să descarce ARChon runtime și apoi să îl extragă. După aceea, aceștia pot naviga la „chrome://extensions”, activa „Modul dezvoltator” și pot încărca timpul de execuție.

Pentru a testa capacitățile platformei, utilizatorii pot încerca aplicația exemplu descarcând-o, extragând-o, încărcând-o ca extensie dezambalată și apoi apăsând „Launch”.

  Cele mai bune funcții noi din Android 11, disponibile acum

Pentru ca aplicațiile Android să fie compatibile cu ARChon, platforma oferă instrumente utile pentru a simplifica procesul. Aceste instrumente includ chromeos-apk (instrument de conversie a aplicației CLI), ARChon Packager (instrument de conversie bazat pe Android) și twerk (instrument de conversie bazat pe Chrome).

Android Studio

Android Studio este mediul de dezvoltare integrat (IDE) oficial furnizat de Android pentru dezvoltarea de aplicații Android. Deși scopul său principal este de a facilita crearea de noi aplicații Android de la zero, poate fi utilizat și pentru diferite modificări și integrări tehnologice, inclusiv rularea aplicațiilor Android pe Linux.

Cea mai recentă versiune de Android Studio, cunoscută sub numele de „Girafe”, este o platformă foarte avansată, cu un set cuprinzător de instrumente și funcții adaptate pentru dezvoltatorii Android. Cu toate acestea, ceea ce îl face deosebit de atrăgător este suportul pe mai multe platforme, făcându-l disponibil pentru Linux, Windows, ChromeOS și alte sisteme de operare.

Pentru a rula aplicații Android pe Linux folosind Android Studio, dezvoltatorii trebuie să descarce și să instaleze versiunea IDE compatibilă cu Linux. Odată instalat, Android Studio oferă un mediu prietenos pentru dezvoltatori, unde utilizatorii pot testa, dezvolta, proiecta și configura aplicații Android direct pe un sistem Linux.

Ca platformă oficială aprobată de Android, Android Studio asigură o experiență perfectă și de încredere atunci când rulează aplicații Android pe Linux. Instrumentele sale robuste de dezvoltare, capabilitățile de depanare și emulatorul integrat îl fac o soluție cuprinzătoare de dezvoltare și testare a aplicațiilor pe mai multe platforme.

Android Studio nu este doar un instrument excepțional pentru crearea de noi aplicații Android; servește și ca modalitate oficială de a rula aplicații Android pe Linux. Prin furnizarea unei versiuni compatibile cu Linux, Android Studio le permite dezvoltatorilor să valorifice capacitățile Linux în timp ce construiesc, testează și își ajustează aplicațiile Android.

Anbox

Anbox este un proiect notabil care a apărut în 2017 cu scopul ambițios de a aduce sistemul de operare Android în orice mediu desktop bazat pe Linux. A adoptat o abordare bazată pe container pentru a rula un sistem Android complet pe un sistem GNU/Linux obișnuit, oferind utilizatorilor posibilitatea de a accesa aplicațiile Android fără probleme pe desktopul lor Linux.

În timp ce Anbox a arătat inițial promițători, dezvoltarea sa a stagnat în ultimii ani. Din 2023, este corect să spunem că proiectul nu mai este întreținut sau dezvoltat în mod activ de creatorii săi inițiali.

În ciuda acestui fapt, componentele esențiale ale Anbox, inclusiv modulele kernelului, sunt încă disponibile în depozitul său GitHub, făcându-l accesibil celor interesați să-l folosească. Deși întreținerea Anbox s-a oprit, documentația proiectului, manualele de utilizare, cadrele și manifestele rămân accesibile pe GitHub.

Cu toate acestea, este esențial să rețineți că utilizarea Anbox, având în vedere lipsa de dezvoltare și întreținere activă, poate avea implicații în ceea ce privește compatibilitatea cu versiunile mai noi de Android, potențialele vulnerabilități de securitate și stabilitatea generală pe distribuțiile Linux moderne.

Cuvinte finale

În lumea tehnologiei în continuă evoluție, încercarea de a rula Android pe Linux a stârnit imaginația deopotrivă tocilor tehnici și entuziaștilor. Căutarea integrării perfecte între două sisteme de operare puternice, Android și Linux, a dat naștere diferitelor platforme care răspund nevoilor și cazurilor de utilizare diverse.

Ne-am aprofundat în cele mai bune platforme care au apărut din eforturile acestor indivizi vizionari. Fiecare platformă oferă caracteristici, capacități și limitări unice, găzduind cazuri de utilizare și preferințe specifice.

Apoi, verificați emulatorii Android și iOS pentru a accelera dezvoltarea și testarea aplicației.