6 motive practice pentru a începe să utilizați o mașină virtuală

Dacă ați auzit despre mașini virtuale, dar nu ați încercat niciodată una, probabil v-ați întrebat de ce ați folosi una. Să explorăm ce oferă mașinile virtuale și motivele pentru care le-ați putea găsi utile.

Ce este o mașină virtuală?

O mașină virtuală este un sistem computerizat emulat. Mașinile virtuale se bazează pe hipervizoare (numite și monitoare de mașini virtuale), care sunt componente de software care se ocupă de maparea resurselor computerului dvs. în hardware virtual.

Ca exemplu, VirtualBox este un hipervizor gratuit popular. Software-ul se ocupă de alocarea părților din CPU, RAM, disc de stocare și alte componente ale computerului dvs., astfel încât o mașină virtuală să le poată utiliza pentru a rula corect. Odată ce utilizați VirtualBox pentru a instala un sistem de operare pe un disc virtual, aveți o mașină virtuală complet funcțională. Sistemul de operare virtual crede că rulează pe un sistem real, dar VM rulează la fel ca orice altă aplicație de pe computer.

Acum, care este scopul mașinilor virtuale pentru oamenii obișnuiți? Iată câteva utilizări practice pentru mașinile virtuale de care oricine poate profita.

1. Încercați noi sisteme de operare

Poate că ai fost utilizator Windows toată viața, dar te simți aventuros și vrei să verifici Linux. Deși aveți mai multe opțiuni pentru a rula un alt sistem de operare, inclusiv pornirea dublă, virtualizarea este cea mai bună modalitate de a încerca un alt sistem de operare cu risc redus.

Trebuie doar să instalați VirtualBox (sau un alt hypervisor), să creați o nouă VM și să atașați ISO de instalare pentru o distribuție Linux. După ce instalați Linux în VM așa cum ați proceda pe un computer real, puteți rula Linux (OS invitat) într-o fereastră din sistemul dvs. Windows (OS gazdă) ca orice alt program. Ghidul nostru pentru instalarea Ubuntu în VirtualBox este o soluție excelentă pentru începători.

  Cum să creați o întâlnire a echipelor în Outlook

Nu vă faceți griji că întâmpinați probleme, deoarece mașina virtuală acționează ca un sandbox. Dacă ceva nu merge bine în sistemul de operare invitat, cum ar fi o infecție cu malware sau o setare coruptă, sistemul de operare gazdă nu va fi afectat.

Dacă VM-ul nu pornește dintr-un motiv oarecare, puteți recrea mașina virtuală și reinstalați sistemul de operare. Nu vă faceți griji că vă blocați computerul doar pentru că ați încercat un sistem de operare necunoscut.

2. Rulați software vechi sau incompatibil

Poate că ați trecut la utilizarea unui Mac cu ani în urmă și există o singură bucată de software pentru Windows de care vă lipsește. Sau poate trebuie să rulați un program antic care nu rulează pe versiunile moderne de Windows.

Mașinile virtuale oferă un mediu excelent pentru rularea software-ului care nu este compatibil cu mașina dvs. actuală. Atâta timp cât aveți acces la fișierul de instalare al programului, nu ar trebui să aveți probleme la instalarea acestuia pe un sistem de operare virtual.

În plus, rularea software-ului învechit în acest fel este mult mai sigură, deoarece este plasat în sandbox în interiorul mașinii virtuale. Sperăm că în zilele noastre nu trebuie să rulați software numai pentru Windows XP, dar opțiunea există, chiar dacă doar deveniți nostalgic pentru un joc vechi pentru computer.

Dacă utilizați VirtualBox în acest scop, asigurați-vă că instalați VirtualBox Guest Additions. Printre alte beneficii, acest lucru vă permite să rulați aplicații în modul fără întreruperi, ceea ce le pune alături de aplicațiile din sistemul de operare gazdă.

3. Dezvoltați software pentru alte platforme

O altă utilizare importantă pentru mașinile virtuale este simplificarea fluxului de lucru pentru testarea aplicațiilor și site-urilor web pe mai multe platforme.

De exemplu, să presupunem că dezvoltați un joc care funcționează atât pe platforme desktop, cât și pe cele mobile. Puteți utiliza emularea pentru a testa diferitele versiuni chiar pe computer. În loc să mutați fișierele de instalare înainte și înapoi pe telefon și pe alte computere de testare, le puteți emula.

  Cum să cumpărați în siguranță echipament de fotografie online

Virtualizarea vă permite, de asemenea, să compilați în alte tipuri de executabile. Chiar dacă utilizați un cadru multiplatform, este posibil să puteți compila numai fișiere .APP pe Mac și fișiere .EXE pe Windows. În loc de pornirea duală pentru fiecare versiune, virtualizarea simplifică procesul.

Uneori, nu există un substitut pentru rularea aplicațiilor pe hardware real, deoarece emularea nu este perfectă. Dar pentru multe utilizări, emularea este o modalitate convenabilă de a vă rula programele pe alte sisteme de operare fără prea multe bătăi de cap.

4. Gestionați în siguranță potențialele programe malware

După cum am văzut, unul dintre avantajele majore ale unei mașini virtuale este izolarea acesteia de sistemul dumneavoastră principal. Aceasta înseamnă că vă puteți asuma riscuri de securitate în VM pe care le-ați evita în mod normal.

De exemplu, este posibil să doriți să descărcați un program, dar nu sunteți sigur dacă site-ul de care provine este legitim. Sau poate doriți să testați software-ul antivirus pentru a vă asigura că este la îndemână, fără a risca să treacă o infecție.

Mai puțin practic, poate te-ai plictisit și vrei să vezi ce face un virus unui sistem de operare. Puteți testa chiar și teorii care vă vor distruge computerul, cum ar fi ștergerea folderelor de sistem Windows pe care nu ar trebui să le atingeți niciodată.

Acest lucru nu este 100% sigur: există întotdeauna o mică șansă ca un program malware să detecteze că rulează într-un mediu virtual și să încerce să izbucnească. Deși riscul este scăzut, nu ar trebui să fii imprudent.

5. Schimbări inverse ale sistemului de operare cu ușurință

Mașinile virtuale vă permit să explorați și să experimentați cu un sistem de operare fără teama de consecințe. Aceasta poate fi o modalitate interesantă de a afla mai multe despre un sistem de operare sau de a testa modificările pe care ești nervos să le faci pe sistemul tău principal.

De exemplu, puteți virtualiza o a doua copie a Windows 10 în Windows 10 și puteți utiliza versiunea pentru invitați pentru a modifica o modificare a registrului. Poate doriți să învățați câteva comenzi de manipulare a fișierelor în Linux fără să vă temeți de a da greși accidental ceva. Într-un VM, este mult mai ușor să vă recuperați după o greșeală decât pe un sistem activ. Acest lucru se datorează în mare parte instantaneelor: una dintre cele mai bune caracteristici VM care vă permit să anulați greșelile cu puțină bătaie de cap.

  Cum să trimiți online fotografii de înaltă calitate

Realizarea unui instantaneu „marcă” starea completă a mașinii virtuale, astfel încât să o puteți restaura mai târziu. Dacă faceți o modificare pe care decideți că nu o doriți sau dacă vă confruntați cu o problemă critică, nu trebuie să reinstalați sistemul de operare – revenirea la un instantaneu este mult mai rapidă. De asemenea, puteți păstra mai multe instantanee pentru a comuta între configurații (cum ar fi actualizările caracteristicilor Windows) care nu ar fi posibile pe hardware real.

În plus, instantaneele sunt salvate ca fișiere individuale. Astfel, le puteți muta în altă parte pe computerul dvs. gazdă sau chiar le puteți trimite unui prieten. Acesta este și cazul fișierelor VM în general; deoarece totul din VM-ul dvs. este stocat în câteva fișiere, este ușor să le transferați pe o altă mașină.

6. Creați un Homelab

Un „homelab” se referă la rularea unui computer în casa dvs. ca server pentru alte mașini din rețeaua dvs. Puteți utiliza aceasta ca locație centrală de rezervă, pentru a rula camere CCTV, ca server media pentru streaming acasă sau doar pentru a afla cum funcționează rularea unui server.

Un server virtual într-o VM pe care o controlați este o opțiune excelentă pentru aceasta. Nu vine cu niciun cost suplimentar, spre deosebire de rularea unui VM în cloud (folosind servicii precum Azure) sau de cheltuirea banilor pe o mașină nouă. Mai ales dacă aveți un computer puternic care poate gestiona rularea unui VM tot timpul, aceasta este o modalitate excelentă de a „obține un al doilea computer” fără a ocupa spațiu fizic.

Acum nu trebuie să vă întrebați de ce ați folosi vreodată o mașină virtuală; sperăm că unul sau mai multe dintre aceste motive v-au încântat să încercați unul. Atâta timp cât computerul are suficiente resurse pentru un VM, încercați să rotiți unul și vedeți ce credeți.