12/04/2023

Top 10 stiluri de leadership care te vor ajuta să reușești

Conduceți, motivați și comandați mai bine echipa dvs. cu aceste stiluri de conducere!

Când evaluăm diferite tipuri de lideri, deseori simplificăm lucrurile în leadership bun și rău. Cu toate acestea, stilurile de conducere nu sunt întotdeauna atât de alb-negru.

Gândește-te puțin la liderul pe care îl admiri cel mai mult. Ce calități specifice în stilul lor de conducere vă plac și ați putea să le încorporați în abordarea dvs. de conducere?

Aceste întrebări sunt valoroase; înțelegerea diferitelor stiluri de conducere vă poate ajuta să găsiți un răspuns mai nuanțat.

Continuați să defilați pentru a afla de ce este esențial să vă identificați stilul de conducere, să obțineți o perspectivă asupra stilurilor de conducere preferate, inclusiv utilizările, dezavantajele și atributele definitorii ale acestora și descoperiți cum să le identificați sau să le modificați.

Ce este stilul de conducere?

Modul special al unui lider de a-și conduce, motiva și comanda echipa este cunoscut sub numele de stilul lor de conducere. Această strategie este afectată de atributele, valorile, abilitățile și experiențele anterioare ale liderului.

⚠️Nu există un stil de conducere „corect”; ceea ce funcționează pentru un lider poate să nu se potrivească altuia. Acesta este un punct crucial de reținut.

Există mai multe moduri de clasificare a abordării unui lider, dar toate se bazează pe câteva elemente cheie, inclusiv temperamentul, fundalul și experiența liderului; membrii echipei de care sunt responsabili și cum răspund; și, cel mai important, obiceiurile, valorile și ideologia intrinseci ale companiei.

Importanța leadershipului pentru succesul organizațional

Să discutăm mai întâi despre importanța stilurilor de conducere pentru succesul organizațional înainte de a trece la detalii.

Înțelegerea stilului de conducere este esențială pentru toți liderii. Această conștientizare motivantă de sine le permite liderilor să înțeleagă modul în care comportamentul lor îi afectează pe persoanele pe care îi supraveghează. De asemenea, permite liderilor să-și identifice punctele forte și oportunitățile de dezvoltare.

În timp ce unii lideri pot să-și recunoască rapid stilul de conducere și să evalueze modul în care funcționează de fapt, alții pot descoperi că este puțin mai fluid și combină segmente din mai multe stiluri distincte.

Descoperirea stilului dvs. de conducere poate fi valoroasă, deoarece vă permite să îmbinați aceste componente cu viziunea, obiectivele, misiunea și valorile organizației dvs. În plus, motivează angajații să devină intraprenori!

Trebuie să fii un lider exemplar pentru a avea o influență puternică. Mai întâi trebuie să știi unde ești ca lider și unde vrei să ajungi pentru a fi convingător.

Tipuri comune de stiluri de conducere

Antreprenorii și liderii își pot îmbunătăți abilitățile de conducere participând la unul dintre numeroasele programe de îmbunătățire a leadershipului disponibile. Având în vedere că leadershipul combină arta și știința, este esențial să ne amintim că specialiștii pot avea definiții ușor diferite ale acestor abordări.

Conducere Democratică

Conducerea democratică, numită adesea leadership participativ, implică mai mulți indivizi în luarea deciziilor. Acest stil de conducere poate fi observat în diferite domenii, inclusiv în afaceri, instituții de învățământ și organisme guvernamentale.

Chiar dacă acești lideri pot locui în ranguri mai înalte în ierarhia organizațională, ei acordă prioritate muncii în echipă și își confruntă în mod activ echipele pentru a-și forja idei și pentru a căuta contribuții de la alții.

Caracteristici cheie:

 • Colaborarea este un principiu central al conducerii democratice.
 • Acest stil de conducere poate ridica moralul și motivația angajaților, deoarece membrii echipei au un cuvânt de spus în direcția muncii lor.
 • Natura incluzivă a conducerii democratice duce de obicei la o mai mare creativitate.

Pro:

 • Salută o gamă largă de puncte de vedere și moduri de gândire pentru a promova colaborarea.
 • Crește productivitatea și implicarea grupului, ceea ce produce idei mai creative prin brainstorming.
 • Se asigură că majoritatea va fi de acord cu decizia finală.

Contra:

 • Poate să ignore punctele de vedere ale minorității în favoarea poziției majorității.
 • Poate fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o decizie.

Exemplu de viață reală👍: Stilul de conducere democratică al lui Nelson Mandela a fost cel mai favorizat în Africa de Sud. Puterea lui de a uni indivizi din medii diferite, de a se angaja în dezbateri și de a căuta compromisuri descrie un stil de conducere democratic.

Conducere autocratică

Stilurile de conducere autocratice sunt renumite pentru stilul lor de management sever și deschis, oferind planuri și directive precise personalului lor și anticipând supunerea neclintită.

Cu toate acestea, adesea nu acceptă criticile sau negociază, deoarece obținerea de rezultate este prioritatea lor.

În consecință, directorii de conducere cu autoritate pot acționa rapid și pot lua decizii de afaceri sensibile atunci când este necesar, fără a necesita multă contribuție din exterior.

Caracteristici cheie:

 • Liderii autocrați pot lua decizii rapide, deoarece nu se bazează pe consultări extinse, construirea de consens sau sondaje ale angajaților.
 • Comunicarea curge în primul rând într-o direcție unidirecțională, de la lider la echipă.

Pro:

 • Luarea centralizată a deciziilor sub o singură persoană încurajează coeziunea și uniformitatea echipei.
 • Ea clarifică munca fiecărui membru al echipei, deoarece sunt atribuite sarcini precise și există puține încurajari pentru a depăși obligațiile lor.

Contra:

 • Acest lucru poate duce la indivizi și echipe dezafectate care percep o lipsă de influență în luarea deciziilor.

Exemplu real👍: Henry Ford, omul din spatele companiei Ford Motor, este un exemplu excelent de lider autocrat. El a spus celebru că consumatorii pot alege orice culoare pentru vehiculele lor Ford „atâta timp cât este negru”. Avea tendința de a acționa singur atunci când facea alegeri și avea un control extins asupra modului în care era gestionată afacerea.

Conducerea Servitorului

Doctrina conducerii slujitorilor este „a sluji primul și a conduce pe al doilea”. Directorii centrați pe oameni care folosesc acest stil de conducere cred că atunci când membrii echipei sunt împliniți personal și profesional, ei sunt mai productivi și fac în mod constant o muncă excelentă.

Cei care respectă paradigma de conducere a servitorului nu își păstrează rangul de autoritate cu o mână de fier în timp ce au abilități naturale de conducere.

Caracteristici cheie:

 • Ei acordă prioritate bunăstării și nevoilor celorlalți față de ale lor.
 • Accentul lor anterior este pe hrănirea și cultivarea persoanelor care îi urmează.

Pro:

 • Evidențiază dezvoltarea și creșterea celorlalți.
 • Acest lucru poate duce la performanță îmbogățită, inovație și colaborare.
 • Încurajează un mediu sigur în care oamenilor nu le este frică să-și asume riscuri și să învețe din eșecuri.
 • Ușurează schimbarea de afaceri a angajaților și dezangajarea.
 • Construiește încrederea între lideri și echipele lor.

Contra:

 • Este o provocare să antrenezi alți lideri în mentalitatea „servirea în primul rând”.
 • Observarea rezultatelor sau atingerea obiectivelor poate dura mai mult.

Exemplu real👍: CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a schimbat cultura companiei adoptând o mentalitate mai simpatică și mai centrată pe client. El promovează o atitudine de creștere și îi îndeamnă pe membrii personalului să se îmbunătățească mereu.

Leadership transformațional

Într-adevăr, acest stil de conducere este evident din numele: liderii transformaționali se străduiesc să aducă schimbare sau transformare în asociațiile sau grupurile lor, aprinzând entuziasmul angajaților pentru inovare.

Acești lideri sunt profund angajați în îmbogățirea strategiilor și descoperirea unor modalități mai eficiente de atingere a obiectivelor.

Caracteristici cheie:

 • Indivizii se bucură de un grad semnificativ de independență și de libertatea de a gândi creativ, eliberați de constrângerile ortodoxe.
 • Acești lideri pot construi încredere cu membrii echipei lor și îi pot uni pentru a urmări o viziune comună sau un obiectiv final.

Pro:

 • Foarte motivant pentru întreaga echipă.
 • Încurajează dezvoltarea unor relații solide și promovează colaborarea.
 • Le oferă membrilor echipei autonomia de a excela în rolurile lor.
 • Poate stimula o mai mare creativitate, creștere și empatie în cadrul echipei.

Contra:

 • Liderul își asumă o povară substanțială, având nevoie să conducă prin exemplu.

Exemplu real👍: Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, oferă o ilustrare excelentă. Este bine recunoscut pentru că are o perspectivă extinsă asupra viitorului, inclusiv explorarea spațiului și vehiculele ecologice. Mulți oameni au fost motivați să susțină obiectivele companiilor sale prin entuziasmul său virulent, punctul de vedere original și dedicarea necruțătoare față de ele.

Leadership tranzacțional

Cel mai bun mod de a înțelege leadership-ul tranzacțional este să îl comparați cu o tranzacție standard: „Îți ofer asta și, în schimb, vei oferi asta.”

Acest stil de conducere se bazează pe tranzacții, liderii oferind membrilor echipei directive explicite. Ei folosesc diverse stimulente și sancțiuni pentru a recompensa sau pedepsi răspunsurile și activitățile echipei lor.

Caracteristici cheie:

 • Claritatea și certitudinea prevalează, deoarece sarcinile și anticipările sunt subliniate în mod explicit de către lider.
 • Acest stil de conducere tinde spre întreprinderile corporative, deoarece pune accent pe rezultatele câștigurilor, aderarea la cadrele stabilite și utilizarea unui sistem de recompense și penalități.

Pro:

 • Poate fi o abordare eficientă pentru atingerea obiectivelor pe termen scurt.
 • Acesta definește comportamentul așteptat al membrilor echipei printr-un sistem structurat de recompensă și pedeapsă a angajaților.
 • Oferă un sentiment de structură și stabilitate.

Contra:

 • Se poate dovedi demotivant pentru persoanele care caută perspective de dezvoltare profesională și personală.

Exemplu real👍: Luați în considerare un șef care recompensează un membru al echipei pentru o muncă bine făcută sau îl penalizează pentru că a ratat un termen limită, oferindu-i o sarcină solicitantă la nivelul întregii companii. Aceste exemple demonstrează modul în care recompensele și penalitățile sunt utilizate la locul de muncă.

Conducere carismatică

Cunoașteți ideea de carismă, care este exact modul în care acești lideri sunt descriși. Oamenii cu personalități convingătoare și un devotament neclintit față de atingerea obiectivelor lor sunt exemple de stiluri de conducere carismatice.

Acești lideri excelează în comunicarea persuasivă și în persuasiunea de a-și uni oamenii în spatele unui obiectiv comun. Ei își pot exprima clar viziunea și îi pot inspira pe alții să-și împărtășească entuziasmul în același scop.

Caracteristici cheie:

Liderii carismatici sunt o sursă excelentă de inspirație, implicând efectiv un întreg grup pentru a urmări un obiectiv comun.

Legătura lor profundă cu oamenii îi face pe liderii carismatici deosebit de valoroși în organizațiile care se confruntă cu crize sau care se luptă să progreseze.

Pro:

 • Excepțional de motivant și inspirator.
 • Stimulează un sentiment de unitate, cooperare și colaborare.
 • Le oferă adepților un sentiment de a fi auziți și înțeleși.
 • Inițiază o schimbare pozitivă prin acțiune colectivă.

Contra:

 • Adesea perceput ca fiind superficial sau nesincer.

Exemplu real👍: Al 44-lea președinte al Statelor Unite, Barack Obama, este bine cunoscut pentru conducerea sa dinamică. Abilitățile sale oratorice persuasive și talentul de a motiva și de a relaționa cu oamenii au fost cruciale pentru succesul său politic.

Conducere Laissez-Faire

Laissez-faire este un proverb francez care se traduce prin „lasă-l să fie”. Acest termen surprinde cu exactitate nucleul acestei strategii de leadership, care contrastează puternic cu micromanagementul.

Liderii laissez-faire oferă membrilor echipei lor instrumentele și resursele necesare, apoi dau înapoi și permit echipei lor să ia decizii, să rezolve probleme și să-și îndeplinească sarcinile fără ca liderul să le urmărească în permanență fiecare mișcare.

Caracteristici cheie:

 • Se concentrează în primul rând pe delegarea sarcinilor membrilor echipei și implică o supraveghere directă minimă.
 • Liderii se abțin de la un management intensiv și practic, eliberându-și timp pentru alte proiecte.

Pro:

 • Desemnați persoane care să-și perfecționeze abilitățile de conducere.
 • Poate stimula creativitate și inovație crescute.
 • Stimulează încrederea între membrii echipei și liderul acestora.
 • Încurajează un sentiment de independență.

Contra:

 • Acest lucru poate duce la o productivitate redusă.
 • Potențial de confruntări între membrii echipei.

Exemplu de viață reală👍: în primele etape ale unei afaceri, creatorul sau liderul poate adopta o abordare laissez-faire pentru a stimula creativitatea și a încuraja asumarea riscurilor. Această tehnică poate ajuta la dezvoltarea unei culturi antreprenoriale și de proprietate în rândul angajaților.

Leadership vizionar

Înclinația lor pentru gândirea de ansamblu distinge un stil de conducere vizionar. Aceștia acordă o mare valoare misiunii companiei, care servește ca un impuls de unificare și motivare pentru personalul lor.

Pentru a atinge aceste obiective, marii lideri stabilesc obiective ambițioase și dezvoltă o cultură a gândirii inovatoare în cadrul angajaților lor.

Caracteristici cheie:

 • Această mentalitate este excepțional de potrivită pentru directori executivi și antreprenori.
 • Liderii vizionari furnizează declarații de viziune și alte instrumente motivaționale pentru a aprinde entuziasmul și angajamentul echipei.

Pro:

 • Transparența ajută la construirea încrederii și la obținerea sprijinului echipei.
 • Liderii vizionari pot stabili o coeziune organizațională robustă.

Contra:

 • Atunci când este folosită cu o dezvoltare adecvată a echipei sau când liderul are nevoie de mai multă credibilitate, această tehnică poate oferi mai multe probleme decât avantaje.

Exemplu real👍: În timpul procedurii de angajare, Steve Jobs l-a întrebat pe John Sculley, CEO-ul pensionar al Pepsi: „Vrei să-ți petreci viața vânzând apă cu zahăr sau vrei să te alături mie pentru a schimba lumea?” Închiderea declarației captează inima abordării unui lider vizionar.

Leadership strategic

Conducerea strategică implică managerii care își valorifică abilitățile creative de rezolvare a problemelor și previziunea strategică pentru a ghida membrii echipei și o organizație către atingerea obiectivelor pe termen lung.

Angajarea virtuală a leadership-ului strategic necesită ca managerii să aleagă dintr-o gamă de stiluri de conducere bazate pe situația specifică și pe indivizii implicați.

Caracteristici cheie:

 • Liderii strategici promovează activ și caută în mod activ perspective diverse.
 • Conducerea strategică este cea mai eficientă în organizații sau echipe în care liderul se bucură de autonomie creativă.

Pro:

 • Construiește un mediu de lucru inovator și dinamic.
 • Foarte adaptabil în fața evenimentelor în schimbare.

Contra:

 • Se implică într-o competiție comercială intensă.

Exemplu real:👍 Sundar Pichai a condus Google prin schimbări strategice majore, inclusiv incursiuni în cloud computing și inteligență artificială. Stilul său de conducere se remarcă prin adaptarea la setările tehnice în schimbare.

Leadership situațional

Stilul de conducere situațional este cunoscut pentru adaptabilitatea sa extraordinară la condițiile de schimbare, la fel ca cameleonul metodelor de conducere. Spre deosebire de conceptul de leadership universal, acest stil recunoaște că nu există o „cea mai bună” modalitate universală de a conduce.

Caracteristici cheie:

 • Presupune o analiză atentă a situațiilor unice la îndemână.
 • Se înflorește pe capacitatea de a percepe cu atenție dinamica predominantă, personalizând stilul de conducere pentru rezonanță și impact maxim.

Pro:

 • Acest stil de conducere excelează în motivarea angajaților.
 • Se asigură că eforturile se aliniază la cerințele specifice ale situației.
 • Se dovedește deosebit de benefic în startup-uri sau întreprinderi.

Contra:

 • Cu toate acestea, poate pune provocări atunci când abordarea unui lider se schimbă prea frecvent, ceea ce poate duce la confuzie și stres.

Exemplu de viață reală👍: Un manager de proiect poate folosi conducerea situațională pentru a ghida o echipă printr-un proiect provocator. Managerul de proiect poate adopta un stil direct de la început, dând instrucțiuni specifice și supraveghere strictă, pe măsură ce membrii echipei își învață în continuare rolurile și îndatoririle. Managerul trece treptat la o abordare de delegare mai lipsită de mâini, pe măsură ce echipa își dezvoltă experiență și abilități.

Cum să găsești care este stilul tău de conducere?

Să presupunem că explorezi calea conducerii și dezvoltă o abordare mai sistematică a conducerii. Luați în considerare să vă puneți următoarele întrebări pentru a vă ajuta în acest proces contemplativ:

 • Ce are o valoare mai excelentă pentru mine – atingerea obiectivelor sau cultivarea relațiilor?
 • Sunt înclinat să ofer o structură clară pentru echipa mea sau sunt de acord să permită libertatea de alegere?
 • Când vine vorba de luarea deciziilor, mă bazez doar pe a trage concluzii sau prețuiesc contribuția colectivă?
 • Este mentalitatea mea de lider orientată mai mult către obiective pe termen scurt sau concepte pe termen lung?
 • Strategia mea de explicație se învârte în jurul autorizării membrilor echipei sau furnizarea unei direcții clare?

Citește și: Inteligența emoțională în afaceri: un plan pentru succesul B2B

Gândul de închidere

Inculcarea diferitelor stiluri de conducere este importantă pentru a reuși atât în ​​viața personală, cât și în cea profesională.

S-ar putea să fi prosperat în jobul tău anterior, folosind o anumită abordare de leadership. Cu toate acestea, un set divers de obiceiuri de conducere poate fi necesar într-un nou rol pentru a vă asigura că echipa dvs. are performanțe optime.

Prin înțelegerea diferitelor stiluri de conducere discutate în acest ghid și înțelegerea derivatelor pe care acestea urmăresc să le realizeze, vă puteți crește vertiginos succesul în poziția dvs. actuală.

În continuare, ghidul managerului pentru feedback la 360 de grade, calea către recenzii autentice, progresive și orientate spre creștere!

A fost de ajutor articolul?

Multumim pentru feedback-ul dvs!

  Cum să înregistrați întâlnirile echipelor pentru referințe viitoare [+6 Tools]
x