TikTok este interzis în SUA?

Recomandări cheie

  • În ciuda amenințărilor din partea administrației Trump și Biden, TikTok nu a fost încă interzis în SUA.
  • Montana a încercat să interzică TikTok, dar a fost blocat de un judecător federal care a susținut că a încălcat Primul Amendament.
  • Deși nu există nicio interdicție la nivel național asupra TikTok în SUA, există restricții privind utilizarea lui pentru lucrătorii din sectorul public.

TikTok este interzis în SUA? Având în vedere controversa aplicației, aceasta este o întrebare în mintea multor oameni. Iată o privire asupra încercărilor de a interzice TikTok în țară, împreună cu motivul pentru care SUA au luat în considerare interzicerea TikTok.

Guvernul SUA a interzis TikTok?

Aplicația deținută de ByteDance a fost controlată de guvernul SUA atât în ​​perioada Trump, cât și în perioada Biden, dar nu există nicio interdicție la nivel național în momentul redactării acestui articol. Donald Trump a fost un critic vocal al TikTok atunci când a fost în funcție din 2016 până în 2020 și după cum a raportat CNNfostul președinte al SUA și-a anunțat intențiile de a interzice aplicația în august 2020.

Trump nu a reușit să interzică TikTok în timpul președinției sale, dar controlul aplicației nu s-a oprit sub administrația Biden. Reuters a raportat în martie 2023 că Brooke Oberwetter, purtătorul de cuvânt al TikTok, a declarat rețelei de știri că administrația Biden a cerut ca proprietarii chinezi ai aplicațiilor să cedeze sau TikTok ar putea fi interzis.

  Cum să găsești pe cineva pe TikTok fără nume de utilizator

Deși SUA nu a interzis în general această aplicație controversată, mai multe țări au interzis TikTok. India este un exemplu important.

Un stat din SUA a interzis TikTok?

Top_CNX/Shutterstock

Montana a interzis TikTok în mai 2023, guvernatorul George Gianforte fiind de acord cu legislația care trebuia să intre în vigoare interdicția începând cu ianuarie 2024. Dar acest lucru nu a avut succes la momentul redactării acestui articol.

În noiembrie 2023, interdicția TikTok din Montana a fost blocată de un judecător federal. După cum a raportat NPR, Judecătorul federal Donald Molloy a susținut că încercarea de interzicere „încalcă probabil Primul Amendament”. La începutul anului 2024, statul a făcut recurs la bloc.

Montana nu este singurul stat care a criticat aplicația video de scurtă durată. La fel de Reuters raportată în septembrie 2023, decizia statului de a interzice aplicația a primit sprijin din partea a 18 avocați ai statului. Grupul era condus de Virginia și includea și Alaska, Indiana, Kentucky, Nebraska, Dakota de Sud, Utah și Georgia.

Ei au susținut că TikTok „se implică în mod intenționat în practici de afaceri înșelătoare” și că informațiile personale sensibile pe care utilizatorii le partajează „pot fi accesate cu ușurință de către Partidul Comunist Chinez”. Criticii au mai susținut că „platforma TikTok dăunează copiilor din Montana”.

Ce restricții are TikTok în SUA?

În timp ce utilizatorii obișnuiți din SUA au încă acces la TikTok, există restricții pentru mulți lucrători din sectorul public. Aplicația este interzisă pe aproape toate dispozitivele guvernamentale federale, cu Fără TikTok pe Legea dispozitivelor guvernamentale trecând prin Senat în decembrie 2022.

Proiectul de lege prevede că:

  Cum să joci invers în TikTok

„Acest proiect de lege impune ca aplicația video de social media TikTok să fie eliminată din tehnologia informației agențiilor federale.

„În mod specific, proiectul de lege cere ca Oficiul de Management și Buget să dezvolte standarde pentru agențiile executive care solicită ca TikTok și orice aplicație succesoare de la dezvoltator să fie eliminate din tehnologia informației agenției (de exemplu, dispozitive). Astfel de standarde trebuie să includă excepții pentru activitățile de aplicare a legii, interesele de securitate națională și cercetătorii în domeniul securității.”

La nivel de stat, peste 30 de state din SUA au restricții asupra TikTok pentru dispozitivele deținute de stat într-un fel sau altul – după cum a raportat Yahoo Finance. Texas, Nevada, Louisiana, Carolina de Nord, Carolina de Sud și Tennessee sunt printre cei care interzic TikTok pe toate dispozitivele de stat.

Maine, Florida, Pennsylvania și Virginia de Vest au interzis TikTok pe dispozitivele de stat într-o anumită capacitate.

De ce s-au gândit SUA să interzică TikTok?

Melnikov Dmitriy/Shutterstock

Mulți oameni din SUA (și din alte părți) au susținut că TikTok este periculos pentru confidențialitatea și securitatea personală, din mai multe motive invocate. Unii sunt îngrijorați de posibilitatea ca date sensibile să fie transmise Partidului Comunist Chinez, motiv pentru care multe dispozitive guvernamentale americane nu au voie să instaleze aplicația.

Deși TikTok a fost supus unei examinări semnificative, nu este singura aplicație deținută de China care a primit critici. În același timp, când Trump a încercat să interzică TikTok, WeChat a fost inclus și în restricțiile sale.

Între timp, Huawei și alte companii de tehnologie au fost, de asemenea, aduse în lumina reflectoarelor. Acestea s-au datorat din nou preocupărilor de securitate, totuși – ca și Standard de seară raportat în 2020 — Huawei a negat că guvernul chinez își poate accesa datele.

  Cum să utilizați TikTok fără aplicație sau cont

Când TikTok este interzis în SUA?

Începând cu ianuarie 2024, în prezent nu există planuri federale noi de interzicere a TikTok pe dispozitivele personale din SUA. O mare parte din ceea ce se întâmplă în viitor va depinde probabil de rezultatul apelului lui Montana pentru interdicția la nivel de stat. S-ar putea argumenta că, dacă decizia este anulată, ea ar putea inspira celelalte state care au susținut Montana să adopte o legislație similară.

Când vine vorba de dispozitivele guvernamentale, este probabil ca TikTok să continue să fie interzis în multe state și la nivel federal. Este probabil ca singurul mod în care aceste interdicții vor fi anulate este dacă se fac modificări semnificative ale legilor privind datele.