12/03/2023

Pe care să alegi și când

Când eram nou în dezvoltarea frontend, JavaScript, React, HTML și CSS erau câțiva dintre termenii pe care i-am întâlnit des. HTML și CSS sunt ușor de înțeles. Cu toate acestea, JavaScript și React ar putea fi greu de stăpânit.

Dezbaterea React vs JavaScript nu se termină în lumea UI. Care este diferența dintre React și JavaScript? Când ar trebui să folosim React în loc de JavaScript și invers? Acestea ar putea fi câteva dintre întrebările care vă trec prin minte chiar acum.

În acest articol, voi prezenta React și JavaScript ca limbaje de dezvoltare web de top, voi compara caracteristicile acestora și voi sfătui când să le folosesc pe fiecare în construirea de aplicații.

Ce este JavaScript?

JavaScript este un limbaj de scripting folosit pentru a face paginile web interactive și dinamice. Veți întâlni oameni care folosesc JavaScript Vanilla sau JavaScript simplu pentru a descrie acest limbaj. Majoritatea dezvoltatorilor front-end folosesc JavaScript, limbajul de marcare hipertext (HTML) și foile de stil în cascadă (CSS) pentru a crea interfețe cu utilizatorul.

JavaScript este flexibil; puteți crea web, jocuri și aplicații mobile. Ușurința sa de utilizare și flexibilitatea l-au clasat drept cel mai preferat limbaj de programare bazat pe Sondaj StackOverflow 2023.

Sursa imagine: stackoverflow.co

Caracteristici JavaScript

JavaScript și-a consolidat spațiul ca cel mai folosit limbaj de programare de mulți ani. Aceste caracteristici explică dominanța și utilizarea sa:

Un limbaj de scripting care adoptă programarea asincronă

Puteți folosi JavaScript pentru a scrie scripturi pe care le puteți executa într-un mediu de rulare. Un limbaj de scripting precum JavaScript este potrivit pentru prototiparea rapidă, construirea de aplicații web și automatizarea sarcinilor repetitive.

JavaScript nu blochează și folosește funcții precum apeluri inverse, Promises și asincron/așteptare pentru a sprijini programarea asincronă. Această caracteristică facilitează preluarea datelor de pe un server fără a bloca firul principal.

Aruncă o privire la acest cod:

function fetchData() {
  return new Promise((resolve, reject) => {
    setTimeout(() => {
      resolve("Data fetched successfully!");
    }, 2000);
  });
}

fetchData().then(data => {
  console.log(data); // Outputs: Data fetched successfully!
});

Funcția fetchData returnează o promisiune. Parametrii „rezolvare” și „respingere” finalizarea sau eșecul operațiunii asincrone.

Manipularea DOM

Manipularea Document Object Model (DOM) facilitează manipularea structurii unui document HTML pe baza datelor introduse de utilizator.

Luați acest cod ca exemplu:

var heading = document.getElementById('myHeading');

    document.getElementById('changeTextButton').addEventListener('click', function() {
      heading.textContent="Text changed!";
    });

    document.getElementById('highlightButton').addEventListener('click', function() {
      heading.classList.add('highlight');
    });

Avem un ascultător de evenimente care ascultă modificările pe baza rezultatelor utilizatorului. Odată ce se face clic pe butonul, culoarea titlului se schimbă.

Tastare dinamică

Tipurile de variabile din JavaScript sunt determinate în timpul execuției. Această caracteristică facilitează pentru dezvoltatori să își scrie codul rapid, deoarece nu trebuie să specifice tipurile de variabile.

Luați în considerare acest cod ca exemplu:

let variable1 = 42; // variable1 is of type number
console.log(variable1); // Outputs: 42

variable1 = "Welcome to tipstrick.ro!"; // Now variable1 is of type string
console.log(variable1); // Outputs: Welcome to tipstrick.ro!

După cum puteți vedea, am alocat variabilei1 o valoare de 42 în primul exemplu. Cu toate acestea, îi putem aloca încă o valoare „Bine ați venit la tipstrick.ro!” în exemplul 2.

  Cum să utilizați Jio și Airtel 5G pe iPhone în India

Extensibilitate

Puteți extinde capacitatea de utilizare a JavaScript cu diverse biblioteci și cadre terțe. Angular este un exemplu de cadru JavaScript, în timp ce React este o bibliotecă JavaScript.

Ce este React?

Reacţiona este o bibliotecă JavaScript populară pentru construirea de interfețe mobile și web pentru utilizatori. Această bibliotecă a fost dezvoltată de Meta (fostă Facebook) pentru uz intern, dar ulterior a fost lansată ca bibliotecă open-source. React a fost conceput pentru a reduce erorile pe care dezvoltatorii le întâlnesc atunci când construiesc interfețe de utilizare. Această bibliotecă vă permite să construiți componente reutilizabile, care sunt mici bucăți de cod.

React este cunoscut pentru sintaxa sa, JSX, care combină HTML și JavaScript. Această sintaxă permite dezvoltatorilor să scrie HTML și JavaScript într-un singur fișier. De asemenea, puteți utiliza React cu framework-uri front-end precum Bootstrap pentru a vă stila aplicația.

Caracteristici React

React este printre cele mai cunoscute cadre web și tehnologii bazate pe Sondajul Stackoverflow 2023.

Sursa imagine: stackoverflow.co

Acestea sunt câteva dintre caracteristicile care explică popularitatea sa:

Bazat pe componente

React adoptă o arhitectură modulară care facilitează construirea de biți de cod mici și reutilizabili. Astfel, puteți modifica, edita, adăuga sau elimina astfel de componente fără a rescrie întregul cod.

Această bibliotecă are un folder „src”, în care sunt plasate toate componentele. Aceasta este structura de foldere a unei aplicații React.

Declarativ

Această bibliotecă permite dezvoltatorilor să descrie starea aplicației și a interfeței cu utilizatorul. React se ocupă apoi de actualizările de bază în funcție de ceea ce descrie dezvoltatorul. În esență, dezvoltatorul descrie rezultatul dorit, iar React determină cum să o facă.

Aruncă o privire la acest exemplu:

const numbers = [1, 2, 3, 4];

const DoubledNumbersList = () => {
 return (
  <ul>
   {numbers.map(number => (
    <li key={number}>{number * 2}</li>
   ))}
  </ul>
 );
};

// Render the component
ReactDOM.render(<DoubledNumbersList />, document.getElementById('root'));

Avem o matrice „numbers” și o componentă „DoubledNumbersList”. Declarăm că fiecare număr trebuie dublat și redat ca o listă. Aceasta înseamnă că am descris cum ar trebui să arate interfața de utilizare.

Legare de date unidirecțională

React utilizează un flux de date unidirecțional. Această caracteristică descrie modul în care datele circulă de la componentele părinte la componentele secundare. Dacă se face o modificare componentei părinte, componentele secundare reflectă automat modificările.

Cu toate acestea, modificările unei componente secundare nu se vor reflecta asupra componentei părinte. Această caracteristică unidirecțională de legare a datelor facilitează gestionarea stării aplicației în mod mai previzibil.

import React, { useState } from 'react';

// Child Component
const ChildComponent = ({ data }) => {
 return (
  <div>
   <p>Data received from parent: {data}</p>
  </div>
 );
};

// Parent Component
const ParentComponent = () => {
 const [parentData, setParentData] = useState('Initial Data');

 const handleDataChange = () => {
  // Modifying the state in the parent component
  setParentData('Updated Data');
 };

 return (
  <div>
   <button onClick={handleDataChange}>Change Data</button>
   {/* Passing data down to the child component as a prop */}
   <ChildComponent data={parentData} />
  </div>
 );
};

// App Component
const App = () => {
 return (
  <div>
   <h1>React One-Way Data Binding Example</h1>
   {/* Rendering the parent component */}
   <ParentComponent />
  </div>
 );
};

export default App;

ParentComponent folosește useState pentru a gestiona starea parentData. Funcția handleDataChange își modifică starea.

  Cel mai bun IDE pentru Python

Avem o componentă funcțională, ChildComponent, care afișează datele transmise acesteia ca elemente de recuzită.

DOM virtual

React creează un DOM virtual de fiecare dată când starea unei componente React se modifică. Această bibliotecă compară apoi modificările din DOM-ul virtual și DOM-ul real și actualizează doar părțile necesare.

Aruncă o privire la acest cod:

import React, { useState } from 'react';

const App = () => {
 // State to keep track of a counter
 const [counter, setCounter] = useState(0);

 // Event handler to update the counter
 const incrementCounter = () => {
  setCounter(counter + 1);
 };

 return (
  <div>
   <h1>Counter: {counter}</h1>
   <button onClick={incrementCounter}>Increment</button>
  </div>
 );
};

export default App;

Am declarat o variabilă cu un buton care crește de fiecare dată când utilizatorul face clic pe butonul. React nu modifică întregul DOM în care un utilizator dă clic pe butonul. Cu toate acestea, verifică doar modificările, le compară cu DOM-ul real și apoi îl actualizează.

React vs. JavaScript

FeatureReactJavaScriptUsage/typeJavaScript este un limbaj de programare folosit în dezvoltarea web. Este folosit mai ales în dezvoltarea front-end. Cu toate acestea, a fost adoptat recent în programarea pe server cu tehnologii precum Node.js.Vanilla JavaScript este mai ușor de învățat decât React. În calitate de dezvoltator, trebuie să știți cum funcționează HTML și CSS pentru a utiliza JavaScript în mod eficient. Curba de învățareReact are o curbă de învățare abruptă, deoarece introduce sintaxa JSX și arhitectura bazată pe componente. Cunoașterea modului în care funcționează JavaScript este necesară și pentru a învăța rapid conceptele React. JavaScript a fost lansat în 1995. Acest limbaj de programare a crescut în popularitate și a fost cel mai preferat limbaj de programare de-a lungul anilor. Nu trebuie comparat cu JavaScript, care are sute de biblioteci și cadre.JavaScript a fost lansat în 1995. Acest limbaj de programare a crescut în popularitate și a fost cel mai preferat limbaj de programare de-a lungul anilor. MaintenanceReact permite utilizatorilor să construiască componente conectabile și reutilizabile. Întreținerea unor astfel de componente este ușoară, deoarece nu trebuie să rescrieți întregul cod dacă doriți să adăugați noi caracteristici sau să le actualizați pe cele existente. Aplicațiile mari se pot dovedi costisitoare de întreținut. Având o mulțime de JavaScript în același fișier, trebuie să afecteze, de asemenea, lizibilitatea codului UI/UX performanceReact utilizează DOM virtual pentru a facilita construirea și gestionarea interfețelor de utilizator complexe. Această bibliotecă permite utilizatorilor să organizeze codul în bucăți mici, ceea ce face ca actualizarea DOM fastPlain JavaScript necesită multă intervenție manuală pentru a atinge nivelurile de performanță dorite. SecurityReact este construit având în vedere interoperabilitatea. Această caracteristică îl face vulnerabil la atacuri. Cu toate acestea, puteți spori securitatea unei aplicații React folosind aplicații terță parte. JavaScript are diverse funcții de securitate încorporate. API-urile acestui limbaj de programare nu oferă jetoane de securitate temporare, ceea ce îl face mai sigur. EcosystemReact are o colecție mare de biblioteci și cadre terțe. Cu toate acestea, ecosistemul său este mai mic în comparație cu JavaScriptJavaScript are mii de biblioteci precum React și cadre precum Vue și Angular. Unele dintre biblioteci și cadre pot fi utilizate în diverse ecosisteme

  Ce este COBOL și de ce atât de multe instituții se bazează pe el?

Limitările React

În ciuda numeroaselor caracteristici și avantaje, încă lipsește în unele zone. Unele limitări sunt:

 • Nu acceptă browsere mai vechi: React este proiectat să funcționeze cu browsere moderne precum Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox, Apple Safari și Microsoft Edge. Este posibil să aveți probleme la rularea React dacă lucrați cu un browser mai vechi.
 • Proiectat pentru front-end: React este conceput pentru a ajuta dezvoltatorii să construiască interfețe cu utilizatorul. Cu toate acestea, îl puteți utiliza cu cadre Node.js precum ExpressJS dacă doriți o aplicație full-stack.
 • Curbă abruptă de învățare: Learning React poate fi dificil dacă sunteți nou în programare.

Limitări ale JavaScript

JavaScript este foarte puternic. Conform Statistamai mult de 63% dintre respondenți folosesc JavaScript.

Cu toate acestea, acest limbaj de programare are următoarele neajunsuri:

 • Consumă mult timp: dezvoltatorii trebuie să scrie cod de la zero atunci când folosesc JavaScript simplu/vanil în aplicația dvs.
 • Nu este potrivit pentru aplicații mari: întreținerea aplicațiilor JavaScript mari se poate dovedi dificilă.
 • Cu un singur thread: JavaScript procesează o operație la un moment dat. Această caracteristică poate fi limitantă pentru sarcinile care necesită mult CPU.

React vs JavaScript: pe care ar trebui să-l alegeți?

Tot ce pot spune este că React și JavaScript nu sunt concurenți direcți. React este doar o parte din numeroasele biblioteci JavaScript pentru construirea de interfețe cu utilizatorul.

Cu toate acestea, există câteva cazuri în care puteți alege între JavaScript și React pentru a vă construi aplicațiile. Pe de altă parte, există cazuri în care React va fi mai potrivit față de JavaScript și invers. Din analiza mea, puteți utiliza fie atunci când:

Când să alegeți React în detrimentul JavaScript

 • Doriți să construiți rapid aplicații: React oferă cod standard care facilitează crearea unei aplicații. De asemenea, îl puteți utiliza cu diverse cadre și biblioteci pentru a vă ușura munca.
 • Construirea de aplicații mari: arhitectura modulară a lui React face construirea și întreținerea aplicațiilor mari cu ușurință. Puteți actualiza, șterge sau adăuga componente noi pentru a vă scala aplicația fără a modifica codul sursă.
 • Crearea de aplicații cu conținut dinamic: puteți utiliza React cu biblioteci terță parte, cum ar fi Redux pentru a gestiona starea aplicației dvs. Această bibliotecă creează, de asemenea, un DOM virtual care actualizează doar părțile necesare atunci când utilizatorii actualizează aplicația.

Când să alegeți JavaScript în locul React

 • Aplicații mici: JavaScript este potrivit pentru aplicații mici care nu necesită multe interacțiuni ale utilizatorului.
 • Când doriți să aflați cum funcționează JavaScript: Vanilla JavaScript vă permite să configurați majoritatea lucrurilor de la zero. Astfel, puteți utiliza JavaScript simplu atunci când doriți o înțelegere mai profundă a JavaScript.

Concluzie

Sperăm că acum înțelegeți diferențele dintre React și JavaScript, caracteristicile acestora și când să le utilizați pe fiecare. Din analiza noastră, JavaScript se va potrivi perfect pentru un proiect mic atunci când doriți să aflați cum funcționează JavaScript sub capotă.

Pe de altă parte, puteți utiliza React atunci când aveți un proiect mare și doriți să vă concentrați pe interfața cu utilizatorul. Atât React, cât și JavaScript vă permit să utilizați diverse cadre și biblioteci JavaScript.

Dacă sunteți în căutarea unei tehnologii care este un concurent direct pentru React, consultați articolul nostru despre React vs Angular.

x