09/26/2023

Nuxt vs. Next: Diferențele și asemănările explicate

JavaScript este cunoscut pentru numeroasele sale cadre pentru crearea de aplicații web. Determinarea ce cadru sau bibliotecă să utilizați în aplicația dvs. web poate dura timp, deoarece avem noi lansări zilnic.

Nuxt și Next sunt printre cadrele web majore pe care oamenii le confundă. Dacă nu ați interacționat niciodată cu ambele, puteți crede că oamenii se referă la același cadru, ceea ce nu este cazul.

Acest articol va prezenta cadrele Nuxt și Next.js, va explica utilizarea acestora în construirea de aplicații web și va arăta asemănările, diferențele și cazurile de utilizare ale acestora.

Ce este Nuxt?

Nuxt este un cadru open-source puternic pentru construirea de aplicații web. Nuxt este construit pe deasupra Vue.js, Node.js, Webpack și Babel.js și este conceput pentru a facilita construirea de aplicații Vue complexe și rapide.

Acest cadru permite dezvoltatorilor să combine HMTL, CSS și JavaScript împreună pe partea clientului; astfel, nu mai trebuie să lucreze cu mai multe fișiere. Redarea pe partea serverului de pe Nuxt.js facilitează configurarea aplicațiilor universale, eliminând nevoia de a avea o mulțime de coduri standard.

Caracteristicile Nuxt

 • Importuri automate: Nuxt va importa automat toate API-urile Vue, funcțiile de asistență și componentele compuse pentru dvs. pe măsură ce construiți aplicația. Acest cadru utilizează aceste funcții pentru a obține acces la contextul aplicației, pentru a gestiona starea și pentru a executa preluarea datelor.
 • Divizarea codului: Arhitectura modulară facilitează împărțirea codului în bucăți mici, reutilizabile.
 • Redare la cerere: puteți utiliza abordări precum SSR, SSG, CSR, ISR, ESR sau SWR în aplicația următoare. Devine chiar mai bine, deoarece puteți selecta diferite abordări de randare pentru diferite pagini și secțiuni ale aplicației dvs.
 • Reîncărcare la cald: puteți previzualiza modificările pe care le-ați făcut aplicației dvs. Nuxt fără a reîncărca pagina la care lucrați.
 • Module Nuxt: sistemul bogat de pluginuri Nuxt face integrarea cu bibliotecile CMS sau UI populare cu o singură linie de cod ușoară. Puteți adăuga Tailwindcss, eslint, Google Fonts și multe altele în aplicația dvs. Nuxt.
 • Rutarea sistemului bazată pe fișiere: acest cadru React utilizează un sistem bazat pe fișiere care tratează fiecare fișier dintr-o pagină ca pe o rută. De asemenea, puteți adăuga rute imbricate care sunt create în interiorul altor rute.

Care sunt beneficiile utilizării Nuxt?

 • Puteți crea aplicații mici sau mari folosind Nuxt.
 • Experiența dezvoltatorului pe Nuxt este de neegalat, deoarece oferă multe funcții încorporate și mesaje de eroare detaliate.
 • Oferă versatilitatea dintre SSR și SSG, permițându-vă să creați site-uri web statice și să le redați dinamic.
 • Nuxt produce aplicații care sunt prietenoase cu SEO.
  Ce este interceptarea Wi-Fi? Înțelegerea riscurilor și cum să rămâneți în siguranță

Ce este Next.js?

Next.js este un cadru React open-source. Acest cadru permite dezvoltatorilor să construiască aplicații full-stack combinând pagini web randate pe server și pagini web generate static. Next.js extinde cele mai recente funcții React, integrând în același timp instrumente JavaScript puternice bazate pe Rust.

Next.js urmează o arhitectură modulară, facilitând personalizarea și adăugarea unui aspect personalizat aplicațiilor dvs. Acest cadru este rapid, deoarece stochează fișiere HTML preredate pe server și le servește ori de câte ori un utilizator trimite o solicitare.

Caracteristicile Next.js

 • Generare statică: Next.js pre-rendează paginile în timpul construirii, nu în timpul executării. Odată ce aplicația sa este implementată, Next.js generează un fișier HTML pentru fiecare pagină, oferind securitate sporită și latență mai mică.
 • Rutarea sistemului bazată pe fișiere: acest cadru React utilizează un sistem bazat pe fișiere care tratează fiecare fișier dintr-o pagină ca pe o rută. De asemenea, puteți adăuga rute imbricate care sunt create în interiorul altor rute.
 • Redare: În funcție de cazul de utilizare a aplicației, puteți reda datele folosind diferite abordări. Puteți utiliza regenerarea statică incrementală, generarea statică pentru pre-randare sau randarea pe server.
 • Optimizări încorporate: toate imaginile, fonturile și scripturile pe care le adăugați în aplicația Next.js sunt optimizate automat pentru îmbunătățirea elementelor vitale de bază și a experienței utilizatorului.

Care sunt beneficiile utilizării Next.js?

 • Puteți genera site-uri web statice, dar le puteți reda dinamic folosind caracteristica SSR.
 • Next.js oferă designerilor controlul asupra aplicațiilor, îmbunătățind experiența dezvoltatorului.
 • Compilare și grupare automată.
 • Arhitectură modulară și divizarea codului.
 • Are un ecosistem mare și o comunitate de dezvoltatori.

Nuxt vs. Next: Asemănări

Chiar dacă Next.js este construit pe React, în timp ce Nuxt este construit pe Vue, cei doi împărtășesc aceste asemănări;

 • Ambele acceptă rutarea dinamică.
 • Nuxt și Next.js urmează o arhitectură modulară, permițând dezvoltatorilor să-și împartă codul în componente mici, reutilizabile.
 • Puteți folosi ambele pentru a construi aplicații web redate și statice pe partea de server.
 • Nuxt și Next.js sunt cadre open-source cu o comunitate mare.
 • Nuxt și Next.js produc aplicații prietenoase cu SEO.
 • Ambele acceptă TypeScript și JavaScript.

Nuxt vs Next: diferențe

Puteți utiliza fie Nuxt, fie Next.js pentru a vă crea aplicațiile. Cu toate acestea, aceste cadre diferă în următoarele moduri;

Cadru

Nuxt este construit pe Vue. Aceasta înseamnă că Nuxt utilizează componente și mecanica Vue.js de bază. Vue este un cadru web progresiv și adaptabil. Astfel, puteți utiliza la fel de puțin sau la fel de mult ca caracteristicile Vue în următoarea aplicație.

  Cum să accelerezi desktopul KDE Plasma 5

Next.js este un framework React și, prin urmare, utilizează componente React. React și Next.js împărtășesc asemănări și diferențe, chiar dacă cel din urmă este construit peste primul. Next.js este conceput pentru a oferi performanțe optime și dezvoltare fără întreruperi a aplicațiilor React.

Scule

Nuxt folosește interfața de linie de comandă (CLI) Nuxt pentru a crea aplicații noi. Puteți genera o nouă aplicație folosind această comandă:

npx nuxi@latest init my-app

Puteți utiliza Webpack 5 sau Vite.js ca instrument de compilare pentru aplicația dvs. Nuxt. Sistemul de aspect de pe Nuxt facilitează definirea structurii paginilor dvs.

Next.js are un CLI care vă permite să configurați o aplicație, să generați pagini și să porniți un server de dezvoltare. Puteți crea o nouă aplicație Next.js folosind această comandă;

npx create-next-app@latest

Acest cadru are o caracteristică Rute API care permite dezvoltatorilor să creeze rute API în aplicație; astfel, puteți adăuga funcționalități de backend în aplicația dvs. Next.js.

Conducerea statului

Nuxt se bazează mult pe Vuex, o bibliotecă de management de stat Vue.js. Vuex vă permite să accesați cu ușurință datele din mai multe puncte și să adăugați acțiuni și mutații. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la randarea pe server (SSR), deoarece Vuex se ocupă automat de aceasta.

Next.js folosește biblioteci terțe, cum ar fi Redux, pentru gestionarea stării. Fiecare componentă din aplicația Next.js va avea starea sa.

Dirijare

Nuxt folosește un sistem de rutare bazat pe fișiere. Un fișier dintr-un director „pagină” reprezintă o rută într-o aplicație Nuxt. Puteți avea rute dinamice care sunt definite folosind un caracter de subliniere (_). Pentru a avea rute imbricate, puteți avea și subdirectoare în interiorul unui folder „pagină”.

Next.js urmează un sistem de rutare bazat pe fișiere. Cadrul tratează fiecare fișier dintr-un folder „pagină” ca pe o rută. Puteți avea diferite sisteme de rute: rute indexate, imbricate și segmente dinamice.

Redare

Nuxt aplică randare hibridă aplicațiilor sale. Acest cadru vă permite să definiți reguli de rută, determinând modul în care un server răspunde la o nouă solicitare pe o anumită adresă URL. Nuxt facilitează, de asemenea, combinarea SSR și SSG prin caracteristica de generare statică incrementală.

Next.js vă permite să vă redați datele folosind abordări diferite, în funcție de nevoie. De exemplu, puteți utiliza generarea statică, randarea pe server sau regenerarea statică incrementală. Acest cadru preia date de pe server și trimite pagini pre-construite cu toate datele necesare clientului.

Compatibilitatea ecosistemelor

Nuxt este proiectat pentru aplicațiile Vue.js. Ca atare, se bazează foarte mult pe instrumentele și pluginurile Vue.js. Cadrul are, de asemenea, o piață dedicată care permite dezvoltatorilor să se integreze cu ușurință cu modulele sale.

  Cele mai bune 7 servere de găzduire dedicate pentru aplicațiile dvs. critice de afaceri

De asemenea, vă puteți integra cu aplicații terțe, dar necesită o configurare suplimentară.

Next.js este construit pe React. React este cunoscut pentru ecosistemul său extins și baza mare de utilizatori. Dezvoltatorii Next.js pot accesa o mare colecție de biblioteci, resurse și instrumente terțe React.

FeatureNuxtNext.jsFrameworkVueReactCel mai bun pentru aplicații Vue complexe și universaleAplicații React de înaltă performanță și seo-friendly Rendering Suport SSG și SSR încorporat Suport SSG și SSR încorporatRoutingSistem de rutare bazat pe fișiereSistem de rutare bazat pe fișiere Adopție comunitarăSistem mic, dar în creștere și în creștere.

Cazuri de utilizare ale Nuxt și Next.js

Nuxt și Next.js sunt cadre JavaScript concepute pentru a aborda problemele conexe. Cu toate acestea, datorită caracteristicilor lor, există unele cazuri în care Next.js va fi mai bun decât Nuxt și invers. Să abordăm cazul de utilizare al fiecărui cadru:

Cazuri de utilizare Nuxt

 • Aplicații cu o singură pagină: Nuxt produce aplicații care rulează pe o singură pagină HTML.
 • Interfețe de utilizator complexe: cadrul Nuxt vă poate ajuta să construiți aplicații web interactive și bogate în funcții care utilizează componente Vue.js și funcții de gestionare a stării.
 • Aplicații universale: Nuxt va funcționa perfect pentru a construi aplicații care rulează perfect atât pe partea de server, cât și pe partea clientului.
 • Aplicații hibride: aplicația dvs. Nuxt poate avea pagini randate de server și randate de client.

Următoarele cazuri de utilizare

 • Aplicații web progresive (PWA): Aplicațiile web progresive sunt aplicații care pot fi utilizate ca aplicații web sau mobile. Puteți folosi Next.js pentru a crea aplicații care funcționează pe diferite dimensiuni de ecran.
 • Platforme de comerț electronic: Next.js este cunoscut pentru viteza sa și, prin urmare, este o alegere minunată pentru construirea de platforme mari de comerț electronic care vând multe produse. Ecosistemul său mare facilitează, de asemenea, integrarea cu servicii terțe necesare într-o platformă de comerț electronic.
 • Aplicații hibride: Next.js vă permite să combinați abordări de randare precum SSR, SSG și CSR în aceeași aplicație.

Concluzie

Acum puteți face diferența dintre Nuxt și Next.js și cum funcționează. Chiar dacă ambele sunt cadre puternice pentru construirea de interfețe de utilizare, există cazuri în care Nuxt va fi mai bun decât Next.js și invers.

Next.js va fi o alegere bună dacă înțelegeți deja React. Pe de altă parte, Nuxt se potrivește dezvoltatorilor cu o înțelegere a modului în care funcționează Vue. De asemenea, trebuie să luați în considerare natura aplicației pe care doriți să o construiți. De exemplu, Nuxt este potrivit atunci când doriți să construiți aplicații universale. Pe de altă parte, puteți utiliza Next.js pentru a construi aplicații web progresive (PWA).

Consultați articolul nostru despre Vite vs. Next.js și aflați mai multe despre aceste cadre JavaScript.

x