12/05/2022

Lista finală de Cheat Sheet pentru administratorul de sistem

Nu este posibil să-ți amintești tot ce citești și mai ales pe cel pe care nu le vei folosi frecvent. De aceea, am marcat, astfel încât să puteți consulta ori de câte ori este nevoie.

Lucrând în IT, un lucru pe care nu-l poți ignora este să trișezi/ghidul de referință. Dacă aveți o foaie de cheat în marcaj, vă poate ajuta să rezolvați mai rapid problemele în viața de zi cu zi.

Următoarea listă de cheat sheet vă va fi de ajutor.

UNIX/Linux

Sheat Sheet Shell – cunoașteți despre manipularea fișierelor, operatorii de testare, înlocuirea variabilelor, execuția condiționată, testele logice, variabilele utile, testele fișierelor și multe altele.

Istoria Bash – Vi comenzi rapide de editare a istoricului, modificarea comportamentului prin variabile shell, expansiuni ale istoricului etc.

Caseta de instrumente UNIX – o colecție grozavă de comenzi pentru un sistem, proces, sistem de fișiere, SSH/SCP, RSYNC, shell, scripting, bază de date, imprimare etc.

Comenzi Fedora/Ubuntu – o listă de comenzi rapidă testată pe Fedora/Ubuntu pentru căutarea fișierelor, compresie, navigare în director, rsync, ssh, wget, manipulare text, rețea, spațiu pe disc, informații despre sistem.

VI cheat sheet – lucrând des în vi? O să-ți placă asta. Mișcări de copertă, ștergere, căutare/înlocuire, inserare etc.

Performanță Linux – diverse materiale de performanță Linux, inclusiv harta instrumentelor.

AIX QuickSheet – lucrezi pe AIX? Acesta acoperă un număr mare de comenzi de care aveți nevoie zilnic ca administrator de la FS, tuning Kernel, înregistrarea erorilor, dispozitive, rețele, memorie, LVM, pachete etc.

  Cum să vă actualizați firmware-ul Philips Hue

și încă unul… de către IBM

Referință rapidă Solaris – încă mai folosești Solaris? Nu vă faceți griji, acest lucru vă va ajuta în ghidul de administrare, inclusiv inițializarea utilizatorului, configurarea rețelei, partajarea fișierelor, comenzile de imprimare, programarea shell, configurarea CDE etc.

Bash String

Rețele

TCP/IP și tcpdump – Ghidul de referință de buzunar de la SANS include multe informații utile pentru a înțelege stivele TCP/IP și utilizarea tcpdump.

O altă comandă tcpdump foaie de înșelăciune

Încapsularea protocolului – acoperă TCP/IP, Novell Netware, DECnet, AppleTalk, ISO.

Vă puteți referi la acest pentru BGP, EIGRP, NAT, IPv4/IPv6, PPP, RIP etc.

NMAP – O fișă rapidă NMAP 5.

Port TCP – aflați care port este pentru ce.

Web & Server de aplicații

IBM WebSphere Portal Performance Cheat Sheet – acest lucru ar fi util dacă căutați o foaie de cheat pentru reglarea performanței pentru WebSphere Portal 6.1.x

Apache Tomcat – Începeți cu instalarea copertei Apache Tomcat, aspectul directorului, încărcarea claselor, încorporarea, configurarea, web.xml, înregistrarea în jurnal, ascultătorii, JNDI și multe altele.

Server WebLogic – Interactive Quick Reference de la Oracle este bine pentru a începe să înțelegeți arhitectura WebLogic și ghidul de administrare.

Apache – Ghidul de referință rapidă vă ajută să înțelegeți directivele generale de configurare, opțiunile de linie de comandă, scripturile, memoria cache, înregistrarea în jurnal, variabilele CGI, SSI etc.

Jboss – începerea cu JBoss EAP 7 acoperă aproape tot ce trebuie să știți ca începător.

JDBC – tot ce trebuie să știți despre JDBC, de la configurația de bază, tipurile de drivere, arhitectură, reglarea performanței până la JDBC avansat.

  Cum să partajați sunetul computerului în Zoom

DevOps

Kubectl – Cheatsheet Kubectl de la documentația oficială Kubernetes.

Git – familiarizați-vă cu comenzile Git pentru a vă ajuta în munca de zi cu zi.

Concluzie

Sper că această listă de cheat sheet vă ajută să aflați mai multe despre OS, Networking, Web & Application Server. Ca de obicei, împărtășește asta prietenilor tăi.

x