JPEG, GIF sau PNG? Tipuri de fișiere imagine explicate și testate

Recomandări cheie

  • Fișierele RAW conțin toate informațiile capturate de cameră și sunt grozave pentru editare, dar ocupă mult spațiu.
  • JPEG este un format de imagine obișnuit, dar utilizează compresie cu pierderi, ceea ce poate duce la pierderea calității.
  • GIF este cel mai bun pentru grafică și animații simple cu o paletă de culori limitată, cum ar fi logo-uri și pictograme cu zone de culoare plate.
  • PNG este bun pentru păstrarea detaliilor imaginii și funcționează bine cu suprapuneri și fundaluri transparente.
  • Fișierele TIFF sunt renumite pentru versatilitatea lor, calitatea ridicată a imaginii și compresia fără pierderi, făcându-le excelente pentru imprimare.
  • Fișierele SVG funcționează pe principii vectoriale, făcându-le infinit scalabile și potrivite pentru designeri grafici și ilustratori.

Știți diferența dintre JPEG, GIF, PNG și alte tipuri de fișiere imagine? Știi când ar trebui să folosești unul în loc de celălalt? Sau care este cel mai bun pentru stocarea fotografiilor tale? Iată noțiunile de bază pe care trebuie să le cunoașteți.

RAW – Datele de imagine necomprimate

Primești fișiere RAW direct de pe DSLR-ul tău. Fișierul RAW este exact așa cum sună… fișierul imagine brută fără compresie aplicată.

Fiecare informație capturată de camera dvs. este conținută în fișierul RAW. Din acest motiv, aceste fișiere sunt uriașe; pot depăși cu ușurință 25 MB fiecare. Și deși este grozav pentru editarea fotografiilor, nu este atât de grozav pentru stocarea fotografiilor, motiv pentru care există compresia imaginii.

Un fișier RAW nu este de fapt o imagine și RAW nu este un format de fișier imagine standardizat. Producătorii de camere au propriile lor formate RAW, cum ar fi CRW de la Canon, ARW de la Sony și NEF de la Nikon.

Există, de asemenea, Format de imagine DNG RAW (Digital Negativ). Adobe a dezvoltat DNG, care servește ca format de fișier RAW universal, ca răspuns la problemele de compatibilitate între formatele RAW proprii ale diferiților producători de camere. Cu toate acestea, nu toți producătorii de camere acceptă acest format.

Pentru acest articol, voi folosi o fotografie de test pentru a demonstra diferențele între mai multe formate de imagine și în diferite calități. Nu pot afișa o imagine RAW în browser, așa că mai jos este o captură de ecran a unei fotografii RAW, necomprimată, needitată (rețineți cât de masivă este dimensiunea fișierului).

DNG – 81,2 MB – 7900×5925 px

JPEG – Tipul de fișier pentru uz zilnic

JPEG (sau JPG) este standardul Joint Photographic Experts Group. Este posibil cel mai comun format de imagine și este adesea folosit pentru postarea de fotografii sau imagini de text online. Acest format acceptă 24 de biți per pixel, câte opt pentru roșu, verde și albastru, ceea ce face din acesta un format truecolor (RGB) care poate afișa peste 16 milioane de culori.

Deși poate crea imagini de foarte înaltă calitate, JPEG poate fi dezavantajos prin faptul că este un format de compresie cu pierderi – un tip de compresie de fișiere care elimină părți neesențiale ale imaginii. Când se aplică mai multă compresie, calitatea fotografiei scade. Acesta este motivul pentru care veți vedea adesea opțiuni de calitate scăzută, de calitate medie și de înaltă calitate atunci când exportați o imagine ca JPEG.

Mai jos este fotografia de test DNG convertită în formate JPG de înaltă calitate, de calitate medie și de calitate scăzută, cu dimensiunile respective.

JPG – De înaltă calitate (100%) – 38,3MB – 7900×5925 px

Nolen Jonker

JPG – Calitate medie (50%) – 1,95 MB – 3950×2963 px

Nolen Jonker

JPG – calitate scăzută (25%) – 259KB – 1975×1481 px

Nolen Jonker

Să vedem toate cele trei versiuni de aproape și una lângă alta. Puteți observa cu ușurință pixelarea în versiunea de calitate scăzută din stânga. Versiunea de calitate medie din mijloc arată bine de la distanță, dar puteți vedea totuși niște pixeli. Versiunea de înaltă calitate din dreapta are pixelii vizibili minime.

Nolen Jonker

În general, un JPEG de înaltă calitate și uneori de calitate medie este un compromis bun între dimensiunea și calitatea fișierului. Odată ce ajungi la calitate scăzută, însă, calitatea va avea de suferit semnificativ. JPEG-urile tind să fie cele mai bune pentru fotografii sau desene, care au mai puține tranziții clare decât textul.

GIF – Nu doar pentru animații

Formatul de schimb grafic, introdus în 1987, permite opt biți per pixel – câte trei pentru roșu și verde și doi pentru albastru. Astfel, 256 de culori sunt disponibile pentru GIF-uri. Folosind compresia fără pierderi, GIF-urile își pot reproduce perfect paletele limitate de culori pe mai multe decompresii și recompresiuni.

Convertirea versiunii JPG de înaltă calitate (38,3MB) a fotografiei mele de testare într-un fișier GIF de înaltă calitate (33MB, 100%) a dus la pierderea calității, deoarece GIF are limitări de culoare pe care JPG nu le are. Cu toate acestea, conversia GIF-ului mare într-un fișier GIF mult mai mic (4,3MB, 33%) nu a dus la pierderea calității din cauza compresiei fără pierderi.

Iată fișierele GIF mari și mici în prim plan și una lângă alta:

Nolen Jonker

Chiar dacă imaginea din dreapta este considerabil mai mică decât cea din stânga, nu există acea scădere masivă a calității ca în cazul compresiei JPG. De asemenea, observați cum cel mai mic fișier GIF este încă mult mai mare decât cel mai mic fișier JPG, deoarece reține datele imaginii.

Din cauza paletei limitate de culori a unui GIF, acest format este cel mai bine utilizat pentru imagini care nu necesită multă profunzime, cum ar fi logo-uri și pictograme cu zone de culoare plate.

Un alt lucru important de știut este că GIF-urile pot fi animate, ceea ce are tot felul de utilizări interesante. Face acest lucru prin afișarea unei serii de cadre individuale într-o anumită ordine, redându-le într-o buclă, ceea ce creează iluzia de mișcare.

PNG – Pentru imagini clare și clare

Ed g2s prin POV-Ray/Wikimedia Commons

Proiectat ca înlocuitor pentru GIF în 1995, tipul de fișier Portable Network Graphics este un alt format fără pierderi. Cu toate acestea, include mult mai multe informații decât predecesorul său, conținând fie 24, fie 32 de biți per pixel.

Versiunea pe 24 de biți conține informații RGB, în timp ce versiunea pe 32 de biți utilizează spațiul de culoare RGBA. A din RGBA înseamnă adăugarea unui canal alfa, permițând niveluri diferite de transparență în imagine. Când vedeți o imagine PNG cu un fundal în carouri, așa cum se arată mai sus, aceasta indică de obicei transparență.

Deoarece conține mult mai multe informații, un fișier PNG va fi mai mare decât un JPEG sau GIF. Cu toate acestea, această creștere a dimensiunii vine și cu o creștere a calității, făcând PNG-urile potrivite pentru situațiile în care păstrarea detaliilor imaginii este esențială.

Mai jos este un PNG de 78,5 MB la calitate 100% înaltă, convertit din fișierul RAW. Convertirea acelui fișier de înaltă calitate într-un PNG de calitate scăzută (10,9 MB, 33%) nu arată niciun impact asupra calității, datorită compresiei fără pierderi.

Iată-le în apropiere și una lângă alta:

Nolen Jonker

Dacă doriți să vă păstrați desenele să arate clar și textul clar, PNG este cel mai bun pariu. Este, de asemenea, formatul ideal dacă vrei să lucrezi cu suprapuneri sau vrei să faci fundalul unei imagini transparent.

TIFF – Subutilizat, dar excepțional

Folosit inițial pentru scanere, formatul de fișiere de imagine cu etichete (TIFF sau TIF) a evoluat de la binar la tonuri de gri și, în cele din urmă, la color. Acum este un tip de fișier color utilizat în mod obișnuit, care găzduiește atât modelele de culoare RGB, cât și CMYK.

Deși nu vezi online TIFF-uri la fel de mult ca alte formate, ele se laudă cu versatilitate excepțională, utilizare pe scară largă și compatibilitate cu aproape orice program de editare a imaginilor.

TIFF-urile pot fi salvate fie comprimate, fie necomprimate, iar compresia utilizată poate fi fie cu pierderi, fie fără pierderi. Comprimarea fără pierderi este utilizată de obicei atunci când comprimați fișierele TIFF, dar dacă dimensiunea este un factor important, poate fi utilizată cu pierderi.

TIFF funcționează mai degrabă ca un pachet de fișiere sau ca un container decât un tip de fișier. Acest lucru îi permite să stocheze imagini cu diferiți biți pe pixel, oferind flexibilitate în adâncimea culorii, similară fișierelor JPEG sau PNG. În consecință, utilizatorii au opțiunea de a obține un spectru larg de culori atunci când lucrează cu fișiere TIFF.

Deoarece suportul TIFF nu este universal în browsere, mai jos sunt capturi de ecran PNG de înaltă calitate ale unui fișier TIFF.

TIFF necomprimat – 71,4 MB

TIFF comprimat folosind Lossless – 36MB

TIFF comprimat folosind Lossy – 2,5 MB

TIFF-urile sunt deosebit de ideale pentru fotografie, design grafic și imprimare. Utilizarea lor se extinde dincolo de obiectivele artistice; profesioniștii din domenii precum imagistica medicală și arhivarea muzeelor ​​se bazează adesea pe TIFF.

SVG – scalabil infinit la orice dimensiune

SVG este un format unic de fișier imagine care oferă mai multe avantaje în anumite contexte. Fiind un format bazat pe vectori care utilizează XML, imaginile SVG sunt independente de rezoluție, ceea ce înseamnă că pot fi scalate la orice dimensiune fără pierderea calității. Toate celelalte formate de mai sus sunt bazate pe raster. Dacă nu sunteți sigur de diferențe, consultați ghidul nostru pentru imagini raster vs. vector.

Mai jos este o captură de ecran a unui grafic vectorial, mărit la peste 2.000%. Marginile graficului vor rămâne netede, indiferent cât de mult scalați imaginea în sus sau în jos.

Iată o versiune PNG a aceluiași grafic. Când măriți în același punct, acesta devine foarte pixelat.

Fișierele SVG sunt de obicei foarte mici în comparație cu formatele raster precum JPEG și PNG. Capturile de ecran ale graficului de mai sus (în format PNG) sunt de fapt mai mari decât fișierul SVG al graficului în sine, care are doar 28,7 KB.

Formatul SVG este deosebit de potrivit pentru designerii grafici și ilustratorii care creează imagini de la zero, cum ar fi logo-uri și pictograme. Nu este optimizat pentru a gestiona complexitatea și bogăția conținutului fotografic al scenelor din lumea reală.

După toate aceste detalii, s-ar putea să vă întrebați în continuare ce tip de fișier este cel mai bun.

Pentru majoritatea scopurilor, PNG este un pariu sigur, mai ales dacă doriți să lucrați cu suprapuneri și transparență. Optați pentru JPEG de calitate înaltă sau medie pentru o compresie mai mare. TIFF este ideal dacă sunteți după compresie fără pierderi, profunzime mare de culoare și versatilitate. GIF este potrivit pentru grafică și animații simple, în timp ce SVG oferă scalabilitate infinită. Și păstrați întotdeauna fișierele RAW, astfel încât să vă puteți edita fotografiile direct din sursă.