Ghidul absolut pentru începători pentru ecranul de blocare iOS

Aici, la wdzwdz, obiectivul nostru unic și cel mai mare este de a ajuta cititorii noștri să folosească mai bine gadgeturile lor – fie că este vorba de un Mac, o tabletă Android sau un dispozitiv Windows Phone – prin utilizarea unui software mai bun. Acum, în timp ce majoritatea articolelor noastre sunt adresate persoanelor cu cunoștințe tehnologice peste medie, vom face lucrurile diferit în seria noastră de articole „Introducerea începătorului absolut”. Începem cu iOS, pentru că asta este ceea ce eu personal am o stăpânire puternică, dar există planuri de extindere la alte platforme pe baza feedback-ului utilizatorilor. Să începem!

Ce este ecranul de blocare și de ce chiar și smartphone-urile îl au?

E o întrebare foarte bună. De ce nu mergem direct la lista noastră de aplicații după deblocarea telefonului? Există un motiv la fel de bun pentru asta.

Prima și cea mai importantă este securitatea. Smartphone-urile noastre găzduiesc informații personale sensibile, inclusiv, dar fără a se limita la e-mailurile noastre personale și de serviciu, profiluri de rețele sociale, documente scanate, jurnal personal și multe altele. Dacă smartphone-urile moderne nu ar avea un ecran de blocare protejat prin parolă, toate aceste informații ar fi disponibile cu ușurință pentru oricine ne ridică telefonul! Ecranele de blocare sunt, așadar, ceea ce vedeți când telefonul este blocat.

Al doilea – în cazul în care nu aveți protecția prin parolă activată – este informațiile vizibile. Pe telefoanele noastre, avem de obicei cel puțin 3-4 duzini de aplicații instalate, cu câteva exemple fiind Facebook, Twitter, Reddit, mai multe conturi de e-mail, aplicații pentru lista de sarcini, WhatsApp/Viber etc. Din când în când, este posibil să primiți notificări de la aceste aplicații – un mesaj nou pe Facebook, un retweet pe Twitter, o nouă sarcină din lista de sarcini. Fără un ecran de blocare și un centru de notificare (vom ajunge la asta într-un minut), ar trebui să lansați individual fiecare aplicație pentru a vedea ce este nou. Cu ecranele de blocare, cele mai recente și cele mai importante notificări sunt acolo chiar pe ecranul de blocare, astfel încât să puteți vedea ce se întâmplă fără a fi nevoie să vă deblocați telefonul.

  Cele mai bune 13 aplicații Compass pentru smartphone-ul tău (iOS și Android)

Cum funcționează ecranul de blocare iOS 7

Ecranul de blocare al iOS 7 are 5 secțiuni, așa cum se arată în captura de ecran de mai sus. În partea de sus se află bara de stare care conține următoarele pictograme în mod implicit (de la stânga la dreapta): puterea semnalului mobil (5 cercuri pline fiind optime), numele operatorului de telefonie mobilă, puterea semnalului WiFi și încărcarea bateriei. Este posibil să existe mai multe sau mai puține pictograme în bara de stare și nu este nimic de care să vă faceți griji. De asemenea, puteți glisa în jos din bara de stare pentru a deschide Centrul de notificări, despre care vom discuta într-o postare separată dedicată mai târziu.

Sub bara de stare, veți găsi ora și data curente. Se explică de la sine.

A treia secțiune este aproape cea mai importantă parte a ecranului de blocare. Pe măsură ce trece timpul, această zonă va fi completată de notificări de la aplicații. Vă amintiți ce am spus despre utilizarea ecranelor de blocare pentru „informații vizibile”? Ei bine, pe lângă verificarea rapidă a orei, aici puteți arunca o privire rapidă la noile notificări pentru a decide dacă să le ignorați sau să le tratați imediat.

Fiecare notificare poate fi glisată spre dreapta pentru a merge direct la pagina exactă din aplicația respectivă care vă atrage atenția. Ai un e-mail nou de la șeful tău? Glisați notificarea spre dreapta din ecranul de blocare pentru a lansa Mail cu acel e-mail deschis! Frumos, nu-i așa?

Ultima secțiune din partea de jos este un „grabber” în centru; glisând-o în sus va deschide Centrul de control (va fi discutat în curând separat) și o mică pictogramă Cameră în colț. Glisând în sus pe pictograma Cameră va lansa direct aplicația Cameră – excelentă pentru a surprinde momente trecătoare!

Dar stai, tocmai am ratat secțiunea a patra? De ce da, am făcut-o! Discutarea ultima despre „> slide to unlock” îmi permite să trec perfect de la acest titlu la următorul, care este…

Cum să activați codul de acces pentru a vă proteja dispozitivul iOS de privirile indiscrete

Fără o parolă, glisând degetul peste „> slide to unlock” face exact asta: deblocarea completă a dispozitivului pentru utilizare normală. Este convenabil, de acord, dar nu este sigur, deoarece oricine vă poate debloca dispozitivul pentru a avea acces la tot felul de date personale. Vă recomandăm insistent să activați protecția cu parolă pentru a vă proteja datele nu doar de privirile indiscrete din casă și birou, ci și de hoți în cazul în care dispozitivul este furat.

  Cum să obțineți aplicația iOS Notes pe Windows 10

Acum cum faci asta, mai exact? Urmați acești pași:

Apăsați butonul Acasă (acel buton mare de sub ecranul dispozitivului).
Glisați spre dreapta pe „> Glisați pentru a debloca”.
Căutați în jur o pictogramă gri numită „Setări” și atingeți-o.
Derulați puțin în jos până când vedeți un submeniu numit „General”. Atingeți-l ca și cum ar fi fierbinte.
Derulați din nou în jos până când vedeți submeniul „Blocare cu parolă”. Se va spune „Oprit” în mod implicit, iar dacă îl atingeți, îl va reporni.

Acum vă aflați în Setări > General > Blocare cu parolă. Aici, veți vedea o opțiune în partea de sus pentru „Activați codul de acces”. La atingerea acestuia, vi se va cere să introduceți noul cod de acces.

Întrebarea care ți-ar putea veni în minte în acest moment ar fi: „Ce este o parolă bună?”

Pasionații de securitate vă vor spune să utilizați o parolă „alfanumerică” lungă, cu majuscule și majuscule, cu spații, dar sunt aici să vă spun că este bine să aveți o parolă din patru cifre.

De obicei, vin cu un cuvânt din patru litere aparent aleatoriu, dar memorabil, cum ar fi „Locuri de muncă” sau „Cod”, și îl înlocuiesc cu echivalentul său numeric (știi cum 111-BIG-MAC este de fapt 111-244-622? Ca că!) precum 5627 și, respectiv, 2633.

Data viitoare când vă deblocați telefonul, va trebui să introduceți noua parolă pentru a obține acces la toate aplicațiile și documentele dvs. După ce îl introduceți de 3-4 ori, nu veți avea nicio problemă să vă deblocați rapid telefonul; protecția cu codul de acces nu va părea o asemenea povară.

Sfat: Reveniți la Setări > General > Blocare cu parolă, atingeți „Solicitați imediat” și schimbați-l la 5 minute. Acest lucru face ca dispozitivul să rămână deblocat timp de cinci minute de la ultima utilizare. Dacă vă verificați în mod regulat telefonul ca mine, veți găsi această setare extrem de convenabilă.

Cum să eliminați protecția cu codul de acces

Ce se întâmplă dacă doriți să eliminați protecția prin parolă de pe dispozitivul dvs. iOS? Poate că este prea greoi pentru tine sau poate îți faci jailbreaking-ul dispozitivului iOS (atenție: jailbreaking-ul poate fi o sarcină prea avansată pentru începătorii absoluti care nu sunt tehnicieni) sau poate că pur și simplu restabiliți dispozitivul.

  Cum să ștergeți datele specifice site-ului din Safari pe iOS

În toate cele trei cazuri, metoda este aceeași. Urmând cei cinci pași numerotați din titlul anterior, accesați Setări > General > Blocare cu parolă și atingeți „Dezactivați parola”. iOS vă va arunca câteva avertismente, dar este posibil să le ignorați dacă sunteți neclintit să eliminați protecția prin parolă. Vi se va cere să introduceți parola setată în prezent de două ori înainte de a fi eliminată.

Ce fac în cazul în care îmi uit codul de acces?

Li se întâmplă celor mai buni dintre noi. Ne schimbăm parola de prea multe ori în numele securității, dar ajungem să uităm complet pe cea mai recentă. Acest lucru s-a întâmplat cu mine acum câteva luni, când am devenit absolut paranoic în ceea ce privește protejarea datelor mele de toată lumea. Inutil să spun că a fost o idee proastă.

De fapt, a fost o idee groaznică. Singura modalitate de a ieși din această situație lipicioasă și de a face dispozitivul dvs. utilizabil din nou este să-l restabiliți. În termeni simpli, asta înseamnă reinstalarea completă a tuturor software-ului/aplicațiilor de pe dispozitiv după ștergerea tuturor datelor personale.

Presupunând că ați încercat și nu ați reușit cu fiecare combinație de coduri pe care credeți că ați fi putut-o seta, ar trebui să continuați și să urmați acești pași:

1. Lansați iTunes pe computerul cu care v-ați conectat anterior dispozitivul. Acest lucru nu va funcționa altfel.

2. Conectați dispozitivul iOS la computer prin cablu USB.

3. Pe Windows: Lansați „File Explorer”, faceți clic pe „Computer” din coloana din stânga, apoi faceți dublu clic pe dispozitiv (al meu este „Awais” iPhone”) pentru a obține acces la toate fotografiile și videoclipurile dvs. Salvați-le, cel puțin, înainte de a șterge toate celelalte date locale irecuperabile! Utilizatorii Mac pot utiliza în mod similar Finder în acest scop.

4. În iTunes, veți vedea un buton mic lângă colțul din dreapta sus care spune iPhone, iPad sau iPod touch, în funcție de dispozitivul pe care îl conectați. Apasă-l.

5. iTunes vă va oferi o imagine de ansamblu asupra stării dispozitivului dvs. iOS. Faceți clic pe „Restaurare” și urmați instrucțiunile de pe ecran.

Sperăm că ați reușit să vă restaurați dispozitivul iOS înapoi la starea de funcționare! Luați asta ca pe o lecție pentru a nu seta niciodată o parolă pe care nu o puteți aminti mai târziu.

Ți-a plăcut acest ghid pentru începători pentru ecranul de blocare iOS 7? Motivația noastră de a lucra la mai multe ghiduri pentru alte părți ale iOS și alte platforme precum Android și Windows depinde de feedbackul dvs. Nu uitați să împărtășiți acest lucru prietenilor și familiei dvs. care au nevoie de ajutor pentru a înțelege cum funcționează iOS!