09/26/2023

[Explained] Cum să utilizați comenzile Linux pe Windows

În calitate de dezvoltator, este posibil să vă găsiți împărțit între utilizarea Windows pentru a accesa toate instrumentele, jocurile și software-ul care vin cu acesta sau utilizarea Linux, ceea ce este deosebit de ideal pentru dezvoltatori. Dacă aveți un singur computer, va trebui să alegeți un sistem de operare.

Dacă doriți să utilizați două sisteme de operare, fie trebuie să porniți dual, ceea ce este riscant și complex, fie să utilizați o mașină virtuală care poate crea o suprasarcină de performanță. Din fericire, există o modalitate de a evita alegerea unuia dintre cele două sisteme de operare. De ce să alegi când le poți avea cu ușurință pe amândouă?

Sistemul de operare Windows vă permite să profitați de puterea Linux și Windows, toate de la aceeași mașină. Din Windows, puteți rula aplicații Linux și comenzi Linux. Capacitatea de a rula comenzi Linux din Windows este un schimbător de joc.

În primul rând, vă permite să aveți cele mai bune dintre cele două sisteme de operare de la o singură mașină fără costuri. Veți putea accesa tot software-ul care vine cu Windows și veți putea profita de designul său frumos și ușurința de utilizare, în timp ce vă bucurați de puterea liniei de comandă Linux. Acest lucru vă permite să automatizați sarcinile, să lucrați cu diverse instrumente open-source și să accesați fișiere și executabile Windows direct dintr-un shell bash.

În plus, rularea comenzilor Linux pe Windows vă va permite să instalați și să gestionați cu ușurință software-ul folosind managerii de pachete Linux; veți putea lucra cu ușurință la proiecte multiplatforme și veți putea accesa utilitare Linux precum SSH, grep, sed și awk.

În cele din urmă, utilizarea comenzilor Linux din Windows oferă o introducere mai blândă în Linux pentru utilizatorii Windows, facilitând trecerea la utilizarea completă a sistemului de operare Linux în cazul în care este necesar. Instrumentul care vă permite să rulați Windows pe Linux este subsistemul Windows pentru Linux.

Subsistem Windows pentru Linux (WSL)

The Subsistemul Windows pentru Linux (WSL) este o caracteristică Windows lansată pentru prima dată în 2016. WSL vă permite să instalați o distribuție Linux reală direct pe Windows și să rulați sistemul de fișiere Linux, instrumente de linie de comandă, aplicații GUI și utilitare direct pe Windows fără a instala o mașină virtuală sau dual. porniți Linux și Windows.

Pentru a utiliza WSL, trebuie să rulați Windows 11 sau Windows 10 versiunea 2004 și o versiune ulterioară, cu versiunea 19041 și o versiune ulterioară. WSL acceptă procesoare x64 și Arm.

WSL permite instalarea distribuțiilor Linux precum Ubuntu, OpenSUSE, Kali, Debian, Fedora, Fedora remix și Arch Linux. Toate aceste distribuții sunt disponibile pentru instalare din Microsoft Store.

Cu WSL, veți avea o experiență Linux integrată pe Windows, astfel încât să puteți invoca executabile Linux din Windows și să vizualizați fișierele Linux din Windows. Puteți, de asemenea, să invocați executabile Windows și să accesați fișiere Windows din Linux Bash Shell.

Cum funcționează subsistemul Windows pentru Linux

În culise, WSL nu este un emulator sau un virtualizator. WSL acționează ca un strat de compatibilitate între Windows și Linux. Din punct de vedere tehnic, WSL vă permite să rulați binare Linux ELF64 nemodificate, oferind astfel o experiență integrată.

Pentru a face acest lucru, WSL oferă o interfață kernel Linux dezvoltată de Microsoft, care se află deasupra nucleului Windows. Acest nucleu Linux rulează în interiorul Windows și este construit pe tehnologia de bază a Hyper-V.

  Cum să înregistrați apelurile Skype pe Linux folosind OpenBroadcaster

Hyper-V este un hypervisor nativ care este un software care poate crea și rula mașini virtuale. Hyper-V oferă virtualizare hardware, ceea ce înseamnă că mașinile virtuale rulează pe hardware virtual. WSL fiind construit pe tehnologia de bază, îi permite să ofere performanțe îmbunătățite ale sistemului de fișiere și un suport mai bun pentru aplicațiile Linux.

Pentru a rula binare Linux ELF64 nemodificate, WSL traduce apelurile de sisteme Linux din binare Linux în apeluri de sistem Windows pentru ca acestea să fie executate la viteza nativă.

Pe interfața kernel-ului Linux care rulează pe Windows și furnizată de WSL, pot fi instalate diferite distribuții Linux. Aceste distribuții oferă un mediu asemănător unui container cu toate dependențele și gestionarea pachetelor necesare pentru a rula aplicațiile Linux. Aplicațiile Linux rulează în cadrul acestor distribuții.

De ce să folosiți subsistemul Windows pentru Linux?

Dacă ați mai folosit o mașină virtuală pentru a rula Linux pe Windows, s-ar putea să vă întrebați ce are de oferit WSL și nu poate o mașină virtuală. Ei bine, pentru început, WSL utilizează mai puține resurse de computer decât rulează o mașină virtuală.

WSL utilizează mult mai puțin spațiu de stocare și memorie și nu are o amprentă mare asupra utilizării procesorului, ca o mașină virtuală. WSL vă permite, de asemenea, să accesați fișierele Windows din Linux, o caracteristică care vă permite să utilizați instrumentele liniei de comandă Linux pe aceleași fișiere pe care utilizați aplicația Windows.

O altă caracteristică cheie a WSL este cât de ușor este să rulezi Linux. Virtualizarea poate fi complicată, iar WSL evită toate acestea. În plus, facilitează instalarea unei varietăți de distribuții Linux și, de asemenea, schimbarea de la o distribuție Linux la alta.

Pentru dezvoltatori, WSL vă permite să vă bucurați de cel mai bun din două lumi. Puteți rula Linux și aveți acces la toate instrumentele unice de programare și resursele open-source dezvoltate având în vedere Linux, în timp ce vă bucurați de toate caracteristicile oferite de Windows.

Cu WSL, nu veți avea probleme de compatibilitate, deoarece utilizați instrumente care rulează numai pe Linux. În plus, comutarea între cele două sisteme de operare va fi mult mai rapidă și mai ușoară și nu va necesita o configurare complicată sau un computer suplimentar.

Pentru a începe să utilizați comenzile Linux, o modalitate ușoară de a începe este să instalați Windows Subsystem For Linux pe computer.

Cum se instalează subsistemul Windows pentru Linux

1. Confirmați că computerul dvs. îndeplinește următoarele cerințe: ar trebui să fie pe 64 de biți care rulează Windows 11 sau Windows 10 versiunea 2004 și o versiune ulterioară. Versiunea Windows 10 ar trebui să fie construită 19041 și o versiune superioară. Asigurați-vă că sunteți conectat la internet.

2. Deschideți meniul Start, căutați Powershell și selectați Executare ca administrator pentru a deschide cu privilegii de administrator.

3. Pe PowerShell deschis, introduceți următoarea comandă

wsl --install

Comanda va activa toate funcțiile necesare pentru a rula WSL și pentru a face toate actualizările de care sistemul dvs. de operare ar putea avea nevoie pentru a rula WSL fără probleme. Mai întâi, va fi instalată o platformă de mașini virtuale, iar apoi, în cele din urmă, va fi instalată WSL. Aveți răbdare, deoarece acest lucru poate dura ceva timp.

4. Odată ce procesul se încheie, puteți confirma că WSL a fost instalat rulând wsl –install din nou. În cazul în care vedeți o pagină de ajutor pentru WSL, așa cum se arată mai jos, instalarea a avut succes.

  Remediați Discord o eroare de rețea necunoscută în Windows 10

5. Următorul pas este să instalați o distribuție Linux pe care să o utilizați cu WSL. Pentru a vedea toate distribuțiile disponibile care pot fi instalate, introduceți următoarea comandă în PowerShell

wsl --list --online

Veți primi înapoi o listă a distribuțiilor disponibile, după cum se arată mai jos:

6. Din listă, puteți instala orice distribuție Linux dorită introducând

wsl --install -d <distribution NAME>

De exemplu, pentru a instala Ubuntu 22.04 Long Term Support, executați următoarea comandă:

wsl --install -d Ubuntu-22.04

Așteptați ca procesul să se termine. Apoi vi se va prezenta un mesaj pentru finalizarea cu succes, se va deschide o fereastră de terminal Ubuntu, după cum se arată mai jos:

Introduceți numele de utilizator și parola pentru a vă configura Mediul. Amintiți-vă, cu Linux, când introduceți parola în terminal, nu veți vedea niciun caracter în timp ce introduceți. Cu toate acestea, intrarea dvs. este încă capturată.

O alternativă la instalarea unei distribuții din Powershell este să deschideți Microsoft Store și să căutați WSL. Vi se vor prezenta toate distribuțiile disponibile. Faceți clic pe Obține pentru a instala distribuția dorită

7. După ce ați introdus numele de utilizator și parola, veți putea accesa Ubuntu pe Windows, așa cum se arată mai jos:

Simțiți-vă liber să începeți să utilizați comenzile Linux preferate.

Distribuția Linux instalată poate fi găsită cu ușurință din meniul de pornire oricând doriți să o deschideți

În exploratorul dvs. de fișiere, veți observa și o nouă locație de stocare numită Linux, unde sunt stocate toate distribuțiile și fișierele Linux.

Subsistemul Windows pentru Linux este o modalitate excelentă de a rula comenzi Linux pe Windows. În cazul în care nu puteți instala WSL pe mașina dvs., probabil pentru că computerul dvs. nu îndeplinește cerințele necesare pentru a instala WSL, există alternative excelente la WSL pe care le puteți instala. Să ne uităm la doi emulatori care vă pot ajuta să rulați comenzi Linux pe Windows.

Utilizați comenzile Linux pe Windows folosind Cygwin

Cygwin este o colecție mare de instrumente GNU și Open Source care oferă împreună funcționalități similare cu cea a unei distribuții Linux pe Windows.

Cygwin este un emulator UNIX și oferă un mediu shell UNIX pe Windows, oferindu-vă acces la o varietate de instrumente din ecosistemul Linux.

După cum spune sloganul lor, Cygwin își propune să ofere un sentiment Linux pe Windows. Cu toate acestea, Cygwin nu vă permite să rulați aplicații Linux pe Windows. Cygwin funcționează cu toate versiunile x86_64 de Windows, începând de la Windows 7.

Pentru a instala Cygwin:

1. Navigați la lor instalare Descărcați fișierul setup-x86_64.exe și rulați-l

2. Parcurgeți primele câteva ecrane din ecranul asistentului de instalare, făcând clic pe Următorul pentru a păstra selecțiile implicite. Acest lucru va păstra sursa de descărcare pentru a instala de pe internet, va folosi directorul implicit de rădăcină și pachet sugerat și va folosi Setările proxy de sistem.

3. Când vine vorba de alegerea unui site de pe care să descărcați pachetele Cygwin, faceți clic pe oricare dintre linkurile furnizate și faceți clic pe Următorul.

4. Când selectați pachetele de instalat, păstrați secțiunea implicită. Adică Sub vedere; asigurați-vă că este selectată Categoria, apoi faceți clic pe Următorul. Aceasta vă va duce la ecranul de revizuire și de confirmare a modificărilor. Faceți clic pe Următorul pentru a începe instalarea Cygen.

5. Așteptați finalizarea procesului de instalare.

6. Faceți clic pe Terminare pentru a finaliza procesul de instalare. Puteți debifa casetele în cazul în care nu doriți să creați o pictogramă Cygwin pe desktop și în meniul Start.

  Remediați contul de utilizator Nvidia blocat în Windows 10

7. Puteți găsi pictograma lui Cygwin în meniul Start sau pe Desktop. Faceți dublu clic pentru a lansa Cygwin

8. Cygwin se va deschide cu o fereastră bash shell unde puteți începe să utilizați comenzile Linux așa cum ați fost pe o mașină Linux.

Utilizați comenzile Linux pe Windows folosind QEMU

QEMU este un emulator și virtualizator de mașini generic și open-source. QEMU este folosit în mod obișnuit ca emulator de sistem, unde oferă un model virtual al unei alte mașini în care puteți rula un sistem de operare diferit de cel pe care vă aflați.

Pentru a instala QEMU,

1. Mergeți la descărcări pagina și descărcați fișierul qemu setup .exe pentru computere pe 64 de biți și rulați-l odată ce descărcarea este completă

2. Vi se va prezenta fereastra expertului de configurare QEMU. Faceți clic pe Următorul pentru a continua. În ecranele următoare, acceptați acordul de licență, faceți clic pe lângă pentru a instala componentele implicite selectate și selectați locația dvs. de instalare sau lăsați discul local C selectat implicit. Pentru simplitate, nu schimbați locația de instalare.

3. Așteptați finalizarea instalării și faceți clic pe Terminare.

4. Următorul pas este acum adăugarea căii fișierului unde a fost instalat QEMU la variabila noastră de mediu. Pentru a face acest lucru, navigați la My Computer -> Local Disk C -> Program Files -> qemu după cum se arată:

5. Evidențiați și copiați calea fișierului unde este instalat QEMU pe computer

6. Deschideți Setări Windows, faceți clic pe Sistem, derulați bara de meniu din stânga și selectați Despre. În pagina Despre, faceți clic pe Setări avansate de sistem pentru a deschide fereastra Proprietăți sistem

7. În fereastra System Properties din fila Advanced, faceți clic pe Environment Variables

8. În pagina Variabile de mediu, faceți dublu clic pe Cale, pentru a adăuga calea în care a fost instalat QEMU.

9. Faceți clic pe Nou, apoi inserați adresa URL a căii pe care ați copiat-o și faceți clic pe Ok pentru a o adăuga. Faceți clic pe OK în ferestrele Windows Variabile de mediu și Proprietăți sistem pentru a salva modificările și a închide ferestrele.

10. Pentru a confirma QEMU a fost instalat cu succes și calea sa adăugată cu succes la variabilele de mediu, deschideți PowerShell și executați următoarea comandă:

qemu-img --help

În cazul în care ambele procese au avut succes, veți vedea o astfel de fereastră care arată versiunea qemu-img instalată și pagina sa de ajutor.

11. Pentru a începe emularea unui sistem de operare Linux, va trebui să descărcați imaginea .iso a distribuției Linux pe care doriți să o emulați folosind QEMU. Apoi, din Powershell, navigați la locația de stocare a fișierului .iso și executați

qemu-system-x86_64.exe -boot d -cdrom <linux_distro_name> -m <RAM_TO_ALLOCATE>

Pentru a emula Ubuntu 22.04.3 dintr-un fișier iso pe care l-am descărcat, aș naviga până unde se află fișierul .iso și aș executa:

qemu-system-x86_64.exe -boot d -cdrom ubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso -m 2048

Aceasta va deschide o fereastră bash shell unde puteți începe să utilizați comenzile Linux.

Concluzie

Când utilizați Linux pe Windows, este important să rețineți că, deși puteți accesa fișierele Windows din Linux și invers, căile fișierelor pot necesita ajustări.

Este posibil ca unele comenzi specifice sistemului de operare să nu funcționeze conform așteptărilor, permisiunile de fișiere între cele două sisteme de operare sunt gestionate diferit și va trebui să gestionați alocarea resurselor pentru cele două sisteme pentru a vă asigura că ambele au suficient pentru a rula fără probleme. În plus, asigurați-vă că faceți întotdeauna copii de rezervă ale fișierelor importante în cazul în care ceva nu merge bine.

De asemenea, puteți explora Capabilitățile WSL2, procesul de instalare și cum să îl utilizați eficient.

x