03/01/2024

Cunoașteți certificările pentru a vă stimula cariera: CAPM vs. PMP

Dacă în prezent gestionați sau plănuiți să gestionați proiecte în viitor, certificările CAPM și PMP vă vor îmbunătăți capacitatea de a gestiona proiecte în mod eficient.

În această secțiune, vom analiza toate cunoștințele necesare pentru a aplica și a promova cele mai populare două certificări din lume, CAPM și PMP.

Ce este Certified Associate in Project Management (CAPM)?

Project Management Institute (PMI) creează și gestionează certificarea Certified Associate in Project Management (CAPM). Este o certificare recunoscută în business și arată că deținătorul cunoaște și înțelege metodele, procedurile și principiile de management de proiect.

Este destinat managerilor de proiect aspiranti sau celor aflati la nivelul de inceput al profesiei. Cei care doresc să-și demonstreze înțelegerea domeniului, dar au nevoie de mai multă experiență în managementul proiectelor pot beneficia de certificarea CAPM. În plus, este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți cariera și de a fi recunoscut.

Certificarea este, de asemenea, menită să ajute persoanele în obținerea credibilității și asigurării necesare pentru a lucra în sectorul managementului de proiect. Acesta arată că o persoană înțelege managementul de proiect și este pregătită să progreseze la certificări mai avansate, cum ar fi PMP sau PgMP.

Beneficiile certificării CAPM

Certificarea Certified Associate in Project Management (CAPM) este o acreditare larg recunoscută care oferă managerilor de proiect informațiile, abilitățile și abilitățile de care au nevoie pentru a interpreta, organiza și executa proiecte.

Este o oportunitate excelentă de a vă prezenta abilitățile și cunoștințele și de a oferi un avantaj competitiv pe piața muncii.

Certificarea CAPM vă poate spori, de asemenea, siguranța de sine în poziția dvs. actuală, deoarece vă va oferi cunoștințe mai bune despre abilitățile necesare pentru un management eficient de proiect. În plus, deținerea unei certificări CAPM vă poate pune înaintea concurenței în ceea ce privește promoțiile și creșterile de salariu.

Certificarea îi ajută pe managerii de proiect să își gestioneze echipa, riscul, bugetul și alte elemente necesare pentru ca un proiect să fie finalizat cu succes în termene. În plus, oferă managerilor de proiect o metodă de a-și demonstra expertiza, profesionalismul și atenția față de sarcinile lor.

Certificarea CAPM demonstrează, de asemenea, familiaritatea unui manager de proiect cu tendințele actuale în managementul proiectelor și le oferă resursele de care au nevoie pentru a fi la curent cu evoluțiile. Securitatea sporită a angajării, potențialul de venit mai mare și o reputație mai incredibilă în industrie sunt toate avantajele certificării CAPM.

Cerințe pentru a obține o certificare CAPM

Certificarea Certified Associate in Project Management (CAPM) este o acreditare pe care aspiranții o caută din ce în ce mai mult.

Să ne uităm la condițiile preliminare pentru susținerea examenului CAPM.

 • Deține o diplomă secundară, cum ar fi o diplomă de liceu, GED sau echivalent internațional.
 • Înainte de examen, trebuie să fi efectuat cel puțin 23 de ore de contact pentru formarea în managementul proiectelor.

Candidații care finalizează certificarea CAPM pot anticipa începerea în poziții de management de proiect la nivel de intrare, cum ar fi coordonator de proiect asociat, manager de proiect junior, coordonator de proiect etc.

  Cum să obțineți o imagine în spatele textului în PowerPoint

În plus, obținerea certificării CAPM va lua în considerare cele 35 de ore de experiență de management de proiect necesare pentru a susține examenul PMP.

CAPM vă identifică abilitățile și vă oferă puterea de a crea profesia de management de proiect visată, indiferent dacă încercați să vă extindeți setul de abilități actuale sau să explorați o nouă carieră interesantă.

Secțiunea de mai jos va analiza detaliile PMP (Project Management Professional).

Ce este certificarea Project Management Professional (PMP)?

Certificarea Project Management Professional (PMP) este o acreditare larg recunoscută în managementul proiectelor. Demonstrează competența unei persoane în managementul proiectelor și verifică capacitatea acesteia de a conduce proiecte cu succes. Project Management Institute (PMI) acordă certificarea, considerată apogeul pentru managerii de proiect.

Cel mai înalt nivel de certificare pentru experții în managementul proiectelor este desemnarea PMP, care arată că solicitantul înțelege în detaliu conceptele, instrumentele și metodele necesare pentru un management eficient al proiectului. Este certificat prin standardele larg acceptate ISO 9001 și ISO/ANSI 17024.

Capacitatea de a gestiona cu succes proiecte mari și complicate, precum și cunoașterea conceptelor și practicilor de management de proiect, sunt ambele demonstrate de certificarea PMP.

În plus, certificarea PMP oferă informații valoroase care pot fi aplicate pentru a crește eficiența organizațională și a aduce beneficii părților interesate.

Capacitatea de a gestiona cu succes proiecte de orice dimensiune și complexitate face ca managerii certificați PMP să fie foarte căutați de angajatori. Certificarea oferă managerilor de proiect un avantaj competitiv pe piața muncii.

Certificarea se bazează pe un examen provocator care măsoară înțelegerea principiilor de management de proiect și abilitățile de aplicare.

Beneficiile certificării PMP

Potrivit PMI, angajatorii vor trebui să ocupe anual aproape 2,3 milioane de noi roluri orientate spre proiecte până în 2030. Va fi o nevoie semnificativă de manageri de proiect calificați.

Pentru cei care doresc să se dezvolte în managementul proiectelor, certificarea PMP denotă un grad ridicat de cunoștințe și experiență în domeniu. Deținerea unei certificări PMP comunică potențialilor angajatori că deținătorul este de încredere, experimentat și capabil să gestioneze proiecte simple până la complicate de orice dimensiune.

Certificarea PMP este un certificat larg acceptat care demonstrează competența în procedurile critice și tehnicile optime de management. Este benefic să fii la curent cu cele mai bune practici și să anticipezi tendințele și stilurile emergente de management de proiect.

Datorită capacității lor de a livra proiectul eficient în ceea ce privește gestionarea resurselor, bugetului, riscului, programelor etc., experții certificați PMP sunt foarte căutați în multe firme de top din mai multe industrii.

Managerii de proiect se pot diferenția pe o piață a muncii aglomerată obținând certificarea PMP, un semn de expertiză în principiile și practicile directoare ale managementului de proiect.

În plus, cei care au obținut certificarea PMP sunt mai susceptibili de a fi considerați autorități în industria lor, ceea ce îi poate ajuta să fie plătiți mai mult și să avanseze în carieră.

Cerințe pentru a obține o certificare PMP

Este necesar un anumit nivel de experiență pentru a trece procesul de certificare solicitant. Examenul de certificare PMP evaluează competențele de inițiere, planificare, execuție, control și închidere a proiectului. Este nevoie de mult efort, pregătire și concentrare pentru a trece acest test.

Pentru a deveni un profesionist certificat PMP, o persoană trebuie să dovedească că are pregătirea și experiența de lucru necesare, să treacă un examen provocator și să adere la un cod de etică rigid.

  Cum să configurați jocurile 4K pe Xbox Series X

Cerințe de educație și experiență

Cerințele pentru efectuarea testului PMP sunt prezentate mai jos. Candidații care intenționează să susțină examenul trebuie să respecte următoarele criterii:

Educație Experiență în managementul proiectelor Învățămînt secundar (diplomă de liceu, diplomă de asociat sau este echivalentă la nivel internațional). Experiență profesională minimă, fără suprapunere în managementul proiectelor, de minim 60 de luni. Diploma de licență sau echivalent la nivel mondial, obținută pe parcursul a patru ani. Minim, fără -experiență profesională în managementul proiectelor suprapuse de minim 36 de luni. O diplomă de licență sau postuniversitară a unui program acreditat de GAC (fie o diplomă de master, fie echivalentul său internațional).Experiență profesională minimă, fără suprapunere în managementul proiectelor, pentru un minim de 24 de luni.

Capacitatea de a conduce proiecte pentru orice organizație și industrie face ca certificarea PMP să fie foarte căutată de mulți angajatori, astfel încât managerii care o obțin pot anticipa obținerea unor locuri de muncă mai profitabile.

CAPM vs. PMP

Ați văzut deja o scurtă prezentare generală a certificării CAPM și PMP, inclusiv beneficiile acesteia.

În această secțiune, să ne uităm la distincțiile cheie dintre CAPM și PMP:

Cost

CAPM: Membrii PMI vor plăti 225 USD, în timp ce nemembrii vor plăti 300 USD.

PMP: Membrii PMP vor plăti 405 USD, în timp ce nemembrii vor plăti 555 USD.

Întrebări și durata examenului

CAPM

 • Examinare: Există 150 de întrebări la examenul CAPM, dintre care 15 sunt considerate întrebări preliminare. Întrebările preliminare sunt folosite în examene ca o tehnică eficientă și legală pentru a testa validitatea întrebărilor de examen ulterioare, chiar dacă nu au nicio influență asupra punctajului final.
 • Durata: 180 de minute sunt alocate pentru finalizarea testului pe centru.
 • Pauza: examenul va lua o pauza de 10 minute. După ce ați terminat întrebările 1-75 și ați trecut prin toate răspunsurile, va avea loc o pauză. Vă rugăm să rețineți că puteți reveni la întrebările din secțiunea anterioară de examen numai după ce ați terminat de revizuit răspunsurile și ați început pauza.
 • Reluarea examenului: aveți la dispoziție un an în care puteți relua examenul de câte ori este necesar dacă nu reușiți să-l promovați prima dată. Trebuie să așteptați un an de la data examenului final după trei încercări eșuate înainte de a aplica din nou pentru certificare.

PMP

 • Examinare: Există 180 de întrebări, dintre care cinci sunt considerate întrebări preliminare. Întrebările preliminare sunt folosite în examene ca o tehnică eficientă și legală pentru a testa validitatea întrebărilor de examen ulterioare, chiar dacă nu au nicio influență asupra punctajului final.
 • Durata: 230 de minute sunt alocate pentru finalizarea testului pe centru.
 • Pauză: în prezent există două pauze de 10 minute în test. După ce terminați întrebările de la 1 la 60 și revizuiți răspunsurile, va apărea primul. A doua pauză va începe când ați terminat întrebarea 120 și ați verificat că ați revizuit fiecare răspuns. Vă rugăm să rețineți că veți putea reveni la întrebările din ultima parte a examenului numai după ce ați revizuit răspunsurile și ați început pauza.
 • Reluarea examenului: La fel cu cea a CAPM

Salariu

Sporul salarial cu certificarea PMP și CAPM va varia în funcție de angajator, fișa postului și țară, dar certificatul este un plus pentru orice CV.

PMP

Potrivit Earning Power Project Management Salary Survey, compensația medie pentru deținătorii de PMP din întreaga lume este cu 16% mai mare (și cu 32% mai mare în SUA) decât cei fără certificare.

  Cum să setați mementouri recurente pe oră pe iPhone și iPad

Potrivit Glassdoor, managerul de proiect mediu din Statele Unite câștigă 90.060 USD anual.

CAPM

Potrivit Payscale, salariul anual al unui profesionist certificat CAPM este de aproximativ 68.000 USD.

Subiecte abordate în cadrul examenului

Subiectele abordate în examenele CAPM și PMP și acoperirea lor procentuală sunt enumerate mai jos.

CAPM

 • Introducere în managementul proiectelor (6%)
 • Mediul proiectului (6%)
 • Rolul managerului de proiect (7%)
 • Managementul integrării proiectelor (9%)
 • Managementul domeniului de aplicare (9%)
 • Managementul programului (9%)
 • Managementul costurilor (8%)
 • Managementul calității (7%)
 • Managementul resurselor (8%)
 • Managementul comunicațiilor (10%)
 • Managementul riscurilor (8%)
 • Managementul părților interesate (9%)

PMP

Managementul oamenilor (42%): Construirea unei echipe, facilitarea performanței echipei, gestionarea conflictelor și furnizarea de formare sunt toate aspectele managementului echipei.

Managementul proceselor (50%):

 • Planificați și gestionați-vă finanțele, resursele, calendarul, domeniul de aplicare, achizițiile și tranzițiile.
 • Planificarea, executarea proiectului, implicarea părților interesate și integrarea cadrului de guvernanță.
 • Gestionarea modificărilor proiectului, livrabilelor, provocărilor, comunicărilor și riscurilor
 • Alegeți cea mai bună metodologie, tehnici și metodologii de proiect.

Mediul de afaceri (8%)

 • Planificați și supravegheați aderarea la proiect.
 • Oferiți beneficii și valoare proiectului după evaluarea acestora.
 • Evaluați impactul schimbărilor asupra mediului de afaceri extern asupra domeniului de aplicare.
 • Susține schimbarea organizațională

întreținere

Să examinăm modul în care deținătorul de certificare își poate păstra acreditările PMI la zi. Candidații trebuie să obțină PDU-uri (Unități de dezvoltare profesională) pentru a-și menține acreditările.

Dedici doar o oră educației, cauzelor de voluntariat sau altor activități. Vă puteți păstra statutul de certificare cu PMI acumulând și monitorizându-le în timpul ciclului de certificare.

CAPM

Trebuie să achiziționați 15 PDU-uri într-un ciclu de 3 ani dacă dețineți certificarea de Certified Associate in Project Management Professional (CAPM). Aceste 15 PDU-uri pot fi împărțite în următoarele categorii:

 • Un minim de 9 PDU în educație, inclusiv perspicacitatea afacerilor, abilități de putere și moduri de funcționare (2 PDU fiecare). ) (Odată ce câștigați 3 PDUS în fiecare secțiune, puteți câștiga PDU-urile rămase din oricare dintre cele trei zone.)
 • Maxim 6 PDU-uri pentru restituire pot fi câștigate prin muncă voluntară (2 PDU-uri) și Crearea de cunoștințe (4 PDU-uri).

PMP

Pentru a vă menține certificarea Project Management Professional (PMP), trebuie să acumulați 60 de PDU-uri pe parcursul a trei ani. Defalcarea acestor 60 de PDU-uri este menționată mai jos:

 • Un minim de 35 de PDU în educație, inclusiv perspicacitatea afacerilor, abilități de putere și moduri de funcționare (8 PDU fiecare) (După ce câștigați 8 PDUS în fiecare secțiune, apoi PDU-urile rămase le puteți face din oricare dintre cele trei secțiuni.)
 • Un maxim de 25 de PDU pentru Giving back pot fi câștigate prin munca voluntară (8 PDU) și Crearea de cunoștințe (17 PDU). Vă rugăm să rețineți că restituirea PDU-urilor este opțională. Candidații pot câștiga toate PDU-urile prin Educație, ceea ce înseamnă că pot face toate cele 60 de PDU-uri pentru certificarea PMP în Educație și toate cele 15 PDU-uri pentru certificarea CMAP în Educație.

Cuvinte finale

Certificarile PMI recunoscute la nivel mondial sunt versatile în diverse industrii și regiuni și au un istoric de avansare în cariera dumneavoastră în managementul proiectelor. Informațiile despre certificările CMAP și PMP menționate mai sus vă vor ajuta să finalizați cu succes procesul de certificare.

Apoi, consultați cursurile online de management de proiect pentru a vă dezvolta cariera.

x