cum se utilizează Screen [Guide]

Screen este un instrument la îndemână, deoarece permite utilizatorilor să salveze și să revină la sesiunile terminalului fără a fi nevoie să țină fereastra terminalului deschisă. În timp ce mulți utilizatori Linux folosesc acest software pe serverele Linux, acesta poate fi util și pentru utilizatorii Ubuntu care doresc să revină mereu la un program terminal fără a fi nevoiți să țină terminalul deschis tot timpul.

Ubuntu: cum se utilizează Screen

În acest ghid, vă vom arăta cum să instalați Screen pe Ubuntu, cum funcționează programul și cum să îl utilizați.

Ubuntu: cum se utilizează Screen – Instalare

Deși Screen este unul dintre cei mai folosiți manageri de sesiune de terminale pe Linux, acesta nu vine preinstalat pe Ubuntu. Pentru a-l utiliza, va trebui să îl instalați manual pe computer.

Pentru a începe instalarea Screen pe computerul dvs. Linux, deschideți o fereastră de terminal. Pentru a deschide o fereastră de terminal pe desktopul Ubuntu, apăsați Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Ca alternativă, căutați „Terminal” în meniul aplicației și deschideți programul în acest fel.

Odată ce fereastra terminalului este deschisă și gata de utilizare pe desktopul Ubuntu, utilizați comanda apt install de mai jos pentru a instala aplicația Screen.

sudo apt install screen

Nu doriți să instalați Screen prin terminal? De asemenea, îl veți putea găsi în Managerul de pachete Synaptic. Dacă aveți Synaptic instalat pe Ubuntu, faceți clic pe „Căutare”, tastați „ecran” și instalați pachetul.

  Fonduri și ETF-uri Crypto Index: Ce sunt acestea?

Ubuntu: cum se folosește Screen – Legături de taste pentru ecran

Ecranul are o mulțime de combinații de taste pe care va trebui să le înțelegeți dacă doriți să utilizați programul. Fiecare dintre combinațiile de taste vă va ajuta să utilizați Screen pentru a vă gestiona sesiunile de terminal pe Ubuntu.

Există o mulțime de combinații de taste pentru Screen. Atât de multe încât, dacă le-am posta în acest articol, ar ocupa jumătate din pagină, așa că nu le putem arăta aici. Cu toate acestea, puteți vizualiza personal legăturile de taste de pe ecran, făcând următoarele.

Mai întâi, utilizați comanda man screen pentru a vizualiza manualul aplicației Screen. Acest manual este foarte lung, dar detaliază tot ce trebuie să știți despre aplicație.

man screen

Odată ce intrați în manualul ecranului, apăsați butonul bară de spațiu până ajungeți la secțiunea „LEGAREA TASPELOR DEFAULT”. De acolo, citiți tabelul de combinare a tastelor pentru a vă familiariza cu Screen.

Doriți să vedeți informațiile de combinare a tastelor în editorul dvs. de text preferat? Exportați-l într-un fișier text din folderul dvs. de acasă cu comanda de mai jos.

man screen > ~/screen-manual.txt

Deschideți „screen-manual.txt” pentru a-l vizualiza.

Ubuntu: cum se utilizează Screen – Utilizarea de bază a Screen

Screen este un program foarte avansat, în ciuda dimensiunilor mici de instalare. În acest ghid, vom acoperi elementele fundamentale ale acestuia, cum ar fi cum să activați ecranul, cum să trimiteți sesiunile de terminal în fundal/prim-plan etc.

Pentru a începe, lansați aplicația Screen în terminal. Pentru a face acest lucru, executați următoarea comandă pe ecran.

screen

Odată ce lansați aplicația Screen, veți vedea un scurt mesaj care vorbește despre drepturile de autor și capabilitățile programului. De aici, apăsați butonul Space de pe tastatură.

  Cum să cercetezi un subiect online

După ce apăsați Spațiu, vi se va prezenta un terminal gol. Cu toate acestea, acest terminal rulează prin Screen. De aici, puteți lansa orice program. De exemplu, pentru a rula aplicația Top în ecran, ați rula:

top

Pentru a trimite aplicația Top în fundal și a deschide un alt terminal, apăsați Ctrl + A urmat de C. Această combinație de tastatură creează un al doilea terminal și continuă să ruleze Top, dar în fundal.

Pentru a reveni la aplicația Top, puteți apăsa Ctrl + A, apoi Ctrl + A a doua oară. Această combinație de butoane vă va schimba înapoi la Top care rulează în primul terminal deschis în Screen. Puteți apăsa Ctrl + A de două ori pentru a trece între cele două sesiuni de terminale care rulează în ecran.

Dacă aveți mai mult de 2 sesiuni de terminal de ecran, apăsând Ctrl + A de două ori nu vă va naviga prin toate. Pentru a naviga prin mai multe sesiuni, procedați în felul următor.

Mai întâi, apăsați Ctrl + A, apoi W pentru a lista sesiunile de terminale pe ecran. Apoi, uită-te la listă și notează numerele de lângă ea. De exemplu, dacă aveți 3 sesiuni de terminale de ecran deschise, promptul de listă (când apăsați Ctrl + A apoi W) va arăta ca codul de mai jos.

0*$ bash 1$ bash 2-$ bash

Fiecare sesiune Screen are un număr lângă ea. De exemplu, pentru a naviga la sesiunea 0 de ecran, ai face Ctrl + A apoi 0. Pentru a accesa sesiunea de ecran 2, ai apăsa Ctrl + A, apoi 2 etc.

Închideți o sesiune de terminal Screen

Trebuie să omorâți o sesiune de ecran activă? Iată cum să o faci. Mai întâi, enumerați sesiunile disponibile apăsând Ctrl + A, apoi W. Apoi, accesați sesiunea cu Ctrl + A, apoi Ctrl + #.

  Cum să folosiți regula treimilor în fotografie

Odată ce intrați în sesiunea pe care doriți să o omorâți, apăsați Ctrl + A apoi K. Alternativ, opriți toate ferestrele sesiunii pe ecran cu Ctrl + A și apoi .

Mai multe informații pe ecran

În acest ghid, am acoperit elementele de bază ale modului de utilizare a ecranului în Ubuntu. Dacă doriți să aflați mai multe despre aplicație și să accesați unele dintre funcțiile sale mai avansate, va trebui să citiți manualul.

Pentru a citi manualul Screen, deschideți o fereastră de terminal și introduceți comanda de mai jos.

man screen