Cum se face upgrade la Ubuntu 21.04

Ubuntu 21.04 este aici! Odată cu acesta, vin și noi actualizări interesante pentru desktop-ul Ubuntu, kernel-ul Ubuntu Linux, precum și multe funcții noi pe care utilizatorii le vor iubi cu siguranță. În acest ghid, vom analiza cum vă puteți actualiza sistemul la 21.04.

upgrade la Ubuntu 21.04

Upgrade la 21.04 – GUI

Dacă intenționați să faceți upgrade de la Ubuntu 20.10 la 21.04 Hirsuite Hippo, cel mai bun mod de a face acest lucru este prin GUI. GUI este foarte hands-off și nu necesită prea mult în comparație cu terminalul.

Pentru a începe actualizarea, apăsați tasta Win de pe tastatură. Această acțiune va afișa fereastra de căutare Ubuntu Gnome. Utilizând caseta de căutare, tastați „Software Updater” și faceți clic pe pictograma cu numele „Software Updater”.

Selectând această pictogramă, Ubuntu Software Updater se va deschide și va căuta în Ubuntu.com cele mai recente actualizări. Această căutare va dura ceva timp. După un timp, vi se va solicita să actualizați PC-ul Ubuntu, dacă nu ați făcut-o deja.

După actualizare, reporniți computerul. Apoi, reconectați-vă și relansați Ubuntu Software Updater. După ce este deschis, veți vedea „Software-ul de pe acest computer este actualizat. Cu toate acestea, Ubuntu 21.04 este acum disponibil (Aveți 20.10).”

Faceți clic pe butonul „Actualizare” pentru a începe actualizarea. Dacă nu vedeți această notificare, trebuie să o forțați. Pentru a o forța, deschideți o fereastră de terminal și introduceți comanda de mai jos.

Notă: puteți deschide o fereastră de terminal pe Ubuntu apăsând Ctrl + Alt + T sau căutând „Terminal” în meniul aplicației.

update-manager -d

După ce faceți clic pe butonul „Actualizare”, vi se va cere să introduceți parola. Faceți acest lucru și selectați butonul „Autentificare” pentru a continua. Odată ce ați introdus parola, veți vedea pagina „Note de lansare” pentru 21.04. Citiți aceste note. Când ați terminat, faceți clic pe butonul „Actualizare”.

  Cum să ștergeți un dispozitiv din Find My

După ce faceți clic pe butonul „Actualizați” de pe pagina cu note de lansare, Ubuntu va începe să vă configureze sistemul Ubuntu pentru Ubuntu 21.04 (descărcarea de pachete noi, configurarea de noi canale software etc.)

Odată ce Ubuntu a terminat de configurat sistemul pentru upgrade, veți vedea o fereastră. Această fereastră spune: „Doriți să începeți actualizarea?” Faceți clic pe butonul „Start Upgrade” pentru a continua.

După ce faceți clic pe butonul de actualizare, Ubuntu va începe tranziția sistemului dvs. existent la Ubuntu 21.04. Acest proces va dura destul de mult timp, în funcție de conexiunea la rețea. Stați pe loc și permiteți ca fereastra „Actualizare distribuție” să se finalizeze.

Când se termină fereastra „Actualizare distribuție”, acesta va reporni computerul Ubuntu. După ce vă conectați din nou la sistemul dumneavoastră Ubuntu, veți folosi Ubuntu 21.04! Bucurați-vă!

Upgrade la 21.04 – Terminal

Dacă preferați să faceți upgrade la Ubuntu 21.04 de la 20.10 de pe terminal, puteți. Pentru a începe, deschideți o fereastră de terminal pe desktopul Ubuntu Linux. Pentru a deschide o fereastră de terminal pe Ubuntu, apăsați Ctrl + Alt + T pe desktop. Sau, căutați „Terminal” în meniul aplicației și lansați-l în acest fel.

Odată ce fereastra terminalului este deschisă, va trebui să vă actualizați sistemul Ubuntu existent. 20.10 trebuie să fie actualizat înainte de a încerca să faceți upgrade la o nouă ediție, deoarece pot apărea defecțiuni.

Pentru a actualiza Ubuntu 20.10 la cele mai recente pachete, executați următoarea comandă apt update. Apoi, utilizați comanda apt upgrade pentru a finaliza totul. Rețineți că această actualizare poate dura câteva minute.

sudo apt update

sudo apt upgrade 

După ce Ubuntu 20.10 este actualizat, va trebui să faceți un dist-upgrade. Această comandă va instala orice pachet în Ubuntu 20.10 care ar fi putut fi reținut dintr-un motiv sau altul.

sudo apt dist-upgrade

Permiteți comanda dist-upgrade să își execute cursul. Dacă nu e nimic de instalat, nu e mare lucru. Rularea acestei comenzi pe Ubuntu 20.10 este doar o precauție, dar una necesară.

  Cum să adăugați derulare infinit în React.js

De aici, va trebui să vă schimbați sursele software de la Ubuntu 20.10 Groovy la Ubuntu 21.04 Hirsute. Pentru a face acest lucru, executați următoarea comandă sed de mai jos.

sudo sed -i 's/groovy/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Odată ce sursele software au fost schimbate, executați din nou comanda apt update. Rularea acestui lucru va permite Ubuntu să reîmprospăteze sursele software și să schimbe repozițiile de la 20.10 la 21.04.

sudo apt update

După comanda de actualizare, rulați din nou comanda apt upgrade. Această comandă va instala pachetele Ubuntu 21.04 Hirsute peste cele 20.10 Groovy.

sudo apt upgrade

Apoi, executați din nou comanda dist-upgrade. Această comandă va instala toate pachetele Ubuntu 21.04 disponibile, inclusiv cele reținute de comanda de actualizare.

sudo apt dist-upgrade

Reporniți computerul Linux. Când vă conectați din nou, lansați o fereastră de terminal. Apoi, executați comanda apt autoremove pentru a elimina pachetele învechite.

sudo apt autoremove 

Odată ce toate pachetele învechite au fost eliminate, veți fi gata să utilizați Ubuntu 21.04! Bucurați-vă!