Cum se calculează valoarea viitoare cu funcția FV din Excel

Recomandări cheie

 • Funcția FV din Excel calculează valoarea viitoare a unei serii de plăți pe baza ratelor dobânzii și a plăților periodice.
 • FV poate fi utilizat pentru a determina suma totală datorată pentru un împrumut, luând în considerare principalul, dobânda acumulată și comisioanele.
 • FV poate fi folosit și pentru a calcula valoarea viitoare a unui cont de economii, luând în considerare rata dobânzii și contribuțiile regulate.

Funcția FV din Excel este un instrument util pentru planificarea financiară. Acesta prezice valoarea viitoare a plăților luând în considerare dobânda la împrumuturi sau creșterea economiilor în timp. Să ne aprofundăm în complexitatea funcției FV și să vedem aplicarea acesteia în diferite scenarii.

Ce înseamnă valoarea viitoare (FV)?

Valoarea viitoare (VF) reprezintă valoarea unei sume de bani într-un anumit moment din viitor, luând în considerare factori precum ratele dobânzilor și contribuțiile periodice. În esență, conceptul de FV se învârte în jurul valorii în timp a banilor, care declară că un dolar astăzi valorează mai mult decât un dolar în viitor. Acest lucru se datorează în primul rând capacității potențiale de câștig a banilor și inflației.

Puteți utiliza funcția FV atât pentru scenarii de împrumut, cât și pentru economii. Când contractați un împrumut, împrumutătorul percepe dobândă ca cost al împrumutului. Această dobândă se acumulează pe durata împrumutului. FV vă ajută să determinați cât veți datora în total, inclusiv această dobândă acumulată.

În ceea ce privește economiile, puterea combinării este unul dintre cele mai semnificative aspecte ale acestora. Câștigați dobândă atât pentru principalul inițial, cât și pentru dobânda acumulată în timp, un concept cunoscut sub numele de dobândă compusă. Funcția FV ajută la captarea creșterii acestui compus.

  Cum să captezi automat momentele importante ale jocului cu orice GPU

Conceptul de FV nu este doar teoretic; are implicații tangibile în lumea reală. De exemplu, datorită puterii de capitalizare, chiar și o diferență ușoară a ratelor dobânzii poate duce la diferențe semnificative de FV pe perioade lungi. Puteți observa mai bine acest lucru încercând un calculator de dobândă compusă în Excel.

Ce este funcția FV în Excel?

FV este una dintre funcțiile financiare de bază din Excel. Acesta calculează valoarea viitoare a unei investiții sau a unui împrumut pe baza plăților constante și a unei rate constante a dobânzii. Sintaxa este următoarea:

 =FV(rate, nper, pmt, [pv], [type]) 

Unde:

 • rata este rata dobânzii pentru fiecare perioadă, exprimată ca zecimală în format procentual (de exemplu, 5% ca 0,05).
 • nper este numărul total de perioade de plată.
 • pmt este plățile efectuate în fiecare perioadă; nu se poate schimba pe durata de viață a investiției.
 • pv (opțional) este valoarea actuală sau suma forfetară pentru care doriți să găsiți valoarea viitoare. Excel presupune că acesta este zero dacă este lăsat necompletat.
 • tipul (opțional) este numărul 0 sau 1 și reprezintă momentul plății (0 = sfârșitul perioadei, 1 = începutul perioadei). Excel va presupune zero dacă acest argument este gol.

Când calculați plățile împrumutului, asigurați-vă că rata, NPER și PMT folosesc aceleași intervale de timp. De exemplu, dacă faceți contribuții lunare, împărțiți rata anuală a dobânzii la 12. De asemenea, puteți utiliza funcția RATE din Excel pentru a calcula ratele dobânzii pentru diferite scenarii.

Calcularea valorii viitoare a unui împrumut cu FV în Excel

În contextul împrumuturilor, valoarea viitoare reprezintă suma totală datorată la o dată viitoare, luând în considerare principalul (suma inițială împrumutată), dobânda acumulată în timp și orice comisioane sau comisioane suplimentare.

Dacă doriți să utilizați funcția FV pentru un împrumut, va trebui să aveți rata dobânzii a împrumutului, numărul de plăți pe care le-ați efectuat la acel moment în viitor (NPER), plata efectuată pe perioadă (PMT) și valoarea împrumutului (PV). FV calculează valoarea viitoare, care, în acest caz, este suma pe care o datorați creditorului.

  Ce este un Finsta și cum îl folosești?

Tocmai ați început cu funcțiile financiare ale Excel? Vă recomandăm să citiți ghidul nostru despre funcția NPER din Excel, unde acoperim conceptele de bază legate de aceste funcții. Înțelegerea acestor concepte va face lucrul cu aceste funcții mult mai ușor.

Dacă FV arată o valoare pozitivă, înseamnă că încă îi datorați creditorului, în timp ce zero înseamnă că v-ați plătit datoria. Dacă FV arată o valoare negativă, înseamnă că nu numai că ți-ai plătit datoria, dar ai și împrumutat niște bani și ai devenit creditor.

Să demonstrăm acest lucru cu foaia de calcul de mai sus. Imaginați-vă că ați luat un împrumut de 15.000 USD (PV) la o rată anuală a dobânzii de 5% și că contribuiți cu 500 USD în fiecare lună (PMT) pentru a-l plăti. Puteți folosi funcția FV pentru a vedea cât veți datora băncii la 20 de luni (NPER) după ce ați luat împrumutul. Iată cum:

 • Selectați celula în care doriți să scoateți FV.
 • Introduceți formula de mai jos:
   =FV(5%/12, 20, 500, -15000) 
 • Apasa Enter.
 • În acest caz, formula arată că, după ce efectuați 20 de plăți lunare, veți încă dator băncii 5.894 USD. Puteți încerca diferite valori NPER pentru a vedea cât veți datora băncii în diferite puncte. Managerul de scenarii din Excel vă poate ajuta să analizați diferite scenarii mai eficient.

  Calcularea valorii viitoare a unui cont de economii cu FV în Excel

  Pentru a utiliza funcția FV pentru un cont de economii, aveți nevoie de trei intrări:

 • Rata dobânzii a contului.
 • Numărul de plăți pe care le-ați efectuat la acel moment în viitor (NPER).
 • Plata efectuată pe perioadă (PMT).
 •   Cum să aplici pentru Apple Card

  Valoarea viitoare calculată de FV, în acest caz, este soldul dvs. de economii.

  Este de remarcat faptul că, spre deosebire de împrumuturi, FV poate fi pozitivă doar în scenariile de economisire. O altă diferență este că ar trebui să introduceți valoarea PMT ca negativă, deoarece dvs. împrumutați bani.

  Să luăm un exemplu pentru a înțelege mai bine acest lucru. Să presupunem că doriți să economisiți 300 USD lunar (PMT) într-un cont cu o rată anuală a dobânzii de 12%. Puteți utiliza funcția FV cu intrările menționate mai devreme pentru a determina cât veți economisi în doi ani.

  Deoarece argumentele ar trebui să utilizeze aceleași unități de timp, puteți introduce 24 de luni în loc de doi ani pentru NPER. Iată cum puteți utiliza funcția FV pentru acest scenariu:

 • Selectați celula în care doriți să scoateți FV.
 • Introduceți formula de mai jos:
   =FV(12%/12, 24, -300) 
 • Apasa Enter.
 • Rețineți că această formulă returnează valoarea viitoare a contului de economii la doi ani după ce ați început să economisiți și presupune că soldul de economii a fost zero în prealabil. Dacă ați salvat deja o anumită sumă, ar trebui să introduceți valoarea negativă ca argument PV.

  Deci, dacă aveți deja 1.000 USD în contul de economii, formula de mai jos vă va oferi valoarea viitoare în doi ani:

   =FV(12%/12, 24, -300, -1000) 

  Dacă aveți în vedere un anumit FV, Goal Seek din Excel poate ajusta automat alte argumente din formulă pentru a vă atinge obiectivul.

  Funcția FV din Excel este un instrument versatil pentru prognoza financiară, indiferent dacă evaluați implicațiile viitoare ale unui împrumut sau proiectați creșterea economiilor dvs. Această previziune este de neprețuit, mai ales atunci când planificați obiective financiare pe termen lung.

  Odată ce vă simțiți confortabil să utilizați funcția FV, încercați să o asociați cu instrumentele de prognoză Excel precum Goal Seek pentru a lua decizii financiare mai strategice.