Cum să vă testați computerul pentru hardware-ul defect: sfaturi și instrumente

Recomandări cheie

 • Cele mai frecvente defecțiuni hardware ale PC-urilor includ GPU-uri, hard disk-uri/SSD-uri, RAM, PSU-uri, ventilatoare și procesoare.
 • Instrumentele de diagnosticare Windows 10/11 încorporate includ Monitorul de performanță și Diagnosticarea memoriei Windows.
 • Aplicațiile de diagnosticare ale unor terțe părți, cum ar fi MemTest86+, CrystalDiskInfo și HWiNFO, oferă opțiuni de testare hardware mai cuprinzătoare.

Dacă v-ați deschis vreodată computerul, știți că există o mulțime de hardware acolo și că totul este un potențial punct de eșec. Anumite piese hardware sunt mai predispuse la eșec decât altele, dar nimic nu durează pentru totdeauna.

Nimeni nu vrea ca hardware-ul lor scump să moară, iar cu testele hardware ale computerului, vă puteți scana sistemul și puteți identifica hardware-ul defect înainte ca totul să se blocheze.

Ce poate merge prost cu hardware-ul PC-ului?

Echipamentele care fie generează căldură, fie au piese în mișcare tinde să se defecteze cel mai adesea. Piesele computerului care se sparg cel mai frecvent sunt:

 • GPU-uri
 • Hard disk-uri/SSD-uri
 • RAM
 • PSU-uri
 • Fani
 • CPU-uri

Ați observat că procesoarele sunt în partea de jos a listei? Procesoarele pot muri, dar vor fi adesea ultima parte a PC-ului care face acest lucru și este adesea cauzată de o altă problemă, cum ar fi probleme de alimentare, supraîncălzire sau altfel. Dintre toate componentele hardware ale PC-ului, procesorul este cea mai puțin probabilă parte să aibă o problemă, mai ales dacă îl instalați și apoi îl lăsați în pace (reaplicații ocazionale de pastă termică deoparte).

Dar indiferent de hardware, cel mai bun mod de a evita să fii prins este să efectuezi teste de diagnosticare hardware regulate pe computer și există multe modalități de a rula teste hardware pe Windows 10 și 11.

Windows 10 și 11 au două instrumente de diagnosticare hardware pentru PC încorporate.

 • Monitor de performanță
 • Diagnosticare memorie Windows
 • Primul analizează performanța sistemului de pe computer, iar al doilea rulează teste de memorie pe computerul Windows.

  Monitor de performanță

  Performance Monitor este aplicația nativă de diagnosticare hardware Windows 10/11. Este cel mai holistic instrument al Windows pentru localizarea și diagnosticarea problemelor hardware și ale sistemului.

 • Deschideți meniul Start, căutați monitorul de performanță și selectați cea mai bună potrivire.
 • Pentru o prezentare rapidă a hardware-ului sistemului dvs., utilizați panoul din stânga pentru a naviga la Rapoarte > Sistem > Diagnosticare sistem > [Computer Name]. Poate fi necesar să așteptați câteva secunde în timp ce aplicația colectează date. Oferă verificări multiple pentru hardware, software, procesor, rețea, disc și memorie, împreună cu o listă lungă de statistici detaliate.
 • Dacă nu există date, mergeți la Seturi de colectare de date > Sistem, apoi faceți dublu clic pe Diagnosticare sistem pentru a rula scanarea de diagnosticare Windows. Procesul durează de obicei aproximativ 60 de secunde pentru a se finaliza. Odată finalizat, întoarceți-vă la Rapoarte > Sistem > Diagnosticare sistem > [Computer Name] și verifică rezultatele.
 •   5 moduri de a descărca fișiere de la o adresă URL folosind Python

  Acesta este cel mai simplu mod de a utiliza Monitorul de performanță Windows, dar dacă doriți mai multe date, veți găsi grafice de performanță live în Instrumente de monitorizare > Monitor de performanță și seturi de date personalizabile în Seturi de colectoare de date > Definite de utilizator.

  Diagnosticare memorie Windows

  Unitatea centrală de procesare (CPU) a unui computer folosește memoria RAM pentru a stoca informații pe termen scurt. Orice conținut în memoria RAM se pierde atunci când opriți aparatul.

  Există o mulțime de semne de avertizare când memoria RAM este aproape de eșuare. Acestea includ scăderea performanței, blocări frecvente, plăcile video care nu se încarcă la pornire, fișiere de date corupte și informații incorecte ale memoriei RAM în aplicația Windows System.

  Dacă vă întrebați cum să rulați un test de memorie pe RAM, trebuie să utilizați instrumentul Windows Memory Diagnostic. Funcționează scriind, apoi citind, RAM-ul computerului. Valorile diferite semnalează hardware defect.

  Pentru a lansa instrumentul:

 • Apăsați Windows + R pentru a deschide dialogul Run, apoi tastați mdsched.exe și apăsați Enter.
 • Windows vă va solicita să reporniți computerul, iar testul va dura câteva minute.
 • Când se termină, aparatul dvs. va reporni din nou. Veți vedea rezultatele pe ecran odată ce vă întoarceți la desktopul Windows.
 • Dacă Windows nu vă arată automat rezultatele, apăsați Win + X pentru a deschide Meniul de alimentare, apoi selectați Vizualizator evenimente. Apoi, mergeți la Jurnalele Windows > Sistem și găsiți cel mai recent fișier numit MemoryDiagnostic.

  Aplicații de diagnosticare hardware de la terți

  Dacă căutați ceva specific sau puțin mai puternic, va trebui să apelați la software terță parte.

  Există multe instrumente de diagnosticare Windows, dar puteți diagnostica majoritatea problemelor Windows cu aceste aplicații X.

  1. MemTest86+

  Memtest

  MemTest86+ este bine stabilit ca cel mai bun instrument de testare a memoriei RAM pe Windows. Este mai puternic decât instrumentul de diagnosticare a memoriei Windows de la Microsoft și este gratuit și open source. În plus, spre deosebire de instrumentul Windows, MemTest86+ are și o interfață grafică cu funcții complete.

  Memtest86+ folosește doi algoritmi de testare a memoriei RAM și acceptă RAM DDR5, DDR4, DDR3 și DDR2. Îl porniți direct de pe o unitate flash USB sau un CD, iar Microsoft a semnat codul aplicației pentru compatibilitatea Secure Boot.

    Ce înseamnă „NSFW” și cum îl folosiți?

  Descarca:MemTest86 (Gratuit)

  2. CrystalDiskInfo

  Dacă doriți să vă concentrați pe testarea hard disk-urilor, ar trebui să instalați CrystalDiskInfo.

  Caracteristica cheie a aplicației este testul „Tehnologie de automonitorizare, analiză și raportare” (SMART). Acesta oferă date despre mai multe aspecte ale unităților dvs., inclusiv rata de eroare de citire, un număr de sectoare realocate, timpul de pornire și multe altele.

  CrystalDiskInfo include, de asemenea, instrumente avansate de gestionare a puterii și audio pentru hard disk-uri și SSD-uri. De asemenea, puteți configura CrystalDiskInfo pentru a furniza alerte live dacă unitățile devin prea fierbinți sau suferă de alte defecțiuni. Trebuie să mențineți CrystalDiskInfo rulând în fundal pentru a primi alerte de temperatură, dar chiar nu este o problemă, deoarece necesită foarte puțină putere de procesare sau memorie de sistem.

  Descarca:CrystalDiskInfo (Gratuit)

  3. HWiNFO

  HWiNFO este cu mult înaintea pachetului de testare hardware în ceea ce privește cantitatea de informații furnizate. Dar, odată ce veți ajunge la curent cu gama sa extinsă de date, o veți aprecia ca fiind una dintre cele mai bune aplicații de testare de diagnosticare a computerului.

  Din punct de vedere al testului hardware, suntem cel mai interesați de caracteristicile de monitorizare a sănătății sistemului ale aplicației. Acestea oferă rapoarte și grafice detaliate în timp real despre procesoarele, GPU-urile, plăcile de bază, unitățile și perifericele mașinii dvs. Faceți dublu clic pe oricare dintre secțiunile din panoul din stânga pentru a deschide o nouă fereastră plină cu date specifice hardware-ului respectiv.

  De asemenea, puteți descărca o mulțime de suplimente care oferă HWiNFO funcționalități suplimentare. Acestea includ reglaje de ecran, widget-uri și vizualizatoare de jurnal.

  Descarca:HWiNFO (Gratuit)

  Verificați starea de sănătate a bateriei computerului dvs

  O altă piesă hardware pentru laptop care este predispusă la defecțiuni este bateria.

  Am scris despre mai multe instrumente care vă vor ajuta să testați starea de sănătate a bateriei laptopului, dar cea mai bună opțiune pentru utilizatorii de Windows este instrumentul încorporat, powercfg. Comanda puternică generează un raport precis asupra stării și istoricului bateriei, arătându-vă capacitatea acesteia și multe altele.

 • Deschideți meniul Start, introduceți CMD, faceți clic dreapta pe cea mai bună potrivire și selectați Run as Adminstrator.
  • Alternativ, utilizatorii Windows 11 pot apăsa Win + X pentru a deschide meniul Power și selecta Terminal (Admin).
 • Acum, introduceți powercfg /batteryreport și apăsați Enter. Salvează un raport de baterie în format HTML în C:\Windows\system32\battery-report.html.
 • Navigați la locația fișierului și deschideți-o. Raportul bateriei se va deschide în browser.
 • Prima parte a raportului despre baterie detaliază hardware-ul dvs., starea curentă a bateriei, capacitatea totală și capacitatea curentă, care sunt toate informații excelente. Dacă derulați în jos, veți găsi mai multe informații despre starea de încărcare, perioadele și multe altele.

    Cum să deschideți un document MS Word în vizualizarea schiță în mod implicit

  Diagnosticați hardware-ul Windows cu PartedMagic sau The Ultimate Boot CD

  O altă modalitate de a diagnostica hardware-ul defect pe un sistem Windows este cu un Linux Live CD sau USB. Există mai multe discuri de salvare și recuperare pentru Windows, dar două distribuții utile pentru diagnosticarea hardware-ului Windows defect sunt PartedMagic si Ultimate Boot CD.

  Ultimate Boot CD

  PartedMagic este un instrument plătit, dar include mai multe instrumente utile pentru evaluarea comparativă și verificarea hardware-ului, ca să nu mai vorbim de instrumentele sale de partiționare, închidere, salvare și ștergere a discului, în timp ce Ultimate Boot CD este complet gratuit și include, de asemenea, numeroase instrumente de verificare a hardware-ului Windows, testare. și opțiuni de analiză, plus remedieri pentru probleme comune. Începând cu Ultimate Boot CD versiunea 5, discul de salvare include și o versiune PartedMagic (pentru partiționarea și gestionarea hard disk-urilor), așa că este un instrument foarte util de păstrat.

  Gavin Phillips/MakeUseOf

  Pentru a utiliza PartedMagic sau CD-ul Ultimate Boot, veți avea nevoie de un instrument ISO pentru pornire USB. Aș sugera Rufus, deoarece este foarte simplu de utilizat și are grijă de configurația ISO și unității flash USB.

 • În primul rând, descărcați PartedMagic; necesită o taxă unică de 15 dolari. Alternativ, descărcați Ultimate Boot CDcare este gratuit.
 • Utilizați un instrument USB de tip ISO la pornire, cum ar fi Rufus pentru a arde CD-ul PartedMagic ISO sau Ultimate Boot pe o unitate flash USB.
 • Opriți computerul pe care doriți să îl diagnosticați. Introduceți unitatea flash USB PartedMagic sau Ultimate Boot CD (sau CD-ul).
 • Acum, va trebui să modificați ordinea de pornire pentru a selecta unitatea CD PartedMagic sau Ultimate Boot. Majoritatea mașinilor Windows pot schimba ordinea de pornire apăsând ESC sau F8 în timpul procesului de pornire, dar mașina dvs. poate avea o anumită cheie. Cu toate acestea, dacă pornirea rapidă Windows este activată, poate fi necesar să o dezactivați pentru ca procesul să funcționeze.
 • Odată pornit, puteți începe să depanați și să faceți benchmarking Windows folosind PartedMagic sau Ultimate Boot CD.
 • Descarca: PartedMagic (15 USD)

  Descarca: Ultimate Boot CD (Gratuit)

  Distribuția PartedMagic este relativ simplu de utilizat și, mai bine, funcționează la fel ca un sistem de operare obișnuit, deci nu este o interfață confuză.

  Urmărirea hardware-ului și efectuarea testelor hardware ale PC-ului sunt doar două părți ale menținerii unui computer bun și sănătos. Una dintre cele mai importante moduri de a vă menține computerul sănătos este să-l curățați! Praful și alte tipuri de acumulare în ventilatoare și carcasa dvs. sunt un ucigaș sigur pentru PC. Fă-ți timp să scoți panoul lateral de pe carcasa PC-ului și să cureți praful la fiecare câteva luni – computerul și portofelul vă vor mulțumi.