Cum să utilizați Raspberry Pi Imager pentru a instala sistemul de operare Raspberry Pi

Recomandări cheie

  • Raspberry Pi Imager facilitează instalarea sistemului de operare Raspberry Pi pe un card microSD pentru computerul dvs. Raspberry Pi.
  • Instrumentul Imager vă permite să alegeți modelul specific Raspberry Pi și versiunea sistemului de operare pe care doriți să o instalați.
  • Puteți personaliza setările sistemului de operare, cum ar fi Wi-Fi și SSH, înainte de a scrie sistemul de operare pe cardul microSD.

Înainte de a utiliza Raspberry Pi, va trebui să instalați un sistem de operare. Adaptat pentru SBC, sistemul de operare Raspberry Pi este cea mai populară opțiune. Instrumentul oficial Raspberry Pi Imager facilitează instalarea sistemului de operare și oferă setări avansate.

Pasul 1: Descărcați și instalați Raspberry Pi Imager

Disponibil pentru sistemele macOS, Windows și Ubuntu Linux, instrumentul oficial Raspberry Pi Imager poate fi descărcat din Site Raspberry Pi. Instalați aplicația pe computer în modul obișnuit pentru sistemul dvs. de operare – de exemplu, pe un Mac, faceți dublu clic pe fișierul DMG descărcat și apoi trageți pictograma Imager în folderul Aplicații.

Pasul 2: Selectați modelul Raspberry Pi

Cea mai recentă versiune a Raspberry Pi Imager oferă o nouă opțiune Alegeți dispozitiv. Faceți clic pe aceasta și vi se va prezenta o listă de modele Raspberry Pi; selectați modelul pe care doriți să instalați sistemul de operare.

Acest lucru are ca efect filtrarea versiunilor de Raspberry Pi OS (și a altor opțiuni) disponibile în meniu atunci când faceți clic pe Alegeți OS din ecranul principal. De exemplu, dacă alegeți Raspberry Pi 5, vi se vor oferi variante pe 64 și 32 de biți ale celei mai recente versiuni a sistemului de operare Raspberry Pi bazate pe Debian Bookworm. În timp ce dacă selectați Raspberry Pi 3 ca model, vi se va oferi versiunea „Legacy” pe 32 de biți a sistemului de operare Raspberry Pi bazată pe Debian Bullseye.

  Cum să verificați când un titlu părăsește Netflix

Deși acest sistem de filtrare este util pentru a vă asigura că alegeți o versiune optimă (și compatibilă) a sistemului de operare Raspberry Pi pentru modelul dvs. Raspberry Pi, este posibil să preferați să nu o utilizați și să reveniți la vechiul sistem care afișează toate sistemele de operare disponibile. În acest caz, selectați opțiunea Fără filtrare din meniul Alegeți dispozitiv.

Pasul 3: Selectați sistemul de operare Raspberry Pi

Faceți clic pe opțiunea Alegeți sistemul de operare din meniul principal al Imager și, în partea de sus a listei, vi se vor afișa versiuni adecvate ale sistemului de operare Raspberry Pi pentru modelul pe care l-ați selectat.

În plus, dacă faceți clic pe opțiunea Raspberry OS (Altele), vi se vor afișa alte variante, cum ar fi Lite (lipsă GUI) și Full (cu toate software-urile recomandate preinstalate). De asemenea, vi se poate oferi o gamă de versiuni pe 32 de biți sau 64 de biți dacă utilizați un model Raspberry Pi cu un SoC pe 64 de biți (system-on-chip). Iată specificațiile relevante pentru toate modelele:

Model

SoC

CPU ARM

Port Debian ARM (max.)

Arhitectură

Raspberry Pi 5

BCM2712

Cortex-A76

braț64

pe 64 de biți

Raspberry Pi 4 / 400 / CM4

BCM2711

Cortex-A72

braț64

pe 64 de biți

Raspberry Pi 3 / CM3

BCM2710

Cortex-A53

braț64

pe 64 de biți

Raspberry Pi Zero 2

BCM2710

Cortex-A53

braț64

pe 64 de biți

Raspberry Pi Zero

BCM2835

ARM1176

arm6hf

pe 32 de biți

Raspberry Pi 2

BCM2836

Cortex-A7

armhf

pe 32 de biți

Raspberry Pi 1

BCM2835

ARM1176

arm6hf

pe 32 de biți

Sistem de operare Raspberry Pi pe 64 de biți sau 32 de biți?

Rețineți că versiunile pe 64 și 32 de biți ale sistemului de operare Raspberry Pi au avantaje și dezavantaje. Versiunea pe 64 de biți va oferi de obicei performanțe îmbunătățite și, spre deosebire de un sistem de operare pe 32 de biți, este capabilă să abordeze mai mult de 4 GB de RAM – esențial dacă aveți un model Raspberry Pi 4 sau 5 cu 8 GB RAM. De asemenea, poate fi necesar să rulați orice aplicație care necesită portul arm64 al Debian Linux.

Pe de altă parte, versiunea pe 32 de biți a sistemului de operare Raspberry Pi va avea în mod obișnuit un consum de energie mai scăzut decât cea pe 64 de biți; acest lucru poate fi important pentru un proiect portabil care folosește un pachet de baterii Raspberry Pi.

  Cum să creați vizualizări pentru dezvoltarea web Django

Alte sisteme de operare Raspberry Pi

Pe lângă sistemul de operare Raspberry Pi, puteți utiliza instrumentul Imager pentru a instala o serie de alte sisteme de operare pentru Raspberry Pi. Disponibil în meniul Alegeți sistemul de operare, acestea sunt filtrate în categorii precum sistemul de operare media player (inclusiv LibreELEC pentru a configura un sistem home theater) și sistemul de operare Emulare și joc pentru a configura un sistem de jocuri retro pe un Raspberry Pi 5 sau alt model. Rețineți că, dacă doriți să vedeți întreaga gamă de sisteme de operare, alegeți Fără filtrare din meniul Alegeți dispozitiv.

Dacă sistemul de operare pe care îl doriți nu este disponibil în Imager, îl puteți instala în continuare descărcând fișierul imagine al sistemului de operare separat și apoi selectând opțiunea Utilizare personalizată din partea de jos a meniului Alegeți sistemul de operare.

Pasul 4: Alegeți Stocare

De obicei, veți instala sistemul de operare Raspberry Pi (sau alt sistem de operare) pe un card microSD, deși este posibil să porniți un Raspberry Pi de pe un SSD. Atașați cardul la computer, folosind un adaptor pentru card USB dacă este necesar.

După ce ați selectat un sistem de operare și cardul microSD atașat, faceți clic pe Alegeți spațiu de stocare din meniul principal al Imager. Ar trebui să apară cardul dvs., numit de obicei „SD Card Reader Media” sau ceva similar, cu capacitatea de stocare afișată. Selectați-l.

Pasul 5: Utilizați opțiunile avansate ale Imager

Când faceți clic pe Următorul din meniul principal al Imager, veți fi întrebat dacă doriți să utilizați personalizarea sistemului de operare. Faceți clic pe opțiunea Editați setările din solicitare dacă doriți să configurați conexiunea Wi-Fi și/sau SSH pentru a activa conexiunea la distanță la Raspberry Pi. Acest lucru vă va scuti de nevoia de a o face mai târziu când porniți sistemul de operare Raspberry Pi pe Raspberry Pi. Acest lucru este util mai ales dacă intenționați să utilizați Raspberry Pi într-o configurație fără cap fără monitor sau tastatură atașată.

  Cum să accesați ecranul de pornire pe iPhone X

După ce faceți clic pe Editați setările, vi se poate solicita să completați în prealabil detaliile și parola pentru conexiunea dvs. Wi-Fi, ceea ce salvează introducerea lor manuală. În orice caz, veți fi dus la meniul de personalizare a sistemului de operare Imager.

În fila General, puteți seta numele de gazdă al Raspberry Pi dacă doriți. Cu siguranță ar trebui să setați un nume de utilizator și o parolă pentru a le face sigur. De asemenea, puteți să completați detaliile rețelei Wi-Fi (dacă ați optat să nu le completați în prealabil) și să alegeți setările locale.

În fila Servicii, puteți opta pentru Activare SSH (Secure Shell, pentru acces de la distanță la Raspberry Pi), fie folosind o parolă, fie o cheie publică stocată local, pe care o puteți genera făcând clic pe Run SSH-Keygen.

Captură de ecran originală de Phil King. Utilizare gratuită, NAR

În cele din urmă, în fila Opțiuni, puteți comuta opțiunile pentru instrumentul Imager în sine, cum ar fi scoaterea automată a cardului microSD odată ce acesta a scris sistemul de operare. Opțiunea „Activați telemetria” permite lui Raspberry Pi să colecteze date pentru instalarea sistemului de operare pagina de statisticidar puteți renunța dacă doriți, debifând opțiunea.

După ce ați selectat toate setările de personalizare a sistemului de operare dorite, faceți clic pe Salvare și apoi pe Da pentru a le aplica. Rețineți că setările avansate vor fi stocate pentru instalări viitoare folosind Imager.

Pasul 6: Scrieți sistemul de operare Raspberry Pi pe card

Acum sunteți gata să scrieți efectiv Raspberry Pi OS pe cardul dvs. microSD. Din promptul care vă avertizează că toate datele de pe card vor fi șterse, selectați Da pentru a continua. Vi se poate cere apoi să introduceți parola computerului actual pentru a continua. Imager va începe apoi să scrie sistemul de operare pe cardul microSD, indicat de o bară de progres.

Acest lucru poate dura câteva minute, după care Imager va continua să verifice instalarea. Odată terminat, Imager vă va spune dacă a avut succes. Puteți scoate cardul microSD și îl puteți scoate din computer.

Pasul 7: Porniți Raspberry Pi

Introduceți cardul microSD în slotul computerului Raspberry Pi, apoi porniți sursa de alimentare. Sistemul de operare Raspberry Pi va începe să pornească și în curând (timpul necesar depinde de viteza modelului Raspberry Pi) va afișa interfața grafică pentru desktop sau linia de comandă Linux dacă ați optat pentru o versiune Lite a sistemului de operare.

Cu sistemul de operare Raspberry Pi instalat pe Raspberry Pi, îl puteți folosi pentru a rula numeroase aplicații Linux compatibile cu ARM și pentru a începe să creați o gamă largă de proiecte software și electronice.