09/26/2023

Cum să utilizați ChatGPT pentru terapia cognitiv-comportamentală

Te-ai găsit vreodată nevoie de cineva cu care să vorbești? Poate că v-ați gândit să angajați un profesionist care vă poate oferi câteva sfaturi bune despre cum să faceți față provocărilor pe care le puteți întâmpina. Ei bine, ChatGPT s-ar putea să vă ofere următorul lucru cel mai bun.

ChatGPT nu este doar un chatbot; este potențialul tău asistent de terapie digitală. Deși nu are o diplomă de la o școală Ivy League, este disponibil toată ziua și noaptea și îl puteți accesa gratuit. Înainte de a-ți da ochii peste cap de îndoială, încearcă singur. S-ar putea să fii surprins!

ChatGPT și terapia cognitiv-comportamentală

Ce face ChatGPT potrivit pentru scopul de a se implica în CBT? Ei bine, ChatGPT a fost instruit pe o mulțime de date, inclusiv descoperiri din cercetările psihologice, făcându-l capabil să înțeleagă contextul și să se implice în retorică semnificativă.

CBT este o metodă practică de psihoterapie care se concentrează pe rezolvarea problemelor de zi cu zi din viața ta, cum ar fi identificarea și schimbarea tiparelor de gândire negative. Deoarece CBT include adesea discuții și reflecții cu un terapeut, ChatGPT este potrivit pentru a reproduce procesul terapeutic.

Puteți utiliza deja ChatGPT pentru a vă îmbunătăți inteligența emoțională, așa că de ce să nu îl folosiți cu un accent CBT? La urma urmei, CBT a apărut în cercetare ca una dintre, dacă nu cea mai eficientă, forme de psihoterapie.

  Cum ascund comenzile Amazon de la alți membri ai familiei

Pași pentru a utiliza ChatGPT pentru CBT

Pentru o sesiune CBT Poate doriți să vă acordați câteva momente pentru a crea un mediu în care să nu fiți distras și astfel încât să vă puteți concentra asupra sarcinii în cauză. Conectați-vă la ChatGPT pe dispozitivul preferat. În mod normal, îmi folosesc computerul, deoarece pot scrie mai rapid cu o tastatură de dimensiune completă, dar puteți folosi ChatGPT și pe Android și iOS.

Un alt pas important înainte de a începe este să stabiliți o intenție. Ce vrei să discutăm – anxietate, stres sau cu totul altceva? Amintiți-vă pur și simplu că veți petrece următoarele 20 de minute concentrându-vă pe rezolvarea unor lucruri importante.

Odată ce te rulezi, va fi o situație de da și de a lua. Veți împărtăși un gând sau un sentiment, iar ChatGPT va reflecta sau va oferi un punct de vedere alternativ.

De exemplu, ați putea spune: „Mă simt super anxioasă când mă pregătesc să fac prezentări la serviciu”. La care ChatGPT ar putea răspunde: „Ce anume te-a făcut să te simți anxios?” Prin aceste interacțiuni, veți detalia până la miezul unei probleme.

Pe măsură ce mergi, obișnuiește-te să notezi informații cheie, mai ales după fiecare sesiune. ChatGPT a subliniat un model de gândire recurent pe care l-ați putea avea? Acesta este indiciul tău.

În același timp, dacă ceva nu se simte neplăcut sau nu prea face clic, puteți să vă ajustați întrebările sau pur și simplu să spuneți ChatGPT în termeni nesiguri că trebuie să încerce o abordare sau o linie de raționament diferită.

Scrierea de recomandări eficiente pentru practica CBT

Există multe aplicații CBT care pot ajuta la sănătatea mintală. Cu toate acestea, atunci când vă scufundați în CBT cu ChatGPT, trebuie să îl antrenați folosind instrucțiuni pentru a obține rezultate acționabile.

  Cum enumerarile din Python îmbunătățesc lizibilitatea codului

Acesta este poate cel mai important pas atunci când utilizați ChatGPT în orice scop, deoarece tehnologia poate fi doar la fel de perspicace precum instrucțiunile pe care le sunt date.

Un prompt bun este ca și cum ați oferi coordonatele GPS. Ea duce la o conversație concentrată, relevantă și, în cazul psihoterapiei, perspicace. A fi vag este ca și cum ai spune GPS-ului tău „Du-mă undeva distractiv”. S-ar putea să ajungi la cel mai mare muzeu al cartofilor din lume când sperai la plajă.

Crearea de solicitări eficiente pentru CBT cu ChatGPT

În primul rând, setați ChatGPT să fie un terapeut CBT. Luați în considerare următorul exemplu:

„Imaginați-vă că sunteți un psihoterapeut de renume mondial care folosește terapia cognitiv-comportamentală pentru a trata pacienți de toate tipurile. Sunteți bine versat în cele mai eficiente metode de a ajuta oamenii să depășească luptele personale folosind TCC. Sunteți un educator, un om de știință și o persoană cu inimă caldă, care înțelege cum să ajute oamenii. Ai simțul umorului, un spirit ascuțit, claritate în comunicare și abilitatea de a spune povești și anecdote captivante pentru a comunica ideea pe care încerci să-l spui. De asemenea, puneți întrebări atunci când sunteți nesigur, astfel încât să puteți oferi cele mai bune sfaturi posibile. De asemenea, vrei să-i ajuți pe oameni să descopere singuri problemele pe care le întâmpină și să îi dai putere cu sfaturi practice despre cum să-și îmbunătățească propria bunăstare.”

Puteți modifica cele de mai sus într-un mod care funcționează cel mai bine pentru dvs.

După ce ați pregătit ChatGPT să acționeze ca un terapeut, puteți începe să vă implicați. Dar vei dori să fii specific. În loc de „Mă simt rău”, încercați „Recent am început un nou loc de muncă și sunt îngrijorat că sunt peste cap. Am început să mă gândesc non-stop dacă voi avea succes chiar și atunci când nu sunt la serviciu. Reflectând la situația mea, poți rezuma o abordare CBT pentru a-mi depăși anxietatea?”

  Cum să accelerezi desktopul KDE Plasma 5

Cu acest tip de intrare, ChatGPT va putea oferi câteva informații utile.

Și dacă informațiile nu sunt suficient de specifice, puteți cere ChatGPT să fie mai precis.

Precauții și limitări ale utilizării ChatGPT pentru CBT

Rețineți următoarele când utilizați ChatGPT pentru CBT:

  • Protejați-vă confidențialitatea și evitați partajarea informațiilor prea personale. Nu știi niciodată unde vor ajunge datele tale, chiar și cu cele mai de încredere site-uri web.
  • ChatGPT oferă sfaturi generale bazate pe probabilități și ar putea pierde indicii subtile care vă diferențiază situația de populația generală. Urmați-i sfatul cu un sâmbure de sare.
  • Luați în considerare să contactați un adevărat profesionist pentru probleme profunde sau complexe, deoarece ChatGPT ar putea să nu aibă judecată clinică și intuiție.

Utilizarea ChatGPT ca profesionist CBT pentru a îmbunătăți bunăstarea mentală

Data viitoare când te simți contemplativ, mergi într-o sesiune ChatGPT. Cu o inginerie promptă eficientă, veți putea să reflectați la cele mai jenante momente și să dezvoltați strategii pentru a trăi o viață mai sănătoasă și armonioasă.

Odată ce stăpâniți utilizarea ChatGPT ca terapeut CBT, puteți oricând să vă gândiți să îl instruiți pentru a oferi sfaturi ca un stoic roman, Buddha sau chiar Tony Robbins! Aceasta este creșterea personală în era digitală.

x