Cum să folosiți regula treimilor în fotografie

Recomandări cheie

 • Utilizați regula treimii pentru a crea fotografii dinamice cu o compoziție echilibrată.
 • Activați grila de pe camera dvs. digitală pentru a aplica cu ușurință regula treimii.
 • Amintiți-vă că diferite situații pot necesita încălcarea regulii treimii pentru fotografii mai bune.

Regula treimii este prima regulă a fotografiei pe care fiecare începător o va folosi cel mai mult. Pe scurt, este o metodă de a-ți încadra mai bine fotografiile cu ajutorul unei grile de nouă pătrate care atrage privirea privitorului către obiectul atenției. Deci, haideți să vedem care este regula treimii și când ar trebui să o utilizați.

Care este regula treimilor?

Regula treimilor are un scop principal pentru o mai bună compunere a fotografiilor tale: echilibrul.

Este unul dintre cele mai de bază îndrumări ale fotografiei. Imaginează-ți cadrul împărțit în trei secțiuni orizontale și trei secțiuni verticale de două linii orizontale și două linii verticale. Orice element interesant dintr-o scenă ar trebui plasat de-a lungul uneia dintre aceste linii sau la una dintre intersecțiile lor pentru fotografii mai dinamice.

Cel mai bun mod de a-l imagina este ca un model tic-tac deasupra fotografiei tale.

Regula treimii funcționează deoarece știința spune că ochii noștri sunt atrași în mod natural de obiecte care sunt ușor decentrate, mai degrabă decât de centrul imaginii. Cele patru puncte de intersectare sunt cele mai eficiente puncte de interes vizual decentrate.

  13 site-uri web de cumpărături online, altele decât Amazon, pentru a face cumpărături inteligente și a economisi mari

Un punct interesant de trivia: Termenul a fost menționat pentru prima dată în cartea lui John Thomas Smith Remarks on Rural Scenery, publicată în 1797. Există și alte reguli esențiale ale fotografiei care au fost împrumutate din matematică și psihologie.

Cum să utilizați regula terților în cameră

Regula treimilor nu este o regulă grea pe care trebuie să o respectați. Plasarea subiectului principal al fotografiei departe de centru nu vă va oferi întotdeauna o fotografie mai frumoasă.

Regula treimii poate fi aplicată oricărui subiect și vă ajută să vă gândiți la compoziție înainte de a face clic pe declanșator. Vă poate îmbunătăți fotografiile, altfel banale. De asemenea, poate fi o comandă rapidă pentru a face o fotografie atunci când nu ai timp să te gândești și să încadrezi scena.

Utilizați grila în camera dvs. digitală sau mobilă

Aproape toate camerele, inclusiv dispozitivul Android sau iOS, au grila de regulă a treimii pe afișajele și vizoarele lor electronice. Poate fi necesar să-l activați. Pentru a face acest lucru, accesați setările camerei dvs. și găsiți opțiunea de a activa liniile de grilă. Unii producători vor include mai multe opțiuni diferite.

Iată cum să activați sau să dezactivați Grila din setările camerei iPhone (este activată în mod implicit).

 • Deschide setările.
 • Derulați în jos lista până la Cameră.
 • Sub grupul Compoziție, activați comutatorul pentru Grilă.
 • Cum să utilizați grile și suprapunerile de decupare în Photoshop și Lightroom

  Puteți oricând să decupați fotografiile în orice software de editare și să le îmbunătățiți cu regula treimilor. Photoshop și Lightroom au suprapuneri de ghidare de decupare care includ grila cu regula treimi. Utilizați această grilă în timp ce decupați imaginea pentru a plasa cele mai interesante elemente de-a lungul liniilor care se intersectează.

  De asemenea, puteți personaliza setările grilei pentru a crea o suprapunere.

    Cum să vă curățați consola și controlerul PS5 în mod corect

  Cum să afișați o grilă în Photoshop

  În Photoshop, utilizați comanda rapidă de la tastatură Ctrl + K (Mac: Command + K) pentru a deschide Preferințe. Faceți clic pe Ghiduri, Grilă și Secțiuni din lista din stânga și modificați setările pentru secțiunea Grilă după cum urmează:

 • Gridline la fiecare 100 la sută. Subdiviziunile 3.
 • Faceți clic pe OK.
 • Apăsați Ctrl + ‘ (Comandă + ‘) pentru a comuta grila pe o fotografie de fiecare dată.
 • De asemenea, obțineți grila cu cel mai folosit instrument Photoshop – Decupare. Când faceți clic pe el în Caseta de instrumente (sau apăsați C), acesta pune instantaneu o grilă cu regula a treimii peste imaginea dvs.

  Cum să afișați o grilă în Lightroom Classic

  Lightroom vă ajută cu „Ghiduri de decupare” pentru decupări mai precise. Deschideți fotografia și urmați pașii de mai jos.

 • Accesați modulul Dezvoltare.
 • Selectați opțiunea Crop Overlay (sau utilizați comanda rapidă de la tastatură R) din panoul din dreapta.
 • Faceți clic pe Tools > Crop Guide Overlay > Thirds pentru a afișa grila în partea de sus a fotografiei.
 • Vă puteți verifica compoziția conform regulii treimii sau puteți modifica fotografia decupându-l pentru un echilibru mai bun.

  Regula treimilor în acțiune

  Să aplicăm ghidurile la două scenarii comune: Peisaje și Portrete.

  Peisaje

  Este adesea dificil să echilibrați fotografiile de peisaj – nu puteți muta nimic pentru a crea un punct focal puternic. Regula treimilor ajută la crearea atractivității vizuale. De exemplu, puteți alinia orizontul cu una dintre liniile care se intersectează. Evitați să plasați orizontul în mijlocul cadrului atunci când fotografiați peisaje. De obicei, plasarea orizontului pe linia de jos este cea mai bună pentru a transmite vastitatea cerului.

  Alte elemente din fotografie (de exemplu, un copac sau o casă) pot fi plasate lângă unul dintre cele patru puncte de intersectare.

  Portrete

  În timp ce majoritatea portretelor păstrează subiectul în mijlocul cadrului, puteți crea portrete interesante plasând subiectul departe de centru. Ochii sunt întotdeauna puncte de interes interesante, așa că ar trebui să-i plasați de-a lungul intersecțiilor grilelor.

    Cum să proiectați o filă Safari pe Chromecast de pe iPhone

  De asemenea, încercați să aliniați axa corpului unei persoane de-a lungul uneia dintre liniile verticale ale grilei. Utilizați direcția privirii pentru a plasa persoana pe linia verticală dreapta sau stânga.

  Când să nu folosiți regula treimii

  Regula treimilor atinge mișcarea naturală a ochilor noștri. Poate fi o metodă implicită, și veți face exact asta pe măsură ce deveniți mai buni la fotografie. Dar nu uitați că scena ar trebui să dicteze compoziția și nu invers.

  Acestea nu sunt reguli stricte și rapide, dar vor fi multe situații în care ar trebui să evitați să utilizați regula treimii.

  1. Când doriți să umpleți cadrul

  Cea mai comună alternativă la regula treimii este plasarea punctului focal al unei fotografii în centru. Fotografiile simetrice precum portretele, de exemplu, vor avea nevoie de o focalizare imediată și directă asupra subiectului principal. În astfel de situații, puteți umple în siguranță cadrul cu obiectul dvs. în centrul mort.

  Unele fotografii, cum ar fi arhitectura sau o parte a unei clădiri cu un model care se repetă, pot avea mai multe puncte de focalizare. Puteți ignora regula treimilor dacă unele dintre ele se află pe liniile care se intersectează.

  2. Pentru Instagram Worthy Square Photos

  Centrarea unui element interesant în centrul mort al fotografiei funcționează bine pentru fotografiile pătrate. Elementul este apoi echidistant de toate cele patru colțuri, creând simetrie.

  3. În fotografii cu fundal ocupat

  Puteți încălca regula treimii atunci când fundalul fotografiei este ocupat. De exemplu, un câmp de flori sau o mulțime la un târg. Utilizați o adâncime mică de câmp și centrați obiectul principal al atenției.

  4. Când liniile principale funcționează mai bine

  Liniile principale sunt o altă tehnică de compoziție. În această fotografie, o pistă conduce ochii privitorului către un punct îndepărtat din centrul cadrului. Privirea ta nu ar călători cu iarba și copacii spre casă din depărtare dacă ai fi folosit regula treimii pentru a surprinde fotografia.

  Privind totul din spatele unei grile s-ar putea introduce regula treimii în memoria musculară. Dar încercați întotdeauna să izbucniți și să încercați diferite compoziții. Ideea din spatele fotografiei triumfă peste orice altceva – regula treimii nu va funcționa dacă povestea din fotografie este slabă.