12/04/2023

Cele 6 avantaje și dezavantaje ale creditării și împrumuturilor criptografice

Recomandări cheie

  • Împrumutul și împrumutul cripto se poate face pe platforme centralizate sau descentralizate, fiecare având propriile avantaje și procese.
  • Avantajele împrumutului și împrumuturilor cripto includ rate scăzute ale dobânzii, o selecție largă de active din care să alegeți și nu sunt necesare verificări de credit.
  • Cu toate acestea, există și dezavantaje de luat în considerare, cum ar fi activele volatile, prezența platformelor umbrite și lipsa de reglementare în industria cripto.

Industria cripto s-a dezvoltat atât de mult în ultimul deceniu încât nu mai este vorba doar de cumpărare și vânzare. Acum există atât de multe servicii financiare adaptate domeniului DeFi, inclusiv împrumuturi și împrumuturi. Dar este sigur să împrumuți și să împrumuți cripto, sau sunt implicate dezavantaje?

Să discutăm avantajele și dezavantajele creditării și împrumuturilor cripto pentru a vedea dacă această opțiune financiară este pentru tine.

Cum împrumuți și împrumuți Crypto?

Împrumutul și împrumutul cripto se poate face pe o platformă centralizată sau descentralizată. Bursele precum Binance oferă împrumuturi cripto, dar proiecte precum MakerDAO oferă opțiuni similare.

Împrumut și împrumut criptografic pe o platformă centralizată

Să începem cu traseul centralizat.

Pe platformele centralizate, un grup de oameni controlează în general ceea ce se întâmplă. Sunteți liber să utilizați toate funcțiile pe care le doriți în contul dvs., dar adăugarea și eliminarea de funcții, utilizarea datelor și experiența clienților se rezumă la o serie de niveluri superioare. Site-urile de socializare precum Facebook și Instagram funcționează în același mod.

Când împrumutați criptomonede pe o platformă centralizată precum Binance, de obicei puteți alege dintre numeroase active pe care să le împrumutați, deși va trebui să furnizați suficiente garanții pentru a contracta împrumutul. Binance calculează câte garanții trebuie să depuneți folosind formula sa de împrumut la valoare, deoarece criptomonedele diferă între ele ca preț și fluctuează în mod constant. Dacă numărul Loan to Value este mare, activul împrumutat este mai riscant, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe garanții.

Binance oferă peste 25 de active diferite pentru împrumut, de la Bitcoin și Ethereum până la Filecoin și Monero. Când împrumuți de pe această platformă, Binance are grijă de garanția dvs. De asemenea, puteți împrumuta pe Binance și alte platforme centralizate și puteți primi niște fonduri. Puteți personaliza cât timp doriți să împrumutați și ce activ doriți să împrumutați.

  Sunteți gata să vă pregătiți pentru un nou loc de muncă? Încercați Trailhead

Împrumut și împrumut criptografic pe o platformă descentralizată

Deci, cum funcționează împrumuturile și împrumuturile cripto descentralizate?

Pe o platformă de creditare cripto descentralizată, nicio entitate nu este responsabilă, puterea și datele fiind răspândite în rețea între noduri (sau computere individuale). Atunci când împrumuți sau împrumuți criptomonede într-o rețea descentralizată, nu ai de-a face cu nicio entitate sau persoană fizică. Mai degrabă, creditorii depun fonduri într-un pool, din care fondurile vor fi preluate și împrumutate temporar debitorilor.

Platformele descentralizate impun utilizatorilor să depună garanții pentru a se proteja împotriva scăderilor de preț în timpul ferestrei de creditare. În funcție de platforma pe care o utilizați, tipul de garanție pe care o puteți depune se va modifica, precum și tipul de activ pe care îl puteți împrumuta. Cele mai comune active pe o platformă de creditare DeFi sunt Ethereum, Dai, Tether, USD Coin și Bitcoin. Nu puteți depune bani tradiționali ca garanție, deoarece platformele DeFi se ocupă doar de active descentralizate.

Indiferent dacă vă împrumutați pe o platformă centralizată sau descentralizată, amintiți-vă că garanția dvs. va fi luată dacă nu rambursați împrumutul.

În calitate de creditor, puteți obține un mic profit din furnizarea de fonduri unui grup de creditare DeFi sau CeFi. Suma pe care o câștigați va varia în funcție de cât timp împrumutați fondurile.

Avantajele creditării și împrumuturilor criptografice

Să începem cu avantajele împrumutării și împrumutării criptomonedei pentru a vedea ce vă poate oferi.

1. Rate scăzute ale dobânzii

Unul dintre cele mai dificile lucruri despre contractarea unui împrumut este tolerarea ratelor mari ale dobânzilor. Companiile de împrumut profită adesea prin rate ale dobânzii, așa că nu este surprinzător că vor împinge dobânda pentru a obține o rentabilitate mai mare. Compania dvs. tipică de împrumut va percepe o rată a dobânzii de aproximativ 10 la sută, dar aceasta poate crește la orice cifră atâta timp cât persoana semnează un acord.

Pe platformele cripto, ratele dobânzilor tind să fie mai mici, chiar dacă utilizați o platformă centralizată. Ratele dobânzilor Binance diferă în funcție de activul împrumutat, dar pot ajunge până la 0,95 la sută. Tarifele vor diferi și în funcție de dacă doriți o cifră stabilă sau flexibilă, care depinde de dvs.

  Cum se instalează Elementary OS 6

Pe platformele descentralizate, ratele dobânzilor pot scădea la două procente, dar pot crește la două cifre. Din nou, totul depinde de activul împrumutat.

Oricum ar fi, ratele dobânzilor de împrumut criptografic sunt încă mai mici în general decât cele asociate împrumuturilor tradiționale.

2. O gamă largă de active

Când împrumutați de la banca locală, sunt șanse să puteți alege doar din licitația națională a țării dumneavoastră. Dar atunci când împrumutați cripto, veți avea de obicei o gamă largă de monede și jetoane diferite din care să alegeți. Bitcoin și Ethereum sunt obișnuite pe platformele de creditare cripto, dar lucrurile nu se opresc aici. De asemenea, puteți împrumuta active mai puțin cunoscute, precum și monede stabile.

Acest lucru funcționează și în favoarea creditorilor. Dacă aveți un activ pe care doriți să-l împrumutați, este posibil să puteți găsi o platformă DeFi care dorește fondurile dvs.

Iată o listă a platformelor de împrumut DeFi și a activelor lor de împrumut și împrumut acceptate:

  • Aave: ETH, BAT, MANA, AVAX, MATIC, USDC, USDT, DAI.
  • CreatorDAO: DAI.
  • Compus: DAI, ETH, USDT, USDC, WBTC, ZRX, SAI, REP, BAT.
  • Curve Finance: DAI, USDC, USDT, WBTC, WETH, FRAX, TUSD, CRV, BUSD.

Dacă alegeți o platformă extrem de versatilă, puteți împrumuta mai multe active simultan, sporindu-vă randamentele.

3. Fără verificări de credit

Când iei un împrumut de la o bancă tradițională, primul lucru la care te uiți este scorul tău de credit. Dacă scorul tău scade sub cerințele minime, nu vei putea obține un împrumut sau vei putea obține doar unul cu dobânzi mari.

Pe platformele de împrumut DeFi, nu va trebui să treceți printr-o verificare a creditului pentru a împrumuta fonduri, ceea ce face mai ușor să obțineți un împrumut. Cu toate acestea, ar trebui să fiți precaut atunci când împrumutați bani, deoarece veți fi obligat să-i rambursați cu dobândă.

Dezavantajele creditării și împrumuturilor criptografice

Deși există câteva avantaje grozave pentru creditarea cripto, există și o serie de dezavantaje de luat în considerare.

1. Active volatile

Activele cripto sunt volatile prin natura lor, ceea ce înseamnă că nicio monedă sau jeton nu rămâne același preț pentru mult timp. Dacă împrumutați un activ și garanția pe care o depuneți scade în valoare, va trebui să depuneți mai mult din acel colateral pentru a ajunge la valoarea pe care ați furnizat-o anterior. Este posibil să nu aveți suficiente fonduri pentru a crește această garanție, ceea ce vă face să nu vă puteți legitima împrumutul. În acest moment, va trebui să returnați fondurile împrumutate.

  7 resurse gratuite pentru a învăța cloud computing

2. Platforme umbrite

Industria cripto a devenit un paradis pentru criminali. Indiferent dacă tranzacționați, mizați, investiți sau împrumutați și împrumutați, sunteți întotdeauna expus riscului de a fi vizat de actori rău intenționați.

În ceea ce privește împrumutul cripto pe un site dubios, vi se poate cere să depuneți o sumă mare de garanții care depășesc cu mult valoarea activelor împrumutate. Alternativ, operatorii rău intenționați pot crește ratele dobânzilor, astfel încât să plătiți o taxă incredibil de mare pentru a împrumuta fonduri care ar costa mai puțin în altă parte.

Dacă decideți să împrumutați bani pe o platformă umbrită, este posibil să nu mai vedeți niciodată acele fonduri. O platformă rău intenționată ar putea prelua activele pe care le depui într-un fond de creditare, le poate transfera în altă parte și apoi ia drumul. Vrei să fii sigur că platforma DeFi de la care împrumuți sau căreia îi împrumuți este legitimă și are o listă lungă de recenzii și mărturii pozitive.

3. Lipsa Reglementării

Spre deosebire de sectorul financiar tradițional, industria cripto are un drum lung de parcurs în ceea ce privește reglementarea. Au fost adoptate anumite legi în legătură cu criptomoneda, fiind așteptate mai multe restricții în următorii ani, dar există încă o mulțime de capcane legale care pun investitorii și comercianții în pericol.

Un împrumut cripto nu are aceeași asigurare și suport ca un împrumut tradițional. Nu vei avea o bancă oficială care să faciliteze împrumutul, iar activele tale colaterale nu sunt 100% sigure.

Acesta este, de asemenea, un dezavantaj pentru creditorii cripto. Dacă împrumutați cripto, iar platforma ajunge să fie umbrită sau vulnerabilă la atacuri cibernetice, este posibil să vă pierdeți toate activele fără nicio metodă de recuperare.

Ar trebui să împrumutați sau să împrumutați Crypto?

Dacă doriți să împrumutați cripto, cel mai bine este să vă asigurați că aveți un motiv întemeiat. Nu doriți să depuneți active utile și să plătiți dobânzi dacă nu aveți nevoie reală de a împrumuta fonduri. Dar dacă aveți nevoie de o deținere de cripto, dar nu doriți să cumpărați fonduri pentru proprietate permanentă, împrumutul pe o platformă legitimă ar putea funcționa pentru dvs.

Dacă aveți o deținere de cripto cu care nu faceți nimic și nu doriți să o vindeți definitiv, împrumutul unui pool vă permite să beneficiați financiar de fondurile dvs. fără a fi nevoie să le dați drumul. Doar asigurați-vă că platforma pe care o utilizați este legitimă și sigură.

Per total, împrumutul și împrumutul cripto reprezintă un amestec mixt de argumente pro și contra, așa că este esențial să ții cont de acestea înainte de a te angaja în ceva.

x