Ce este Windows 10 în modul S și ce face?

Recomandări cheie

  • Windows 10 în modul S vă limitează capacitatea de a instala aplicații, permițând doar descărcări din Magazinul Microsoft.
  • Modul S este preinstalat pe anumite PC-uri, deși îl puteți lăsa gratuit.
  • Ieșirea din modul S este recomandată pentru majoritatea utilizatorilor pentru a profita din plin de PC-ul lor, deoarece permite accesul la o gamă mai largă de aplicații.

Dacă computerul dvs. rulează Windows 10 în modul S, sunteți limitat la ceea ce puteți face cu sistemul dvs. Să vedem ce face modul S în Windows 10 și cum poți să nu-l mai folosești.

Ce este Windows S Mode?

Modul Windows S (se presupune că „S” înseamnă „securitate” sau „securitate”) este o versiune specială a Windows care vă permite doar să instalați aplicații din Magazin Microsoft. Deoarece compania controlează aplicațiile disponibile acolo, modul teoretic permite Microsoft să mențină PC-urile în modul S mai sigure.

În modul S, nu puteți instala software-ul desktop tradițional. De exemplu, nu puteți rula un fișier executabil pentru a instala Firefox sau nu puteți rula o aplicație portabilă dintr-un fișier ZIP. Dacă aplicația nu vine din Microsoft Store, nu va funcționa.

Aceasta înseamnă că, dacă o aplicație care vă place nu este disponibilă în Microsoft Store, sunteți blocat cu aplicațiile Windows 10 încorporate. În special, Edge este singurul browser pe care îl puteți utiliza, Bing fiind singurul motor de căutare aprobat. În timp ce altor browsere le place Firefox are o versiune Microsoft Storenu vor funcționa în modul S.

  11 moduri diferite de a dezinstala software-ul în Windows 11

Modul S dezactivează, de asemenea, instrumente avansate, cum ar fi promptul de comandă și Editorul de registru, astfel încât să nu poți săpa în interiorul sistemului tău. Fiecare alt aspect al Windows 10 în modul S este același cu Windows 10 standard.

Modul S este disponibil și pentru Windows 11, despre care am discutat separat.

Cum obțin Windows în modul S?

Modul S nu este ceva ce alegeți să activați sau să cumpărați separat. Mai degrabă, este activat în mod implicit pe anumite mașini Windows. Când vă uitați la un computer online sau în magazin, verificați mențiunea „Windows în modul S” pentru a afla dacă aparatul are această limitare.

Având în vedere limitările acestui mod și faptul că Windows 10 se apropie de sfârșitul duratei sale de viață, veți vedea în mare parte modul S inclus pe mașinile de vârf.

Din punct de vedere tehnic, puteți ajusta mediul de instalare Windows 10 pentru a instala sistemul de operare în modul S. Dar este dificil să faci asta; majoritatea oamenilor nu au de ce să se deranjeze.

Am Windows 10 în modul S?

Este ușor să verificați dacă copia dvs. de Windows 10 este în modul S. Deschideți Setări și accesați Actualizare și securitate > Activare. În secțiunea Windows, veți vedea Windows 10 [Home/Pro] în modul S dacă rulați acea versiune.

Dacă nu vedeți mențiunea modului S, rulați o versiune standard de Windows 10.

Cum să părăsești modul S în Windows 10

Microsoft vă permite să părăsiți modul S fără costuri. Dacă doriți să treceți la versiunea completă de Windows fără limitările aplicației, reveniți la Setări > Actualizare și securitate > Activare.

  Remediați codul de eroare Windows Update 0x80070017

Pe această pagină, veți vedea o secțiune etichetată Comutare la Windows 10 [Home/Pro]/ Faceți clic pe Go to Store sub aceasta pentru a deschide o pagină Microsoft Store care vă permite să părăsiți modul S. Alegeți Obține, confirmați termenii, apoi dispozitivul va ieși din modul. Veți avea apoi suita completă de opțiuni în Windows Home sau Windows Pro, în funcție de versiunea dispozitivului dvs.

Rețineți că părăsirea modului S este o călătorie într-un singur sens. Odată ce dezactivați acest lucru, nu puteți reveni în modul S.

Important, dacă aveți Windows 10 Pro în modul S și doriți să faceți upgrade la Windows 11, trebuie să părăsiți mai întâi modul S. Pentru Windows 11, modul S este disponibil numai pentru ediția Home, așa că trebuie să utilizați Windows 10 Home în modul S pentru a face upgrade la Windows 11 în modul S.

Ar trebui să utilizați Windows 10 în modul S?

Acum că am discutat toate detaliile despre modul S, s-ar putea să vă întrebați dacă ar trebui să vă păstrați computerul în acest mod. Alegerea depinde de dvs., dar pentru majoritatea oamenilor, vă recomandăm să părăsiți modul S, astfel încât să puteți profita din plin de computerul dvs.

Deși există câteva motive întemeiate pentru a descărca aplicațiile din Magazin Microsoft, limitarea la aplicațiile din Magazin vă va cauza probabil probleme în cele din urmă. Multe aplicații Windows obligatorii, cum ar fi Spotify și VLC, au o versiune disponibilă în Magazin. Dar multe alte aplicații nu. Iar versiunile Store ale aplicațiilor precum Paint.NET și LibreOffice costă bani, în timp ce versiunile lor desktop sunt disponibile gratuit.

  Cum să remediați rapid eroarea CLR20R3 în Windows 10/11 [2023]

Microsoft s-a lăudat că PC-urile în modul S pornesc mai repede, dar acest lucru se datorează mai mult faptului că nu au software instalat care rulează în fundal – nu pentru că modul S vă ajută în mod inerent să funcționeze mai bine. Puteți împiedica rularea software-ului la pornire pentru a obține același efect în Windows obișnuit.

Modul S este comparabil cu un Chromebook, unde aveți un sistem blocat, cu acces numai la aplicațiile aprobate. Cu toate acestea, Windows nu oferă aceeași simplitate ca ChromeOS și majoritatea utilizatorilor Windows sunt obișnuiți cu software-ul desktop.

Modul S este cel mai bun pentru copii sau utilizatorii seniori de computere, deoarece reduce riscul instalării unei aplicații necinstite. S-ar putea să preferați să îl utilizați singur pentru o securitate sporită, dar un clic atent și un program antivirus puternic ar trebui să vă protejeze la fel de bine.

Microsoft a vizat inițial modul S pe piața educației; în aceste medii de întreprindere pentru dispozitivele utilizate de copii, este util controlul sporit de administrare. Pentru propria mașină, totuși, limitările sunt mai mult frustrante decât utile.