Ce este Motion Smoothing pe un televizor și de ce oamenii o urăsc?

Dacă tocmai ți-ai cumpărat un televizor nou, s-ar putea să te întrebi de ce tot ceea ce vizionezi se simte ciudat de accelerat și neted, ca și cum ai urmări o emisiune în direct tot timpul. Nu vă imaginați lucruri: este posibil ca televizorul dvs. să sufere de Motion Smoothing.

Ce este Motion Smoothing și cum funcționează?

Fiecare producător de televizoare își numește tehnologia specifică cu un alt nume, din motive de marketing, desigur. Action Smoothing, TruMotion, Motionflow — toate acestea sunt nume pentru aceeași funcție: faceți ca imaginea televizorului să pară mai netedă. Și asta este netezirea mișcării. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „efectul de telenovelă”, deoarece telenovele cu buget redus aveau camere video ieftine care produceau o rată de cadre mai mare, un videoclip cu aspect mai neted.

Majoritatea emisiunilor TV, filmelor și emisiunilor sunt filmate la 24 sau 30 de cadre pe secundă (fps, numit și „hertz” sau „Hz”), ceea ce este suficient de rapid pentru ca ochiul să le perceapă ca un videoclip neted și nu ca o prezentare agitată. Cu toate acestea, standardul de care sunt capabile majoritatea televizoarelor și monitoarelor este de 60 Hz, iar unele afișaje mai scumpe au o frecvență de 120 Hz și chiar 240 Hz.

Dar, filmele și emisiunile TV sunt încă 30 fps, ceea ce prezintă o problemă: ce rost au afișajele de 60 Hz dacă conținutul pe care îl urmărești se actualizează doar la jumătate din acesta? Rata de reîmprospătare a filmului nu se schimbă prea curând, așa că aici intervine „Netezirea mișcării”. Netezirea mișcării încearcă să rezolve această problemă ipotezând cele 30 de cadre lipsă din fiecare secundă, de obicei comparând un înainte și după. împușcat și încercând să găsească calea de mijloc între ei doi.

  Cum să obțineți indicații rutiere pe Apple Watch

De ce este o astfel de problemă?

Majoritatea oamenilor au probleme cu netezirea mișcării. La urma urmei, ne-am petrecut ani de zile antrenându-ne creierul pentru a ne bucura de filme și emisiuni TV filmate la 24 sau 30 de fps, iar creierul nostru a ajuns să se gândească la așa cum ar trebui să arate un film sau o emisiune TV.

Producătorii de televizoare, pe de altă parte, încearcă doar să facă publicitate unui număr mai mare consumatorilor. 240 Hz trebuie să fie mai bun decât 120 Hz și mult mai bun decât 60 Hz, nu? Ei bine, uneori este, da, mai ales când conținutul este conceput pentru asta.

Dar majoritatea consumatorilor nu se bucură de ratele de cadre mai mari pentru majoritatea conținutului pe care îl vizionează. Vizionarea conținutului filmat la 24 sau 30 fps arată deosebit de ciudat pe televizoarele care rulează la 120 Hz și mai sus. Mișcarea nebunește de lină face ca videoclipul să pară aproape real, ceea ce rupe complet imersiunea cinematografiei. Sincer, de multe ori se simte mai degrabă că te uiți la un documentar în culise despre film decât filmul în sine.

Pentru unele lucruri, netezirea mișcării are sens. Sporturile de acțiune live și jocurile video, de exemplu, au conținut rapid care ar putea folosi puțin mai multă claritate. Din păcate, alte două probleme asociate cu netezirea mișcării rup și aceste două cazuri de utilizare.

Pentru sport, lucrurile se mișcă uneori atât de repede încât algoritmul de netezire nu știe ce să facă și ajunge să producă o imagine ciudată, adesea neclară, în loc de un cadru clar „în mijloc”. Acest defect, care are ca rezultat imagini incorecte sau cu erori, se numește artefact.
Pentru jocurile video, decalajul suplimentar de intrare necesar pentru a adăuga netezirea mișcării distruge complet posibilitatea de a juca eficient jocul. Comenzile se simt lente și nu răspund, motiv pentru care majoritatea televizoarelor oferă un „Mod Joc” care dezactivează netezirea mișcării și alte efecte avansate de imagine.

  12 piețe Tezos NFT de la care să cumpărați și să vindeți

Și alte tipuri de conținut, cum ar fi știrile prin cablu sau televiziunea reality, pot părea în continuare ciudat, deși nu sunt „cinema”.

O am? Cum scap de el?

Probabil ai observa dacă televizorul tău l-ar fi activat. Dacă aveți un televizor mai nou, de marcă, este posibil ca netezirea mișcării să fie activată în mod prestabilit. De cele mai multe ori, opțiunea de a o dezactiva este ascunsă în setările de imagine din meniu, dar dacă nu o găsiți, puteți citi ghidurile noastre despre cum să dezactivați efectul pentru Samsung, LG, Sony, Vizio, și televizoare Roku.

În caz contrar, consultați manualul televizorului și site-ul de asistență.