Ce este „efectul ușii ecranului” în VR?

„Efectul ușii ecranului” apare adesea atunci când se utilizează căști moderne de realitate virtuală. Se pare că privești lumea printr-un ecran de plasă și este rezultatul spațiilor negre și goale dintre pixeli când sunt văzute de aproape.

Cum arată efectul ușii ecranului?

Ușile paravane au ecrane din plasă și se pare că privești lumea printr-o rețea când te uiți prin ele. Exact așa poate arăta efectul ușii ecranului într-un set cu cască de realitate virtuală.

Efectul ușii ecranului nu arată întotdeauna la fel. Efectul vizual depinde de căștile specifice pe care le purtați și de conținutul pe care îl vizionați. Ochii și creierul diferiților oameni pot percepe și efectul ușii ecranului diferit. Și, chiar dacă două persoane pot vedea același efect vizual, le poate enerva pe unii mai mult decât pe alții.

Naiba, o persoană pe Reddit susține chiar că efectul ușii ecranului este mai puțin vizibil atunci când se folosește un set cu cască VR în stare de ebrietate – poate din cauza vederii puțin mai încețoșate decât în ​​mod normal.

Ce cauzează efectul ușii ecranului?

Efectul de ușă a ecranului (SDE) este un artefact vizual cauzat de afișajul din interiorul setului cu cască. Ecranele moderne cu ecran plat folosesc pixeli, care sunt elemente individuale minuscule așezate pe panou. Există puțin spațiu între fiecare pixel. Acel spațiu nu este luminat și este negru și are ca rezultat grila vizuală neagră pe care o vezi uneori. Acesta este efectul ușii ecranului.

  Un ghid introductiv pentru AWS RDS

Acest efect nu este nou pentru căștile VR și poate apărea pentru alte tipuri de afișaje. Este mai rău la căștile VR decât la alte afișaje moderne, deoarece ochii noștri sunt atât de aproape și privesc panoul prin lentile care îl măresc. Cu alte cuvinte, te uiți la afișaj foarte aproape, astfel încât să poți vedea pixelii individuali și spațiile dintre ei.

Cu toate acestea, dacă vă puneți fața direct pe un alt afișaj – presupunând că afișajul are o rezoluție suficient de scăzută – este posibil să puteți vedea și pixelii individuali și grila dintre ei pe acel afișaj.

Cum poate fi remediat efectul ușii ecranului?

Această problemă este mai puțin vizibilă pe ecranele cu rezoluție mai mare, care au pixeli pe inch pătrat (PPI) mai mari. Aceasta înseamnă că pixelii sunt împachetati mai strâns împreună și există mai puțin spațiu între ei. Pe măsură ce spațiul dintre pixeli se micșorează, efectul ușii ecranului devine mai puțin vizibil și poate fi practic eliminat.

Cu alte cuvinte, căștile VR au nevoie de panouri cu rezoluție mai mare, iar această problemă va dispărea pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește. Viitoarele căști VR vor rezolva această problemă.

Problema este mai gravă la primele căști VR pentru consumatori. De exemplu, primul consumator Oculus Rift și HTC Vive au panouri cu rezoluție 2160×1200. HTC Vive Pro, mai scump, îl crește la un panou de 2880×1600. Asta face pixelii mult mai densi. Unii recenzenți au declarat că Vive Pro a eliminat efectul ușii ecranului, în timp ce PCWorld spune că este o „îmbunătățire notabilă” care face efectul mult mai puțin vizibil.

  O direcționare mai bună și idei pentru a implica utilizatorii

Căștile ar putea folosi alte trucuri. HMD Odyssey+ de la Samsung este o cască Windows Mixed Reality de 500 USD cu un „ecran AMOLED anti-SDE”. Samsung spune că „rezolvă SDE prin aplicarea unei grile care difuzează lumina care vine de la fiecare pixel și reproducând imaginea în zonele din jurul fiecărui pixel. Acest lucru face ca spațiile dintre pixeli să fie aproape imposibil de văzut.”

Alte îmbunătățiri posibile ar putea include efectele de filtru vizual care fac efectul ușii ecranului mai puțin vizibil și lentilele căștilor care utilizează mai puțină mărire.

Cum să reduceți efectul ușii ecranului astăzi

Efectul ușii ecranului este doar o parte a utilizării unei căști VR de generație actuală. Nici un truc nu o va elimina, dar iată câteva sfaturi:

Nu te concentra pe asta. Serios, este un efect vizual și va fi mai vizibil dacă îi acordați atenție și îl căutați activ. Acordați atenție jocului pe care îl jucați sau experienței pe care o aveți și încercați să eliminați artefactele vizuale din minte. Oamenii care încearcă VR pentru prima dată s-ar putea să nu observe această problemă decât dacă le este subliniată. Acesta este cel mai important sfat.

De asemenea, puteți încerca să jucați jocuri cu detalii grafice mai mari. Efectul ușii ecranului este cel mai vizibil atunci când vă uitați la un perete care are o singură culoare, deoarece puteți vedea plasa neagră rupând culoarea plată. În schimb, o imagine detaliată cu o mulțime de culori, inclusiv negru, poate avea un efect de ușă a ecranului mai puțin vizibil. Efectul ușii ecranului va fi mai vizibil în unele experiențe decât în ​​altele. Dacă este deosebit de vizibil într-un joc, fiți sigur că nu va fi atât de vizibil în toate.

  10 difuzoare în aer liber pentru a avea cele mai tare petreceri

Dacă vă deranjează enorm, puteți oricând să vă actualizați căștile la ceva cu un panou de rezoluție mai mare. Asta ar putea însemna tranzacționarea cu 500 USD HTC Vive pentru 1400$ HTC Vive Pro, de exemplu. Efectul ușii ecranului va fi rezolvat doar prin hardware îmbunătățit. Căștile viitoare ar trebui să aducă panouri cu rezoluție mai mare la un preț mai mic și să îmbunătățească experiența pentru toată lumea.

Deși nu va repara efectul ușii ecranului, merită și calibrarea corectă a căștilor pentru a vă asigura că aveți cele mai bune imagini posibile. Aceasta înseamnă să mutați căștile în sus și în jos pe față și să reglați distanța dintre lentile pentru a se potrivi cu ochii. Cel puțin imaginea nu va părea neclară. Citiți documentația căștilor dvs. VR pentru mai multe informații.

Dar într-adevăr, vă recomandăm să scoateți din minte efectul ușii ecranului și alte imperfecțiuni vizuale. Cufundă-te în experiența VR și concentrează-te pe asta. Căștile VR sunt încă un produs de consum nou și, având în vedere tehnologia implicată, este pur și simplu uimitor că funcționează la fel de bine ca ei. Este impresionant că efectul ușii ecranului nu arată și mai rău!