09/26/2023

Ce cadru ar trebui să utilizați?

React și Vue sunt printre cele mai faimoase biblioteci/cadre JavaScript pentru dezvoltarea aplicațiilor web. Dacă sunteți dezvoltator, să știți ce cadru/bibliotecă să alegeți poate fi dificil, deoarece ambele au avantaje și dezavantaje.

În acest articol, voi explica în detaliu cum funcționează aceste cadre/biblioteci, asemănările lor, diferențele lor și cazurile de utilizare ale fiecărei biblioteci/cadru.

Ce este React?

React este o bibliotecă JavaScript dezvoltată de Meta, fost Facebook, pentru crearea de interfețe cu utilizatorul. Această bibliotecă vă permite să construiți interfețe de utilizare din componente sau piese individuale.

React folosește o arhitectură bazată pe componente care permite utilizatorilor să-și descompună codul în componente mici reutilizabile. Această bibliotecă folosește DOM virtual (Document Object Model) și creează aplicații cu o singură pagină.

Mărci care folosesc React

Ce este Vue?

Vue/Vue.js este un cadru JavaScript progresiv pentru crearea de interfețe de utilizator web. Acest cadru este construit pe HTML, CSS și JavaScript standard.

Vue a fost creat de Evan You și lansat oficial în februarie 2014. Vue adoptă o arhitectură bazată pe componente care le permite dezvoltatorilor să-și despartă codul UI în componente mici, reutilizabile, autonome.

Mărcile care folosesc Vue

 • Tencent
 • Alibaba
 • Xiaomi
 • Baidu
 • Carrefour

React vs Vue: asemănări

Înainte de a analiza modul în care React și Vue diferă în funcție de funcționalitate, putem, de asemenea, să verificăm asemănările lor.

Acestea sunt unele dintre cele notabile;

 • Ambele sunt folosite pentru crearea de interfețe cu utilizatorul (dezvoltare front-end)
 • Ambele sunt cadre/biblioteci JavaScript
 • Ambele folosesc arhitectura bazata pe componente
 • Ambele folosesc un DOM virtual

React vs Vue: comparație rapidă

CaracteristicăReactVueSyntaxJSXȘabloane HTMLComunitateMare și activăCreștere și activăDocumentareComprehensivBineCurba de învățareModeratăUșorDezvoltare mobilăReact NativeVue NativeManagement de statFolosește ReduxFolosește VeuxPopularitateFoarte popularPopularBiblioteci și instrumenteDirectoare de instrumente și biblioteci de 3 directoare de instrumente și biblioteci mari de instrumente și biblioteci de partide.

React vs Vue: comparație profundă

Chiar dacă puteți utiliza React sau Vue pentru a construi interfețe cu utilizatorul, aceste două cadre/biblioteci diferă în următoarele moduri;

#1. Sintaxă

Reacţiona

React folosește JSX, o extensie care permite dezvoltatorilor să scrie JavaScript și HTML în același fișier. Pentru a utiliza JSX, clasele din CSS sunt numite classNames. Puteți salva fișierele react fie folosind extensia jsx, fie js. De exemplu, dacă aveți o componentă pe care doriți să o denumiți „Acasă”, o puteți salva ca Home.jsx sau Home.js.

  Cum să ștergeți o listă de redare în Spotify

Vue

Vue se bazează pe HTML, JavaScript și CSS. Are o sintaxă intuitivă care combină JavaScript, șabloane bazate pe HTML și directive suplimentare. Șabloanele HTML sunt similare cu HTML pur, dar conțin directive speciale care vă permit să legați date la Document Object Model (DOM).

#2. Dezvoltare și flexibilitate

Reacţiona

React este lipsit de păreri, oferind dezvoltatorilor flexibilitate atunci când construiesc aplicații. În calitate de dezvoltator React, controlați modul în care structurați codul.

Există mai multe abordări pe care le puteți folosi pentru a crea o aplicație React. Indiferent de abordarea dvs., trebuie să aveți instalat Node.js pe mașina dvs. locală.

În scopuri demonstrative, putem folosi abordarea create-react-app cli. Puteți alege limbajul șablonului ca TypeScript sau JavaScript. Instrumentul create-react-app alege JavaScript în mod implicit dacă nu selectați limba șablonului.

Tastați aceste comenzi în terminalul dvs. dacă doriți să urmați;

npx create-react-app my-app
cd my-app
npm start

Acum puteți deschide aplicația în editorul de cod preferat.

Aceasta este structura unei aplicații React.

Veți scrie cea mai mare parte a codului dvs. în folderul numit src.

Vue

Vue este considerat a fi un cadru cu opinii, deoarece oferă o perspectivă și o modalitate mai structurată de a construi aplicații. Arhitectura sa coerentă și clară vă ghidează cum ar trebui să vă construiți aplicațiile. Vue încurajează utilizatorii să urmeze cele mai bune practici și, de asemenea, aplică anumite convenții.

Aveți nevoie de vue-cli pentru a crea o aplicație Vue. Asigurați-vă că aveți Node.js înainte de a începe să construiți prima aplicație Vue.

Rulați aceste comenzi;

npm install -g @vue/cli
vue create my-vue-app
cd my-vue-app
npm run serve

Acum puteți deschide aplicația în editorul de cod preferat.

Aceasta este structura unei aplicații Vue;

Codul pentru aplicația ta Vue se va afla în folderul src. Veți găsi, de asemenea, un folder de componente în care veți adăuga toate componentele și veți scrie cod.

#3. Performanţă

React și Vue sunt rapide; este posibil ca majoritatea oamenilor să nu observe diferențele lor de performanță. Ambele folosesc un DOM virtual. Redarea atât în ​​React, cât și în Vue este foarte optimizată.

O aplicație React este mică, de aproximativ 1-2 MB atunci când este compilată. Cu toate acestea, dimensiunea pachetului poate crește pe măsură ce adăugați dependențe din biblioteci terțe, cum ar fi Redux și React-Router.

O aplicație de bază Vue are aproximativ 16 kb. Vue oferă instrumente interne pentru managementul statului. Cu toate acestea, puteți utiliza și instrumente externe, ceea ce mărește dimensiunea aplicației.

#4. Conducerea statului

Managementul de stat urmărește și actualizează toate datele utilizate pentru a reda o aplicație web. De exemplu, un instrument de gestionare a stării poate verifica datele introduse de utilizator și poate actualiza starea. Un bun exemplu este un contor care crește numărul de pe ecran cu fiecare clic.

  11 cele mai bune servicii de jocuri în cloud pentru toată lumea

În React, puteți utiliza Local State Management dacă sunteți mic. Cu toate acestea, pe măsură ce dimensiunea aplicației crește, aveți nevoie de o bibliotecă externă, cum ar fi Redux sau MobX, pentru gestionarea stării.

Vue are un sistem de reactivitate încorporat pentru gestionarea stării în aplicații mici. Cu toate acestea, pe măsură ce complexitatea aplicației tale Vue crește, aveți nevoie de o bibliotecă externă, cum ar fi Vuex, pentru a gestiona starea.

#5. Testare

React și Vue oferă cadre de testare pentru a se asigura că dezvoltatorii produc aplicații web cu puține erori. Cele două cadre suportă testarea unitară, testarea integrării și testarea end-to-end. Unele cadre de testare, cum ar fi Jest, pot fi utilizate pe aplicațiile React și Vue.

React nu are un cadru oficial de testare, dar funcționează perfect cu Enzyme, Jest și React Testing Library.

Pentru aplicațiile Vue, Vue Test Utils este biblioteca oficială de testare. Cu toate acestea, puteți utiliza în continuare alte biblioteci, în funcție de nevoile dvs.

React are o comunitate foarte mare bazată pe activitatea de pe profilul său GitHub. Proiectul are peste 43.5k forks și peste 208k stele. În afara GitHub, platforma are o mulțime de urmăritori pe platformele sociale precum Discord, Facebook și LinkedIn.

Vue are un număr tot mai mare de urmăritori. Cu toate acestea, comunitatea este mică decât cea a lui React. O vedere rapidă a acestei platforme pe GitHub arată că are peste 37.9k stele și peste 6.9k furk-uri. Platforma oferă ajutor prin canalul său Discord și prin intermediul mânerului comunității DEV.

#7. Instrumente

React are un ecosistem mai mare de instrumente și biblioteci. Aceste instrumente sunt în diferite categorii. De exemplu, dacă doriți instrumente de management de stat, puteți utiliza instrumente precum Redux, MobX sau Zustand. React are mai multe instrumente pentru depanare, cum ar fi React DevTools și Redux DevTools.

Vue are un ecosistem mai mic, dar aproape tot ce aveți nevoie pentru a construi o interfață de utilizare funcțională. Puteți utiliza instrumentele Vite, Vue CLI sau chiar Nuxt.js pentru a genera o aplicație Vue. De asemenea, vă puteți depana aplicația Vue folosind Vue DevTools.

#8. Curbă de învățare

Atât React, cât și Vue au modele/concepte unice de învățare pe care dezvoltatorii trebuie să le înțeleagă.

React are o curbă de învățare mai abruptă, deoarece introduce JSX, o nouă sintaxă. JSX permite dezvoltatorilor să scrie HTML și JavaScript în același fișier. React are o mulțime de resurse și poate deveni copleșitor pentru cursanții care abia încep. Pentru a obține cele mai bune rezultate din React, asigurați-vă că învățați câte un lucru pe rând.

Vue este considerat ușor de învățat și construit pe HTML, CSS și JavaScript standard. Șablonul HTML de la Vue este similar cu HTML, ceea ce îl face prietenos pentru începători. Platforma are și o documentație concisă și clară.

  Cum să utilizați modul confidențial în Gmail

De ce să folosiți React?

 • Arhitectură bazată pe componente: React vă permite să vă împărțiți codul în elemente mici, reutilizabile.
 • Flexibil: React este lipsit de păreri, oferindu-vă flexibilitate asupra modului de structurare a codului.
 • Comunitate mare: React are o comunitate mare, instrumente și biblioteci pentru a ușura crearea de aplicații.
 • DOM virtual: DOM-ul virtual asigură că React actualizează și redă doar componentele modificate. Acest lucru face ca o aplicație React să fie rapidă.

Limitările React

 • Curba abruptă de învățare pentru începători.
 • Fragmentarea comunității se datorează faptului că multe biblioteci și cadre care ating aceleași obiective.

De ce să folosiți Vue?

 • Ușor de învățat: Vue folosește HTML standard, făcându-l ușor de învățat pentru începători.
 • Arhitectură bazată pe componente: Vue vă permite să vă împărțiți codul în elemente mici, reutilizabile.
 • Progresiv: puteți adăuga cu ușurință componente Vue la un proiect existent sau chiar baze de cod vechi.

Limitări ale Vue

 • Mică comunitate
 • Puține opțiuni de scule

Din comparația de mai sus, este posibil să fi observat unele cazuri când React câștigă. Pe de altă parte, există mai multe domenii în care Vue este câștigătorul. Le putem rezuma ca;

Când să folosiți React

 • Sunteți în căutarea unei biblioteci cu o comunitate grozavă: Faptul că React a fost creat și este întreținut de Meta, fost Facebook, i-a dat popularitate față de alte cadre/biblioteci. React are o mulțime de urmăritori; veți găsi probabil ajutor pe diverse forumuri când veți rămâne blocat.
 • Căutați o bibliotecă cu mai multe locuri de muncă: popularitatea lui React a făcut-o să fie adoptată de multe companii. Dacă sunteți student și doriți o bibliotecă cu multe locuri de muncă, React ar putea fi o opțiune mai bună decât Vue.
 • Vrei o platformă cu o colecție mare de biblioteci: marea urmărire a lui React a atras și dezvoltatori care au construit biblioteci și instrumente pentru a-și extinde gradul de utilizare. Ecosistemul lui React este mai mare decât cel al lui Vue și probabil că veți avea chiar răsfăț de alegere, deoarece este posibil să găsiți mai multe biblioteci care îndeplinesc aceeași funcție.

Când să utilizați Vue

 • Doriți un cadru progresiv: abordarea progresivă face să adăugați Vue sau componentele sale la un proiect existent ușor. Astfel, Vue este o opțiune bună pentru a adăuga un nou cadru la proiectul dvs. moștenit.
 • Căutați un cadru care este ușor de învățat: Vue este mai ușor de învățat în comparație cu React. Cadrul folosește șabloane HTML și, prin urmare, este ușor de învățat dacă veniți din CSS și HTML.
 • Vrei un cadru cu o dimensiune mică a pachetului: dimensiunea pachetului unei aplicații îi afectează performanța. Vue este util dacă construiți o aplicație în care viteza și performanța sunt cruciale datorită dimensiunii reduse a pachetului.

Încheierea

Credem că puteți spune diferențele dintre React și Vue. Alegerea dintre aceste două cadre/biblioteci va depinde de gustul dvs., de natura aplicației pe care doriți să o creați și de nivelul dvs. de stăpânire.

Puteți consulta articolul nostru despre React vs. Next.js.

x