Care monitor este cel mai bun pentru tine?

Indiferent dacă vă place designul grafic, jocurile sau vizionați filme, știți că rezoluția monitorului este unul dintre primele lucruri pe care le arătați atunci când căutați un nou model.

Același lucru este valabil și pentru televizoare și televizoare inteligente, mai ales dacă doriți să aveți propriul dvs. home theater.

Monitor 2K vs 4K

2K vs 4K

Televizoarele sunt mai simplu de ales, deoarece, în afara bugetului, veți alege întotdeauna cel mai mare și cu cea mai clară imagine, caz în care 4K este opțiunea de preferat în zilele noastre. Cu toate acestea, când vine vorba de alegerea unui monitor pentru PC, alegerea între un monitor 1080p, un monitor 1440p sau un monitor 4K va fi dificilă.

Aceia dintre voi care au experiență în utilizarea unui monitor de ultimă generație probabil cred că monitoarele 1080p par pixelate și datate, așa că, în conformitate cu standardele actuale, vom căuta monitoare 1440p (aka 2K) și 4K. Din păcate, acest lucru nu este atât de ușor pe cât pare, deoarece nu puteți merge direct la opțiunile 4K fără să știți că există și dezavantaje.

Deoarece un monitor este aproape poarta de acces prin care vă bucurați de conținut media, de jocuri și de lucru, este foarte important să alegeți rezoluția potrivită.

Tocmai de aceea am decis să scriem acest ghid cuprinzător despre ce tip de monitor ar trebui să cumpărați pentru dvs.

Vom discuta puțin despre fiecare rezoluție, vom cântări argumentele pro și contra și sperăm că vă puteți da seama ce tip de monitor este cel mai bun pentru dvs.

Alegerea dintre monitoare 2K și 4K: care dintre ele?

Monitor 2K: Ce înseamnă exact?

Rezoluția 2K este un termen generic pentru dispozitivele de afișare sau conținutul care are o rezoluție orizontală de aproximativ 2.000 de pixeli, Digital Cinema Initiatives definind rezoluția 2K ca 2048 × 1080.

  15 Platformă pentru a învăța noi abilități în tehnologia informației

Cu toate acestea, există câteva alte rezoluții care sunt încă considerate a fi 2K:

DCI 2K (rezoluție nativă)

DCI 2K (decupat plat)

DCI 2K (CinemaScope decupat)

Când vine vorba de utilizarea acestei rezoluții pe monitoarele PC, 1440p este aproape la același nivel cu 1080p în prezent.

Deoarece 1080p a fost standardul de aur pentru o perioadă de timp, nu este de mirare că mulți utilizatori încă nu au migrat încă.

Desigur, migrarea de la un monitor mai vechi la unul mai nou cu rezoluții mai mari înseamnă că aveți nevoie și de un computer care să poată face față încărcăturii suplimentare, mai ales dacă doriți să vă vedeți conținutul la 1440p.

Care sunt avantajele 2K?

Popularitatea sa

După cum am menționat mai devreme, monitoarele 1440p sunt la fel de populare ca modelele 1080p, mai ales că rezoluția a fost suficient de lungă pentru ca acestea să fie produse în serie într-un mod mult mai ieftin.

Mai mult, asta înseamnă, de asemenea, că aproape orice producător de monitoare are cel puțin o mână de modele 1440, așa că nu vei fi restricționat în niciun fel când vine vorba de modele din care să alegi.

Nu aveți nevoie de PC-uri de ultimă generație

Redarea a ceea ce apare pe monitor este probabil cea mai mare resurse pentru orice PC, indiferent dacă vorbiți despre CPU, GPU sau RAM.

Așa fiind, monitoarele 1440p au avantajul de a fi mai accesibile în ceea ce privește ceea ce PC-urile le pot folosi.

În plus, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cumpărarea de noi componente pentru a merge cu monitorul, deoarece majoritatea GPU-urilor de astăzi pot conduce această rezoluție.

Optimizare software

La fel cum această rezoluție a devenit populară în rândul producătorilor de hardware, același lucru se poate spune și despre producătorii de software.

De exemplu, mulți dezvoltatori de jocuri au introdus 1440p ca unul dintre standardele de afișare pentru titlurile lor, așa că nu trebuie să vă faceți griji pentru imaginile întinse sau porțiunile negre ale ecranului, deoarece jocul este 4:3 pe un monitor ultra-larg. .

  Cum să pornești și să oprești Mac-ul

Care sunt dezavantajele 2K?

Lipsa conținutului acceptat

În mod ciudat, deși aproape toate jocurile de acolo acceptă 2K și chiar și YouTube acceptă această rezoluție, există o lipsă completă de conținut acceptat oriunde altundeva.

Monitor 4K: ce înseamnă exact?

La fel ca în cazul rezoluției 2k, rezoluția 4K este un termen generic pentru dispozitivele de afișare sau conținutul care are o rezoluție orizontală de aproximativ 4.000 de pixeli.

În funcție de tipul de conținut media pe care îl vizionați, totuși, rezoluția exactă diferă puțin:

Televiziunea și mass-media de consum
3840 × 2160 (4K UHD)

Industria proiecției de filme
4096 × 2160 (DCI 4K)

Deși sunt foarte populare în televizoare (este mai ușor să ai un televizor 4K datorită dimensiunii lor), monitoarele 4K sunt încă mai greu de găsit, mai ales pentru că mulți producători consideră că 4K este exagerat vizual, mai ales de aproape.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că rezoluția 4K nu câștigă încet, dar sigur, din ce în ce mai mult, mai ales cu jucătorii și cinefilii.

Care sunt avantajele 4K?

Vizualele

Primul și cel mai evident avantaj pe care 4K îl are peste 2K este în numele în sine, și anume faptul că vorbim de până la 4 ori mai mulți pixeli și, după cum știm cu toții, mai mulți pixeli înseamnă mai multă claritate a imaginii.

De fapt, diferența este atât de mare încât, dacă reușiți să eșantionați imagini 4K la un moment dat, orice lucru sub 4K va părea pur și simplu neclar sau pixelat.

În plus, detaliile suplimentare fac monitoarele 4K foarte de dorit pentru cei care au filme 4K sau pentru cei care funcționează cu instrumente de editare video și imagini HD precum Adobe Photoshop sau Premiere Pro.

Suport extins pentru conținut

Deoarece saltul de la 1440p la 4K este mult mai mare decât cel de la 1080p la 1440p, mulți creatori de conținut s-au grăbit să creeze și să ofere cât mai mult conținut 4K posibil.

  7 software puternic de proiectare PCB pentru a proiecta electronice

Acest lucru se datorează și faptului că noile rezoluții superioare, deși prezente, sunt încă departe de a se apropia de popularitatea mainstream.

Aceasta include site-uri multimedia și de streaming, cum ar fi YouTube, Netflix, Disney Plus, Hulu și altele.

Merită menționată și industria gaming-urilor care a luat cu furtuna întregul fenomen 4K, în special cele care au profitat de 4K și HDR.

Care sunt dezavantajele 4K?

În mod ironic, multe dintre dezavantajele 4K sunt practic opusul 2K, așa cum puteți vedea mai jos:

Foarte intensiv în resurse

Deoarece monitoare 4K înseamnă că computerul dvs. trebuie să redeze eficient de 4 ori mai multă cantitate de pixeli la aceeași frecvență, încărcarea pe computer va crește foarte mult.

Acest lucru nu înseamnă doar că aveți nevoie de un computer mai puternic, dar și consumul de energie crește, așa că asigurați-vă că sursa de alimentare nu se va epuiza după o jumătate de oră de joc.

Doar încercarea de a rula același joc la 4K la 60 FPS va necesita un computer de gaming puternic, cea mai mare parte a încărcării fiind suportată de GPU-ul tău.

Apropo de asta, doar o mână de GPU-uri pot gestiona jocuri 4K la 60 FPS și vorbim despre cele de ultimă generație care nu sunt deloc ieftine.

Destul de scump

Îmbunătățirea computerului nu este singurul lucru care vă va ocupa o mare parte din buget, deoarece monitoarele 4K în sine sunt deja destul de scumpe.

Mai mult decât atât, doar cei mai mari producători de monitoare au modele 4K care sunt de fapt bune și nu sacrifică alte specificații, ceea ce se adaugă și la etichetele de preț.

CONCLUZIE

După cum puteți vedea, singura diferență adevărată între utilizarea unui monitor 2K și a unui monitor 4K este dacă bugetul dvs. se poate descurca sau nu și tipul de conținut pe care doriți să îl experimentați.

Dacă bugetul dvs. nu este o problemă și doriți să vă bucurați de filme și jocuri cu cele mai bune imagini posibile, atunci un monitor 4K este cea mai bună alegere la distanță.

Cu toate acestea, dacă aveți un buget redus și nu doriți să sacrificați performanța, în special în jocuri, atunci un monitor de 1440p este ceea ce aveți nevoie.

Aceasta încheie articolul nostru care acoperă monitoare 2K versus 4K și care sunt cele mai bune în ce circumstanțe.

Ce părere aveți despre fiecare rezoluție?

Spune-ne ce crezi lăsându-ne un mesaj în secțiunea de comentarii de mai jos.