Care este diferența și pe ce ar trebui să cumpărați?

Recomandări cheie

  • Apple Vision Pro oferă o tehnologie superioară de urmărire a mâinilor în comparație cu Meta Quest 3, dar nu are suport pentru controler, ceea ce provoacă întârzieri.
  • Apple Vision Pro are ecrane micro-OLED de înaltă rezoluție, dar probleme de greutate, baterie și confort în comparație cu Quest
  • Apple Vision Pro promite o nouă experiență de calcul spațial, în timp ce Meta Quest 3 se concentrează pe jocuri captivante și pe funcții personalizabile.

În februarie 2024, Apple a lansat în sfârșit Vision Pro în lume: un set de căști AR de 3500 USD despre care Apple insistă că nu trebuie să fie numit căști AR/VR/XR și trebuie denumit în schimb o nouă paradigmă a „Spatial Computing”.

O parte din motiv este evitarea comparațiilor cu căștile existente, dar se dovedește că Meta Quest 3 – o cască VR capabilă de realitate mixtă lansată în 2023 și care se vinde cu amănuntul la aproximativ 500 USD – este de fapt destul de similară.

În mod clar, un dispozitiv care costă de șapte ori mai mult ar trebui să fie mai bun în aproape toate privințele, dar există mai multe asemănări decât ați crede.

Controlere (sau lipsa acestora)

Lucrul unic despre Apple Vision Pro este că nu aveți nevoie de controlere pentru a naviga în spațiul VR sau AR. În schimb, Apple a proiectat Vision Pro pentru a fi controlat folosind ochii, mâinile și vocea.

Măr

Meta Quest 3 vine cu controlere ergonomice pentru interacțiune atunci când sunteți cufundat în mediul VR sau AR. Dacă joci un joc care implică ținerea unei arme sau a unei sabie, acestea sunt superioare doar mâinilor tale din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, puneți controlerele într-o parte, iar setul cu cască vă va recunoaște mâinile, permițându-vă să explorați folosind gesturi de îndreptare și ciupire. Pentru interacțiuni generale cu interfața de utilizare, acest lucru funcționează excelent.

James Bruce / MakeUseOf

Din toate punctele de vedere, recunoașterea mâinilor Apple Vision Pro este superioară Quest 3. Vă poate vedea mâinile atunci când nu sunt direct în față, datorită camerelor de urmărire cu o vizualizare mai largă, cu rezoluție mai mare, ceea ce duce la interacțiuni mai precise. .

Cu toate acestea, un alt mod de a pune acest lucru ar fi că nu aveți prea multe de ales pe Apple Vision Pro. Trebuie să-ți folosești mâinile pentru că nu există controlere, chiar dacă un controler ar fi mai rapid sau mai precis în anumite situații. De fapt, unii oameni au raportat că jocul pe Vision Pro este dificil datorită procesării grele pentru acea urmărire precisă a mâinilor; există o întârziere vizibilă în comparație cu Quest 3. Acest lucru poate fi remediat dacă Apple adaugă un mod de joc mai puțin precis.

O altă limitare a controlului Apple Vision Pro este că a face clic pe un buton necesită să te uiți direct la el, un fel de dublă confirmare că ai vrut să dai clic pe acel lucru. Acest lucru asigură precizia și mai mult, dar este un comportament destul de neobișnuit. Pe Quest 3, puteți atinge butoanele în timp ce privirea este în altă parte. Totuși, aceasta este o fațetă a software-ului, așa că este posibil ca acest comportament să se schimbe în timp.

Specificații

Greutate

În ciuda faptului că setul cu cască Apple Vision Pro cântărește puțin mai mult decât un Quest 3, greutatea totală este și mai mare, deoarece această cifră nu include acumulatorul legat, conceput pentru a fi plasat în buzunar sau într-o parte. Bateria Quest 3 este încorporată în partea din față a căștii, dar dacă aveți nevoie de și mai mult suc, puteți monta o altă baterie pe spatele curelei, care ajută la distribuirea mai uniformă a greutății.

Măr

Nu este de mirare că Vision Pro cântărește semnificativ mai mult; are o mulțime de sticlă în interior și în exterior, precum și un alt ecran în față. În timp ce decizia de a face bateria externă a fost sensibilă având în vedere constrângerile, faptul că a fost atât de explicit ascunsă de marketing este o admitere a eșecului de proiectare. Orice cablare suplimentară pe un set de căști VR este incomod și diminuează experiența. Quest 3 este complet independent sau poate fi condus fără fir de un PC pentru o grafică îmbunătățită.

  Cum să ștergeți contul ATT

Durata de viata a bateriei

Atât Apple Vision Pro, cât și Quest au o durată de viață a bateriei de aproximativ 2,5 ore, deși cifra exactă va varia în funcție de cât de intense sunt aplicațiile pe care le rulați, cât de puternic este volumul, cât de luminos este afișajul etc. În mod normal, un cip mai puternic ca cel din interiorul Vision Pro ar necesita mai multă putere pentru a rula, dar este atât de eficient încât poate funcționa de multe ori mai rapid decât SoC-ul lui Quest 3, folosind aceeași cantitate de putere.

Calitatea ecranului și FOV

Există foarte puține comparații de făcut când vine vorba de rezoluție; este similar cu saltul de la HD la 4K. Conform demontarea iFixit, Apple Vision Pro dispune de ecrane micro-OLED duble care rulează la 3.660 x 3.200, cu o dimensiune a ecranului de aproximativ 0,95 inchi, rezultând un incredibil de 3,386 PPI (pixeli pe inch). Quest 3 utilizează ecrane LCD duble la 2.064 x 2.208 per ochi, dar cu ecrane mai mari, rezultând 1.218 PPI. Acesta este un salt masiv în claritate și cea mai mare densitate de pixeli pe inch pe care am văzut-o până acum pe orice dispozitiv.

Cu toate acestea, în timp ce Vision Pro poate avea cea mai mare densitate de pixeli văzută până acum, este, de asemenea, foarte aproape de ochii tăi. O măsură mai bună de utilizat este PPD, sau pixeli pe grad. PPD este o funcție a câmpului vizual – cu cât mai multă lume virtuală poate fi văzută, cu atât pixelii pe grad ar fi mai mici pentru o rezoluție similară. Vision Pro PPD este estimat la aproximativ 34; Quest 3 este de aproximativ 25. De fapt, Pimax Crystal are o densitate de pixeli pe grad similară cu Vision Pro, deci nu este ieșit din lumea asta.

Pe de altă parte, câmpul vizual, adică zona vizuală în care puteți reda ceva (imaginați-vă un monitor de pe birou de care vă puteți apropia sau mai departe, crescând sau micșorându-vă astfel câmpul vizual)— este de fapt puțin mai scăzut pe Apple Vision Pro în comparație cu Quest 3. Nu este o diferență mare, iar măsurarea FOV nu este o știință exactă, dar rapoartele anecdotice arată că FOV vertical este puțin mai scăzut.

Creșterea câmpului vizual necesită în mod semnificativ compromisuri majore în altă parte și sisteme complexe de lentile care își introduc propriile neajunsuri, așa că este puțin probabil să vedem o îmbunătățire prea mare aici pentru o perioadă. Acestea fiind spuse, atât Quest 3, cât și Apple Vision Pro oferă o îmbunătățire uriașă față de ochelarii AR ușori, cum ar fi Microsoft HoloLens. Designul „ochelari de schi” este necesar pentru orice tip de imersiune.

În cele din urmă, Quest 3 poate rula acele ecrane la până la 120 Hz, în timp ce Vision Pro atinge maxim 90 Hz. Majoritatea aplicațiilor nu (sau mai bine zis, nu pot, din cauza puterii de procesare necesare) utilizează rata de reîmprospătare completă a lui Quest 3, așa că această specificație este oarecum discutabilă.

Dar ar trebui să punem acest lucru în perspectivă atunci când vine vorba de afirmațiile conform cărora Vision Pro este un înlocuitor de ecran: un ecran virtual de pe Vision Pro (sau Quest 3) încă nu poate concura cu un monitor real. Deși este posibil să aveți o rezoluție 4K pe Vision Pro, aceasta este o rezoluție totală pentru întreaga vizualizare, așa că plasarea unui monitor virtual într-o mică parte din aceasta înseamnă că rezoluția reală a acelui monitor virtual va fi semnificativ mai mică. Dacă munca dvs. necesită să vizualizați ceva la o rezoluție înaltă, va trebui să rămâneți cu monitoare fizice deocamdată, mă tem.

CPU și RAM

Măr

Apple Vision Pro are un procesor Apple M2, pe care îl puteți găsi pe dispozitivele MacBook Air, MacBook Pro și iPad Pro. Dar pentru a procesa informațiile de la camere și a trimite informațiile înapoi pe ecran cu întârziere minimă, Apple Vision Pro folosește un cip suplimentar, numit R1.

  Cum să verificați când și unde a fost utilizat ultima dată contul dvs. Netflix

Meta Quest 3 este alimentat de un cip Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2. Nu există nicio comparație când vine vorba de puterea de procesare în comparație cu Vision Pro; este ca și cum ai înfrunta un desktop cu un smartphone.

Apple Vision Pro are 16 GB de RAM, în timp ce Meta Quest 3 oferă 12 GB, dar această specificație nu înseamnă prea mult pentru performanța generală.

Acest tabel rezumă câteva dintre specificațiile cheie.

Apple Vision Pro Meta Quest 3
Preț De la 3.499 USD De la 499 USD
Procesor cip M2, cip R1 Cip Snapdragon XR2 Gen 2
RAM 16 GB 12 GB
Depozitare 256 GB/512 GB/1 TB 128 GB/512 GB
Tip de afișare Micro-OLED LCD
Rezoluția afișajului 3.660 x 3.200 per ochi 2.064 x 2.208 per ochi
Rată de reîmprospătare 90 Hz 120 Hz
Greutate 600-650g 550 g

Realitate augmentată și trecere

Principalul punct de vânzare al Vision Pro este că puteți suprapune aplicații pe viziunea dvs. din lumea reală; aceasta se numește Realitate Augmentată pentru cei mai mulți dintre noi, dar Apple ar prefera să vă referiți la ea ca Spatial Computing. Cea mai importantă parte a acestui lucru este un sistem de cameră de trecere de bună calitate. Spre deosebire de ochelarii AR care proiectează informații suplimentare pe un obiectiv clar, permițându-vă să continuați să vedeți lumea, Vision Pro și Quest 3 vă transmit ambele o vizualizare live a camerei. Până când a apărut Vision Pro, Quest 3 a fost regele trecerii camerei pentru AR. Dar Vision Pro are un sistem de cameră mai bun, cu procesare mai rapidă și, prin urmare, o latență mai mică până când imaginea ajunge pe ecranele interne. Asta înseamnă că viziunea ta asupra lumii exterioare este semnificativ mai clară și mai puțin întârziată. Deoarece ambele sisteme se bazează pe senzori de cameră mici, situațiile de lumină scăzută degradează grav calitatea trecerii, crescând nivelul de zgomot. Atât camerele de trecere Quest 3, cât și Vision Pro funcționează cel mai bine în zone bine iluminate. Cealaltă promisiune a calculului spațial este că puteți lăsa Windows și aplicațiile într-un anumit loc și puteți reveni la ele mai târziu. Pe Vision Pro, aceasta funcționează așa cum este descris; Unii utilizatori au raportat chiar că au pierdut ferestrele aplicației, deoarece nu își amintesc unde le-au pus. Aceste caracteristici au fost promise pe Quest 3, dar încă nu s-au materializat. În prezent, sunteți limitat la trei ferestre de aplicații alăturate și, chiar și atunci, este departe de a fi un adevărat multitasking, iar Quest 3 nu are genul de putere de operare pe desktop pe care o are Vision Pro. Apple Vision Pro nu este nu doar o cască independentă; este echivalent în putere cu un laptop decent, așa că nu are nicio problemă să ruleze tot felul de aplicații de productivitate.

Asistență pentru OS, aplicații și jocuri

Măr

În starea lor actuală, ofertele software ale Quest 3 și Vision Pro diferă dramatic.

Apple Vision Pro folosește un nou sistem de operare cunoscut sub numele de visionOS, care vă permite să interacționați cu aplicațiile familiare iOS și macOS într-un mediu de realitate mixtă. În plus, puteți viziona filme (deși aplicațiile Netflix și YouTube sunt vizibil absente), puteți naviga pe internet și puteți lucra folosind o tastatură virtuală. Aveți mai multe aplicații deschise și aduceți ecranul laptopului existent în lumea virtuală. Este propriul tău spațiu de calcul privat cu sute de monitoare virtuale. Mulți utilizatori raportează totuși că vizionarea captivantă a filmelor este experiența lor preferată pe Vision Pro.

Will Graf/MakeUseOf

Meta Quest 3 oferă unele dintre aceleași caracteristici, dar rulează pe o versiune puternic personalizată a sistemului de operare Android. Veți găsi niște playere de film captivante, de exemplu, chiar și unele în care vă puteți bucura de filme cu alți prieteni virtuali, dar nu este un înlocuitor de desktop.

James Bruce/MakeUseOf

Meta Quest 3, totuși, este conceput în primul rând pentru experiențe captivante de joc în realitate virtuală, cu controlere de feedback haptic, care te fac să simți că atingi ceva care nu este acolo, cum ar fi să ții o armă sau o sabie virtuală. Între timp, caracteristicile AR ale lui Quest 3 sunt mai mult pentru comoditate decât pentru productivitate, cum ar fi să vă ajute să vedeți ecranul telefonului sau să verificați dacă pisica pe care tocmai ați călcat încă mai respiră.

  Remediați Hulu care nu funcționează pe Smart TV

De asemenea, puteți juca jocuri pe Apple Vision Pro conectând un gamepad Bluetooth, dar numai jocuri cu ecran plat pe un ecran mare de cinema virtual. Lipsa controlerelor dedicate va limita în cele din urmă jocurile VR disponibile pe Vision Pro. Desigur, este posibil ca Apple să lanseze controlere portabile în viitor, dar nu pare să se potrivească cu viziunea lor pentru dispozitiv.

Percepția externă

Will Graf / MakeUseOf

Apple Vision Pro are o placă frontală mare din sticlă, sub care se află două ecrane micro OLED care imită ochii tăi, chiar și până unde te uiți, datorită urmăririi ochilor. Permite altor persoane să vă vadă ochii atunci când vă aflați în spațiul de realitate augmentată. Dar dacă treci la realitate virtuală (modul imersiv), nu îți va arăta ochii în exterior. Este posibil să vedem în viitor funcții suplimentare adăugate la aceste afișaje pentru ochi mici.

James Bruce / MakeUseOf

Între timp, Meta Quest 3 oferă doar o fascie mare de plastic alb. Puteți aplica propriile skin-uri imprimate pentru o anumită personalizare.

Confort

Will Graf / MakeUseOf

Ieșit din cutie, Apple Vision Pro are o singură curea captusită pentru cap, cu amortizare pe spate. În timp ce Meta Quest 3 vine cu o curea de bază pentru cap și o curea suplimentară în partea de sus, ceea ce este mai convenabil pentru distribuirea greutății și evitarea presiunii asupra ochilor. Primii care adoptă Vision Pro notează că distribuția greutății este cel mai mare defect; este incomod de purtat mult timp.

Măr

Cu toate acestea, ambele căști au îmbunătățiri sau modificări opționale ale curelei, cum ar fi bucla dublă din imaginea de mai sus. Ecosistemul de accesorii Quest 3 este în mod natural mai dezvoltat în acest moment, dar în timp, vom vedea o gamă și mai largă de curele alternative mai confortabile pentru Vision Pro.

Preț

Apple Vision Pro începe de la 3.499 USD, ceea ce îl face cel mai scump set de căști VR/AR de pe piață. Prețul său este foarte influențat de afișajele sale micro-OLED, ecranele externe, chip-urile de procesor incredibil de puternice, precum și mai multe camere și senzori pentru a vă urmări ochii și mâinile. Dar, indiferent de cât de impresionant din punct de vedere tehnic este totul, este o sumă de bani incontestabil de mare.

Măr

Prin comparație, Meta Quest 3 cu stocare de 128 GB începe de la 499 USD. Ai putea să cumperi șapte dintre ele pentru un Vision Pro și să te bucuri de jocuri captivante în realitate virtuală cu întreaga ta familie și cu vecinii.

Este adevărat că oamenii returnează Vision Pro?

Deși face titluri grozave și, fără îndoială, multe dintre comenzile timpurii Vision Pro sunt returnate în intervalul de 14 zile, nu este nici pe neașteptat. Chiar și propriul nostru evaluator Vision Pro, Will Graf, a ajuns să-și returneze căștile. Mulți utilizatori timpurii ai Vision Pro au puțină sau deloc experiență cu căștile VR existente. La urma urmei, Apple comercializează Vision Pro ca „nu VR” și, în schimb, ca un înlocuitor de desktop la care poți lucra multe ore pe zi. Dacă nu obișnuiești deloc să porți căști, aceasta este o modalitate garantată de a provoca dureri de cap și dureri de gât.

Alți utilizatori timpurii care au experiență în VR, probabil că se confruntă cu unele remuşcări ale cumpărătorului, deoarece realizează aplicaţiile limitate disponibile în comparaţie cu ofertele mult mai ieftine pentru consumatori.

Pare o comparație nedreaptă, mai ales având în vedere diferența de preț de câteva mii de dolari, dar Apple Vision Pro și Quest 3 au mai multe în comun decât ați crede.

Vision Pro este un computer purtabil pentru primitorii care au investit deja în ecosistemul Apple sau pentru dezvoltatorii care doresc să aibă un avans în ceea ce ar putea fi de fapt următoarea paradigmă de calcul. Între timp, Meta Quest 3 este o cască captivantă de realitate virtuală, cu o gamă largă de aplicații de jocuri, stil de viață și divertisment, deja disponibile la un preț mult mai accesibil.

Pentru mine, alegerea este evidentă; dar dacă aș avea un venit disponibil de zece ori mai mare decât acum, cu siguranță aș fi tentat.